Slovenija

Obdolženi zaradi smrtne nesreče pri Vranskem zanikajo krivdo

Celja, 11. 11. 2019 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ma.Ko. / STA
Komentarji
14

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes začela glavna obravnava zaradi prometne nesreče pri Vranskem, v kateri sta pred petimi leti umrla 17-letnica in 30-letni moški. Nekdanji direktor komunalnega podjetja Energetika projekt Marko Krajnc, zastopnik podjetja Janko Drča in preglednik Štefan Kuserbanj so v pisnih zagovorih krivdo zanikali.

Pred petimi leti je Slovenijo zajelo močno deževje, ki je povzročilo uničujoče poplave. Naša država pa se takrat ni soočala zgolj z ogromno materialno škodo, zaradi obilnega deževja se je zgodila tudi tragična nesreča blizu Vranskega – umrla sta dva mlada človeka. Narasli potok Bolska je namreč odnesel del brežine pri mostu čez reko na cesti, ki je peljala do Centra varne vožnje AMZS na Vranskem. "Ravno takrat sta se tam mimo v službenem vozilu peljala sodelavca AMZS – komaj 17-letna Lara Safran, mlada obetavna igralka, ki je bila tik pred premiero svojega prvega filma Vloga za Emo, in njen bratranec Miha Baloh, ki sta skupaj sodelovala v kampanji za preventivo in vzgojo mladih v prometni varnosti," smo poročali o enem izmed naših člankov, kako sta umrla v deroči reki, ko sta se odpravljala na preventivno aktivnost.

Potok Bolska je odnesel del brežine.
Potok Bolska je odnesel del brežine. FOTO: POP TV

Že takrat so se pojavila vprašanja, kdo je kriv za njuno smrt, saj je večina pristojnih vedela, da je most nevaren, a ni ukrepala.

Tožilka Simona Razgoršek Kuzman obdolženim očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti s smrtnim izidom

Obdolženi Marko Krajnc, ki se med preiskavo danes ni zagovarjal, je v prebranem zagovoru poudaril, da mu je neizmerno žal, da je prišlo do tragičnega dogodka, ki pa ni bil posledica njegovega ravnanja. Ocenil je, da so vse službe Energetike projekt dobro opravljale svoje delo, ki je bilo skladno s koncesijsko pogodbo. To pa so podpisali z Občino Vransko, ki je bila tudi zadolžena za investicijska dela.

Po Kranjčevih besedah so nadzor nad omenjenim mostom opravljale tudi pristojne občinske službe. "Bili smo zadolženi za vzdrževanje ceste in ne brežine potoka Bolska, kjer se je zgodila smrtna prometna nesreča. Na dan nesreče smo opravili dodatno število ogledov, zadnji pregled pa je bil opravljen dve uri pred nesrečo," je pojasnil ob tem pa še dejal je, da so imeli zadostno število kadrov za izvajanje cestnega nadzora na kritičnih točkah v vranski občini.

Do tragične nesreče je prišlo septembra 2014, ko je narasli potok Bolska odnesel del brežine in službeno vozilo, s katerim sta se sodelavca AMZS odpravljala na preventivno aktivnost.
Do tragične nesreče je prišlo septembra 2014, ko je narasli potok Bolska odnesel del brežine in službeno vozilo, s katerim sta se sodelavca AMZS odpravljala na preventivno aktivnost. FOTO: Alex Reberšek, PGD Prekopa

Na vprašanje tožilke, ali je imel Štefan Kuserbanj licenco za opravljanje nadzora, je Krajnc odgovoril, da ne, ker tega od njih ni nihče zahteval. Pojasnil je, da je imel Kuserbanj več kot 10 let delovnih izkušenj in da noben cestni preglednik po pravilih stroke ne more vedeti, kdaj bo voda narasla in kdaj bo prišel poplavni val. Izpostavil je, da je to naloga rečnih nadzornikov. Ob tem je dodal, da ob povečanem vodostaju niso imeli posebnih pisnih navodil, ampak samo ustna ter da so zaposleni vedeli, da morajo biti še bolj pozorni na narasle vode.

Tudi Kuserbanj je izrazil obžalovanje, da sta v prometni nesreči življenje izgubili dve mladi osebi, čeprav ne pričakuje, da bosta družini umrlih sprejeli njegovo obžalovanje. Dejal je, da je zadnji pregled opravil dve uri pred prometno nesrečo in takrat ni ugotovil nobenih naplavin. Po posebnih ukrepih ni bilo potrebe, je poudaril in zavrnil očitek tožilstva, da je bil malomaren pri svojemu delu.

