Slovenija

Sunki vetra z valobrana na cestišče pometali skale in kamenje

Črna na Koroškem/Bovec/Ajdovščina, 03. 11. 2023 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, K.K., M.P., M.V.
Komentarji
145

Morje je zalilo piranske ulice, prizanašale jim niso niti meteorne vode. Zaradi poplav in plazov je bilo neprevoznih več cest. Sunki vetra so v Piranu z valobrana na cestišče pometali večje skale. Močan veter je ponekod odkrival strehe, denimo na delu stanovanjskega objekta v Lokovcu v mestni občini Nova Gorica, v katerem živi družina s šestimi otroki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na obali vreme prineslo nekaj nevščenosti
    02:30
    Iz 24UR: Na obali vreme prineslo nekaj nevščenosti
  • Iz SVETA: Posledice nočnega neurja
    02:22
    Iz SVETA: Posledice nočnega neurja

Ob večerni plimi je morje v Piranu prestopilo rob obalne črte. V Piranu so sireno javnega alarmiranja sprožili v četrtek ob 23.17, znova pa se je zaradi visokega plimovanja alarm v Piranu oglasil ob 9.07.

Agencija RS za okolje (Arso) je do večera zaradi možnosti močnega vetra in poplavljanja morja za jugozahod Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. Morje je poplavljalo v Piranu, prav tako tudi meteorne vode. 

Namestnik poveljnika piranskih gasilcev Jani Lesnik je povedal, da je voda povzročala velike težave na Prešernovem nabrežju. "Gostilne so poškodovane, uničen je inventar."

Ob siloviti moči narave so gasilci in domačini lahko le opazovali, kako se voda širi po ulicah, z upanjem, da ne bo poplavila stanovanja. Turisti, ki jih te dni v Piranu ni malo, niso pričakovali takšnega vremena. Lesnik je povedal, da je pod vodo pet objektov  in en avto. Plima in močan veter na Obali povzročata težave že več kot teden dni, pozorni pa bodo morali biti še vsaj do nedelje.  

Na občini Piran opozarjajo, da bi lahko morje do jutra preplavljalo najnižje predele Obale. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi skal, ki jih je morje premaknilo z valobrana na cestišče, bo cesta proti piranski Punti zaprta vse do odstranitve skal.

Po podatkih Arsa je v severozahodni Sloveniji padlo od 60 do 150 milimetrov, krajevno pa več kot 200 milimetrov dežja. Največ padavin je bilo na območju Julijskih Alp, in sicer na Voglu, kjer so zabeležili 234 litrov na kvadratni meter. V Bovcu je padlo 228 litrov na kvadratni meter, na Kaninu 208 litrov na kvadratni meter in v Bohinjski Češnjici 198 litrov na kvadratni meter.

Za tisto območje je do zgodnjih jutranjih ur veljalo rdeče opozorilo, zdaj pa so padavine že oslabele, je potrdil meteorolog Brane Gregorčič. "Občasno bo še nekaj padavin, vendar res močnih nalivov ne pričakujemo," je dodal. 

Na obalnem območju je sicer morje tudi minulo noč prestopilo obalno črto, zato so sprožili opozorilne sirene. Več težav pa so povzročile obilne padavine, zaradi katerih je meteorna kanalizacija preplavila del starega središča Izole. Ob treh so se razmere umirile. 

Sirene tudi v Izoli

Ob 00.07 so se sirene oglasile tudi v Izoli. Pod vodo so bili deli piranske punte, so sporočili s CORS. Po teh podatkih je na Obali padlo več kot 28 litrov vode na kvadratni meter.

V Izoli je voda dosegla Prešernovo nabrežje, a se ni prelila, je povedal vodja tamkajšnje civilne zaščite Zdenko Deželak. Dodal pa je, da je zaradi močnega deževja poplavila meteorna kanalizacija. Do 20 centimetrov vode je bilo na Manziolijevem trgu, Ljubljanski ulici in bližnjih delih mestnega središča. Najhuje je bilo med 1. in 2. uro. Enote civilne zaščite so bile na terenu do 3. ure.

Koprska gasilska brigada je ponoči posredovala petkrat. Pomagala je pri črpanju vode v Izoli. Gasilci so bili v pripravljenosti tudi v Vanganelski dolini oziroma v Šalari, kjer obstaja nevarnost, da bi Badaševica prestopila bregove. Vodo so črpali tudi v Izletniški ulici v Žusterni, kjer se je pred tedni sprožil zemeljski plaz.

Na pristaniški kapitaniji so povedali, da je veter ponoči oslabel, tako da je pristanišče od 2. ure spet odprto.

