Slovenija

Slovenija praznuje: Evropska komisija čestitala Sloveniji, Hrvaško označila za navdih

Ljubljana, 25. 06. 2018 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija obeležuje dan državnosti in 27. obletnico osamosvojitve. Na Kongresnem trgu je potekala osrednja slovesnost, na kateri je predsednik Pahor dejal, da moramo biti ponosni na sijajne dosežke. Čestitke Sloveniji dežujejo iz vsega sveta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Čestitki iz Bruslja
    02:14
    Iz 24UR: Čestitki iz Bruslja
  • Iz 24UR: Slovenska zastava za vsako hišo
    02:13
    Iz 24UR: Slovenska zastava za vsako hišo

25. junija leta 1991 je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. S tem je Slovenija postala formalno neodvisna država.

Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje na Trgu republike v Ljubljani, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila svojo neodvisnost.

Večina prazničnih prireditev se je odvila že v nedeljo zvečer, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava z govorom predsednika republike Boruta Pahorja. V svojem govoru je dejal, da je kritika države razumljiva, vendar je tudi prav, da "ponosno opazimo velikanske spremembe in sijajne dosežke, ki so nam uspeli". Ocenil je, da brez lastne države ne bi bilo nič bolje.

Ob dnevu državnosti je Pahor prejel številne čestitke iz sveta. Sloveniji je med drugim čestital ameriški predsednik Donald Trump, ki je zapisal, da Američani cenijo partnerstvo s Slovenijo, od sodelovanja proti terorizmu do prizadevanj za izboljšanje stabilnosti tako na Zahodnem Balkanu in Bližnjem Vzhodu. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v čestitki zapisal, da v Rusiji visoko cenijo konstruktivne odnose s Slovenijo. Izrazil je prepričanje, da bosta državi s skupnimi napori lahko zagotovili nadaljnji razvoj dvostranskega sodelovanja na trgovinsko-gospodarskem, znanstveno-tehničnem in drugih področjih.

Pahor je čestitke dobil tudi od hrvaške kolegice Kolinde Grabar-Kitarović, ki je spomnila, da sta Slovenija in Hrvaška sosednji državi, ki ju povezujeta tradicionalno prijateljstvo in sodelovanje. Oba naroda imata veliko skupnega, delita si praznik osamosvojitve in številne skupne evropske vrednote. 

Evropska komisija čestitala Sloveniji, Hrvaški pela hvalospeve

Ob dnevu državnosti je tako Sloveniji kot Hrvaški na družbenih omrežjih čestitala tudi Evropska komisija. Sloveniji je med drugim namenila sporočilo skupnega prizadevanja za "vladavino prava""Slovenija je bila del družine EU od maja 2004 in skupaj bomo še naprej gradili močno in trajnostno prihodnost, ko bomo skupaj razvijali vrednote miru, solidarnosti in vladavine prava," pa so zapisali na uradnem profilu na Instagramu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaško pa je Evropska komisija označila za "navdih za to, kar naj bi unija postala v prihodnosti""Ko gledamo v našo prihodnost in skupaj gradimo našo bolj združeno, močnejšo in bolj demokratično unijo, bi morali vsi pogledati kako stran iz knjige o Hrvaški. Dežela legend in oaza čudovitih pokrajin, dom velikodušnih gostiteljev, vedno pripravljenih na odkritosrčne pogovore. Čestitke! Praznujmo skupaj," so še zapisali na Instagramu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O slovensko-hrvaškem sporu glede arbitraže in spoštovanja evropske zakonodaje, katerega reševanje komisija prepušča državama, ni niti besede. Prav tako iz teh čestitk ni videti nobene zaskrbljenosti zaradi položaja na Zahodnem Balkanu in sporov glede meja, v katere je vpletena Hrvaška in na kar je Evropska komisija na primer opozorila v svoji širitveni strategiji.

V gorenjsko narodno nošo se je odel tudi znameniti bruseljski kipec Manneken Pis ali deček, ki lula. Drugo polovico dneva pa je oblečen v tradicionalno hrvaško nošo. Manneken Pis je bil v slovensko nošo oblečen že petič. Prvič so ga tako oblekli 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo.

Pahor je košarkarjem podelil zlati red za zasluge

Predsedniška palača je odprla svoja vrata za obiskovalce. Na osrednjem dogodku ob 11.30 je Pahor na posebni slovesnosti slovenski moški košarkarski reprezentanci, ki je lani v Istanbulu osvojila naslov evropskih prvakov, vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Poleg tega je Pahor ob 14. uri v Ljubljani položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Tradicionalna praznična slovesnost bo tudi na Sabotinu, kjer bo govornik predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Z različnimi prireditvami bodo današnji dan državnosti počastili tudi v številnih občinah.

