Slovenija

Obeleževanje dneva zmage napolnilo center prestolnice

Ljubljana, 09. 05. 2021 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, A.K., U.Z.
Komentarji
2095

Predsednik ZZB NOB Križman in ljubljanski župan Janković sta se ob dnevu zmage vnovič zavzela za ohranjanje vrednot partizanstva in proti poskusom potvarjanja zgodovine. "Narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, nima prihodnosti," je dejal Janković. Kritična sta bila do aktualne vlade. Tradicionalne prireditve ob prazniku sicer letos kroji epidemija covida-19, a na Prešernovem trgu se je zbrala množica ljudi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v nagovoru na Prešernovem trgu v Ljubljani spomnil na 9. maj 1945, ko so partizani "prišli v s soncem obsijano Ljubljano in jo osvobodili". Partizanke in partizane so po njegovih besedah krasili pogum, tovarištvo, prijateljstvo, sodelovanje, solidarnost, želja po življenju v svobodni državi in po tem, da bi bili gospodarji na svoji zemlji. "V Ljubljani še danes živimo te vrednote. Zato je Ljubljana svobodna, brez žic okoli Ljubljane in brez žic v glavah," je dejal. 

Nihče ne more spremeniti tega, da so bili partizanke in partizani na strani zaveznikov, "na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem in nacizem", je dejal. Domobrance je označil za "narodne izdajalce" in ponovil, da dokler bo to vodstvo mesta, spomenika domobrancem v Ljubljani ne bo.

Tako Križman kot Janković sta izrazila tudi podporo Slovenski tiskovni agenciji v prizadevanju za vzpostavitev financiranja javne službe.

Dotaknil se je tudi slovesnosti ob dnevu boja proti okupatorju, ki je letos potekala na Mali gori in ki je po njegovi oceni pokazala nespamet, ki "nima zveze z resničnostjo". Branje pesmi domobranskih pesnikov na tak praznik je po njegovih besedah "sramotno dejanje".

Tudi predsednik ZZB NOB Marijan Križman je izrazil kritiko predstavnikov vlade, ki na omenjeno slovesnost niso povabili ZZB NOB. "Če že mene ne marajo, imamo še druge ljudi," je poudaril. Ob tem se je vprašal, čigava proslava je to sploh bila.

V DZ pa so po njegovih besedah skušali dogodke na Mali gori potiho izpostaviti kot nov mejnik narodnoosvobodilnega boja. Kot je dejal Križman, so zato obiskali poslanske skupine, za potrditev takšnega predloga pa je zmanjkal en glas.

Osamosvojitev je resda prinesla novo državo. "Toda vladajoči, kaj so naredili? Vrnili so vrnjeno, plačali so plačano. Oropali tovarne," je navedel Križman. Dodal je, da "toliko sovražnih besed in sovražnih tvitov, kot smo jih deležni zadnje čase, nismo slišali ne videli zadnjih 40, 50 let". Zato je po njegovih besedah čas, da se "konča agonija". "Ko parlament, ki je zakonodajna veja oblasti, nima večine, v takšnem primeru odstopi vsak pameten voditelj, v vseh demokratičnih državah," je dejal Križman in ocenil, da je prišel čas za volitve.

Ljubljana mestni praznik zaznamuje v spomin na 9. maj 1945, ko je bila s sirenami z Ljubljanskega gradu naznanjena svoboda. 

Po Poti ob žici, ki poteka po 34 kilometrov dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja okupatorjev, ob mestnem prazniku vsako leto pripravijo pohod. Ta je v soboto zaradi epidemioloških razmer potekal v prilagojeni obliki. Prav tako tradicionalni teki trojk pa letos potekajo v virtualni obliki, in sicer vsaka trojka sama določi traso in meri čas ter sporoči rezultate.

Dan zmage v Ljubljani.

V okviru obeleževanja mestnega praznika je Janković dopoldne odprl prenovljeno Vilo Zlatica, ki je bila domovanje nekdanjega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. Vila, s katero bodo upravljali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana, bo postala novo prizorišče za razstave, predavanja, izobraževanja in druge prireditve, ki jih bodo snovali skupaj s Forumom slovanskih kultur, ki bo imel v pritličju vile tudi svoj sedež, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Kot so navedli, je prenova vile znašala 1,9 milijona evrov.

