Slovenija

Za nastanek alg ni kriva blejska čistilna naprava

Lancovo/Bled, 24. 08. 2018 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neodvisna raziskava, ki jo je opravila ljubljanska biotehnična fakulteta, je pokazala, da v vodi na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem ni fekalij, temveč se na Cajhnovem jezu kopičijo odmrle alge, zaradi procesa gnitja pa se širi neprijeten vonj. Čistilna naprava deluje dobro.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Čiščenje Save Bohinjke
    02:39
    Iz 24UR: Čiščenje Save Bohinjke
  • Iz SVETA: Smrdeča pena
    03:06
    Iz SVETA: Smrdeča pena
  • Onesnaženje sotočja v Lancovem
    00:59
    Onesnaženje sotočja v Lancovem

Potem ko je občina Radovljica na klicni center 112 prijavila plavajoče fekalije, ki naj bi se nabirale na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem, pojavile pa so se informacije, da je za smrad in onesnaženje vode kriva blejska čistilna naprava, s katero upravlja koncesionar (družba WTE), je biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani izdelala neodvisno raziskavo.

Rezultati so pokazali, da v vzorcih s tako imenovanega Cajhnovega jeza ni bilo fekalij, so danes sporočili iz občine Bled. "Po mnenju strokovnjakov gre za naraven pojav, ki mu botrujeta dolgotrajna suša in nizek vodostaj rek, reke niso pretočne. Analiza je pokazala, da v vodi ni zaznati fekalij, temveč se na jezu kopičijo odmrle alge in zaradi procesa gnitja prihaja do neprijetnih vonjav. Uradno poročilo bodo posredovali tudi okoljevarstveni inšpektorici in Policijski postaji Radovljica," so pojasnili.

Poslali so tudi fotografije Save v Soteski, kjer reka prav tako cveti.

Biologinja Romana Marinšek Logar je sicer po izvedeni analizi v strokovnem mnenju zapisala, da razrasta alg in posledično njihove razgradnje in sproščanja smradu ne povzroča iztok iz blejske čistilne naprave, da pa so vzrok razrasta alg vedno presežene koncentracije dušika in fosforja. "Kdo jih spušča v Savo Bohinjko, bo treba raziskati," je zapisala.

'Priljubljena točka za kopanje in sprostitev zdaj sameva'

Kot je znano, je predsednik Krajevne skupnosti Lancovo Gregor Remec v četrtek pojasnil, da sotočje, ki velja za njihovo naravno znamenitost in je zaradi kopanja priljubljeno med krajani, vse bolj pa tudi med turisti, sameva, saj se je za betonsko pregrado nabrala debela plast smrdečega trdo zbitega materiala, iz reke pa se po celotnem Lancovem širi nevzdržen smrad.

Krajani so domnevali, da je razlog za onesnaženje blejski kanalizacijski sistem in njegova morebitna preobremenitev v času poletne sezone ali ob neugodnih vremenskih obremenitvah. Na onesnaženje so namreč nedavno opozarjali tudi že blejski ribiči.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Čistilna naprava deluje dobro'

A tako družba WTE kot občina zagotavljata, da je delovanje čistilne naprave dobro. Upravljavec je dolžan skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem stalno izvajati meritve in nadzor tako nad dotokom kot iztokom ter ugotavljati učinkovitost čiščenja. Mesečne meritve se izvajajo s strani države pooblaščenega certificiranega podjetja, zaradi krmiljenja čistilne naprave pa jih tedensko izvaja tudi izvajalec javne službe sam. Na iztoku čistilne naprave niso bili nikoli preseženi predpisani parametri za izpust vode v vodotok, so pojasnili.

Čistilna naprava je zgrajena z zmogljivostjo 14.650 populacijskih enot, pojasnjujejo. Poraba vode se v poletnih mesecih oz. v turistični sezoni dvigne v povprečju za 20 odstotkov, kar je upoštevano v izračunu velikosti čistilne naprave in ne predstavlja težav pri kakovosti čiščenja odpadnih voda, kar je prav tako razvidno iz monitoringov pooblaščenega podjetja. Večja nihanja kot poraba pitne vode v turistični sezoni so povezana z dotokom izvirskih in padavinskih voda, vendar kljub temu čistilna naprava še vedno normalno deluje, zlasti ob velikih vlaganjih občine v zadnjih letih v ločeno odvajanje odpadnih voda.

