Slovenija

'V SAB se resno pogovarjamo, da ne damo ministrov v to vlado'

Ljubljana, 08. 08. 2018 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uradno vložitev Šarčeve kandidature je pospremil tudi odziv Stranke Alenke Bratušek, da bi tudi sami manjšinsko vlado podpirali zgolj od zunaj in da ne bi bili njen sestavni del. Čeprav je Šarec še na začetku tedna zatrjeval, da ima peterica resne namene in da želi priti do vlade, izjava generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča ponovno kaže na krhanje odnosov med glavnimi akterji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Alenko Bratušek
    07:13
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Alenko Bratušek
  • IZ SVETA: Šarec kandidat za mandatarja
    03:02
    IZ SVETA: Šarec kandidat za mandatarja
  • Iz 24UR: Šarcu manjkajo še trije glasovi
    02:48
    Iz 24UR: Šarcu manjkajo še trije glasovi
  • Iz 24UR: Člani Levice so precej razdeljeni
    01:44
    Iz 24UR: Člani Levice so precej razdeljeni

Z današnjim dnem je Marjan Šarec tudi uradno postal kandidat za predsednika 13. slovenske vlade. Pod njegovo kandidaturo se je podpisalo 43 poslank in poslancev iz LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, vložil jih je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Svoj glas je prispeval tudi iz stranke SMC izključeni nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki za zdaj še naprej ostaja v poslanski skupini SMC. 

Marjan Šarec še nima zadostne podpore za izvolitev.
Marjan Šarec še nima zadostne podpore za izvolitev. FOTO: Irena Joveva

 

                 Če bo izvoljen, bo postal najmlajši premier v zgodovini

Če bo Šarec prihodnji teden dobil zadostno število glasov za izvolitev, bo 40-letni novinec v državni politiki postal najmlajši slovenski predsednik vlade. Najstarejši nekdanji premier ob prevzemu funkcije je bil sicer Andrej Bajuk, Lojze Peterle, Janez Drnovšek in Anton Rop pa so jo prevzeli pri 41 letih. 

Glasov podpore (še) ni dovolj

Ob tem pa Šarec za potrditev mandatarske kandidature najverjetneje prihodnji petek še vedno nima zagotovljenega zadostnega števila glasov podpore. Čaka se namreč na odločitev Levice, kako se bo opredelila glede morebitnega sodelovanja z manjšinsko vlado. O tem se sicer še vedno izreka tudi članstvo na strankarskem referendumu. Enotedensko glasovanje se bo sicer zaključilo opolnoči, z rezultati pa se bo izvršni odbor stranke seznanil v petek dopoldne. Medtem pa še vedno neusklajena ostaja vsebina protokola o sodelovanju petorčka z Levico.

Člani Levice te dni na strankarskem referendumu odločajo o sodelovanju z morebitno Šarčevo vlado.
Člani Levice te dni na strankarskem referendumu odločajo o sodelovanju z morebitno Šarčevo vlado. FOTO: Twitter

Kot smo že poročali, so v Levici prepričani, da se pojavljajo jasne intence, da bi po morebitni podpori, ki bi jo dali Šarcu, njihove ukrepe izločil iz koalicijske pogodbe, na kar pa ne morejo pristati. Neuradno sicer nekatere člane Šarčevega petorčka moti predvsem to, da naj bi si Levica želela imeti določen vpliv pri sestavljanju ministrske ekipe.

               Predvidena časovnica do izvolitve 13. slovenske vlade

Seja, na kateri bodo odločali o danes vloženi kandidaturi Marjana Šarca, bo predvidoma prihodnji teden v petek. Če bo Šarec takrat izvoljen, bo moral do 1. septembra vložiti listo ministrskih kandidatov, glasovanje o njej pa je predvideno med 11. in 14. septembrom.

Da so znotraj morebitne prihodnje koalicije še vedno prisotna nesoglasja, čeprav je Šarec še v ponedeljek zatrjeval, da ima peterica strank resne namene in da si želi priti do vlade, je še posebej jasno postalo po današnjem dnevu, ko je SAB vnovič v javnost poslala signal, da bi lahko z morebitno Šarčevo vlado sodelovala tudi kot projektna partnerica in ne članica vlade.

