Slovenija

Obiskovalci Blejskega jezera zaskrbljujoče pogledujejo proti rdeče obarvani gladini

Bled/Ljubljana, 19. 02. 2019 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Laura Štraser
Komentarji
88

Številni obiskovalci slovenskega turističnega bisera so lahko v zadnjih dneh priča zaskrbljujočemu prizoru – rdečkasto obarvani gladini Blejskega jezera. Čeprav je ekološko stanje jezera na podlagi strokovnih kriterijev med zmernim in dobrim, pa v zadnjih desetih letih strokovnjaki opozarjajo na poslabšanje. "Ubogo jezero je z vseh strani prizadeto," pove Špela Remec Rekar, ki že vrsto let nadzira kakovost Blejskega jezera.

"Z družino smo bili na Bledu. Namesto čiste vode nas je pričakala rdeča umazana voda. Res žalosten pogled na naš biser," se glasi zapis zaskrbljenega bralca. Ne samo njega, tudi številne druge obiskovalce in domačine je v zadnjih dneh presenetil neprijeten prizor – rdečkasto obarvana gladina jezera ob nekaterih delih obale.

Rdečkasto obarvana gladina Blejskega jezera, ki jo je v fotografski objektiv ujel eden izmed naših bralcev.
Rdečkasto obarvana gladina Blejskega jezera, ki jo je v fotografski objektiv ujel eden izmed naših bralcev. FOTO: 24ur.com

Kot pojasnjuje Špela Remec Rekar iz sektorja za ekološko stanje voda pri Agenciji RS za okolje in prostor (Arso), so glavni krivec za trenutno stanje modro zelene alge oziroma cianobakterije, ki so pokazatelj organske onesnaženosti vode. Trenutno je ravno tisto obdobje leta, ko je preobremenjenost jezera z organskimi snovmi vidna tudi na površju, v poletnem času je namreč prisotna v nižjih plasteh. Pomembno prednost za razvoj teh bakterij predstavljajo tudi trenutni vremenski pogoji oz. temperatura zraka okoli šestih stopinj Celzija nad ničlo.

"Blejsko jezero je izredno majhno, uporabnikov oz. deležnikov, ki povzročajo onesnaževanje, pa je ogromno. Zlasti zdaj, ko je prišlo do prave ekspanzije turizma, saj je število prenočitev z leta v leto višje za 100 odstotkov, iz leta 2016 na 2017 za kar več kot 160 odstotkov. To so res velike spremembe. Tako majhen prostor izredno težko prenaša takšne velike množice. Vsi se seveda zgrinjajo proti jezeru," vzroke za trenutno situacijo pojasni strokovnjakinja iz republiške agencije za okolje in dodaja, da je ob tem treba pogledati širšo sliko. 

Cianobakterije so jasen pokazatelj, da je jezero preobremenjeno z organskimi hranili.
Cianobakterije so jasen pokazatelj, da je jezero preobremenjeno z organskimi hranili. FOTO: 24ur.com

Poleg pritiskov skokovitega porasta turizma so tukaj še drugi dejavniki, ki prav tako pomembno vplivajo na ekološko stanje jezera. "Tukaj ne moremo izvzeti kmetijstva, intenzivne živinoreje v pojezerju, onesnaženost pritokov iz teh razlogov, ribogojnice na obali – vse to so viri, ki prispevajo k slabšemu stanju, pri čemer ne moremo izpostaviti samo enega krivca," opozarja sogovornica in dodaja, da se razmere slabšajo tudi v priobalnem pasu jezeru. Ljudje namreč v vodo vstopajo tudi na neurejenih predelih, pri čemer pomendrajo rastline, ki so ključne za prestrezanje snovi, ki se zlivajo proti jezeru, posledično rušijo naravno ravnovesje. "Skratka, obremenitev je mnogo, vključno z omejeno infrastrukturo, ki se mora tem razmeram šele prilagoditi. Občina se sicer zelo trudi, ampak ne dosega tega koraka z ekspanzijo in masovnim navalom turistov."   

Težave predstavljajo tudi obremenitve kanalizacijskega omrežja. To se že vse od leta 1954 dograjuje. Trenutni kanalizacijski sistem je urejen tako, da lahko ob visokih vodah preseže robove in se prelije v jezero. Glede na to, da je jezerska kotanja pozidana, drugam tudi ne more. "To nikoli ni bilo v naši pristojnosti, temveč v pristojnosti občine, ki mora opisano hitro rešiti," poudari strokovnjakinja, ki že vrsto let nadzoruje kakovost Blejskega jezera. 

Kaj pa omejitev krapolova?

Velik doprinos k preobremenjenosti jezera z organskimi snovmi pomeni tudi krapolov, ki je zadnjih deset let v slovenskem prostoru izredno priljubljen. Težavo predstavlja krma rib pred in med samim ribolovom. "Zakonsko je sicer vsakemu posamezniku, ki kupi ribolovno dovolilnico, dovoljeno, da uporabi pet kilogramov hrane za krmljenje krapov. Ribiči ustvarjajo ta krmišča že prej, pred samim ribolovom, zato je težko oceniti, kakšna je dejanska količina, ki se znajde v jezeru. Na podlagi števila prodanih dovolilnic lahko sklepamo, da to presega deset ton suhe teže omenjenih hranil. Gre za pripravljeno hrano, ki vsebuje kemijske snovi, ki niso primerne za jezero," razloži Remec Rekarjeva. Ena od kratkotrajnih rešitev, ki bi pripomogla k izboljšanju stanja, bi zato bila ravno omejitev krmljenja krapov. Ob tem pa prav tako ni zaželeno hranjenje ostalih živali, kot so race in labodi. Slednje namreč privablja tudi ogromno število ptičev, njihovi posušeni iztrebki, ki se pojavljajo ob obali, pa se ob dežju spirajo naravnost v jezero.   

