Slovenija

V mulju in naplavinah ugotovili visoke vrednosti svinca, kadmija, cinka

Prevalje/Mežica, 30. 08. 2023 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav Agencija RS za okolje še ni prejela rezultatov analiz vzorcev, ki so jih vzeli na poplavljenih območjih po državi, pa so predstavili rezultate iz Mežiške doline, kjer so bile vrednosti nekaterih potencialno nevarnih elementov zaradi rudarske zgodovine območja že pred poplavami povišane. Rezultati analize so tako "pričakovano" pokazali, da so na območju presežene vse vrednosti najbolj kritičnih elementov: svinca, kadmija in cinka. Ugotavljajo pa, da je prišlo med poplavami do premeščanja teh nevarnih snovi tudi na drugih območjih. Predvidevajo sicer, da do večjih zdravstvenih težav ob upoštevanju ukrepov ne bo prišlo, opozarjajo pa sicer, da so otroci tu posebej ogrožena skupina.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na terenu še vedno kupi mulja
    03:52
    Iz 24UR: Na terenu še vedno kupi mulja
  • Iz 24UR: Rezultate potrdila uradna analiza
    03:17
    Iz 24UR: Rezultate potrdila uradna analiza
  • Iz 24UR: Se bliža ekološka katastrofa?
    04:44
    Iz 24UR: Se bliža ekološka katastrofa?
  • Iz SVETA: Analiza zemlje v Mežiški dolini
    03:07
    Iz SVETA: Analiza zemlje v Mežiški dolini
  • Iz SVETA: Odpadki, skriti ob Meži
    02:15
    Iz SVETA: Odpadki, skriti ob Meži
  • Tea Zuliani o analiziranih vzorcih naplavin
    01:30
    Tea Zuliani o analiziranih vzorcih naplavin

 

Na Inštitutu Jožefa Stefana so po besedah Tee Zuliani vzorčili mulj oz. naplavine od Dravograda gorvodno do Črne na Koroškem, ki jih je ob zadnjih poplavah za seboj pustila reka Meža. Z območja so analizirali 11 vzorcev naplavin, v katerih so določili koncentracije potencialno strupenih elementov. "Najbolj kritični elementi za Mežiško dolino so svinec, kadmij in cink. Vemo, da je to območje zaradi rudarjenja obremenjeno prav s temi elementi," je pojasnila.

Poplave
Poplave FOTO: Aljoša Kravanja

'Rezultati ne presenečajo'

In rezultati so pokazali, da so prav vse koncentracije presegle vrednosti, ki so določene v uredbi o emisijah strupenih snovi v okolje. "So pa rezultati za Mežiško dolino pričakovani, saj vemo, kaj se je v zgodovini v njej dogajalo," je dodala.

"Vzorčenje je potekalo 12. avgusta, kolegi so šli na teren, skupaj z Arsom ocenili stanje in zbrali točke. Šlo je za naplavine oz. kupe že na stran danega mulja oz. naplavin." - Zulianijeva

Tudi Janja Turšič z Agencije RS za okolje je potrdila, da je analiza pokazala na visoke vrednosti svinca, kadmija in cinka.  "Predvsem vse izmerjene vrednosti svinca v odvzetih vzorcih so presegle kritično vrednost," je dejala. Na podlagi rezultatov pa ugotavljajo, da je prišlo do premeščanja materialov ob reki, saj da imajo tla ob Meži zelo podobne koncentracije.

"Poleg primerjave, ki jo je treba narediti z uredbo o emisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh, je treba rezultate vedno umestiti tudi glede na podatke, ki jih imamo o tleh na tem območju v preteklosti," je poudarila in pojasnila, da so bila tla tudi v preteklosti obremenjena s svincem in drugima kovinama, prav tako so bile vrednosti tudi v preteklosti večje od kritičnih.

