Slovenija

Obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti

Ljubljana, 26. 12. 2023 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo v spomin na razglasitev rezultatov plebiscita, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev pred 33 leti odločilo za samostojno državo Slovenijo. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob državnem prazniku v predsedniški palači nagovorila obiskovalce. Besedi enotnost je dodala še solidarnost: "Če bomo solidarni in enotni, kar znamo biti, bo zagotovo lahko še bolje, kot sicer že je."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dan samostojnosti in enotnosti
    02:53
    Iz 24UR: Dan samostojnosti in enotnosti
  • Iz SVETA: Dan odprtih vrat
    02:41
    Iz SVETA: Dan odprtih vrat
  • Iz SVETA: Dan samostojnosti in enotnosti
    03:24
    Iz SVETA: Dan samostojnosti in enotnosti

 

Državni praznik ima korenine konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so se v Sloveniji, ki je bila takrat del Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ), začele kazati težnje za uvedbo demokratičnega sistema, tržnega gospodarstva in samostojne države.

Na podlagi kompromisa so predstavniki takratnih političnih strank in poslanskih skupin 6. decembra 1990 podpisali sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. V njem so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno ter da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev na plebiscitu.

Slovenska zastava
Slovenska zastava FOTO: Shutterstock

Ravno velika enotnost politike o tem vprašanju je po mnenju mnogih prepričala in povezala tudi volivce, ki so se množično udeležili plebiscita 23. decembra. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov, uradno pa so jih razglasili tri dni pozneje, torej na današnji dan.

Ob 11. uri je potekalo tudi odkritje spominske plošče v spomin na prvo sveto mašo v enotah Slovenske vojske v samostojni Sloveniji, ki jo pripravlja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Že tradicionalno je bila enotnost naroda v ospredju tudi letošnjih slavnostnih govorov pred dnevom državnosti. Podpredsednica DZ Nataša Sukič je na petkovi slavnostni seji državnega zbora tako med drugim dejala, da je naloga vseh, predvsem pa nosilcev oblasti, ljudem povrniti zaupanje v državo. To pa bo po njenih besedah mogoče doseči le na temeljih solidarnosti in pravičnosti, za kar bo nujna tudi enotnost, kot ob glasovanju na plebiscitu.

Slavnostni govornik na osrednji državni proslavi, premier Robert Golob pa je državljane pozval, naj se mu pridružijo v skupnem cilju – vzpostavitvi pozitivne družbene klime, ki je ključna za družbo blaginje. Osamosvojitev države je bila zgodba o uspehu. A jo moramo vsak dan znova dograjevati in dograjujemo jo vsi s svojimi individualnimi zgodbami o uspehu, je izpostavil.

Predsednica ob prazniku: Če bomo solidarni in enotni, bo zagotovo lahko še bolje

Današnji praznik je po besedah predsednice po prvem poimenovanju dan samostojnosti dobil dodatek, in sicer dan samostojnosti in enotnosti. "In prav ta beseda enotnost, če dodam zraven še solidarnost, se mi zdi, je izjemno pomembna za našo državo. Namreč želela bi si, da smo bolj enotni v tem, kar je pomembno za razvoj in za lepše življenje v naši državi. Če bomo solidarni in enotni, kar znamo biti, bo zagotovo lahko še bolje, kot sicer že je," je dejala v izjavi za medije ob dnevu odprtih vrat.

Predsednica je obiskovalcem razkazala predsedniško palačo. Na dan odprtih vrat se vsakič prijavi ogromno ljudi, tudi tokrat je tako, po 100 v skupini, je povedala. Kot je dodala, je izjemno vesela, da lahko Slovenkam, Slovencem, državljankam in državljanom pokaže predsedniško palačo, da vidijo, kje predsednica dela in "kje ustvarjamo naše ideje in zgodbe".