Na severnem Primorskem noč minila mirneje od napovedi

"Noč je na severnem Primorskem minila mirneje od napovedi. Predvsem v Baški grapi so ljudje s strahom pričakovali, kaj bo prinesla nova vremenska fronta. A se črni scenarij prejšnjega petka na srečo ni ponovil," je sporočil Samo Kosmač, poveljnik CZ za severno Primorsko. Nekaj minut čez polnoč je sicer celotno to področje hitro prešla izrazita nevihtna linija. Veter in pravi naliv sta povzročila nekaj težav in posledično intervenciji gasilcev. 

Zaradi poplavljanja objektov so slednji posredovali v Kanalu (črpanje vode), tamkajšnji osnovni šoli pa so dostavili protipoplavne vreče. Tudi v Selu v občini Ajdovščina je voda ogrožala stanovanjski objekt. Podrta drevesa in voda na cestišču so ovirali promet, eno vozilo je obtičalo v vodi. 

Močan veter je odkril streho na delu stanovanjskega objekta v Lokovcu na območju novogoriške občine, v katerem živi družina s šestimi otroki. V prostore hiše je vdirala deževnica, a zahtevne vremenske razmere, predvsem veter, gasilcem niso dovoljevale varne večje intervencije na objektu. Zato so za pomoč s posebnim vozilom zaprosili regijski štab civilne zaščite, so še sporočili iz regijskega štaba. Medtem z občine še naprej vse pozivajo k previdnosti, saj je teren razmočen in nepredvidljiv. 

"S poglabljanjem rečnih Strug in čiščenjem prepustov smo dejansko dosegli, da po Baški grapi hudourniške vode niso poplavljale," je po jutranjem sestanku štaba civilne zaščite Občine Tolmin za medije pojasnil župan Tolmina Alen Červ.

Plazišče na Kneži sicer ostaja živo in nevarno. Po županovih besedah zato načrt evakuacije tam še vedno ostaja aktualen, če bi prišlo do premikov plazu. Zelo močno se nagibajo k temu, da nastanitveni center v organizaciji državne enote Rdečega križa ostane aktiven do konca nedelje, končne odločitve pa še niso sprejeli, je pojasnil Červ.

Šarec na Tolminskem pohvalil preventivne ukrepe

Obrambni minister Marjan Šarec je ob obisku Tolminskega ocenil, da gre za primer izjemno dobre prakse in dobro organiziranega občinskega štaba. "Štab izjemno dobro deluje, ljudje so bili pravočasno opozorjeni, tudi preventivno evakuirani. Ključna zadeva je, da so bile gasilske enote poklicane na pomoč že preventivno," je pojasnil minister. Kot je dejal, vedno zagovarja takšno ukrepanje, da "sil ni nikoli preveč". "Bolje jih je imeti več v pripravljenosti, pa potem ne uporabiti, kot pa obratno," je dejal.

V Baški grapi so pri ukrepih pomagali tudi vojaki z mehanizacijo, v četrtek jih je tja prispelo osem. Vojska je po Šarčevih besedah v pripravljenosti za pomoč pri naravnih nesrečah že od maja, kar je postal "nek avtomatizem". Zatrdil je, da imajo ves čas na razpolago četo približno 300 vojakov in da je Slovenska vojska vključena tudi v vse aktivnosti kot članica državnega štaba.

Marjan Šarec na Tolminskem
Marjan Šarec na Tolminskem FOTO: MORS

Ob tem je minister ocenil, da so se iz preteklih poplav tudi marsikaj naučili ter da so izkušnje izjemno dobrodošle tako za prebivalstvo kot za sistem, saj jih lahko v naslednji ujmi implementirajo. Napovedal je, da bo uprava za zaščito in reševanje naslednji teden pozvala k prijavi škode oziroma intervencijskih stroškov občin in tudi gasilskih organizacij. Če se bo po nedelji vreme umirilo, bodo lahko intervencijske stroške popisali in sredstva nakazali Gasilski zvezi Slovenije, da jih bo povrnila gasilskim društvom, uprava za zaščito in reševanje pa občinam.

Tolminski župan Červ pa je v izjavi za medije izpostavil, da hudourniške vode niso dodatno poplavljale stanovanjskih objektov, prav tako ni bilo prevelikih težav s cestnimi povezavami v Baški grapi. "Več je bilo težav okrog Tolmina, ampak tukaj se nivo reke Soče znižuje, tako da se tudi to ureja," je pojasnil.

