Gospodarstvo

Po napovedih prvih podražitev Počivalšek obljublja rešitve

Ljubljana, 12. 10. 2021 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
911

Največja slovenska energetska družba Petrol bo 1. decembra občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina. Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov. Višanje cen je po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška velik problem za gospodarstvo celotne EU, ne le za slovensko. Napovedal je rešitve. Preverili smo, kateri slovenski dobavitelji še nameravajo zvišati cene. "Trenutno cene za naše obstoječe odjemalce ostajajo nespremenjene," pravijo v podjetju GEN-I.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Plaz podražitev
    07:58
    Iz 24UR ZVEČER: Plaz podražitev
  • Iz 24UR ZVEČER: Podražitev energentov
    03:18
    Iz 24UR ZVEČER: Podražitev energentov
  • Iz SVETA: Ekonomist Bogomir Kovač o podražitvah
    03:35
    Iz SVETA: Ekonomist Bogomir Kovač o podražitvah
  • Iz SVETA: Val prodražitev
    02:33
    Iz SVETA: Val prodražitev
Petrol
Petrol FOTO: Bobo

Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila za 21–35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov. Plin se bo podražil za 12 odstotkov.

"Zadnje čase smo priča izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, saj cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni," so že prejšnji teden ob objavi novega cenika zapisali pri Petrolu. Cene energentov za dobavo v letu 2022 so se tako v zadnjem letu občutno povišale: cena električne energije za več kot 175 odstotkov, plina za skoraj 300 odstotkov, nafte za okrog 65 odstotkov, emisijskih kuponov za več kot 125 odstotkov, so navedli.

Med razlogi za nastalo situacijo izpostavljajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa – tudi zaradi manjše proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje – ni mogla slediti.

Emisijski kuponi, dovoljenja za izpust ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

"V Petrolu kljub burnemu dogajanju na trgu ostajamo zavezani k ponudbi kakovostne, zanesljive in ugodne oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom," so dodali ob tem. "Cene odjema električne energije in zemeljskega plina se bodo zaradi razmer na trgu sicer povišale – nov cenik bo za naše gospodinjske in male poslovne odjemalce pričel veljati s 1. decembrom a nam je, čeprav na tržno dogajanje nimamo vpliva, z učinkovitim nabavnim procesom uspelo zagotoviti konkurenčne cene energentov tudi za naslednje leto," so zatrdili.

Nekateri dobavitelji dviga cen še ne načrtujejo, drugi bodo cene zvišali po novem letu

Zanimalo nas je, če nameravajo cene za končne uporabnike podražiti tudi drugi ponudniki. Kot pojasnjuje eden največjih dobaviteljev električne energije GEN-I, kljub velikemu zvišanju cen na mednarodnih trgih poslujejo dobro in skladno z razvojnimi cilji. 

"Z vlaganjem v analitiko in digitalizacijo ter posledično uspešnim zakupom energije na mednarodnih trgih za slovenska gospodinjstva trenutno še uspeva dobavljati elektriko po nespremenjenih cenah," pravijo in dodajajo, da v GEN-I že več kot sedem let niso podražili cen tarif rednega cenika električne energije za gospodinjske odjemalce. "Za razliko do nekaterih drugih dobaviteljev, ki so te dni že naznanili podražitev, trenutno cene za naše obstoječe odjemalce ostajajo nespremenjene," so zatrdili.  

Začetek kurilne sezone je neizbežen.
Začetek kurilne sezone je neizbežen. FOTO: Shutterstock

Družba Elektro Energija zaradi skrbi za preko 140.000 strank v letošnjem letu ni dvigovala cen tarif električne energije, pravijo na družbi.  "V skrbi za konkurenčne cene elektrike smo optimizirali nakupni proces oz. zakup elektrike na način, da letos še ne predvidevamo dviga cen tarif električne energije za gospodinjske odjemalce," so pojasnili.

Podjetje E 3, energetika, ekologija, ekonomija dobavlja električno energijo več kot 115.000 gospodinjskim in nekaj več kot 15.000 poslovnim odjemalcem. Pojasnili so, da imajo na gibanje veleprodajnih cen vpliv številni dejavniki, od gospodarske rasti in geopolitičnih dogodkov do politike in vremena. "Natančno gibanje cen električne energije je zato izredno težko oz. nemogoče napovedati, saj se tržne razmere neprestano spreminjajo," pojasnjujejo.