Kar se tiče manjšinske vlade, so v SAB do nje še vedno zadržani, je povedal generalni sekretar stranke Jernej Pavlič.
Kar se tiče manjšinske vlade, so v SAB do nje še vedno zadržani, je povedal generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. FOTO: 24UR

"Kar se tiče manjšinske vlade, smo mi še vedno zadržani, saj za Slovenijo to ne pomeni nič dobrega," je dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič in dodal, da je njihova prioriteta polno operativna vlada z več kot 46 glasovi. Manjšinska vlada po njegovem pomeni prosti tek in veliko usklajevanja za malo rešitev. 

Pomenljiv zapis pa je danes objavil tudi poslanec Levice, Franc Trček.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V SAB bodo počakali na Šarčevo izvolitev, potem pa bo svet stranke odločil, ali je sodelovanje v manjšinski vladi lahko koristno za državo. Pred seboj želijo imeti tri stvari – kadrovski razrez, partnerski sporazum in protokol o sodelovanju. 

Več bo znanega po Šarčevi odločitvi

Na vprašanje, koliko resnice je v tem, da Alenka Bratušek ne želi biti ministrica, ampak izključno podpredsednica vlade, je Pavlič odvrnil, da je "veliko resnice v tem, da se resno pogovarjamo, da ne damo ministrov v to vlado". Današnjih navedb stranke SAB pa v Šarčevi LMŠ še niso komentirali. 