Načrt evakuacije v Kneži še vedno aktualen

Glede plazišča na Kneži je dejal, da je še vedno aktivno. "Tam je načrt o potencialni evakuaciji še vedno aktualen, kar pomeni, da so postelje v Domu puntarjev še vedno pripravljene, če bi se sprožila sirena. Krajani so o tem obveščeni, vse ostale lokacije pa se urejajo," je navedel. Ob tem je pojasnil, da so vsi useki in podori, ki botrujejo enosmernim zaporam cest, v fazi sanacije. "Nekje bo šlo hitreje, nekje bo bolj kompleksno, bo treba še kakšen projekt narediti, preden se bo zadeva dokončno sanirala, ampak načeloma večjih težav ni," je ocenil.

"Mogoče še največji izziv v tem trenutku je ponedeljkov začetek šole po počitnicah. Vemo, da imamo v Podbrdu tudi osnovno šolo, kamor otroci prihajajo z avtobusom. En odsek ceste trenutno za prevoz z avtobusom ni primeren, saj je primeren samo za lažja vozila, tako da bo treba najti rešitve, bodisi s kombiji, z vlakom, skratka z nekimi alternativnimi prevozi, da bomo zagotavljali nemoten pouk," je pojasnil tolminski župan.

Glede ceste na območju med Knežo in Grahovim ob Bači je pojasnil, da se že dela. Trenutno izvajajo golosek površine in določena odkopavanja, pri čemer je izvajalec koncesionar državne direkcije za infrastrukturo, saj gre za državno cesto, je pojasnil. Kot je dejal, podrobnosti projekta ne pozna, najverjetneje pa bodo širili cesto v breg in tako znova omogočili dvosmerni promet.

Odsek ceste med Hudajužno in Podbrdom pa po županovih besedah ni tako problematičen in sanacija z gradbenega vidika ni tako zahtevna, gre samo za sprotno spiranje materiala, ki ga je treba na novo nanesti in utrditi

Ob napovedi vnovičnih padavin konec tedna je župan pojasnil, da štab civilne zaščite še vedno deluje v polnem obsegu. "Moštva, ki so delala na terenu, smo sedaj poslali na prepotreben počitek. Dve neprespani noči sta za nami, tako da ta današnja bo bolj mirna, s sobote na nedeljo pa bomo spet v polni pripravljenosti, tudi z zadostnim številom gradbene mehanizacije," je napovedal.

Ob tem je pojasnil, da se je izkazalo, kako pomembno je, da imajo gradbeno mehanizacijo že na problematičnih točkah, "da se sproti odnaša hudourniški material". "Na ta način praktično v celi Baški grapi nismo imeli primera, kjer bi hudourniške vode poplavljale oziroma ogrožale stanovanjske objekte. S to prakso bomo nadaljevali," je zatrdil. Upa in želi pa si, da bo potem "končno nekaj daljšega sušnega obdobja, da se teren utrdi in da lahko pristopimo tudi k sanaciji posameznih objektov".

Težišče dogajanja se s porečja Save seli na porečje Drave

Na Koroškem in v Savinjski regiji je v 24 urah padlo od 20 do 60 milimetrov, krajevno več kot 90 milimetrov dežja. V jugozahodni Sloveniji je padlo od 30 do 60 milimetrov, krajevno tudi okoli 100 milimetrov. Manj dežja je padlo v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji – povečini od 10 do 30 milimetrov.

Kar se tiče poplavne nevarnosti, se težišče dogajanja seli s porečja Save na porečje Drave, je potrdil hidrolog na Arsu Andrej Golob.

Sredi noči so ob dolgotrajnih močnih nalivih zelo močno narasle reke v zgornjem Posočju, Zgornjesavski dolini in v porečju Save Bohinjke. V drugem delu noči se je pričel visokovodni val vzdolž Save pomikati proti osrednji Sloveniji, kjer pa ga drugi pretoki niso znatno okrepili.

Obilne padavine so poleg severozahodne Slovenije padle tudi v avstrijskem delu porečja Drave. Zaradi zelo močnih dotokov Drave v njenem zgornjem toku bo po besedah Goloba povečan tudi njen pretok na meji s Slovenijo.

V osrednji Sloveniji noč minila mirno, a Sava še narašča

V občinah Ljubljana, Kamnik, Medvode in Litija je noč kljub obilnim padavinam po pojasnilih poveljnikov občinskih civilnih zaščit minila mirno in brez posebnosti. Narašča pa reka Sava, ki je že poplavila cesto Jevnica–Laze, zato so v Medvodah in Litiji preventivno zaščitili ogrožene hiše in prebivalce spodbudili k samozaščitnem ravnanju.