Pozivi za več demokracije v državi

Ob živih spominih na dogajanje pred 27 leti je slišati zadovoljstvo, da je prišlo do procesov demokratizacije, obenem pa tudi zavzemanje za še več demokracije. Da je treba poskrbeti, da bo Slovenija domovina za vse in da ne bo nihče izključen, je bilo slišati tudi ob robu nedeljske slavnostne seje DZ.

Zbrane je na slavnostni seji Državnega zbora nagovoril tudi novi predsednik Državnega zbora Matej Tonin. Poudaril je, da je treba Slovenijo graditi na treh vrednotah: svobodi, varnosti in pravičnosti. Pozval je tudi k spoštovanju različnosti, saj ta po njegovih besedah še ni razlog za razdeljenost.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je bil igralec na političnem parketu že v času osamosvajanja Slovenije, vlado pa poskuša oblikovati tudi kot zmagovalec tokratnih parlamentarnih volitev, je na predvečer praznika v izjavi za medije ob robu slavnostne seje DZ poudaril, da bi si želel predvsem, da je Slovenija domovina za vse.

"Zdaj, ko ima slovenski narod lastno državo, bi bil čas, da se izpolnijo sanje, zaradi katerih smo na plebiscitu glasovali za samostojno Slovenijo," je dejal. Po njegovih besedah bi bil čas, da bi se vsi zavedali, kaj pomenijo besede tedanjega vodje Demosa Jožeta Pučnika na dan plebiscita: "Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo." "Še vedno gre za Slovenijo," je prepričan Janša.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki kot drugouvrščeni na junijskih parlamentarnih volitvah prav tako z več strankami vodi pogovore o oblikovanju vladne koalicije, je pojasnil, da bi si želel "državo, ki ne bo gradila na preteklosti, ki bo usmerjena naprej". "Želim si tako državo, v kateri ne bo vsak takoj izključen, če nekoliko drugače misli. Želim si državo, kjer se dva sodelavca ne bosta skregala zaradi politike," je naštel.

Novoizvoljeni predsednik Državnega zbora Matej Tonin.
Novoizvoljeni predsednik Državnega zbora Matej Tonin. FOTO: Damjan Žibert

Novi predsednik Državnega zbora Matej Tonin je ocenil, da je pri demokraciji v Sloveniji prostor za izboljšanje, da pa se je demokracija v naši državi v zadnjih letih vendarle pokazala kot utrjena. Po njegovih besedah nam nekatere stvari povzročajo težave, "ampak bistveno je, da smo v ključnih trenutkih vendarle našli pot naprej". Ob tem je omenil osamosvojitveno vojno, zaplete pri procesu vključevanja države v mednarodne zveze in organizacije ter soočanje z zadnjo gospodarsko-ekonomsko krizo. "Če naše institucije in naša demokracija vendarle ne bi bile do te mere utrjene, bi se nam najverjetneje slabše godilo," je ocenil.

Po njegovem mnenju je razlika med 90. letom prejšnjega stoletja in sedanjostjo v tem, da je imela takrat kljub težkim okoliščinam politika jasne cilje in jih je zato tudi dosegla. "Če so nam naši predhodniki državo gradili in jo postavljali, je zdaj na moji generaciji, da si postavi spet jasne in oprijemljive cilje in da vendarle stopamo hitreje z razvojnimi koraki v prihodnost," je dejal.