Najbolj ogroženi majhni otroci

Tudi strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen je poudaril, da rezultati niso presenečenje. Pojasnjuje, da so namreč pred več kot 20 leti že opravili raziskavo o vplivu okolja na zdravje prebivalstva in ugotovili, da je vpliv znaten predvsem pri majhnih otrocih. "Gre za razvijajoči se organizem, ki je v tej fazi razvoja še posebej občutljiv, ker nima možnosti, da bi večje vsebnosti svinca izločil," je pojasnil.

Takratna raziskava je pokazala "dramatične razmere". Vsebnost svinca je bila namreč v skoraj 80 odstotkih otrok, ki so bili vključeni v raziskavo, presežena, v nekaterih primerih pa tudi zelo visoka. Takrat je bil sprejet obsežen program sanacije zgornje Mežiške doline. "V 15 letih, kolikor je program trajal, smo dosegli bistveno izboljšanje. Vpliv na zdravje otrok se je drastično zmanjšal in zato menimo, da je takšen pristop treba ubrati tudi v prihodnje," je dejal.

Ivan Eržen
Ivan Eržen FOTO: POP TV

Da pa je Meža ob tej poplavi veliko teh ukrepov odnesla, prišlo je do razkritja površin, ki so bile tekom let zatravljene, asfaltiranja oz. so bili ukrepi za zmanjšanje pršenja na drugačen način uničeni. "Prav tako pa je odnesla tudi druge ukrepe, ki so jih tekom teh 15 let izvajali v teh lokalnih skupnostih."

Zagotavlja, da si prizadevajo in da tudi aktivnosti že tečejo, da bi s takim programom nadaljevali v okviru sanacije razmer po poplavi. "Pričakujemo, da bodo prebivalci s časom bistveno manj ogroženi, kot so v tem trenutku."

Dodal je, da so pričakovali takšne razmere, zato so takoj po poplavah prebivalce opozorili na to, kako pomembno se je zaščititi ob stiku z muljem, in da so posebej izpostavili problematiko prašenja. "Pričakujemo, da se bodo ukrepi zdaj odvijali veliko hitreje kot v zadnjih 15 letih. In pričakujem, da bomo skupaj s prebivalci dosegli, da ne bo prišlo do ogrožanja zdravja otrok."

Dodal je, da trenutno ne prihaja do akutnih sprememb v zdravju, da pa je mogoče zdravstvene posledice pričakovati v primeru dolgotrajnejšega povečanega vnosa.

Vzorčenje mulja se je sicer odvilo tudi v drugih porečjih (Mura, Krka, Drava ipd.), kjer je prišlo do poplavljanja. Ti vzorci so bili pobrani v prejšnjem tednu, rezultate pa pričakujejo v naslednjem tednu. Natančna metoda, ki jo uporabljajo pri analizi, zahteva več časa, so pojasnili.

Občan Prevalj objavil rezultate analize tal po odstranitvi mulja

"Za slednje bo zelo pomembna tudi primerjava med rezultati meritev, ki se v delu Koroške izvajajo že več let. Za primerjavo rezultatov so pomembne okoliščine odvzema vzorcev in metoda analiziranja. Podatkov vzorčenj, ki jih niso opravile pristojne inštitucije, ne moremo komentirati, saj ne poznamo vseh okoliščin odvzemov vzorcev, ki pa so pomembne za pripravo ugotovitev in priporočil," so povedali za STA.

Do pridobitve uradnih rezultatov vzorčenja pa je za prebivalce pomembno, da upoštevajo navodila pristojnega ministrstva. To priporoča, naj prebivalci pri rokovanju z muljem uporabljajo zaščitne rokavice, škornje, plašče in podobno, pri tem pa je še posebej treba paziti in preprečiti, da bi se z muljem igrali otroci. Poudarjajo še, da je mulj treba odložiti na pravilen način na mesta, kjer se zbirajo odpadki, in da bodo za mulj poskrbele pristojne službe.