Na Kamniškem je noč minila mirno, od 23. ure so bili na vodotokih dežurni strojniki z mehanizacijo, ki so jih sproti čistili, tako da dež ni povzročal nevšečnosti. Tudi stanje na plazu Blate je nespremenjeno, je dejal poveljnik civilne zaščite Kamnik Tomaž Zabavnik. Vodotoki so sicer narasli, a niso predstavljali nevarnosti. Zabavnik je še dejal, da dežja tam ni več, zato pričakuje, da se bodo razmere umirile.

Tudi v Litiji je noč minila brez posebnosti, so pa gasilci ponoči zaprli podhode pod železnico, da Sava ne bi vdrla v vasi, vstavili preventivne čepe in nekaj objektov zaščitili s protipoplavnimi vrečami, je povedal poveljnik civilne zaščite Litija Igor Cividini.

Nekaj čez peto uro zjutraj je Sava poplavila med krajema Senožeti in Jevnica, okoli 8. ure pa je poplavilo cesto Jevnica–Laze, Sava pa še narašča, je dejal. Ob 8. uri je bil skupni pretok Save 1360 kubičnih metrov na sekundo. Pričakujejo pa, da bo pretok narasel do 1700 kubičnih metrov na sekundo. Če bo Sava dosegla tak pretok, bo poplavilo prve hiše, ki so sicer, kolikor se da, zavarovane. "Kleti vseeno poplavi, tu ne moremo nič narediti, ker prodre že podtalnica," je pojasnil Cividini. Dodal je, da so vsa gasilska društva ob Savi aktivirana in pripravljena na nadaljnje ukrepe.

Noč brez posebnosti je minila tudi v Medvodah, kjer pa je Sava v jutranjih urah začela naraščati in se še dviga. "Ta trenutek ne poplavlja še nobenega objekta, če se bo Sava še nekoliko dvignila, pa zna poplaviti najnižje ležeče objekte ob vodotoku Save, torej ob Gorenjski cesti in v vasi Vikrče," je opozoril poveljnik civilne zaščite Medvode Franc Jarc. V Medvodah so se sicer na napovedane obilne padavine in povečan pretok Save začeli pripravljati v četrtek popoldne, ko so za občane pripravili pesek in vreče. Prebivalce na ogroženih območjih pa so v četrtek tudi obiskali in jih spodbudili k samozaščiti.

Štab civilne zaščite je ves čas v pripravljenosti, razmere spremljajo tudi na terenu. Ponoči v Medvodah niso imeli nobene intervencije, je še dodal Jarc.

Tudi v Ljubljani je noč minila brez intervencij, je povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. Sava sicer ima povečan pretok, "a ni nič kritičnega", je dodal.

Ponoči aktiviranih 62 gasilskih enot

Po podatkih centra za obveščanje je bilo zaradi ujme ponoči aktiviranih 62 gasilskih enot, zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo je tudi več cestišč, so danes sporočili s Centra za obveščanje RS.

