Slovenija

Občine denarja za dvig plač v vrtcih nimajo: 'Predvsem bodo to občutili starši'

Ljubljana, 13. 01. 2023 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
15

Kakšne posledice bosta imela drugi najvišji dvig minimalne plače doslej in 13-odstotni dvig plač za pomočnice vzgojiteljic? Višje plače za zaposlene v vrtcih bodo ponekod plačevali starši. Delavce v javnih vrtcih namreč plačujejo občine, ki, kot pravijo, nimajo dovolj denarja, da bi razliko v plačah pokrili sami. Za koliko bi se vrtci lahko podražili, še ne vedo. Preden pa bi stroške morali prevrniti na pleča staršev, državo, ki je sprejela odločitev o dvigu plač, prosijo za pomoč.

Najprej 13-odstotno povišanje plač za pomočnice vzgojiteljic, nato največji dvig minimalne plače v zadnjem desetletju. Vse to bodo v vrtcih, kot zadnje dni opozarjajo ravnatelji, morale pokriti lokalne skupnosti in ne država. Ravnateljica vrtca Galjevica v Ljubljani Barbara Novinec pravi, da je to breme posamezne občine, vsaj dokler ne pride do povečanja cene programa vrtca, ki ga sprejme tudi mestni svet. 

Številne občine pa ugotavljajo, da denarja za povišice nimajo, medtem pa je delež zaposlenih na minimalni plači v vzgoji in izobraževanju med večjimi. "Moramo vedeti, da so plače eden izmed največjih stroškov v strukturi cene in bodo vplivale na dvig cene. V prvi vrsti bodo to občutili starši, ker bomo verjetno morali iti v dvig," okoliščine komentira podžupanja Bohinja Monika Ravnik.

Kako bi dvig minimalne plače starše lahko udaril po žepu občine, še ne predvidevajo, poudarjajo pa, da bi to morala biti prioriteta pristojnega ministrstva. "Prav gotovo bo morala država razmisliti o tem, saj bomo bistveno posegali v socialni status družin in njihove razmere bodo težje," je dodala Ravnikova. Pristavila je tudi, da bi bilo prav, da bi država z ukrepi pomagala tudi občinam. 

A ne le v Bohinju, ampak tudi v občinah Vrhnika, Kranj in Maribor je na minimalni plači tudi več kot tretjina vseh zaposlenih v javnih vrtcih. Z mariborske občine so sporočili, da bodo odgovor spoštovali, a hkrati pričakujejo, da bo država občinam zagotovila dodatna sredstva ne le za dvig plač za zaposlene na področju predšolske vzgoje, ampak tudi za komunalo, zdravstvo in šolstvo. 

Zaskrbljeni so predvsem v mestnih občinah, kjer imajo največ javnih vrtcev, saj se bodo župani na to temo sestali že v prihodnjih dneh. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kviz
25. 01. 2023 17.02
Kaj se sprenevedajo, zaradi višjih plač se bo nabralo več denarja tudi v občinski proračun.
flojdi
14. 01. 2023 20.21
+1
.simpl..starsi poiste si siht na oPcini
mentorhercul
14. 01. 2023 18.47
+1
g. Mesec se ima za genija. So sprožili plaz, saj veste, kepa če jo kotalikaš po snegu ratuje zmerom večja in potem....tralala.
bronco60
14. 01. 2023 18.05
+2
Tistim, ki imajo vse brezplačno, ki zabijajo čas na kofetkanju, je treba zaračunat, če ne gre , jih pa naj pazijo sami in se ukvarjajo z njimi, ne pa z FB in videzom.
Darko32
14. 01. 2023 15.31
+1
Pa to je noro in polno absurdov. Nekdo tretji sprejeme neko podražitev v imenu mene. Jaz pa naj bi to kril. Tukaj bi lahko sprejeli tudi drug ukrep in ta je, da lahko pazijo otroke tudi domači in osebe, ki imajo možnosti. Recimo do max 5 otrok.
St. Gallen
14. 01. 2023 12.04
+2
Nujno povisati urno postavko zdravnikov , saj mocno zaostajajo za keramicarjevo
Branko Šil?ek
14. 01. 2023 10.32
+4
Kaj sedaj če nikjer ne delam še sexat ne smem pa otroka ne smem naredit pa čeprav sem vladar sveta??? ne smem več bebik imet??Bom jaz vam vse račune pobral kaj jih imate v slo.....
Important notice
14. 01. 2023 09.35
+3
In tukaj se sedaj pojavi vprašanje smiselnosti velikega števila občin....
Branko Šil?ek
14. 01. 2023 13.24
+6
Prej ste imeli ks potem urade in če je občina ne rabite hodit v glavno občino,sedaj pa koliko so sposobni delavci v občinah vemo sami,da nimajo nekateri osnovne šole končane pa delajo noter samo da sedijo in plače vlečejo.Koliko drževnega denarja pa potegne občina pa je odvisno od župana koliko zaprosi ministerstvo pa da vloži v lastno občino....Če so leni...
METKA102
14. 01. 2023 09.23
+9
Nekaj malega zaračunajte tistim, ki imajo otroke v vrtcih brezplačno in niso zaposleni in posedajo po 'kafičih' z dolgimi umetnimi nohti, pa se bo denar nabral.
Important notice
14. 01. 2023 09.38
+8
Točno tako. Ukiniti financiranje brezplačnega varstva. In najprej ponuditi varstvo zaposlenim, za otroke brezposelnih staršev pa nuditi samo igralne urice - URICE, ne dneve. Največ tri do štiri - toliko, da imajo starši čas poiskati zaposlitev.
jodr
14. 01. 2023 08.34
+6
Nesposobnost levakov se kaže na vsakem koraku.
jutri_pa_res
13. 01. 2023 21.50
+4
Sindikati javnega sektorja na čelu s Fidesom so izgubili stik z realnostjo. Še malo naj obdavčijo zasebni sektor, pa se bo zgodila ulica. Če ne prej, bo katastrofa, ko bo treba sposojeni denar vračati. In samo letos v proračunu manjka že 3 milijarde, ki si jih bodo naši ekonomski geniji na čelu z Levico sposodili v tujini. Pametnjakovičem iz levice z Mesecem na čelu se sedaj mogoče svetlika, kaj so naredili s takšnim nerazumnim dvigom minimalne plače. Kako to sedaj popraviti, naj sami pogruntajo. Če bi Mesec dal kaj nase, bi zaradi tega kaosa, praktično revolucije v javnem sektorju, moral takoj nepreklicno odstopiti. Najbolje bi bilo, da takšen dvig minimalne plače prekličejo, če se to sploh da.
mackon08
14. 01. 2023 08.01
+3
jutri_pa_res ni kaj to kar si napisal je sramotno glede minimalne plače, če bi ti imel minimalno plačo ne bi bil proti zvišanju, ker z minimalno se ne da normalno živeti. Če misliš da imaš premalo plačo glede na minimalno se pritoži pri svojem delodajalcu, minimalno pa pusti na miru, ker te nič ne briga.
Slava_Rusiji
13. 01. 2023 21.36
+7
Drago moji, ta dvig minimalne plače vam nebo dosti koristil, ker se bo vse ostalo še podražilo.