Predsednik vlade v odhodu Miro Cerar  je v poslanici ob dnevu državnosti ocenil, da je vredno, da premislimo položaj, v katerem smo kot ljudje, družba in država in v njem prepoznamo dobro. "Tako bomo rojstne dneve naše države doživeli tam in tako, kot si to zaslužimo, na svetli strani zgodovine in v miru", je zapisal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (624)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rekof
26. 06. 2018 14.51
-1
Z ramo ob ramo z Slovenci EU praznuje Hrvaško in njen navdih evropi
Karantanija
26. 06. 2018 12.48
+7
Prav norca se delajo iz Slovenije.
morituri
26. 06. 2018 11.13
-7
EU NE BO NIKOLI PODPIRALA KRADLJIVIH LEVIČARJEV IN MI SMO GOTOFI, KER JE TAKŠNIH LEVIČARJEV PRI NAS PREVEČ!!!! NAPAKE IŠČIMO PRI SEBI IN PRI VOLIVCIH!!!
korintos23
26. 06. 2018 16.52
+4
marker1
26. 06. 2018 07.13
-6
Evropa noče rdeče packe na svojem zemljevidu.
Uporabnik443897
26. 06. 2018 08.47
-5
Slovenija glava v EU, druži s Rusi, zaradi enega privatnika. Amerika in EU pa nam pokazali hrbet in oboji navijajo s Hrvaško. Naj živi komunistična partija Slovenije in njeni ljubljeni vodja Milanćek. Slovenci pa kot Slovenci HLAPCI.!!!
mario7
26. 06. 2018 09.28
+8
mario7
26. 06. 2018 09.32
+8
Sektaši zbrani v SĐS ste mađarski-orbanovi hlapci! Sicer pa to ni nič novega. Že pred davnimi leti ste sklenili pakt z Nemškim okupatorjem. Enkrat hlapec-vedno hlapec!
morituri
26. 06. 2018 11.10
-4
komarec
25. 06. 2018 22.57
+7
Imel sem lep in prijeten dan v dobri družbi, želim tudi tako noč, za to lahko noč.
Uporabnik443897
26. 06. 2018 08.48
-1
Pameten in brez politike, ti ZAVIDAM 😁😁😁
User792410
25. 06. 2018 22.42
+11
Evropska komisija si lahko čestitke, ki nam jih pošilja zavije v celofan in jih deponira v Jean-Clodovo perdo, ker se nam prav sladko hebe za njih!
kolbek460
25. 06. 2018 22.38
-4
ko gradiš hišo samo zase jo gradiš za nikogar ,,izrisani so živ dokaz ,tudi emigranti so ljudje je tako janez prištinski ,,,orbanov oproda,,
morituri
25. 06. 2018 22.09
-5
Evropa nikoli ne bo postavljala Slovenijo pred Hrvaško, ker samo v Sloveniji so na oblasti leve strukture, ki že dolgo izkoriščajo svoj narod. Vse tožbe in bonitete v EU smo in še bomo izgubili na račun levih sil, ki paktirajo z Rusijo. Edino volivci lahko stanje duha spremenimo!!!!!!!!!!!!!!!! To je vsa resnica o Sloveniji.
resslovenka
25. 06. 2018 22.34
+5
Se lahko 100 x prekameleonimo v desne pa bomo tam kjer smo. V njihovih očeh nikoli pred "lepo njihovo". Politiki so pokvarljiva roba.
komarec
25. 06. 2018 22.54
-1
1a ti in tebi podobni poznate samo levo stran, samo rdečo barvo, samo Murgle veste kje so, samo ime Milan vam je znano, samo o komunistih kaj veste........ skratka samo to sanjate in samo s tem ste obremenjeni. Od takih stvari se lahko čir na želodcu dobi. Danes smo malček spekli na žaru, spili kozarček dobrega, se nasmejali, zapeli, skratka se imeli lepo brez desnih in levih, brez belih in rdečih, brez vernih in nevernih in brez politike, v dobri družbi.
BUONcaffee
25. 06. 2018 22.08
+8
šMoj zaključek tej debati je sledeč: Nekoč je bilo zeloooooo slabo, a danes je še slabše.
BUONcaffee
25. 06. 2018 22.10
+9
Koliko delavec gara v zmanjšani ekipi in pregoreva, ker se boji da bo izgubil službo????? In koliko zasluži?????? Briga me koliko stane kava. Sem preveč resen da se bom z tem obremenjeval.
Levji
25. 06. 2018 21.20
+4
Ali že ima rezervni kaplar-mali orban koalicijo z 46. poslanci, sam vprašam ?
Karantanija
25. 06. 2018 21.22
+6
Kakorkoli obrneš in preštevaš, vse kaže, da ne bo nič.
Uporabnik113089
25. 06. 2018 21.58
+1
mackintosh
25. 06. 2018 22.02
+4
nima in ne bo imel. v tem življenju že ne :)
Dule Med
25. 06. 2018 21.19
+4
Vem, da se iz tega nebo nič dobrega izcimilo. Vsega lepega je enkrat konec če neveš cenit samega sebe, kaj si, kaj imaš, kje živiš, z kom živiš.