Analiza tal občana iz Prevalj
Analiza tal občana iz Prevalj FOTO: Facebook posnetek zaslona

Medtem pa je občan Prevalj na družbenem omrežju že objavil rezultate analize tal po odstranitvi mulja z območja na naslovu Ob Meži, ki jo je pri podjetju Envit naročil sam. Iz objavljenega dokumenta je razvidno, da so v vseh poslanih vzorcih močno presežene kritične vrednosti svinca in cinka, kot jih določa področna uredba, medtem ko vsebnosti kadmija presegajo t. i. opozorilno vrednost. Objava pa je številne močno razburila.

Župan Občine Prevalje Matic Tasič je dejal, da še vedno čakajo na uradne podatke in nadaljnja navodila stroke, kaj narediti z zemljino in na kakšen način. "To smo pričakovali, hočemo imeti še uradne podatke, na podlagi teh podatkov bomo reagirali," je dejal.

Doslej so v fazi intervencije s poplavljenih območij odstranjevali samo mulj, ki so ga deponirali na območju Poljane, kjer so zdaj naložene ogromne količine mulja. Zagotovo pa bo, tako Tasič, na poplavljenih območjih treba odstraniti tudi del zemljine, ampak je treba počakati na natančna navodila, je še dejal Tasič.

Medtem v Mežiški dolini dodatno razburjajo nekatera pretekla ekološko sporna ravnanja, ki jih je razkrila narasla voda. Časnik Večer poroča, da so poplave sredi Mežice razkrile gmote ohišij akumulatorjev, zakopanih tudi v brežino Meže. "Jasno je, da so povezani s proizvodnjo akumulatorjev. In tudi, da so tam že več desetletij," poroča medij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Sekirnik
31. 08. 2023 10.06
-4
Cene hiš na poplavljenem območju bodo padle mizerno ceno, kdo pa si želi še enkrat iti skozi tole pa imeti strupeno zemljo okoli bajte...
heartbreaker
31. 08. 2023 09.25
-4
hmmm....le zakaj??? Morda zato, ker vsakodnevno zastrupljate nebo s temi izpuhi. Jap, nismo neumni. Zarad vas so ble poplave 3 tedne nazaj. Pa še vas ni izučilo.
zvoneti
31. 08. 2023 09.05
-2
Saj ni čudno, da ima že vsak tretji raka. Zastrupljajo nas z hrano (fungicidi, pesdticidi....), vodo in zrakom. Ko je zemlja uničena in ko še dodatno živalim dodajajo, hormone, antibiotike, vse to gre v vodo........je krog sklenjen, vnašamo v sebe samo svinjarijo za kar dobro vedo in so tiho. Če bi bili ljudje malo bolj obveščeni in ozaveščeni bi razne sramotne-kriminalne rabote kot je recimo kanal C0 prepovedali in boljr skrbeli za naravo. Kapital-elite uničujejo planet za svoje dobičke, mi pa to vse mirno gledamo. Narava ja naša in če je ne bomo začeli braniti bo vedno slabše.
Potouceni kramoh
30. 08. 2023 21.55
+3
TABovci.. pa nekateri nesramno bogati kar je tut lep dosežek.
Na pol ovca
30. 08. 2023 21.53
-8
Nehajte nabijat v Mežci je bil 350 let rudnik svinca in so očitno preživeli teh 350 let, sedaj ko je rudnik ZAPRT že 30 let pa panika ??
VoxP
30. 08. 2023 21.44
-5
bodmo si pošteni. onesnaženost ni od poplav ampak je že prej. industrija izpusti nafta gnojila kemikalije itd itd. ma iskreno kam za boga si vi predstavljate da vsa ta nesnaga izgine izpuhti. v tla v vodo v zrak v hrano živali in ljudi. planet zemlja je sklenjen krog. vse ostane tukaj.
Jernej Sekirnik
30. 08. 2023 21.35
-3
