Slovenija

Občine ne uspejo popisati škode

Ljubljana, 19. 10. 2010 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi zapletenosti postopkov, velikega obsega dela in premalo usposobljenih ljudi, so nekatere občine, ki so jih prizadele poplave, prosile za podaljšanje roka za zbiranje podatkov o škodi.

V sredo poteče rok, do katerega naj bi v 126 občinah, ki so jih prizadele septembrske poplave, zbrali podatke o škodi in te podatke poslali območnim centrom, ti pa na Upravo RS za zaščito in reševanje (URSZR). Vsem občinam pa to ne bo uspelo, zato nekatere predlagajo podaljšanje roka, je pojasnil Bojan Kuntarič z URSZR.

Razlogi za to so po njegovih navedbah različni, od zapletenosti postopkov ugotavljanja in preverjanja škode ter velikega obsega dela in do premajhnega števila usposobljenih ljudi, ki jih imajo na voljo občinske komisije.

Po poplavah
Po poplavah FOTO: POP TV

Uprava za zaščito in reševanje je 126 občinam izdala sklepa o začetku ocenjevanja na stvareh ter o začetku ocenjevanja škode v tekoči kmetijski proizvodnji. Do sredinega roka naj bi občinske komisije, ki jih imenujejo župani, ocenile škodo ter podatke vnesle v spletno aplikacijo AJDA. Podatke občinskih komisij naj bi verificirale regijske komisije, končni podatki pa naj bi bili znani, potem ko jih bodo obravnavali še na seji državne komisije za ocenjevanje škode in na vladi.

Občine so vse oškodovance pozvale, da prijavijo škodo na stvareh in v tekoči kmetijski proizvodnji. Obrazci so bili na voljo na sedežih občinskih komisij ter na spletni strani URSZR. Po prijavi škode le-to občinske komisije ocenijo oziroma verificirajo po predpisani metodologiji.

Poplave
Poplave FOTO: Občina Dobrepolje

Dinamiko izplačil odškodnin bodo določili posamezni programi odprave posledic poplave, ki jih bodo pripravila resorna ministrstva in potrdila vlada, so še pojasnili na upravi za zaščito in reševanje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
20. 10. 2010 11.22
kako bi tudi uspele popisat škodo, ko so pa bile volitve,menda je bolj važen županski stolček od poplavljenih hiš...ja ta folk naiven.
objektivni
19. 10. 2010 20.21
Del naj plača tudi tisti, ki je sploh dovolil, da se na območju poplav sploh gradi!
Mancyy
19. 10. 2010 19.37
Logično saj je Lokalna samoprevara največja katastrofa, ki je zadela Slovenijo.
Milan Koleznik
19. 10. 2010 19.22
brez skrbi ljudje so že popisali škodo,le občinski možje morajo še kaj primakniti za sebe,to gre malo dlje,
dajno
19. 10. 2010 19.04
Odlično! Zaposlit še več birokratov, tako se dela! Bravo, rešujemo brezposelnost! Za bruhat!
TISSOT
19. 10. 2010 18.22
A za nas pa ni ,,zapleteno,, prit do denarja, da bomo sanirali škodo? Plačujemo davke in prispevke za vse živo - potem pa nam povejo, da ,,imajo premalo usposobljenih ljudi,, !!!!!!!!! S R A M O T A !!!!!