Alenka Bratušek naj bi zavračala ministrske funkcije.
Alenka Bratušek naj bi zavračala ministrske funkcije. FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
12. 08. 2018 20.49
+1
v sab se resno pogovarjajo da ne dajo ministra,to je isto kot da že v štartu rušijo to vlado ,zakaj so potem sploh pristali na partnerstvo(koalicijo) če že v naprej nakazujejo da nočejo sprejemati odgovornosti
Fulmmer
09. 08. 2018 16.10
+2
Ne daste, pa saj vam nihče ni nič ponudil, ha ha ha....
BETONSKI
09. 08. 2018 13.03
+5
Za vse kar je v Sloveniji slabo je kriva vlada 2004-2008,to je 4 letna vladavina,ostalih 23 let pa se je delalo vse odlično,po vaše ,prav smešni ste,še sami sebi verjamete,kako lahko non stop širite te nebuloze. Saj ne rečem ,da je bilo takrat vse odlično,ampak tudi vsi problemi ,ki so v Sloveniji niso iz tega obdobja,pa lahko to laž pišete non stop,se to ne more prijeti,laži na laži.
korintos23
09. 08. 2018 15.16
+1
Pa kje so te kaki problemi? Kaj nam manjka???
etul
12. 08. 2018 10.01
+1
Korintos praviš problemov ni;torej zdravstvo v bleščečem stanju,sindikati v JU se nekaj sprenevedajo kaj jim le manjka če ti praviš da je vse OK,gradbena in ostala dovoljenja dobimo v 24 urah,v Sloveniji je zbiranje zamaškov z zakonom prepovedano saj je denarja za vse preveč,dobrodelni koncerti se kaznujejo z 10 leti zapora saj država poskrbi za vse in vsakega,pokojnine spod 1000 eur ni tako da upokojenci z lahkoto odplačujejo domove za ostarele pa še nekaj žepnine jim ostane,čakalnih dob za sprejem v domove ne poznamo,vsakemu upokojencu pripada 1mesec zdravilišča na dve leti...... RES NAM JE LEPO V TEJ NAŠ DRŽAVI IMAŠ PRAV
brezveze13
12. 08. 2018 21.07
leto 2004-2008 smo sploh lahko zadovoljni da se je izšlo in da smo sploh preživeli ,glede na to ,da so 1998 prerokovali da se 2000 sploh ne bo pisalo,kaj bi še sedaj radi,končno je pa skrajni čas da se,ne narod temveč vlada neha izgovarjati gdo in kdaj je kaj zakrivil,to je potrebno pozabiti in tisti ki se delajo tako sposobne vpeljati novo politiko nova določila nove temelje ne pa kot SLO ki se je odcepila od YU nakar je še niš koliko časa in še danes uporablja neke zakone in pravila iz bivše YU.V današnjem času opazujem neke investitorje , predvsem je to opazno v gradbeništvu ko nekdo hoče bajto obnoviti ,jo dobesedno podre ,ves gradbeni materijal ki je bil vstavljen v tak objekt odpelje na deponijo mesto stavbišča uredijo da niti ne verjameš da je tam gdaj stal objekt nekateri celo napravijo odmik od bivše lokacije ,tako da onovi objekt nima niti malo naveze na bivši objekt ,po novem je pa tako potrebna tudi popolnoma nova dokumentacija ki ni niti priližno vezana na nadomestno gradnjo kot je bilo nekoč da si bil oproščen določenih nprispevkov iz naslova bivšega objekta sedaj ti je ta mogoče samo kot neka garancija da je to gradbena parcela in nič več.Tako bi moralo biti tudi ali bi vsaj morali tretirati tudiv politiki.Kar je dobro nadgraditi kar se kaže neuučinkovito eliminirati in brez polemike kdo kje zakaj kdaj .kar je voda odnesla je odnesla
Opazujemvas
09. 08. 2018 12.58
+1
Alenka daj ministre v vlado, ker po novih volitvah ,ki bodo prišle ne boš v parlamentu, tako kot ne SNS.
BETONSKI
09. 08. 2018 12.53
+6
A ne bo Jernej Pavlič minister za notranje zadeve? Pa on je ja dovolj usposobljen za to službo,saj že beži pred organi pregona.
leond1
09. 08. 2018 12.29
+7
kaj tudi žnidorca od pijanca junkerja
Transformerji
09. 08. 2018 11.34
+6
Vprašanje<: bodo našo vlado sestavljali domoljubi slovenskega naroda ali domoljubi svojih denarnic? Odgovor ni težak, zato ne bo nagrade.
slovenskidelavec
09. 08. 2018 11.32
+4
Večinski volilni sistem in ponovne volitve.
fajfa
09. 08. 2018 11.12
-3
Sedaj, ko je Tonin zlezel iz levosredinskega kotla in zlezel v posteljo JJ, bo Šarčeva četica uspešna. Seveda, če bodo vozili v smer : delamo za dobro ljudi, kot so obljubljali.
slovenskidelavec
09. 08. 2018 11.30
+4
Ta koalicija, nebo naredila nič dobrega za narod. Rešitev so PREDČASNE VOLITVE IN TO takoj.
JE-BI-GA
09. 08. 2018 09.44
+7
AB ima to plakat za konjske dirke, samo vprašam ?????
korintos23
09. 08. 2018 10.23
-1
tron3
09. 08. 2018 09.19
+11