Prenovljena Zlatica.
Prenovljena Zlatica. FOTO: Bobo

Ob dnevu zmage in dnevu Evrope so sicer že dopoldne velenjski župan Peter Dermol, župan Šoštanja Darko Menih in predsednica Krajevne skupnosti Topolšica Petra Lipičnik položili venec k spominski plošči v Topolšici, kjer je 9. maja 1945 nemški generalpolkovnik Aleksander Löhr podpisal kapitulacijo nemških sil za jugovzhodno Evropo.

Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov in mariborski župan Saša Arsenovič pa sta položila vence na pokopališču Pobrežje v Mariboru in pred nekdanjim nacističnim taboriščem v Melju. Kot so so sporočili iz Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor, so položili venec v poklon sovjetskim vojnim ujetnikom na pokopališču Pobrežje, kjer je njihova skupinska grobnica. Prav tako so položil venec pred nekdanjim nacističnim taboriščem Stalag XVIII D v Melju ter se tako poklonil spominu na 5000 v njem umrlih sovjetskih vojnih ujetnikov. 

Ob tem so odprli tudi novo razstavo Kronika vojne. Kot so zapisali v centru, pri izbiri umetniških del ruskih umetnikov, ustvarjenih med vojno in v povojnih desetletjih iz muzejskih arhivov, niso upoštevali le njihove umetniške vrednosti, temveč tudi skladnost z zgodovinskimi dejstvi. Razstava tako po njihovih navedbah prikazuje močna čustva v času vojne, kot so domoljubje, optimizem in liričnost. Razstavljene reprodukcije slik razkrivajo ključne teme in vojne dogodke: velike vojaške operacije, partizansko gibanje, blokado Leningrada, zdravniške podvige v bolnišnicah in delo v globokem zaledju.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2095)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
10. 05. 2021 17.14
-1
Za mojega rojaka ... preusmerjaš trditve ... verjetno je bilo Churchill Winstonu res žal, da je pomagal partizanom, ampak po vojni in ne med njo ... dejstvo je, da se je leta 1943 odločil za pomoč partizanom, ker so bili bistveno bistveno bolj aktivni proti silam Osi kot četniki oz JVvD ... toda zahodna meja je tam, kjer je samo zaradi Jugoslovanske armade, sicer bi bila bolj vzhodno (najmanj linija Nanos-Slavnik-Učka) ... Churchill Winston je o Slovenskem primorju, Istri, Kvarnerju in Zadru vedno govoril kot o italijanskem ozemlju ... pa ne pozabiti na "carteggio Churchill-Mussolini" ...
Bojan-F
10. 05. 2021 17.23
+2
... sicer pa ti mora biti znano razpoloženje Primorcev do Angležev ... celo KPS za Primorsko je morala leta 1944 iti med ljudstvo in ga prepričevati, da so Angleži, čeprav zasledujejo svoje interese, zavezniki.
User416781
10. 05. 2021 17.01
-2
Pogooglajte: Slovenci zakuhali škandal na Hrvaškem: Na Velebitu so provocirali z jugoslovansko zastavo. To smo mi in rdeče zvezde. Unikum na svetu.
Smešno
10. 05. 2021 15.33
+1
29 MIO evrov je cca. 29.000 povprečnih plač v SLO.(!!!) Oziroma povprečna plača za cca. 2.400 let !!!!! Zoki, dobr biznis, ni kaj.
Smešno
10. 05. 2021 15.37
+0
V normalnih demokratičnih državah se to imenuje “državni gospodarski kriminal”. In to hudo težek kriminal, tovariši in tovarišice.
Smešno
10. 05. 2021 15.25
+0
Kaj za zlomka super pomembnega je potrebno storiti, da ti država odpiše 29 milijonov (29.000.000,00 EUR) evrčkof..?! A se komu svita? Parodija demokracije.
komercialka
10. 05. 2021 14.19
+0
Če si ogledamo galerijo - slika št. 1/23 pove vse. Mar ne?
