Slovenija

'Občutek, ko plezaš po visokih stenah hitro in lahkotno brez varovanja, te zasvoji'

Ljubljana, 23. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
77

Avstrijskega alpinista Hansjörga Auerja je neustavljivo premamila najčistejša, a hkrati najnevarnejša oblika plezanja – "prosto soliranje", plezanje brez soplezalca, brez varovanja. Nenehno preseganje meja, hoja po črti mogočega, najzahtevnejše tisočmetrske stene in visoka gorstva so postali njegov jaz. Kaj ga žene, kaj je v glavi človeka, da na kocko postavlja svoje življenje?

Hansjörg Auer bo o svojih izjemnih plezalskih in alpinističnih zgodbah danes predaval v Cankarjevem domu v okviru festivala gorniškega filma.

Zakaj plezati sam, brez varovanja, če obstajajo vrvi, ki omogočajo varno plezanje v ekstremno težkih stenah? Odgovore na to pozna in razume najbrž le peščica ljudi. Med njimi je Hansjörg Auer. Človek, ki ga stene in gore kličejo na nenavaden način – nenavaden za običajne smrtnike. Oseba, ki svojo nevarno strast pojasnjuje s preprostimi besedami, da prosto solira zato, ker v svojem življenju sem ter tja potrebuje izpostavljene dogodivščine. "Plezanje brez varovanja me poganja. Še več, občutek, ko plezaš po visokih stenah hitro in lahkotno, ker te ne otežuje oprema, te na nek način zasvoji. Zame osebno je tak 'čisti' način plezanja najbolj pomembna stvar," nam je sogovornik skušal približati svoj pogled. Ne gre toliko za to, da si prizadeva biti boljši od drugih, ampak želi med plezanjem intenzivno občutiti izpostavljenost: "Bil sem in sem še vedno naklonjen "plemenitemu" slogu plezanja, prav tako visokim nadmorskim višinam, saj so tam občutki najbolj intenzivni in vedno iščem maksimalno izpostavljenost."

Plezati sam, brez vrvi? Auer meni, da ni vse v tem, da treniraš.
Plezati sam, brez vrvi? Auer meni, da ni vse v tem, da treniraš. FOTO: Matteo Mocellini

Hansjörg Auer je na prvi tritisočak stopil pri rosnih šestih letih, pleza od dvanajstega leta. Še dobro se spominja, kako je prvič plezal športno-plezalno smer brez varovanja v enem od domačih hribov: "Smer je ocenjena 5+ po UIAA lestvici. Kar na enkrat sem začutil trenutek in željo, da jo splezam brez vrvi." Meni, da je prosto soliranje darilo, ki ti je namenjeno, in ga dobiš že na samem začetku. Ni vse v treningih, je prepričan: "Najbolj pomembno je, da najdeš pravi trenutek, ko se počutiš odlično. Vedno poslušam svoj notranji glas. In logično je, vsaj zame, da so ti trenutki redki in postajajo vse redkejši, ko si starejši." Ker je bil glas vrtoglavih skalnih nebotičnikov, prepadov in nabrušenih vršacev močan in vztrajen, je pred desetimi leti pustil službo učitelja matematike in telovadbe v srednji šoli ter poklicno kariero posvetil svojo življenjski misiji – plezanju.

'Po zahtevnem soliranju se je najtežje vrniti domov'

Auerju se zdi pomembno, da prepleza težko smer, takrat je zelo zadovoljen. A prijatelji in domači tega ne dojemajo enako. Z njim se ne veselijo, ker je dosegel nekaj izjemnega, ampak so veseli, da je vsega konec in da se je vrnil živ. "Zato ni prave želje, da bi proslavljali. To moraš sprejeti in vedno imeti v mislih, da vse kar počneš v življenju, delaš v prvi vrsti zase. Sicer ne boš srečen," je prepričan.

Smer Riba v Marmoladi – Auer ima poseben odnos do te gore.
Smer Riba v Marmoladi – Auer ima poseben odnos do te gore. FOTO: Heiko Wilhelm

Kot poklicni plezalec je nanizal odlične dosežke

Eden takšnih je bil solo vzpon brez varovanja v smeri Riba v Marmoladi. Plezanje po najvišji gori v Dolomitih (3343 metrov) se mu sicer zdi od nekdaj nekaj posebnega. "Na poti do vznožja stene, ko pridem do koče Ombretta, se mi naježi koža. Ne glede na to, katero smer plezam, sem nekako vedno srečen in zadovoljen, ko sem tam. V okolju, v katerem čutiš srečo, lahko še bolj potiskaš svoje meje mogočega," je opisal.

Zahodno steno Lupghar Sar West je Auer preplezal v dveh dneh. Vršni del brez vrvi.
Zahodno steno Lupghar Sar West je Auer preplezal v dveh dneh. Vršni del brez vrvi. FOTO: Hansjörg Auer

Zahteven podvig, ki ga Auer šteje med svoje večje dosežke, je bil tudi solo vzpon po še nepreplezani zahodni steni Lupghar Sar West (7157 metrov) v Pakistanu. Na goro je splezal v dveh dneh. Začel je iz baznega tabora na 4.500 metrih nadmorske višine, pred vzponom na vrh je bivakira na 6.200 metrih nadmorske višine. Sprva je načrtoval, da bo bivakiral dvakrat, potem si je premisli. "Odločil sem se, da stisnem, grem že drugi dan na vrh, opremo pa pustim na severozahodnem grebenu na okoli 6.900 metrih. Na vrh sem splezal brez nahrbtnika in brez vrvi. Ko sem bil na pol pot, sem bil prepričan, da sem naredil veliko napako, ker sem vrv pustil spodaj, a je bilo na koncu vse v redu. Pri plezanju navzdol sem skušal ostati ves čas maksimalno skoncentriran. Plezanje samo po sebi niti ni bilo tako težko. Rekel bi od 50 do 55 stopinj naklona v ledu in M3/M4 na grebenu. Stena je bila tehnično manj zahtevna kot greben, kjer je bila kvaliteta skale zelo slaba. Moj plezalni tovor na turi je sicer vseboval: 60-metrsko vrv (debeline 5 milimetrov), tri ledne vijake, dva metulja, dva zatiča, poseben klin (bird peak), neskončne zanke in karabine," je opisal Auer.

V južni steni Nilgirija se je ubil Auerjev prijatelj.
V južni steni Nilgirija se je ubil Auerjev prijatelj. FOTO: Hansjörg Auer

'Če bi lahko spreminjal preteklost, bi v svojem življenju spremenil le 26. oktober 2015'

Takrat je v južni steni Nilgirija (6839 metrov) v Himalaji izgubil prijatelja Gerrya, kar je, kot pravi, najtemnejše poglavje v njegovem življenju. Nepopisno težko mu je bilo, ko se je vračal domov brez njega. "Če dober prijatelj umre pred tabo, vse postane manj pomembno. Vendar sem spoznal, da če bi nehal plezati, to ne bi bila pot iz temne luknje. Začel sem znova in z vsakim vzponom je bila žalost manjša. Toda nikoli ne bo popolnoma izginila. Če bi lahko živel še enkrat, bi v svojem življenju spremenil le 26. oktobra 2015, ko smo se ob 14. uri Gerry, Alex in jaz razvezali," je sogovornik podoživel tragedijo.

V okviru festivala gorniškega filma se je predvajal tudi popularen film Free Solo o Američanu Alexu Honnoldu, ki je leta 2017 v steni El Capitana sam in brez varovanja v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov. Zanimalo nas je, kaj meni o njem in njegovem presežku. "Izjemno! Odličen prost solo vzpon," je kratko, a nazorno dejal. Sicer pa je prepričan, da ima vsak alpinist v svojem plezalnem dnevniku zgolj nekaj najboljših vzponov. Vse drugo je nekje v sredini. Med svoje najboljše vzpone šteje prosto soliranje v smeri Riba in vzpona na Kunyang Chhish East ter Lupghar Sar West. "Upam, da bom lahko dosegel še kakšnega več," je dodal na koncu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
24. 02. 2019 21.34
-1
še eden ki bo imel lep pogrebni govor se spomnim ,človeka ki je skakal z skal lep mlad hraber a ni ga več-pisalo je izgubili smo edinstvenega
TistoPravo
24. 02. 2019 20.05
+0
Sem poslušal bogataša...mi je rekel, da bi rad kupila avto ki ga noben nima...pa sem mu rekel, nisi še dovolj bogat...ravno tako bi pa dejal ljudem, ki si želijo početi nekaj zares nemogočega...tisto, kar mogoče ta trenutek noben drug. Ne da ni dovolj pameti. Vprašanje če bo čas za popravni izpit...ker revež ima vedno šanso bogatejši postat. Smr tpa še nikoli ni življenja prnesla oonovnega
Jani.
24. 02. 2019 17.48
+4
Našel je tisto, kar ga v življenju najbolj osrečuje. Vsak ve zase.
inside1
24. 02. 2019 14.56
-1
kako gredo pa potem taki "ekstremi" dol? po vrvi ali tudi brez? padala nima sabo.....
flojdi
24. 02. 2019 17.03
. zakaj vprašujete ?pejdte Probat !. s padalom. / pa skoraj se moram opravičit. ker navsezadnje tudi jaz nimam pojma. zjezili so me samo nekateri spodaj.ki sprejemajo za Normalno samo to kar je v njihovem ( večinoma zelo kratkem )dosegu
PolnKontejner
24. 02. 2019 08.52
+12
Tukaj pa odpadejo stroški zdravljenja...
DuhSaSjekirom
24. 02. 2019 07.53
+23
NImam nic proti kapo dol. Vsak je svojega zivljenja gospodar.
Slojeslo
24. 02. 2019 07.33
+28
Imel sodelavca, ki je bila isto to njegova želja. Vendar, žal ni več med nami, ker tudi ni znal odnehat. Lahko ti 1000x preplezaš steno in lahko je samo ena majna napaka in te ni več. Večni mir sodelavec
BogiEmil
23. 02. 2019 22.31
-11
To je tako, če si budala.
detect
23. 02. 2019 19.50
+13
to je tako kakor hiša,ki ima ravno streho.samo vprašanje časa je kdaj po spustila vodo.enkrat sigurno.
regrat29
23. 02. 2019 19.08
+31
Ojoj, sam ena majhna napaka in ga ni več... želim mu, da osvoji čimveč vrhov, če ga to osrečuje. In srečno.
Thinc25
23. 02. 2019 18.17
-13
To je res, potem se pa naj sami rešujejo za svoj denar !! Poznal sem Humarja, ki je danes v božjem kraljestvu, zakaj ?
BenQurer24
23. 02. 2019 18.07
+2
ne vidim problema. večina teh najboljših plezalcev več ni. pač treba je znat odnehat. Ko plezaš z iskušnjami i ne več z kondicijo, takrat je po mojem mnenju treba nehat :D
Qualisvirtalisoratio
23. 02. 2019 17.55
+33
Taki ljudje so odvisniki adrenalina. In ja andrenalin je močna droga, še posebej v ekstremnih situacijah in nekatere to zasvoji. Pleza na meji med življenjem in smrtjo, pa vendarle bi lahko rekel, da se v teh trenutkih poči bolj živega kot marsikdo v svojem celem življenju. In tu mu dam prav, saj dela to kar ima rad. Edino žal mi je za njegovo družino, ker v večini primerov gredo v take skrajnosti in tragično končajo. Kar se pa tiče kaj je za nekoga nevarno, recimo je zelo relativno. Za neko staro babico je že hoja po stopnicah lahko smrtno nevarna, problem je pri tem kar on počne, da ni vse odvisno od njega. Namreč v visokogorju se vreme hitro obrne in se lahko hitro konča usodno pa. če si še tako dober plezalec. Drugače pa priporočam ogled filma Free Solo (2018) na to tematiko.
flojdi
23. 02. 2019 17.50
+15
Auer ima moj GlobokoSpoštovalni Priklon. Iskreno mu želim še veliko užitkov tam...kamor se kavčarjem ne da , eni pa bi, pa so primerna leta mimo...
fljfo
23. 02. 2019 17.06
-14
Zaradi šminke reskirati življenje?!?!
Firnk
23. 02. 2019 17.03
-9
nima ženske da bse po njej plazu trol
detect
23. 02. 2019 16.14
-2
jaz bi na njegovem mestu imel padalo.
TistoPravo
23. 02. 2019 14.06
-12
Enim ni dovolj hiša, pa avto, pa pes na vrvici..papapa...eni pač poizkusijo radi nekaj, kar nikakor tist trenutek ne mkre imet noben drugič oziroma to delati. Kje je point vsega tega, verjetno v glavi..,vsekakor se noge pa roke da uporabit v mnogo bolj koristne namene. Pa malo bolj kontroliran delavnik si zasluži tale, ne samo učitelji...bo vidu, če bo lezu tkole neodgovorno
giiinem
23. 02. 2019 16.15
+27
Enkrat se zivi...10 leta ali 90...vazno da delas kar te osrecuje 90 zalostnega zivlenja ali 10 top zivlenja izbiram 10
gasper111
23. 02. 2019 13.52
+59
Ne razumem zakaj toliko negativnih komentarjev. Osebno sicer nikoli ne bi počel tega na tak način, ampak ljudje smo različni in vsak se odloča zase. On se je pač odločil kakor se je in, ker s tem razen sebe nikogar drugega ne ogoroža ali kakorkoli drugače spravlja v nevarnost v njegovem početju ne vidim nič spornega.
notrajnc05
23. 02. 2019 14.24
+10
Se strinjam s tabo, pod pogojem, samo, če ta tip nima otrok!
nominator13
23. 02. 2019 13.49
-24
nominator13
23. 02. 2019 16.15
-11
Tako kot je tanka linija med ljubeznijo in sovraštvom je tanka linijna med extremizmon in kretinizmom.Žal je zame to kretinizem
giiinem
23. 02. 2019 16.15
+13