Razložili so, da se spremembe cen električne energije na veleprodajnem trgu pri končnih odjemalcih odrazijo z zamikom, ki je odvisen od nabavne strategije podjetja. Pravijo, da ta za zdaj omogoča zadrževanje prodajnih cen na obstoječi ravni, in sicer tako za gospodinjske kot tudi za poslovne odjemalce. "Glede na gibanje cen električne energije na nabavnem trgu, bomo tudi v E 3 v naslednjih mesecih prisiljeni del višjih nabavnih stroškov električne energije prenesti na končne odjemalce," so povedali.

"Cene zemeljskega plina bomo verjetno korigirali že letos, korekcija cen električne energije pa najverjetneje ne bo potrebna pred 1. januarjem. Potreben odstotek dviga cen bo odvisen predvsem od gibanja cen na trgu v prihodnjih tednih," pa so pojasnili na podjetju Energija Plus, ki z električno energijo oskrbuje več kot 120.000 kupcev, z zemeljskim plinom okrog 2300 kupcev, na paketu toplotne črpalke pa imajo približno 4500 kupcev.

Novinarska vprašanja smo sicer poslali tudi ostalim dobaviteljem, a njihove odgovore še čakamo.

Počivalšek: Analiziramo obstoječo situacijo višanja cen energentov

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Bobo

Višanje cen energentov – zemeljskega plina, električne energije in naftnih derivatov – je po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška velik problem za gospodarstvo celotne EU, ne le za slovensko. Kot je dejal, trenutno analizirajo obstoječo situacijo, sam pa verjame, da bodo našli rešitve.

"Dejstvo je, da je konec obdobja, ko smo imeli poceni energijo, izvažali smeti, in da bo treba narediti zeleno transformacijo," je minister poudaril ob robu novinarske konference pred dnevi slovenskega turizma 2021 v Ljubljani in dodal: "Verjamem pa, da bomo v vsakem od teh treh segmentov, zemeljskem plinu, električni energiji in naftnih derivatih, našli neko rešitev."

Na ceno zemeljskega plina po njegovih besedah "ne moremo vplivati, pri cenah električne energije smo na nek način nekoliko bolj samostojni, seveda je tudi tukaj trg, država ima samo možnost, da začne regulatorno na to vplivati".

Pri naftnih derivatih je cena sestavljena iz večih delov, Počivalšek pa je zavrnil špekulacije, da je liberalizacija trga vzrok za višje cene. "To ni tako. Cene goriv v osnovi se višajo, zliberalizirane pa so le marže teh goriv. Naredili bomo analizo, koliko je kaj vplivalo na to in potem tudi ustrezno ukrepali," je dodal.

Različne države, različne branže, tudi v Sloveniji, so po njegovih pojasnilih različno prizadete. "Imamo ogromno industrije, ki je energetsko intenzivna, in daljše takšno obdobje bi res imelo negativen vpliv, hujši kot covid-19," je izpostavil.

Na vprašanje, kaj lahko država sploh naredi, je minister pojasnil, da trenutno analizirajo obstoječo situacijo. "Država lahko administrativno posega na to področje, vendar pridemo v situacijo, kot smo jo imeli v bivši državi, da smo neke cene regulirali, potem pa tega blaga ni bilo. To ni izhod. Verjamem, da se bo tukaj našlo nekaj rešitev," je dejal.

