Slovenija

Občina, ki poleti živi s festivali

Tolmin, 10. 09. 2018 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
2

Predstavljamo vam občino iz Zgornjega Posočja, del nje spada tudi v Triglavski narodni park. To je Tolmin, ki se, med drugim, vsako leto julija spremeni ne le v raj za turiste, ampak tudi za ljubitelje metal glasbe. Občina Tolmin je velika 381 kvadratnih kilometrov in se po številu prebivalcev, teh je 11.147, uvršča na 50. mesto med slovenskimi občinami.

Tolminska občina leži v spodnjem delu Zgornjega Posočja, ki ga tvorita še občini Kobarid in Bovec. Del občine leži v Triglavskem narodnem parku.  Občina Tolmin je bila ustanovljena 21. decembra 1994. Najnižja točka občine je ob izlivu pritoka Vogršček v Sočo (okoli 150 m), najvišja pa vrh Tolminskega Kuka (2085 m). Občino s severa obdaja tolminsko-bohinjski del Julijskih Alp, z jugovzhoda pa Banjšice in Trnovska planota. Planinska paša je zlasti v tolminskem delu občine omogočila pridelovanje izvrstnega planinskega sira, po katerem je to območje znano. Industrijski obrati so bili zgrajeni po drugi svetovni vojni; prevladuje elektro in lesna industrija, gradbeništvo in razne obrti, v zadnjih desetletjih pa si prizadevajo za razvoj turizma. Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem. Krožna pot vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

DEMOGRAFIJA

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
11. 09. 2018 07.24
+3
Razen metalcev so vsi t.i. festivali obremenitev za domačine. Smeti vsepovsod, podivjana mladež, iztrebki in izločki po vrtovih, pred Hoferjem kar iz prtljažnikov zmečejo smeti, nabijanje muzike pozno v noč, stampeda podivjanih kolesarjev po peš poteh, kampiranje na šverc....Zaslužek pa bore malo ostane v občini, korist od tega imajo le prodajalci krompirja in pic ter burgerjev iz Eurospina, razne kafandžijhe, ki še gostinci niso... Skratka beda od festivalov. Skratka - nekaj prirediteljev drži za talca vse prebivalce te občine!
MarKav
10. 09. 2018 22.21
+3
Mari de'j s Tmina dama.