Slovenija

Občan in policist iz goreče hiše rešila 84-letno žensko

Ljubljana, 18. 11. 2009 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kriminalist je po radijski vezi slišal, da je v stanovanjski hiši zagorelo. Ker je bil v bližini, se je samoiniciativno odpeljal na kraj požara in iz gorečega stanovanja pomagal rešiti 84-letno žensko.

Kriminalist Franc Čerpnjak
Kriminalist Franc Čerpnjak FOTO: PU Murska Sobota

V petek zvečer so v operativno-komunikacijskem centru prejeli klic, da v Murski Soboti gori stanovanjska hiša, policija pa je takoj zatem na kraj dogodka poslala policijsko patruljo, so sporočili s policijske uprave Murska Sobota. Napotilo je po radijski zvezi slišal tudi kriminalist Franc Čerpnjak in ker je bil v bližini, se  je tudi sam odzval klicu.

Po prihodu na kraj nesreče je opazil, da se je ogenj razširil predvsem v notranjosti hiše, goreti pa je začela tudi streha. Pred hišo je Franc našel moškega v pižami, ki je stal pri delno odprtem oknu, skozi katerega se je valil gost dim, pravijo na policijski upravi. Moški je kriminalista poklical, naj mu pomaga, saj je v hiši starejša ženska, ki je v smrtni nevarnosti.

Čerpnjak je tako stekel do okna, občan pa je skozi priprto okno glasno klical žensko, ki je naposled le prišla do okna, a ven ni mogla, saj je bila zastrupljena z dimom. Zato sta jo Čerpnjak in občan potegnila skozi okno. Zaradi varnosti je kriminalist obnemoglo žensko odpeljal v službeni avto in poklical reševalno vozilo. Kmalu zatem pa so prišli tudi gasilci in reševalci, ki so poleg starejše ženske hospitalizirali še enega moškega, ki je bil v času požara ravno tako v hiši.

Po dogodku so policisti ugotovili, da moški, ki je pomagal pri reševanju ženske, živi v neposredni bližini goreče hiše. Ko je zaslišal pokanje in prasketanje, je kar v pižami stekel iz svoje hiše in z gasilnim aparatom pogasil ogenj, ki se je iz sosednje hiše širil tudi na gospodarsko poslopje v bližini.

Gasilec
Gasilec FOTO:

Kriminalist je v preteklosti že rešil kar nekaj življenj

Kot pravijo na policiji, je Franc Črepnjak v svoji karieri že obravnaval podobne primere, v katerih je rešil življenje. Pred desetimi leti je ob pomoči nekega občana v Korovcih rešil moškega, ki se je utapljal v požarni jama. Nezavestnega moškega pa je z umetnim dihanjem ohranil pri življenju do prihoda reševalcev. Z drugim policistom sta preprečila samomor moškega, tako da sta zaustavila vlak in nato moškega umaknila s tirov. V zadnjem trenutku je našel pogrešano dijakinjo, ki si je prerezala žile. V bližini bolnišnice je v grmičevju našel nezavestnega pogrešanega moškega, ki je samovoljno zapustil bolnišnico. Bil je nezavesten, ker ni pravočasno vzel zdravil.

Komandir policijske postaje Murske Sobote je po dogodku predlagal, da občanu in policistu podelijo medaljo policije za požrtvovalnost. Občan, ki želi ostati anonimen, se je priznanju policije odrekel, so še sporočili s PU Murska Sobota.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ranger1
18. 11. 2009 14.15
Še so srčni ljudje v primerjavi s tistimi, ki se obrnejo stran in si misli:kaj me briga, ni moja stvar. Vse pohvale, navedeni občanki pa čimprejšnje okrevanje.
PPN
18. 11. 2009 13.11
Res-publica. V tem primeru! Se sploh zavedaš koliko takih stvari je pri nas?? Se ne. Zato pa prosim ne blati po nepotrebnem. Jaz pa vidim ogromno tega.
PPN
18. 11. 2009 12.26
Pa da ne bo kdo narobe razumel. Vsa pohavala policistu in državljanu, ki sta sama od sebe pomagala!
PPN
18. 11. 2009 12.25
24ur! Zakaj mi brišete komentar, kjer povem kaj je bilo tukaj narobe? Še enkrat bom povedal. Kaj je narobe z ljudmi, kateri kličejo številko 113, ko je nekdo v nevarnosti. ali življenski ali je ogroženo njegovo zdravje??? KLIČITE 112! Tam dobite reševalce, gasilce, GRŠ in mnoge ostale službe, ki rešujejo življenja!! Preden iz OKC (113) pride informacija na 112 poteče preveč časa!! V kolikor boste spet izbrisali ta komentar, samo sebi in drugim dokazujete da ste marioneta.
MOJ.COM
18. 11. 2009 12.08
To ni slovenski gasilec!!! Bravo fanta!! ...se je utapljal v požarni jama...????
ninja.subversion
18. 11. 2009 11.57
no lepo da obstaja en kriminalist ki ne zapravlja casa samo z iskanjem drobižkov ki zvijajo jointe po parkih pohvalno
Sotong
18. 11. 2009 11.47
Vsaj sliko Slovenskega gasilca bi lahko uporabili! Ali mogoče nimate nobene na voljo! SRAMOTA! Lepo je videti, da je še kdo pripraljen pomagat!
Res-publica
18. 11. 2009 11.40
... BRAVO, čestitke
1....1
18. 11. 2009 11.34
Pogumna oba, ni kaj. Čestitam. Bosta dobila nagrado? Bi jo morala.
85391
18. 11. 2009 11.15
Leon Budu
18. 11. 2009 10.48
BRAVO obema!!!!