Gasilci so že v četrtek preventivno čistili prepuste, polnili protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa, prek noči pa iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo. Prav tako so preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, ki jih je poškodoval veter in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije. Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo je tudi več cestišč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
24. 02. 2024 19.45
+1
Samo en človek s kmečko pametjo bi problem že davno rešil. 1000 neumnih politikov problema ne bodo nikoli rešili, ker potem ne bodo imeli kaj početi, niti se pa ne bodo nikoli sporazumeli, kdo bi za to imel zasluge. Župan in njegovi sluge znajo povišati parkirnine, znajo omejiti promet, restavracije so najdražje... Ker vse znate sami, rešite še ta problemček. Vidim pa da za to rabite še pavliha serpentinška... Beda od naše obale. Še dobro da je dolga le 40 km...
Grma53
04. 11. 2023 10.51
+10
Do naslednjega tisočletja se bodo morda tudi v Piranu le zmenili, kako obvarovati mesto pred poplavami. Trenutno pa že načrtujejo, planirajo, sestankujejo, se prepirajo, tako da so na dobri poti, da do leta 3000 rešijo problem. 20 let že enako počnejo s cesto od Izole do Dragonje.
maksi23
04. 11. 2023 11.00
+2
Žal so najbolj glasni tisti z Belega križa ali iz kakšnega drugega hribčka. Pa ne bo držalo, da ni bilo škode - v celi Gregorčičevi je voda vdirala v hiše, baraže pa nikjer. Jah, razmišljajo, kot ponavadi, se ne mudi, samo da so pisarnice v občinski palači na suhem.
evil_cat
04. 11. 2023 09.37
+1
Kk naslov???🤦🤦
aijtfia
03. 11. 2023 21.49
+6
Kako pa kaj poreče ministrica za infrastrukturo? "Denar je odplaknila voda."
aijtfia
03. 11. 2023 21.41
+5
Na Čepovanu se pa gredo neko novogradnjo za katero arhitekt še nikoli ni slišal, da lahko tudi tam včasih zapiha BURJA. Uboga družina!
jugalo
03. 11. 2023 21.09
+10
Nekaj bi vprasal će lahko seveda 24.ur, Kje so vsi milijoni ki so se zbrali za prizadete v poplavah?!
exdetektiv
03. 11. 2023 21.51
+4
A nisi videl, da so z njimi kupili BANANE.
evil_cat
04. 11. 2023 09.39
+3
Kje so milijoni?? lahk ti odgovorim, da ne tam za kaj so jih zbiral!
mijavci
03. 11. 2023 21.04
-1
Starejša gospa je lepo povedala da je to za november čisto normalno, zato ne paničarite in ne strašite.
Grma53
04. 11. 2023 10.59
+2
Seveda so poplave na obali že stara turistična atrakcija, ki je vredna ogleda in bi jo država lahko bogato tržila. Zraven bi lahko dodali še ogled hriba na katerem se je odvijal lani požar vesoljskih razsežnosti na Krasu in obisk krajev letošnjih poplav medgalaktičnih razsežnosti
maksi23
04. 11. 2023 11.03
+2
Tele gospe na obali še nisem videla - dobro obveščena iz fb, verjetno. Seveda so poplave bile, a dandanašnji se morje pač dviga in je tega vedno več, pa tudi kakšni ukrepi že obstajajo. Seveda ne v Piranu, bognedaj! :)
Jun2
03. 11. 2023 20.47
+4
čiščenje in seveda znan oglas vozilo voženo samo na obali.
Nika se redi
03. 11. 2023 20.35
+3
Levi in desni nič nebo samo za svoj profit
exdetektiv
03. 11. 2023 21.52
+1
avgust.
03. 11. 2023 20.35
+2
Da se vreme lahko korigira, je dejstvo. Dokaz za to smo videli že pri Kitajskih zimskih OI, pa vrtovih v Arabiji,.... Koliko je tega pri nas in s kakšnim namenom, je pa drugo vprašanje. Moj veliki strah je, da je Zemlja res že na robu in glede na to, da je Bill Gates javno dejal, da je edina rešitev depopulacija, se našim otrokom ne obeta nič lepega.
Nelyy
03. 11. 2023 20.18
+2
Komplet Drekovodi, cevi, jaški, greznice potopljeni in kar je notri Morje EXPRES.
roten
03. 11. 2023 19.17
+2
Če ankarancan ne more zbiti pirančana ga pa morje
evil_cat
03. 11. 2023 18.54
+3
Sunki vetra z valobrana na cestišče pometali skale in kamenje......bravo...po novem veter pometa skale in kamenje z valobrana ...in ne voda👏👏
TEHNOVED
03. 11. 2023 18.02
+12
Pirančanom svetujem da se obrnejo na stranko SD! V predvolilnih obljubah je blo nekaj o uravnavanju morja!!
marina1004
03. 11. 2023 18.01
+11
Ja a ni vedno pod vodo, ko malo mocneje dezuje
oježeš
03. 11. 2023 16.47
+10
V glavnem močno dvomim v napoved amaterskega vremenoslovca, da naj za zimo pripravimo lopate. Kajti vsa vlaga in voda bo padla kot v zadnjih letih v jesenskem času, pozimi bo pa bore malo padavin.
User1094863
03. 11. 2023 15.52
+6
koliko si vas še želi imeti hišo na plaži?? (prebivalci obale izuzeti z vrašanja)
maksi23
04. 11. 2023 11.04
+2
Koronska kletna podgana
03. 11. 2023 15.38
-7
Spet šponajo do amena.
PomisliNaSonce
03. 11. 2023 15.21
-13
Ob 15.10 so obremenilo še 400kv iz Cirkovcev proti Madžarski. Vmes so že obrnili za pol ure iz Ljubljane proti Divači 220kv, zdaj pa sinhrono obračanje skupaj z Cirkovci - Madžarska. "Hladna fronta" oziroma energetsko sesuvanje področja...
Koronska kletna podgana
03. 11. 2023 15.36
-6
Kucel
03. 11. 2023 15.02
+28
Pločevinasto streho ne bo odneslo, če je pravilno narejana. Ampak zakaj bi porabil 1000 vijakov, če lahko samo 300.