Pred palačo je med 9. in 16. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Goste je sprva nagovoril generalni sekretar mag. Uroš Krek, potekal je tudi krajši kulturni program v izvedbi pevskega zbora Banke Slovenije in kvinteta Policijskega orkestra. Med posebnimi gosti je bil tudi Tone Partljič, pisatelj, učitelj, dramatik in nekaj časa politik, ki je z zbranimi obiskovalci podelil nekaj misli o svobodi, samostojnosti in enotnosti, so sporočili iz Urada predsednice. Tudi on je izpostavil, da Slovenci potrebujemo več potrpežljivosti, spoštljivosti, medsebojnega spoštovanja. Ne izrabimo vsakega trenutka, da koga zbodemo ali pokažemo njegovo napako, je pozval. Ocenil je, da imamo Slovenci tega preveč, in pozval, naj vsi skupaj ljudem raje pomagamo, da lažje živijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pekoči paradižnik
27. 12. 2023 17.18
+2
Volilna zmaga nad protagonisti janšizma je bila veličastna.
pekoči paradižnik
27. 12. 2023 17.17
+2
Znana manira janševcev je, da drugim očitajo, kar počnejo sami.
Dark Knight
27. 12. 2023 14.46
-2
Nevem kaj levaki sploh nabijate pod tem člankom. Samostojna Slovenija vam nikoli ni bila intimna opcija, še zmeraj častite prejšnjo državo in njene totalitarne simbole, pred Slovence postavljate v vsemu tujce in jih še masovno uvažate, o vašem županu prestolnice pa sploh brezveze izgubljat besede. Ste definicija izdajalcev in antislovencev. Poleg vsega ste pa še hudo mentalno podhranjeni, kar vaš pekoči kolega vedno znova dokazuje.
Jožajoža
27. 12. 2023 12.16
+3
slovenija je imela največjo smolo pri tranziciji.in to zaradi pokvarjenih komunistov,kateri so bili financirani iz tujine.res so ZLO.slovenci,pamet v roke.golob je na pravi poti, da slovenijo čisti teh sovražnikov slovenskega ljudstva
pekoči paradižnik
27. 12. 2023 12.48
+4
Osamosvojitelji so nadaljevali delo domobrancev, idejni vodja je bil pa itak isti,... rkc., ki je pri tem največ profitirala in to se ponavlja še danes.
pekoči paradižnik
27. 12. 2023 12.48
+5
Janševci nadaljujejo delo domobrancev, idejni vodja je pa itak isti,... rkc., ki je pri tem največ profitirala in to se ponavlja še danes.
iskriv
27. 12. 2023 11.09
-1
Zgodovinski pomniki in dejanja naj bi bili opomin in svarilo ljudem , naj pred odločanjem na volitvah temeljito premislijo komu in zakaj dati glas nekomu , da ne bo kasnejših zamer in glavobolov . Volitve so tisto dejanje , ki odloča v kakšni državi želimo živeti ! Ali želimo živeti v državi , kjer prevladujejo mračne sile avtokracije in diktature , ki omejuje svobodo govora , razmišljanja in gibanja ali želimo živeti v demokratični pluralni družbi s svobodo na vseh ravneh , napredkom in razvojem . Tako smo se tudi v času plebiscita odločili za odhod iz diktature v demokracijo z enotnim političnim pridihom , ki je povezal vse politične sile v enotno maso , ki je odločila za samostojno demokratično pot . Ampak žal samo takrat je bila politika enotna in nikoli več , ker je del politične srenje pričel razdvajati narod s prepiri , podtikanji in lažmi in od takrat naprej Slovenija le počasi napreduje , ker te mračne sile zavirajo napredek in razvoj , ker gledajo samo nase in želijo prisiliti Slovence v diktaturo in enoumje po vzoru Madžarske in Turčije . Slovenci pa smo si zaslužili svobodno in demokratično državo in zato čestitke ob njenem prazniku !
patogen
27. 12. 2023 10.45
-5
Spodaj se zopet vleče stara laž, kaj bi bilo, če bi IJJ napadel kasarne. Spesnjena kasneje v kleteh Levstikove in drugih udbovskih celicah. Da bi šla cela Ljubljana v luft. V Zagrebu so jih potem, pa ni šel Zagreb nič v luft. Noben JNA oficir ne bi usmeril orožja iz kasarne na stanovanjske zgradbe, v katerih so prebivali njegovi svojci. Ki so bile praviloma okoli same kasarne.