Kadar le more, postanejo njena največja skrb upokojenci in to kr naenkrat pred volitvami seveda. Ker sem imel možnost branja osnutka pokojninske reforme leta 2014, je najbolje, da je čisto tiho, ker se že izvaja reforma, vendar po domače po kosih, ker si vladajoči niti v sanjah ne upajo, dati v proceduro za sprejem tega zakon v parlament, ker takšne svinjarije so v tem predlogu, da niso niti za na svetlo. Lahko zapišem, da vsi ki so danes mlajši od 45 let, kr obrišejo pod nosom za pokojnino, starejši od 45 let pa bodo revščino tolkli ko se bodo upokojili, pa saj jih že večina ko so še delovno aktivni, zato šivilja zapri lape.
korintos23
09. 08. 2018 10.23
-5
To za penzije tvoj ljubi Janez ušpičil za časa svojega vladanja.
slovenskidelavec
09. 08. 2018 11.31
+4
Reforma pomeni zmajšanje pravic in nateg NARODA.
krneki_123
09. 08. 2018 13.11
+1
kako hitro se te na laži ujame.., količnike je uvedel vaš Rop za časa Drnovškove vlade.
tellerkit
09. 08. 2018 08.20
+15
Slovenistan, leto 2018. Na čelu vlade komedijant. Zdaj smo pa res na tem, da postanemo "Butalistan" v pravem pomenu besede ...
SLObunkeljn
09. 08. 2018 09.04
+4
Nekateri, kot lahko preberem, ste že leta in leta v Butalh ... dobesedno, ane?
Dule Med
09. 08. 2018 08.07
+8
Pa kako dolgo mše bo ta banda na oblasti, tako dolgo dokler se Slovenski zaspani narod nebo prebudil.
SLObunkeljn
09. 08. 2018 09.05
+7
Ta banda bo na oblasti, dokler se ne uspe povzpeti na oblast drugi tolpi.
Enmajstr
09. 08. 2018 07.38
-3
Bo Janez posodil financ ministrico iz bosne
VSEZNALECno1
09. 08. 2018 07.24
+1
Sebe dej Alenka....
dule100
09. 08. 2018 07.16
+2
A kdo ve, so levaki že sestavl vlado? Sam prašam, ker pol je Janez na vrst! Levaki lepo v vrsto, sprejemamo samo lastoročno napisane prošnje!
Enmajstr
09. 08. 2018 07.20
+2
S kom jo bo pa Janez sestavil? Z orbanom? Samo prašam te luli buli
dule100
09. 08. 2018 07.13
+6
Janez je genij ! Na majhnem ognju jih cvre tele levake !
staridida
09. 08. 2018 07.20
-1
mackintosh
09. 08. 2018 07.27
+1
fajfa
09. 08. 2018 11.25
Res je . Dobrega kuharja premagaš, če si boljši kuhar. Veliko prakse je potrebno, da to dosežeš. Kuharčki se tega ne zavedajo, zato skačejo na glavo v bazen, ne da bi vedeli kako je globok.
Uporabnik113089
09. 08. 2018 07.10
+15
Še štiriletniki v peskovniku bi pokazali precej bolj državotvorno držo kot teli pripadniki šesterčka, ki se že otepajo ministrskih položajev. ZLSD in njen upokojenski destilat Desus i že 27 let lomastijo po državnih financah, kot tudi SMC, SAB, SMŠ, ZL in ostali Kučanovi prosrbski destilati stranke PS Zorana Jamkovića, so Sloveniji naredili precej več škode kot jo je Srbiji naredila stranka zakoncev Milošević - Marković. Srbija je bila in ostala Beogradski pašaluk, Slovenija pa vztrajno drsi proti temu da bi postala Ljubljanski pašaluk. Vedno sem pisal da so urejeno gospodarstvo, pravosodje in davčni sistem temelji vsake sodobne države. Koliko je Slovenija podobna sodobni državi pa si odgovorite kar sami. Pa srečno vsem skupaj v Sloveniji
Enmajstr
09. 08. 2018 07.30
-5
Če ti kaj ne paše pa pojdi v demokratično urejeno argentino
mackintosh
09. 08. 2018 07.45
+0
čestitam. spet izviten nick. ahahahahaha 🐏
mackintosh
09. 08. 2018 07.45
+1
Enmajstr
09. 08. 2018 07.48
+0
Meni je tu čisto vredu, pridno delam, solidno živim. Desnaki pa samo šimfate in jamrate. Spravte se rajš delat, ali pa pojdite v argentino
Uporabnik113089
09. 08. 2018 08.06
+4
Zdaj boste na pol turški ćevapćićarji poskrbeli še za etnično čiščenje Slovenije? Ma, pokrij se z ušesi!
staridida
09. 08. 2018 07.09
-3
Dobro jutro voščim levaki-še posebno prašku in srebrnemu-Če še neveste-vlado bo sestavil gospod Janez Janša v 3. krogu v 48. urah...
Enmajstr
09. 08. 2018 07.22
+5
SLObunkeljn
09. 08. 2018 08.42
+2
Blagor ubogim na duhu ... njih je Nebeško kraljestvo! :)
mackintosh
09. 08. 2018 08.48
+3
genius2013
08. 08. 2018 22.57
+11
Telim se še sanja ne, kako jih bo narod spljuval, saj to bo najbolj jalova vlada do sedaj..Popolnoma so razglašeni in razpadajo že na začetku.. Zapravljali bodo denar in čas, narejenega ne bo nič oziroma bodo poslabšali stanje.. Kdo bi si mislil, da bo vlada SMC v dobri luči v primerjavi s temi kekci 6ih strank..
mackintosh
08. 08. 2018 22.59
+2
v drugo bo deratizacija izdajalcev slovenije in slovencev gotovo bolj temeljita :)
genius2013
08. 08. 2018 22.59
+5
Kaj se pa lenčka šopiri, če je narod ni izvolil??
Alllll
09. 08. 2018 07.39
-1
mackintosh
09. 08. 2018 07.46
+1
SLObunkeljn
09. 08. 2018 09.09
+7
Je imel oni ameriški veleposlanik prav, ko je dejal pred leti, da očitno v Sloveniji še zdaj niso spoznali oz. ugotovili, kdo so bili zmagovalci, in kdo poraženci v drugi svetovni vojni.