Si sploh ne predstavljam recimo ljudi, katerim je poplavljalo njive vrtove, pa tudi če je samo bajto, voda izhlapi ostane strupen prah, katerega se ne moreš nikoli 100% rešit.
Sailer2
30. 08. 2023 21.35
-7
evo, stvari za baterije delat ...
Uporabnik1874818
30. 08. 2023 21.25
+3
Lastniku TAB-a, velenadutemu Avbrehtu in njegovi kompaniji, pobrati vso premoženje in ga uporabiti za sanacijo...
Jernej Sekirnik
30. 08. 2023 21.10
+2
Naredite analizo še na kaj drugega pa boste videli koktajl strupov...dajte pa vas bo šok na, hormonske motilce, kloroform, trihalometane, PCB, pesticide, TOC, PCB, EOX, .....je eden delal analize zemlje po poplavi pa so našli noter kancerogene snovi in celo mutagene!!! Dela je pa analizo v Avstriji, ker našim ne zaupa.
Sventevith
30. 08. 2023 21.01
-1
Naj naredi to analizo še nekdo, ki ni iz poplavljenega območja in šele potem boste mogoče verjeli, da za to niso krive poplave.
Tone 12345
30. 08. 2023 19.52
-1
Ja in ? V čemu je tle problem,m
Delavec_Slo
30. 08. 2023 19.51
+3
In zdaj je agencija za okolje pametna, ko je pa potrebno vodotoke očistit so pa vedno proti-nagnat vse v gorenje za trak, pa zaposlit na agencijah pametne ljudi!
devote
30. 08. 2023 19.28
-1
mozno je, da bo sledil ukrep prepovedane obvodne cone za kakrsne koli pridobitne dejavnosti, to pomeni da bo to postalo razlivno obmocje reke z zasajeno poplavno vegetacijo oz gozdom ki bo tam uspeval.
Con-vid 1984
30. 08. 2023 18.46
-9
Mene bolj zanima točna kemična in mikrosopska analiza nekih zvarkov, zvedavost je v človeški naravi.
fljfo
30. 08. 2023 18.53
+0
Mislil sem, da veš kaj je v teh zvarkih....
N0EL
30. 08. 2023 20.20
+1
Herba
30. 08. 2023 18.42
+5
Kolikor je bilo še čiste zemlje, so jo pa kmetje, pod pretvezo, da so mislili, da je apno zastrupili kar sami s sadro...
Juzles Iters
30. 08. 2023 19.15
+5
Menim, da so kmetje še najmanj krivi, če sploh. Ne bo šel uničevat zemlje, od katere živi in mu daje kruh. Preprosto jim ni prevoznik ali dobavitelj povedal, da gre za onesnaženo sadro. Noben normalen kmet ne bi pristal na tak posel. Navsezadnje kmet običajno ne proda celotnega pridelka in del shrani za lastno prehrano. Za kmete pa se ve, da radi zdravo jedo.
Herba
30. 08. 2023 20.21
+1
Če kmet ne ve kaj je apno, potem ni kmet, naši kmetje se na žalos poslužujejo vsega, samo da bi iz čim manj naredili čim več. Že po tako nizki ceni za tono bi jim moralo bit jasno, da gre za nateg... Da ne govorimo, da je bila zadeva brez dokumentacije. Ravno toliko so krivi kakor prodajalec. In pravijo, da bi morali zaščititi trg??? Kdor strupi zemljo in hrano je terorist...
spoštovanje
30. 08. 2023 18.03
+13
se bojim, da bo državna institucija, ki bo naredila analizo, priredila rezultate tako, da bo vse OK - vse v mejah normalnega
proofreader
30. 08. 2023 17.33
+6
Podobno bodo šokirani nekoč v prihodnosti, ko bodo odkrili Zokijev C0.
proofreader
30. 08. 2023 17.33
+1
Tudi to je bila Jugoslavija.
Slavko BabIč
30. 08. 2023 17.32
+17
hA,HA, tab zakopaval akumulatorje v brežine! naj takoj plačajo 10 milihjonsko odškodnino!
Slavko BabIč
30. 08. 2023 18.23
+10
ne bom vam napisal koliko so imeli vsako leto dobička......lahko si poiščete....