Slovenija

Obisk britanskega admirala

Ljubljana, 16. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na povabilo načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirja Ladislava Lipiča je dvodnevni obisk v Sloveniji začel načelnik obrambnega štaba britanske vojske, admiral Michael Boyce z delegacijo, v kateri je tudi britanski veleposlanik pri zvezi Nato Emry Jones-Parry.

Admiral Boyce je v Slovenijo prispel na povabilo brigadirja Ladislava Lipiča
Admiral Boyce je v Slovenijo prispel na povabilo brigadirja Ladislava Lipiča FOTO:

Admiral Boyce se je ob svojem prvem obisku v Sloveniji na skupni novinarski konferenci z gostiteljem izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem na področju preoblikovanja Slovenske vojske (SV). Kot je dejal, tudi v Veliki Britaniji izvajajo obrambne reforme in se pri tem soočajo s podobnimi izzivi kot SV. Boyce je tudi dejal, da se veseli slovenskega vstopa v zvezo Nato, saj je prepričan, da se ta lahko tudi uresniči. Veseli pa se tudi prihodnjega skupnega dela s SV kot bodočo zaveznico v zvezi Nato.

Brigadir Lipič je dejal, da je admirala Boycea povabil na obisk predvsem zaradi odličnega sodelovanja med obema vojskama in obrambnima ministrstvoma na različnih področjih. Pri tem je še posebej izpostavil sodelovanje in britansko pomoč ter podporo na področju jezikovnega izobraževanja, pri pripravi posameznih razvojnih načrtov, kot tudi pri procesu profesionalizacije vojske.

Po pogovorih na generalštabu SV je admirala Boycea sprejel še državni sekretar na ministrstvu za obrambo Milan Jazbec, s katerim sta govorila o dejavnostih Slovenije pri vključevanju v zvezo Nato.