Slovenija

Obalne občine v boj s tigrastimi komarji

Koper, 22. 04. 2022 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Občine slovenske Istre so se letos znova povezale v preventivni akciji zatiranja ličink tigrastih komarjev, s katero želijo zmanjšati razmnoževanje te tujerodne vrste. Izbrani izvajalec bo zato v naslednjih dneh začel vlivati preparat Aquatain, občani pa si ga bodo lahko priskrbeli tudi za uporabo doma.

Znano je, da so razmere na javni infrastrukturi, na kateri se voda zadržuje dlje časa in ki dovoljuje nastajanje stoječih voda, zelo ugodni za razmnoževanje tigrastih komarjev, ki izvirajo iz tropske in subtropske Azije. Tigrasti komarji so v zadnjih letih postali izjemno nadležni, saj pikajo podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Zato bodo proti njim uporabljali preparat Aquatain, ki je za ljudi in okolje popolnoma neškodljiv, so povedali na Občini Koper.

Komar
Komar FOTO: Shutterstock

Župani tudi pozivajo občane, naj se pridružijo akciji in z odgovornim ravnanjem pomagajo preprečiti nastanek gojišč za razmnoževanje te izredno invazivne vrste tigrastih komarjev, zato bodo občine tudi zagotovile kapalke kemičnega sredstva Aquatain. Brezplačne 50-mililitrske vzorce sredstva bodo lahko občani od ponedeljka prevzeli na sedežu vrtnarije javnega podjetja Marjetica Koper (Škocjanska pot 2), in sicer ob delavnikih med 7.30 in 17. uro, ob sobotah pa med 7.30 in 13. uro. S seboj morajo prinesti zadnjo položnico Marjetice Koper. 

Izvajalec bo sicer sredstvo Aquatain vse do oktobra vnašal v jaške javne infrastrukture in na druga mesta, na katerih je stoječa voda. "Pripravek na vodni gladini ustvari film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter polaganje jajčec, ob tem pa ne obremenjuje okolja in ni škodljiv za ljudi, živali, rastline in druge organizme. Da bi dosegli pravi učinek, bodo morali postopek večkrat ponoviti, saj razvojni krog od jajčeca do odraslega komarja spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa od šest do osem dni. Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo 91-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, na katere bodo nanesli sredstvo," so pojasnili na koprski občini in dodali, da sredstva ne bodo nanašali ob rekah, jezerih in mlakah oziroma na območjih, kjer ima ta vrsta komarja že dovolj naravnih plenilcev. 

Pojasnili so še, da je priporočljivo tudi, da občani poskrbijo, da so zalivalke in podstavki za rože, vedra, odprte plastenke, avtomobilske gume, rezervoarji za vodo in žlebovi po vsaki uporabi pokriti, pospravljeni ali suhi, koristna pa je tudi nabava sredstva za samostojen nanos sredstva, ki onemogoča nadaljnji razvoj ličink komarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FONDAČ
22. 04. 2022 14.49
+1
Zeleni, takoj v protest!
ROMELS
22. 04. 2022 14.31
+3
Slovenijo je najprej prizadela epidemija kovid 19, nato koalicija KUL ,sedaj pa še komarji. Same nadloge.
Čarodejan
22. 04. 2022 14.15
+0
Naj si pogledajo kako so se na kitajske lotili problema. Na kratko, v laboratoriju so vzredili novo sorto komarjev, ki ne pikajo in jih namerno spuščajo v kritična območja, kjer so zaradi tega opazili drastično zmanjšanje pikajočih komarjev. Genijalno
ata_jez
22. 04. 2022 14.47
+2
Kitajska / genske spremembe / genialno ... te tri zadeve jaz ne bi dajal v isti stavek. :-)
Herman71
22. 04. 2022 13.54
+1
Na srečo še nimamo tigrastih komarjev na Štajerskem, očtno jim je premrzlo
Pablo1119
22. 04. 2022 13.53
+1
KAJ PA LJUBLJANA!?!?!?!?!'