Smešno
10. 05. 2021 12.37
+0
»Laž je nesmrtna duša komunizma« (L. Kolakowski)
Smešno
10. 05. 2021 12.35
-1
Da se ne pizabi... “Laž je nesmrtna duša komunizma” (L. Kolakowski) Amen.
Smešno
10. 05. 2021 12.35
-3
Smešno
10. 05. 2021 12.26
-2
A je morda Zoki tudi član ZZB?! Zagotovo. Prvoborec. Letnik 1953. Parodija. Parodija tovariši. In tovarišice. Nehajte ga ... . “kronat”
Smešno
10. 05. 2021 12.14
+1
Zoki je sanjal, .... da je naslednik dinastije Karadžordžević. Dajmo ga okronat in na prestol! Kralj Zoki! Kralj Butal.
JohannDoe
10. 05. 2021 11.25
+3
Je pa današnja (podivjana in slepa) evforija po Jugi čisto v skladu s tistim, da je Tito Američanom prodal vesoljske rakete. Za tiste, ki pred nosom ne uspejo razbrati šale, ni ovir na tem svetu. Tudi diskutirat z njimi nima kaj dosti smisla, najbolje z njimi imeti čim manj opravka. Indikativno gre v glavnem za tiste, ki so se rodili po letu '91. Starejši bi v tv šali o Titovih raketah prepoznali vic.
JohannDoe
10. 05. 2021 11.15
+4
Že 70 let sanjamo o Titovih časih in veličastnih bitkah in malenkost manj let hodimo delat v Avstrijo. Ni kaj dodat k temu. Ko pride do debelejšega kruha, se tudi ideologija umakne.
NA LEVO ni OK
10. 05. 2021 11.11
+1
Včeraj je novinarka na "kao" neodvisni rtv napovedala, da se v Nemčiji z jutrišnjim dnem odpravlja prepoved gibanja ponoči, ki je trajala mnogo več kot v Sloveniji. Pri nas v Sloveniji pa ta isti rtv in isti novinarji venomer hujskali o GROZNI POLICISKI URI, KI JO JE PROTIUSTAVNO SPREJELA VLADA, ki je mimogrede trajala manj časa in je bila označena kot diktatura. V Nemčiji omejevanje gibanja, pri nas pa policijska ura. Sramota za rtv, ne zasluži si našega rtv prispevka. Kronični hujskači.
JohannDoe
10. 05. 2021 11.32
-5
Ja glej, edino mi v Evropi imamo Janšo. To je skorajda isto kot, če rečeš, da edinji v Evropi imamo korono. Na koncu ni več važno kaj rečeš, če veš kaj misliš.
MMIRKO
10. 05. 2021 11.10
-2
Vsa Evropa ve,da je dan zmage 8.maj ! Lublana praznuje 9.maj. Vsi Slovenci vemo,da je bil PIF ustanovljen 26.aprila,Lublana praznuje 27.april dan OF...ni čudno,da po 80.letih nekateri pozabijo,kdaj se je kaj zgodilo,če se sploh je.
MMIRKO
10. 05. 2021 11.10
-1
Sramota , partizani niso komunisti . !! KOmunisti so bili teroristi!!! Zrcalo so si nastavili ko so Jankovića dali za govorca :):)
MMIRKO
10. 05. 2021 11.03
+2
Janković predsednik mafijske banana republike !!!!!
NA LEVO ni OK
10. 05. 2021 11.03
+2
Hujskači ponovno na pohodu. Samo v Sloveniji se zdraharji brez vsakega razloga zbirajo in v najhujši krizi zdravstveni in gospodarski to samo še poglabljajo in načrtno škodujejo prebivalstvu naše prelepe Slovenije. Sram vas bodi, polne riti.
MMIRKO
10. 05. 2021 11.01
+1
TERORISTI ! ljudje z nepoznavanjem zgodovine . Partizani niso komunisti !!!!
plavimil
10. 05. 2021 10.23
+2
Kje je pa SLOVENSKA ZASTVA , izdajalci , potuhnjenci, kruhoborci za svojo rit, nosite simbole AGRESORSKE VOJSKE, katera je napadla Slovenijo, IZDAJALCI !!!!!!!!!!!!!!!!
Streznitev
10. 05. 2021 10.41
+1
Ti so nas izdali že leta 1991, ko so predali večino orožja okupatorski vojski.
I Zola
10. 05. 2021 10.20
-1
Danes bo 10.000 okuzenih, ce bi drzalo kar nam predstavljajo.
piu
10. 05. 2021 10.20
+8
O Zokijevi zgodovini ne bi izgubljali besed.....
Streznitev
10. 05. 2021 10.42
+4