Slovenija

Obisk danske kraljice

Ljubljana, 11. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danska kraljica Margareta II. s soprogom je z gostiteljem predsednikom Milanom Kučanom in njegovo soprogo Štefko, med drugim obiskala kobilarno v Lipici.

Danska kraljica se je prvi dan obiska sestala s predsednikom Milanom Kučanom.
Danska kraljica se je prvi dan obiska sestala s predsednikom Milanom Kučanom. FOTO:

Danska kraljica je nato s predsedniškim parom obiskala Piran in Koper. Princ soprog je medtem obiskal velenjsko podjetje Gorenje in Maribor. Kraljica si je v ljubljanski v Hali Tivoli skupaj z gostiteljem ogledala javni telovadni nastop ritmično-gimnastične skupine članov Danskega telovadnega združenja. Kraljevi par bo zvečer v Narodni galeriji priredil še koncert in sprejem, ki se ga bosta udeležila tudi predsednik Milan Kučan s soprogo Štefko.

Na Univerzi v Mariboru je bila popoldne slovesnost ob rektorjevem dnevu, na kateri je rektor Ludvik Toplak ob navzočnosti akademskega zbora ter najvišjih predstavnikov političnega, gospodarskega, cerkvenega in kulturnega življenja v Mariboru danskemu princu Henriku podelil naslov častnega senatorja mariborske univerze. Slovesnosti sta se med drugim udeležila tudi ministrica za šolstvo, znanost in šport Lucija Čok ter minister za kmetijstvo in gozdarstvo Franci But. Princ Henrik je v zahvali poudaril, da visoko priznanje sprejema kot izraz spoštovanja do Danske med uradnim obiskom danskega kraljevega para v Sloveniji, hkrati pa je izrazil veselje ob tesnem in raznovrstnem znanstvenem sodelovanju med Dansko in Slovenijo. Pri tem je spomnil na sodelovanje med univerzama v Mariboru in Aalborgu na področju varčevanja z energijo ter na sodelovanje pri upravljanju varnosti prehrane, ki je privedlo do podpisa sporazuma med Univerzo v Mariboru in Kraljevo veterinarsko in kmetijsko univerzo v Koebenhavnu.

Na slovesnosti so podelili tudi častni doktorat Univerze v Mariboru slovenskemu rojaku dr. Mirku Tošu z Gentofte University Hospital iz Koebehavna za izredne znanstvene dosežke in zasluge na področju medicine ter za strokovno podporo in naklonjenost slovenski otorinolaringologiji ter razvoju Univerze v Mariboru. O njegovem strokovnem in znanstveno-raziskovalnem delu so spregovorili dekanica Visoke zdravstvene šole v Mariboru dr. Dušanka Mičetić Turk, dekan Medicinske fakultete v Ljubljani dr. Miha Žargi in hrvaški akademik dr. Ivo Padovan. Za visoko priznanje mariborske univerze je dr. Tošu, ki je od lani tudi častni član otorinolaringološkega društva Slovenije, čestital tudi princ Henrik, ki je poudaril, da njegovi dosežki kažejo na sposobnosti nekaterih Dancev in Slovencev, da skupaj napredujejo, ko gre za skupne človeške interese in za raziskovanje v prid višji kakovosti življenja.

Dansko podjetje Danfoss A/S je Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko mariborske univerze podelilo konverter frekvenc, predstavniki mariborske univerze pa so podpisali pogodbi o sodelovanju z Univerzo v Aalborgu in s Kraljevo veterinarsko in kmetijsko univerzo v Koebenhavnu.

V petek zjutraj bo danska kraljica na gradu Brdo sprejela zunanjega ministra Dimitrija Rupla, sledil pa bo ogled Postojnske jame. Pozno dopoldne se bo kraljevi par sprehodil po središču Ljubljane, opoldne pa se bo pred odhodom iz Slovenije srečal še z novinarji.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou