Slovenija

Občutnejših otoplitev nam ta teden ne prinaša

Ljubljana, 12. 10. 2020 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
6

Čeprav smo šele oktobra, so razmere ponekod že povsem zimske. Meja sneženja se je ponoči spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, ob močnejših padavinah pa je prehodno snežilo celo v krajih pod 500 metri, kar je v prvi polovici oktobra prava redkost. Za ta del leta zelo hladen zrak se bo nad nami zadrževal kar nekaj časa. Zaradi razjasnitve bomo predvsem sredo marsikje začeli s slano, že v četrtek pa nas bo prešla nova fronta s padavinami in precej nizko mejo sneženja.

Nedeljo so zaznamovali dotok občutno hladnejšega zraka in obilne padavine. Zračna masa, ki se je nad naše kraje spustila iznad severnega Atlantika, je bila dovolj hladna, da je jesensko idilo ponekod zamenjala zimska belina. Že dopoldne je začelo snežiti v alpskih dolinah, do večera pa se je meja sneženja postopno tudi drugod spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, ob močnejših padavinah pa je snežilo še precej nižje. O snežinkah med dežjem so sinoči poročali celo iz okolice Maribora.

Meja sneženja se je ponoči ponekod spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov.
Meja sneženja se je ponoči ponekod spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov. FOTO: Rok Nosan

Največ težav je sneženje povzročilo na Koroškem. Čeprav je zapadlo le nekaj centimetrov snega, je zaradi še vedno olistanega drevja prihajalo do snegoloma. Medtem so na območju Ljubljane, Celja, Žalca, Postojne in Kočevja težave povzročale meteorne vode, ki so zalivale kletne prostore stanovanjskih in drugih objektov, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Včeraj je namreč marsikje po Sloveniji padlo več kot 50, ponekod celo 100 litrov dežja na kvadratni meter. 

Nad 1500 metrov nadmorske višine tudi pol metra snega

Po podatkih Agencije za okolje je prehod hladne fronte največ snega, okoli pol metra, prinesel Voglu in Kredarici, na naši najvišji meteorološki postaji skupna snežna odeja tako sega že 75 centimetrov visoko. Na Vršiču in Krvavcu je snega okoli 30, na Blegošu 20, na Rogli pa 18 centimetrov. V krajih pod 1000 metri nadmorske višine je največ snega zapadlo na Bohinjskem, in sicer slabih deset centimetrov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi velike količine novega snega se je predvsem na strmih travnatih pobočjih nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov močno povečala nevarnost proženja snežnih plazov, ki po podatkih Arsa dosega tretjo stopnjo na evropski 5-stopenjski lestvici. 

Oktobrsko sneženje v višjih legah sicer ni nič neobičajnega, precej redkeje pa do njega pride v nižjeležečih krajih. Zadnje tako sneženje smo v večjem delu države imeli leta 2012, ko smo ob koncu meseca ponekod izmerili celo najvišjo oktobrsko višino snežne odeje. Takrat je po podatkih Arsa v Kočevju zapadlo 21, v Novem mestu 18, v Ljubljani pa dva centimetra snega. Kar dvakrat pa je ponekod snežilo v oktobru 2011. Prvič že sedmega in drugič 20. oktobra, ko je na Logaškem in Bohinjskem zapadlo 15 centimetrov snega. V krajih nad okoli 800 metrov nadmorske višine oktobra v povprečju sicer sneži vsako drugo leto, v krajih na 500 metrov nadmorske višine pa se to zgodi na vsakih pet do deset let.

Arso opozarja: Vodnatost rek po Sloveniji je velika

Razlivajo se reke Ljubljanica, Krka s pritoki ter posamezne manjše rek v južnem in vzhodnem delu države. Reki Krka in Kolpa še naraščata, drugod pa reke že povečini upadajo, navaja danes zjutraj objavljeno hidrološko poročilo Agencije RS za okolje.

Reka Krka bo sredi dneva poplavljala na območjih vsakoletnih poplav v srednjem toku, zvečer in ponoči pa tudi v spodnjem toku. V Podbočju bo zvečer dosegla največji pretok okoli 280 kubičnih metrov na sekundo.

Naraščanje Ljubljanice na Barju se bo danes dopoldne ustalilo, reka Kolpa se lahko razlije na izpostavljenih območjih, pretok Drave na meji z Avstrijo bo danes ustaljen. V torek in sredo se bo vodnatost rek povsod zmanjševala. Vse več rek v zahodni in severni Sloveniji bo doseglo srednje pretoke.

Kaj lahko pričakujemo v tem tednu?

Naši kraji bodo po prehodu fronte še ostali pod vplivom hladnega zraka v višinah, zato tudi po nižinah izrazitejših otoplitev ne pričakujemo. Danes bo v zahodni Sloveniji precej jasno, na Primorskem bo še pihala zmerna burja. Drugod bo več oblačnosti. V krajih ob vzhodni meji lahko še pade nekaj kapelj dežja. Na Primorskem se bo popoldne ogrelo do 18 stopinj Celzija, drugod bo občutno manj. Pričakujemo lahko od 10 do 13, v alpskih dolinah s snežno odejo pa le okoli 7 stopinj Celzija, kar je dobrih pet stopinj manj od dolgoletnega povprečja za ta čas. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: Arso

Jutri se bo čez Panonsko nižino proti severu pomikal manjši ciklon, zato se bo oblačnost nad vzhodno in osrednjo Slovenijo spet nekoliko zgostila. Predvsem na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju, občasno pa tudi ponekod na Dolenjskem in v Beli krajini bo v prvi polovici dneva rahlo deževalo, nad okoli 700 metrov nadmorske višine pa rahlo snežilo. Več jasnine bo tudi jutri v zahodni Sloveniji. Zjutraj bomo v večjem delu države izmerili okoli pet, popoldne pa malo nad deset stopinj Celzija. Hladneje bo v alpskih dolinah in na Notranjskem, kjer se bo dan marsikje začel z negativnimi temperaturami. 

Sreda nam bo prinesla več jasnine, zato bo zjutraj marsikje slana, že v četrtek pa nas bo prešla nova fronta s padavinami in nizko mejo sneženja. Nekaj padavin lahko pričakujemo tudi še v petek, ob koncu tedna pa kaže na večinoma suho in še vedno precej hladno vreme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
12. 10. 2020 11.42
+3
Do jeseni bo tko, pozimi bomo pa videli...če bo na tri dni padavinsko...bo vsak rabu do spomladi ene tri nove lopate za sneg minimum
KrpanovMartin
12. 10. 2020 10.56
+1
Zdaj pa ono zakrknjeno Greto - v samih kratkih rokavih - ven štrajkat, z vsemi njenimi podporniki vred. Itak, da gre za globalno segrevanje! Ena ura bo dovolj, da smo zadevo poštimal.
Nikolajev
12. 10. 2020 10.49
+3
Posledica globalnega segrevanja je sneženje v sredini oktobra. Čim bolj intenzivno bo globalno segrevanje, več bo snega.
MaliSirek
12. 10. 2020 09.22
+5
Globalno segrevanje..😂😂
macek_garfield
12. 10. 2020 08.40
+6
zimske gume takoj montirat pa to
Želko Kacin
12. 10. 2020 08.03
+11
Kakšno otoplitev čakate saj je oktober mama mia