Tudi na ravni EU poteka poglobljena razprava o višanju cen energentov. Počivalšku se sicer zdi zanimivo, da vedno, kadar začnejo diskusijo o zelenem prehodu Pripravljeni na 55 oz. o tem, na kak način se je treba transformirati, pride do strahovitega povečanja cen energentov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (911)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
16. 10. 2021 10.53
+1
Nič ne bo z rešitvami, ima Vizjak Petrolove delnice, pa še desni komunisti obvladujejo Petrol!
Supervillain
15. 10. 2021 17.20
+1
Torej bo višja tudi minimalna plača delavcev v podjetjih za 35 ali 50 odstotkov,če se bo vse podražilo.??????????
cEstMoi
15. 10. 2021 17.18
+1
Naš rešitelj najbrž meni, da je AS v rokavu vlade, bojim se da se bo izkazalo da šteje le kot ENKA.
Milan Sotlar
14. 10. 2021 13.45
Počivalšek najde rešitev samo zase ... vedno ...
Kostorog
13. 10. 2021 15.46
+1
Ja počasi bo treba državne bone začet vračat, le še pacientove ovčice niso spregledale, Bee, Bee, Bee.
Damjan Qwertz
13. 10. 2021 13.44
in pol mislte d abojo el. avti in pumpanje njih poceni?, kakor vme je glede na moč (hitrost) polnilnice ustrezna tudi cena, cca 20-40 centov na kwh, 70kWh baterija torej 28€ kar je za cca 400 km
?istkonc
13. 10. 2021 08.18
Kako je mogoče, da Petrol zvišuje cene za do 30%, medtem pa Geni, ki naj bi bil najugodnejši ponudnik na trgu, cen to kurilno sezono ne bo zviševal? Men je čudn, sori.
Marjan h.1966
12. 10. 2021 21.51
-1
A bo Beovička še bluzila o zaprtju države?
Houdor
12. 10. 2021 21.59
+4
metlo bo zajahala in se odpeljala na pohorje
Houdor
12. 10. 2021 21.45
+2
počivalČek daj pojdi raje kromper sadit, na njivo pašeš z štefanom vina v tacah
Marjan h.1966
12. 10. 2021 21.44
+1
Kje je sedaj Klavdija Končina ki se je tukaj drla da je potrebno vse zapreti in zahtevala trdi lockdown,ker se bo po njeno gospodarstvo zrušilo brez lockdowna
batom@pinkponk.com
12. 10. 2021 21.36
Ciuaua nima pojma o teh stvareh. Runkl.
big_foot
12. 10. 2021 21.35
+4
Počivalnik išče rešitev? Zdravc raj nehi preden bo še več škode, ker od tebe ni nobene koristi.
primorec2
12. 10. 2021 21.34
+5
Dobavitelje energentov nazaj pod kontrolo cen. Obljubili ste, da se kontrola cen povrne v kolikor se cene energentov enormno povečajo. Torej g. "PsihoPacient" boste držali dano obljubo? P.s. "Pacienta" pozivati na izpolnitev obljube je že precej brezupno in naivno dejanje.
DAN ODPRTIH VRAT
12. 10. 2021 21.34
+2
Še dobro, da imamo sina od Janše in Tanka v plinovodi, da bosta počen zrihtal plin
DAN ODPRTIH VRAT
12. 10. 2021 21.33
+0
Putin ma vas rad
DAN ODPRTIH VRAT
12. 10. 2021 21.31
+1
Cene energentov se ne da razbiti z vodnim topom in solzivcem
primorec2
12. 10. 2021 21.30
+3
Minister, ne trosite neumnosti v smislu to in ono moramo narediti, bomo uredili...itn. Ste že osmo leto na tem ministrskem stolčku in pokažite, kaj ste bistvenega uspeli, ali bolje, kaj vam je za "izdajo" vaše SMC dal "PsihoPacient". Konkretno g. minister in v veljavnih zakonskih okvirjih uredite in brez natolcevanja, katerega imamo dovolj. Kako je s "Turističnim holdingom"? Vam je "PsihPacient" kaj podpisal ali so še vedno obljube in palica s korenčkom?
MasterChief55
12. 10. 2021 21.11
+1
Ne pozabite, preden delate paniko. Cena nafte leta 2008 je bila skoraj 150 dolarjev za sodček :)
Geniusslo
12. 10. 2021 21.10
+3
Hahhha. Vsaj 4% podražitve je na račun vas lešinarjev ki vas mora Petrol živet... Vi boste reševali...
JAZsemTI
12. 10. 2021 21.07
+8
Država mora dobavitelje energentov dat nazaj "na ketno", ker se nekje dobivajo in se zmenijo za povišanja cen...