BUONcaffee
25. 06. 2018 21.15
+6
Kraje davkoplačevalskega denarja, do več milijonskih kreditov katere so posamezniki dobili brez pogodb, do črpanja podjetij in pranje iranskega denarja in še bi lahko našteval pa na proslavi ni bilo omenjeno.
foxterier
26. 06. 2018 14.09
res je. Krediti so se začeli z JJ vlado. Cerkvi so dajali z JJ vlado. Cerkev je naredila luknjo z JJ pomočjo. Vsega krivi levi (najbrž zato, ker ga niso znali za 50 let strpati v zapor?)
Frane Šajn
25. 06. 2018 20.59
+8
Predvsem bi vam nekaj povedal moji slavljenčki, tisto od superiorni Hrvaški , ki jo naj imamo za vzgled kot so nam dali vedeti v čestitki skozi zobe EU banda Birokratov . Pomeni že v naprej nično sodbo, ki ste jo poslali na Evropsko sodišče. Ki si jo zataknite nekam, zato ker mi komisarji in sveta trojica EU mi ubogamo interese NATA in trenutno njene najbolj podolgovate služabnice na Balkanu. Na pravno EU se požvižgamo to je za sanjače in zmedence. To je tisto kar je osamoosmoditelj Jajo v evforiji v samem štartu spregledal, za njim pa "Romeo" Pahor ves omehčan od Hrvatic no pa pustimo škoda besed čeprav posledice niso majhne. No Jajo pa tak " abramboslovec" enka v enostavni strategiji. . Rupel jim je pisal prekrasne note za Južne sosede so si jih brali vnukom za uspavanke. Človek , ki je vsaj nekaj dosegel pokojni Drnovšek z Račanom edini intelektualec v vseh teh slojih vladanja, na pa nam ga pospravi rak. Da bi ga vsaj malo moralno sledili bog vari kajnede. Res nam niso zvezde naklonjene, torej je lagala tista pokojna naša priznana vedeževalka Meta Malus, ki je Sloveniji slikala tako lepe čas. Kje je bila takrat rešilna akcija s strani vlade kimavcev draga voleta, oborožena seveda ,kje je vaš revolt na to pljuvanje po nas , še za praznik osamosmoditve in neke državnosti si pustite zlivat gnojnico po glavah, da vas ni sram!
Skunk Works
25. 06. 2018 21.04
+5
Kar na vaše se obrni. Vladajo že 75 let, volilci jih pa podpirajo. torej se obrni še na volilce....
Krainerland
25. 06. 2018 21.12
+7
Krainerland
25. 06. 2018 21.13
+5
To kar piše komisija o Hrvaški, je fiktiva, razmer ne poznajo, južnih še manj. Ta privilegij imamo samo mi Slovenci. Bog nas čuvaj!
komarec
25. 06. 2018 22.06
-2
Rozalja kaj tebi ni tu jasnega, večina si želi tako živeti. A ne velja v demokraciji, ki jo prav vi tako opevate, pravilo večine? Stalno ti nekaj ni všeč, ti ne paše, ni dobro, ne znajo, nočejo................. Poišči si drugo deželo kjer boš dobila vse to in pusti že enkrat ta narod pri miru dokler se mu ne bo strgalo, ker potem boš spet jokcala....
komarec
25. 06. 2018 22.09
+6
Pahor je HR sprejel v EU, storil je še veliko drugih napak s katerimi se je levičarje zameril.
jg57
25. 06. 2018 22.11
+8
nekateri tu na forumu očitno ne razumejo, da je naša politika zadnjih 10 let čisto fuč. To nam očitno sporoča Eu. Da je Kahl navadni populist očitno njegovi volivci počasi spoznavajo, ko bo to še zadnjim jasno bo gospod že v penziji, za njim pa zunanjepolitično pogorišče.
morituri
25. 06. 2018 22.14
+0
Frane Šajn-da bi vsaj enkrat v življenju napisal kaj pametnega. Kako je lahko človek tako omejen, da ne vidi dalje od svojega nosu, kako?????????
Uporabnik443897
26. 06. 2018 08.51
+0
Kaj te muči Šajn, ti je EU pokazala jezik tebi in tvoji komunistični partiji Slovenije. Veš Milanćek je je tujine bad gay
Uporabnik443897
26. 06. 2018 08.55
Pusti na miru Šajn, vidiš da mu je še zadnji procesor mrknil.
manolo31
25. 06. 2018 20.58
+2
Kako fino pristransko porocanje. Prava centrifuga za rovtarje. Hrvaska one spore z mnogimi drzavami...Kako se samo fino pozabi omeniti, da Hrvaska EDINA pravzaprav vztraja na dogovorjenih in sprejetih republiskih mejah po razpadu SFRJ, vse ostale balkanske drzave pa se porivajo vanjo preko teh meja..in drugo..Hrvatska nima NITI ENEGA mejnega spora z Madjarsko in Italijo. Na koliko balkanskih drzav meji Slovenija? Ohh samo na eno...na koliko balkanskih drzav meji Hrvaska..ohhh kar na 4. Hmmm da ni zajec v tem grmu?