Da je odneslo del brežine je Kuserbanj izvedel 13. septembra leta 2014 okrog 6. ure od vranskega župana Franca Sušnika, štiri ure potem pa je prejel informacijo o sami nesreči.

Na vprašanja tožilstva in obrambe danes ni želel odgovarjati. Prav tako na vprašanja ni želel odgovarjati niti Drča, ki je ocenil, da Energetika projekt ne more biti odgovorna za tako kompleksne okoliščine, v kateri se je pripetila smrtna prometna nesreča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taav
12. 11. 2019 08.19
+1
Tale most je bil zgrajen le za dostop na gradbišče poligona. Kdo ga je dal v redno uporabo, pa je ključno vprašanje. Torej, kdo je tisti, ki je dal žegen, da se ZAČASNI GRADBIŠČNI DOSTOP uporablja kot reden priključek. Zagotovo pa to ni upravljalec (Energetika projekt).
bojer
11. 11. 2019 21.52
Vedno sta dve plati medalje, sploh v takih okoliščinah kot so bile tedaj.
Ramzess
11. 11. 2019 16.29
+2
Dobro, če so vedeli, zakaj njiju niso prej obvestili, saj so vedeli kam gresta in drugo kam neki sta pa onadva gledala, da nista videla in kako hitro sta peljala. Ni vsa odgovornost na eni strani.
anakondabox
11. 11. 2019 15.23
+0
Zelo, zelo majhen procent (morda 0,01%) je toliko etičnih , da bi krivdo smrtne nesreče priznali. Zato ne sprašujete zgolj njih, pač pa proučite tudi ostale okoliščine. #hvala
Ramzess
11. 11. 2019 16.33
+0
Zato se ne prizna, ampak se zahteva preučitev vseh okoliščin, tudi odgovornost druge strani, to je žrtev, ki jih ne gre delati avtomatsko nedolžnih, kaj pa če niso. Priznanje je bližnjica do obsodbe, ker se izognejo delu preiskave ali nadaljnji preiskavi. Velja dobro premisliti kaj boste priznali brez dokazov (brez da vam dokažejo) in kakšne bodo posledice.
burekkafana78
11. 11. 2019 15.23
+1
most kot, da bi ga zidal nekdo iz kamene dobe...
TOX6
11. 11. 2019 15.10
-2
tko je če delaš v javnih,državnih in paradržavnih podjetjih -nič krivi, važno da je plača vsakega 5 v mesecu za nedelo, ostalo je vse irelevantno!!!!!!!!!!!
Heineken 1A
11. 11. 2019 14.28
+19
KDO JE KRIV ZA SMRT V TEJ TRAGEDIJI... SAMO SLIKO POGLEJTE!, TAKŠEN MOST NIKOLI NE BI SMELI DATI V UPORABO. MOST S KVADRATNIMI PRETOKI, MOST SE TAKOJ ZABIJE, TAKO KAKOR SE JE TA IN VODA NAJDE SVOJO POT IN TAM ODBESE CESTO. TA MOST NA VRANSKEM JE BIL POLOMIJA BIL JE 3M NIŽJE OD NIVOJA CESTE, PRAKTIČNO KAR SKOCIL SI Z AVTOM NA MOST KO SI SE PELJAL PROTI AMZS, SPLOH NISI MOGEL OPAZITI NEVARNOSTI, DOKLER NI BILO PREPOZNO IN BIL SI Z AVTOM ŽE V DEROČI VODI!
Banion
11. 11. 2019 14.21
+8
Takile vodijo kampanje za preventivo v prometu sami pa zapelejo v deročo vodo. A naj bi tam Energetika postavila dežurnega, lahko bi ga tudi policija, ali je arso izdal kakšno opozorilo za Bolsko in pritoke, sja je vseeno, praviloma v proemtu odgovarja tisti ki vozi. Tole izgleda kot da so policisti krivi za vse nesreče ker niso stražili na cesti in opozarjali na previdno vožnjo
ni_mi_vse_eno
11. 11. 2019 18.44
Nista zapeljala v deročo vodo, ampak sta se ustavila, ter opazovala deročo vodo. Potem je voda spodjedala, sta hotela odpeljati, vendar je bilo prepozno. V vodi sta hotela odpreti vrata, vendar nista mogla.
Sredina
11. 11. 2019 14.20
+0
Ne obdolzeni, ampak obtozeni
Sredina
11. 11. 2019 15.16
V pojasnilo, po pravnomocnosti obtoznice, obdolzeni postane obtozeni, sledi predobravnavni narok in glavna obravnava
Ramzess
11. 11. 2019 16.34
Skratka, kriv si dokler ne dokažeš nasprotno.
srecnii
11. 11. 2019 14.19
+0
Sami so si krivi, kaj pa rinejo takrat, ko vse plava.