pekoči paradižnik
27. 12. 2023 12.47
+4
Ukaz za napad na kasarne je bil dan, iz kleti CD, mapak ga poveljniška struktura na terenu ni upoštevala, ker so ohranili zdravo pamet in državi prihranili mnogo žrtev in škode.
janimir
27. 12. 2023 09.40
+8
Solidarnost se začne s plačili davkov ljubljeni državi. Samo ne pri Pirc Musarjevih. Ti doživljajo telesne bolečine ko je treba plačati davke. V srednji, severni Evropi se politiki pohvalijo koliko davka so plačali. Ta se lahko pohvali koliko so ga skrili. Solidarnost, a le za druge...Balkane, Balkane....
cirenij
27. 12. 2023 09.34
-2
Takrat je bilo dogorjeno, da se Slovenija izvzame iz tega kotla. Hvala Bogu! Castrum samo zamišljaj si, kaj bi se zgodilo, če pametni ljudje po nalogu tvojega idola ne bi preprečili napada na ljubljansko kasarno? Kaj vse bi šlo v "luft"?
Castrum
27. 12. 2023 09.40
-3
@cirenij, Castrum je dovolj star in izkušen, predvsem pa veliko ve o takratnem dogajanju, ter seveda nekih zgodbic ki "naj bi bile planirane" in potem bile herojsko preprečene, ne kupujem že dolgo več. ..... To o idoli, si pa nekam ......ok?
cirenij
27. 12. 2023 09.45
+2
Krasno, da si dovolj star in izkušen. Jaz sem neveden, ker sem še v plenicah. In to v tistih, za enkratno uporabo, ki jih ni treba prat.
Castrum
27. 12. 2023 09.48
-4
No, potem je vse razumljivo. S temi plenicami ki jih nosiš, gre skupaj žal tudi demenca, katera se vidi v tvojih komentarjih. Vseeno ti želim še dolgo in čim bolj udobno starost.
cirenij
27. 12. 2023 10.11
+1
LuxVeritas
27. 12. 2023 10.41
-1
kje si te lazi prebral, milosecic je upil da treba vse slovence poklat, dobesedno kot je napisano. ce jih hrabri teritorialci katerim je kucko pobral orozje nebi formirali preko avstrije in njene pomoci z orozjem bi bilo drugace. ce pa nebi imeli kuckota pa bibilo se bokje in hitreje.
cirenij
27. 12. 2023 09.06
+4
Oh, ko bi takrat vedel, kam plovemo?
Julijann
27. 12. 2023 08.44
-1
Res imamo svojo malo državo. Imamo pa tudi svoje politike, ki ne čutijo kaj dosti do nje, ki se v skupnosti EU nikoli ne ziperstavijo neumnim odločitvam in vedno le kimajo. Mar ni EU skupnost 27 držav, ki temelji na enakosti vseh? Tudi Slovenija bi lahko kdaj vztrajala s svojim predlogom, a ne, ker nima prave politike.
son?ek11
27. 12. 2023 08.37
-1
Kako smo morali samostojni?? Od zunaj nas je..., od znotraj nas je....!! Bolj samostojni smo bili v bivši jugi!!
Castrum
27. 12. 2023 08.40
+2
Po kakšnem kriteriju smo bili Slovenci bolj samostojni v SFRJ kot smo sedaj ko imamo svojo državo?
son?ek11
27. 12. 2023 08.57
-7
Po takem, da smo sedaj podložni americanom, katerim se ne upamo niti pishniti in smo celo okupatorji na tujem ozemlju, zato , ker se v EU ne upamo postaviti zase in smo tiho kot miške! Kje ti vidiš to samostojnost?? Tito pa je imel glas in avtoriteto in sd ni pustil nikomur komandirati
Castrum
27. 12. 2023 09.06
+2
Wau! Se moram prav nasmehniti.....Tisti, ki smo v času juge bili precej v tujini točno vemo, kaj je Juga v tujini pomenila - nič, oziroma sovjetski satelit. Tak so nas videli!....kakšne zgodbe je pa jugo propaganda prodajala nam doma, je pa druga zgodba.....
Julijann
27. 12. 2023 09.07
+1