StrelecX
25. 06. 2018 22.48
+3
Hrvaska ima spore z vsemi sosednjimi drzavami, ker si jemlje tudi to kar ni in ne bo nikoli njeno.
BUONcaffee
25. 06. 2018 20.53
+1
Zadolženost države danes niste omenjali?????
BUONcaffee
25. 06. 2018 20.31
+8
Same slabe katastrofalne stvari se danes dogajajo v naši ljubi domovini. Od nezaposlenosti mladih kateri bežijo v tujino, do zelooo slabih plač in pokojnin. Uničeno zdravstvo, slaba policija in vojska. Gospodarski kriminal, korupcije v bankah in podjetjih, izkoriščanje nekaterih delavcev. Cene benzina 4x dražje kot prej. Je en cel kup stvari, škoda pisat vsega, ker je preveč. To, da je hrana cenejša kot prej ni nobena zasluga slovenskim politikom in trgovcem ampak konkurenci iz EU katera je odprla prodajalne pri nas.
morituri
25. 06. 2018 22.16
-1
Kaj se čudiš, leva struja je vse pokradla in zdaj smo jo spet izvolili!!! Volivci smo krivi, ker volimo nenormalne levake, ki kradejo in posledično tudi izključujejo vse druge.
BUONcaffee
25. 06. 2018 20.24
+17
Nekoč so piranski ribiči nemoteno lovili ribe, danes dobivajo kazni. Kaj je tu boljšega kot prej??? Kje je logika?????
Frane Šajn
25. 06. 2018 20.41
-4
Ja tale naša igralna postaja ima pa kar sam s seboj monolog , pri tem šije Tolstoja , ki je napisal tisti slavni monolog Karenine na vlaku ko obračunava sama s seboj, prevaran mož in njen ljubimec Živago, le kdo je in kaj je to kajnede, uf, kajnede igralna postajca. On si je dal tako šifro Playstation samo zato ker se tako moderno pa po Ameriško sliši pa še sedaj ne ve kaj to pomeni. Ja pač prvi nivo to je težavnostna stopnja določene igrice, !igralna konzolca... :),:):=)!!!!
BUONcaffee
25. 06. 2018 21.01
-3
Vidim da nimaš igralne konzole???? Mogoče ti slišiš po ameriško, gre pa za japonsko SONY zadevo. Misliš, da je vse ameriško kar piše v angleškem jeziku. No glede na tvoje izjave in komentarje kjer se delaš zelo razgledanega pa sem videl v temi ameriške carine, da sam ne veš kako nastajajo končne cene nekega izdelka v trgovini. Imam 4 Playtatione 4, od ega 3 nove če te zanima.
BUONcaffee
25. 06. 2018 21.03
-2
Pa Commodoreje 64 kar nekaj komadov. Pa drugih konzol tudi veliko, celo zbirko. SEM PREPRIČAN DA NE VEŠ ZA KAJ SE GRE.
morituri
25. 06. 2018 22.18
+1
BUONcaffee
25. 06. 2018 20.19
+2
Tale arbitraža nam tudi ni rabila.
BUONcaffee
25. 06. 2018 20.17
-6
Dokler je Janša vodil državo je še šlo. Kar so drugi pa katastrofa. Me skrbi da bo gledališčnik zasedel položaj in nas vodil v še hujše čase.
krtofl
25. 06. 2018 20.27
-2
Brakedirt
25. 06. 2018 20.55
-3
Frane Šajn
25. 06. 2018 21.06
+0
Predvsem po megalomanskem kreditu ki nam ga je naložil umni Jajo in njegov financ minister. Pa režiranja spopadov ribičev v Savudrijski uvali s Sanadarjem na morju , ko so nam Hrčki takrat kazali tista mozoljasta ploska zasmrajena ozadja kajnede konzolca in še bi človek našteval ah kaj škoda časa za tako persnono brez podstrešja....
BUONcaffee
25. 06. 2018 20.08
+9
Danes plačujemo za liter benzina 4x več kot smo leta 91.
Frane Šajn
25. 06. 2018 21.12
+0
Konzolca , ko smo imeli tolarje , sem za današnjo vrednost 20€ -vrčkov natankal poln tank mojega golfa II-vojke, in imel ostalo do razlike 50 €-vrčkov za malice cel teden in kofetkanje s sodelavci. Moja dvojka je pa prevozila krepkih 1000km s tistim tankom. če boš hotel kaj več vedeti o tistih časih ali kaj več za nazaj kar vprašaj rad razsvetlim zaslepljene.
BUONcaffee
25. 06. 2018 21.20
+1
Frane o.k. seveda bi rad vedel. Ti napiši, bom z veseljem prebral. Sedaj grem spat, jutri čaka služba.