Slovenija

Ob začetku sezone AVP motoriste poziva k skrbi za varnost

Ljubljana, 13. 04. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Agencija za varnost prometa je ob začetku motoristične sezone pripravila posvet, s katerim so želeli motoriste spodbuditi k skrbi za varnost in obnovi znanja o smernicah za pregled motocikla pred vsako vožnjo in nastavitve motornega kolesa.

Posveta se je udeležilo 300 motoristk in motoristov, so sporočili iz Agencije za varnost prometa (AVP).

Danijel Andoljšek, motorist-reševalec, je na posvetu predstavil nujne ukrepe prve pomoči pri poškodovanem motoristu. "Življenje poškodovanega je pogosto odvisno od naključnih mimoidočih. Če naletite na prometno nesrečo, najprej označite mesto nezgode in pokličite 112," je povedal na posvetu.

Andoljšek je poudaril, da naj motoristi svojo čelado položijo na mesto, kjer bo opozarjala druge voznike, da se je zgodila prometna nesreča z udeležbo motorista. Čelada na cesti je namreč mednarodni nepisani znak za slednje.

Motorist
Motorist FOTO: Bobo

Trener varne vožnje Igor Mihajlik je zbranim opisal statistiko motorističnih prometnih nesreč. "Eden glavnih vzrokov za nastanek prometnih nesreč je nepravilna smer in stran vožnje. Prometne nesreče pogosto povzročajo motoristi sami. Do prometne nesreče motorista pride zato, ker motorist ni kos nepričakovanemu dogodku, v katerem se je znašel. Zakaj prihaja do napak v ovinkih? Zaradi neprilagojene hitrosti, tehnike vožnje ali usmerjanja pogleda," je dejal na posvetu.

Previsoka vstopna hitrost v ovinek običajno vodi v panične odzive, rešitve pa so v zmanjšanju hitrosti, pravilnem položaju za vstop v ovinek. Ključno po navedbah Mihajlika je obvladovanje motornega kolesa.

Po navedbah predavateljev na posvetu se je treba pred vsako sezono udeležiti tudi kakovostnih ogrevalnih treningov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.