Izpust prečiščene odpadne vode se na koncu izteka v Savo Bohinjko in ne v Jezernico, še opozarjajo. "Najbolj žalostno pri tem je, da tudi takšne napačne podatke širijo tisti, ki se razglašajo na eni strani za velike poznavalce, na drugi strani pa celo zaščitnike okolja."

Kot poudarjajo na občini, je iz vseh dosedanjih strokovnih mnenj jasno, da najbolj škodljivo na stanje Blejskega jezera in posledično Jezernice ter Save Bohinjke vpliva prekomerno gnojenje polj v jezerskem zaledju in prekomerno hranjenje rib. "Na žalost lokalna skupnost v tem pogledu nima pristojnosti, saj so vode v Sloveniji domena državnih ustanov ter monopolov posameznih koncesionarjev," so še dodali na občini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toukr
24. 08. 2018 21.51
Tudi tam ima obrat TKK?
Bofur
24. 08. 2018 18.56
+3
Potem naj se prepove razsipavanje gnojevke po poljih, njivah, kmetijskih površinah, v okolju nasploh ... V Sloveniji je premočan kmečki lobi.
grumf
24. 08. 2018 16.37
+7
še dobr da dežuje, da odplakne to zadevo dol Hrvatom :)
BobbyP
24. 08. 2018 16.10
+7
Eko in bio. Folk bi se lahko kaj mazal s tem razpadlim drekom. Pa veste vi, kako draga je naravna kozmetika? 🤔 😂
BJBre
24. 08. 2018 15.20
+2
Sava Bohinjka priteče iz..............................Bohinja :)
Stauffenberg
24. 08. 2018 15.18
+30
Zadeva je popolnoma jasna! V kmetijstvu se uporabljajo umetna gnojila (dušik-fosfor) in ta konča v potokih in rekah, kar moti ekosistem ter spodbuja rast alg, ki nato porabijo kisik iz vode. Uboge ribe.
Fredi34
24. 08. 2018 15.46
+1
To bi sicer držalo, ampak na tem področju jaz ne vidim intenzivnega kmetijstva. Potem bi vodotoki v prekmurju bili ena sama greznica.
Stauffenberg
24. 08. 2018 17.44
+4
Kako da ne vidiš? Kmetje polivajo gnojevko in še marsikaj, kar je v njej po travnikih. Kmetijstvo je tudi živinoreja...
SenecaLucius
24. 08. 2018 14.32
+23
Je pa zanimivo lani na Šobcu v avgustu kristalno čista voda, videl se je vsak kamenček na dnu, letos kot motna, umazana mlakuža.
krutz
24. 08. 2018 15.10
+4
krutz
24. 08. 2018 14.32
+15
če plavajo celi dreki, vložki itd... mimo ribnega po savi....
Fredi34
24. 08. 2018 14.22
+19
In alge se hranijo s čim? S čisto neoporečno vodo že ne. Od daleč se vidi, da je nekdo tukaj smrdi, pa ne mislim na alge.
štumbamfirer
24. 08. 2018 14.16
+15
tudi alge so del narave
Vaukan
24. 08. 2018 14.15
+39
Cela Slovenija je ena velika fekalija ki se steka v Šubičevo v parlament...
butalistan
24. 08. 2018 14.14
+12
inšpekcija hahahahahaha lari fari
mertseger
24. 08. 2018 14.08
+21
Alge pa se razrastejo zaradi česa.......največkrat zaradi fekalij v vodi.
ti?2
24. 08. 2018 14.01
+29
Blejsko jezero je ena sama greznica. Nekje je moralo ven udarit. Inšpekcije za okolje - ne me hecat, te bebuške nimajo pojma, to je za njih tretjerazredna tema.