Son?ek, le kako lahko ti primerjaš SFRJ in RS. Nikakor jo ne moreš. SFRJ je imela pomemben geopolitični položaj, zato, verjel ali ne, je tudi dobivala pomoč Amerike, da na Balkanu ohranja mir. Imeli smo eno najmočnejših vojsk. Starejši so vedno dejali, da ima Jugoslavija sedem republik, ena od teh je bila vojska. Slovenije je za eno večje mesto, zaradi nespametne slovenske politike prej smo tako izgubili del ozemlja. Če bi bili Kardelj in ostali Slovenci se sedaj ne bi žogali s tem arbitražnim sporazumom. A našim postavljanje mej kot republiki v skupnosti Jugoslavije, pač ni bil interes. Moti pa sedaj tudi mene, da Slovenija nima ebega lastnega jaza znotraj EU. Na eni strani je prav, da smo v tej skupnosti, ker drugače sploh nismo sposobni preživeti, a včasih je dobro, da tudi mali postavljajo pravila, navsezadnje smo si vsi enakovredni.
Castrum
27. 12. 2023 09.10
+2
Resnična moč JNA se je pokazala leta 1991 v Sloveniji, še bolj pa kasneje ....spet same .pravljice....
Julijann
27. 12. 2023 09.13
+0
Castrum, tako kot ni bila Kučanu opcija samostojna država, tudi JLA ni bila opcija napadati Slovenijo.
Castrum
27. 12. 2023 09.18
+3
@julijan, "Blitzkrieg" v izvedbi JNA tistega junijskega jutra se pač ni iztekel tako, kot si je Beograd predstavljal. Bili so prepričani, da bo šlo vse gladko in da so bomo Slovenci potuhnili in skrili. To se ni zgodilo....za JNA je bil to šok. Kaj jim je ostalo? Drugi dan je bilo Kadijeviću in Adžiću jasno, da je Jugo zgodbe v Sloveniji konec
Pikapokapolonica
27. 12. 2023 08.37
-5
Samostojni? Prej Beograd, zdaj Bruselj.
Castrum
27. 12. 2023 08.39
+1
Bistvena razlika! Prej nam je zakone pisal Beograd, sedaj zakone pišemo sami! Bruselj nam ne piše zakonov!!!
son?ek11
27. 12. 2023 09.00
-3
Ja, mi pišemo zakone, Bruselj pa preverja, drugače jih pa moramo spremeniti, da se skladajo z EU
cirenij
27. 12. 2023 09.07
-2
cirenij
27. 12. 2023 09.07
-2
Castrum...................kje imaš pamet?
Castrum
27. 12. 2023 09.08
+2
Vidiš, ker pač ne razumeš, klamfaš kar neki. Zakone pišemo Slovenci sami. Pika! Če pa bi sprejeli zakon v neskladju z vladavino prava (kar EU vsekakor spoštuje) ja madona - potem pa se nam res slabo piše!!!!
pekoči paradižnik
26. 12. 2023 21.59
-5
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše motivacijsko geslo.
LuxVeritas
27. 12. 2023 10.42
-1
smrt golobizmu svpboda narpdu pa nase. ki je ta trenutek veliko bolj pomembno da drzava ne zatone v totalitarizem.
pekoči paradižnik
26. 12. 2023 21.58
-7
Tudi kaos je boljši od janšistične diktature.
Na pol ovca
26. 12. 2023 21.55
-6
Samostojnost slovenije ? HaHa...... v čem to in kje točno je ta kura brez glave samostojna? Nikjer !!
LuxVeritas
27. 12. 2023 10.43
prav imas trenutno smo okupirani s pr9joguslovanskimi skrajni levicarji ki podirajo razne islamske teroristocne skupine.
pekoči paradižnik
26. 12. 2023 21.55
-7
Bolezni, kuge, lakote in povratka janšizma na oblast si pa res ne gre želeti zato bodimo potrpežljivi z našim Golobom, kajti on je edina garancija, da se janšizem ne vrne na oblast .
LuxVeritas
27. 12. 2023 10.43
-1
nebi sel ti po novo dozo tablet, ker videti ke da so popustl.
pekoči paradižnik
26. 12. 2023 21.54
-6
janšizem je pač v paniki zaradi prve vlade, ki si je zastavila in uresničuje delovanje za dobro ljudstva. Hočejo jih zaustaviti na vsak način, preden narod ugotovi dokončno pravo bleferstvo in populizem janševcev….
pekoči paradižnik
26. 12. 2023 21.54
-5
Bivši komunisti, danes pa borci s križem na prsih, ki se razglašajo za brezmadežne, so največja rak rana današnje Slovenije, 2020-2022 so nas prodajali orbanu kot stare puloverje.
pekoči paradižnik
26. 12. 2023 21.53
-6
Vsi, ki kritizirate sedanjo vlado in predsednika Goloba,..... se še spomnite kako je janšizem vladal 2020-2022? ... Vprašajte se,... kaj je alternativa trenutni vladi, politiki, predsedniku vlade ?????
pekoči paradižnik
26. 12. 2023 21.48
-3
Že trideset let gledamo enega in istega lopovskega politika, zapornika, komunista ... stanje je še dobro, glede na vse njegove aktivnosti.