Ekološko stanje med zmernim in dobrim

"Plastika in druge smeti ne sodijo v tako lepo jezero. Kot okoljski minister se zavezujem, da bom skrbel za drzno okoljsko politiko, a to ne bo dovolj, če vsak od nas ne bo prispeval k ohranjanju našega okolja. Vsak posameznik šteje," je minister za okolje Jure Leben povedal konec novembra, ko si je v družbi potapljačev ogledal stanje jezerskega dna.

Ekološko stanje jezera se sicer po besedah Remec Rekarjeve na podlagi strokovnih kriterijev nahaja med zmernim in dobrim, v zadnjih desetih letih pa zaznavajo poslabšanje. "Še vedno je čas, da s kakšnimi ukrepi zagotovimo izboljšanje stanja. Vsi deležniki, ki so zainteresirani za rabo prostora v tem občutljivem območju pojezerja Blejskega jezera, bi morali uskladiti svoje dejavnosti v skladu s potrebami po ohranjanju dobrega stanja jezera," je prepričana Remec Rekarjeva in dodaja, da bi si na Arsu pri ohranjanju kakovosti Blejskega jezera želeli več sodelovanja s strani lokalne oblasti. 

Navkljub za nekatere šokantnem prizoru rdeče plasti na gladini jezera so skrbi glede morebitne toksičnosti vode zaenkrat še odveč. Na Arsu so 14. februarja vzeli tudi vzorce rdečkaste vode in jih predali v nadaljnjo analizo. Te ne izvajajo sami, ampak jih opravlja Nacionalni inštitut za biologijo. "Če bo karkoli alarmantnega, bomo poskrbeli za varnost kopalcev. Sicer pa ni nevarnosti, da bi ta vrsta bakterij vztrajala na površini do poletja, ampak se bo tako, kot je že v navadi, umaknila v nižje sloje, na globino 15 oz. 16 metrov, kamor kopalci ne morejo," pojasnjuje sogovornica. 

Stanje dna Blejskega jezera si je lanskega novembra ogledal tudi minister za okolje Jure Leben.
Stanje dna Blejskega jezera si je lanskega novembra ogledal tudi minister za okolje Jure Leben. FOTO: Aljoša Kravanja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dioporco
14. 03. 2020 14.57
Kraparijo ukinat za nekaj let!!!
motherwolf
17. 02. 2020 21.42
-1
Še več denarja in subvencij namenite živinorejcem, ki so največji onesnaževalci. Dokler bo podpiranje teh ljudi, ki zlivajo gnojnico povsod in najbolj onesnažujejo, bo tudi hezero mlakuža z gnojnico. Poleg vsega pa zastrupljajo ljudi še z mesom. Kar so razkrili na inšpekciji
bus303
20. 02. 2019 14.17
+7
Verjetno smo krvi mi, ki Bleda nismo obiskali..
Emtisunce
20. 02. 2019 12.21
+9
Problem je preveč turistov, potrebno je sistemsko omejiti dostop do Bleda, jezera, Pokljuke, Bohinja, ..., to je edina rešitev! Ribogojnica stoji tam že 30 let, ribe se lovijo že 100 let, to niso dejanski problemi. Problem so turisti, postavit mitnico na Lescah in računati takso za obisk 20EUR na dan po glavi .
diMarzio
20. 02. 2019 18.27
+1
Joj, samo to ne, ker se bojo preusmerili čez Breg in naprej čez Piškovco in potem adijo mir...
motherwolf
17. 02. 2020 21.43
Ribogojnica je še kako kriva za onesnaženje
User1280007
20. 02. 2019 12.20
+10
Pogovarjal sem se z prebivalko Bleda, ki se ji je povsem sfiđilo ker je morala plačati 250 € davka na njeno hišo ki leži kar blizu obale. Bled je top EU turistična destinacija. Poglejte na TripAdvisor in LonlyPlanet, torej gre vštric z Monacom, st Tropezom, ... must see torej. Pojdite v Monaco in povejte da boste za svojo hišo na obali plačevali 250€ davka.
brabusednet
20. 02. 2019 12.06
+8
Še ne bi turistično takso dvignili za 10 evrov.Več ni biser Gorenjske.Preveč naroda se gnete okoli jezera.Parcele pa prodajate za ogrome cene.Vse boste uničili na račun turizma in kapitala.
mojcd
20. 02. 2019 10.13
+16
Vse gre v....zunaj je februarja skorajda 20C....
Akuster
20. 02. 2019 09.30
+12
Prepovedat ribolov v jezeru
hotchilipoper
20. 02. 2019 09.07
+32
Ko bo postalo jezero mrtvo,ga ne reši noben minister
jaz77
20. 02. 2019 19.21
-1
korintos23
20. 02. 2019 08.53
+27
Štiričlanska družina za celodnevni izlet na Bled, parking, kopanje in dobro kosilo, tudi rdeča postane proti večeru! hahaha
hotchilipoper
20. 02. 2019 08.45
+17
"Blejsko jezero je izredno majhno, uporabnikov oz. deležnikov, ki povzročajo onesnaževanje, pa je ogromno. Zlasti zdaj, ko je prišlo do prave ekspanzije turizma, saj je število prenočitev z leta v leto višje za 100 odstotkov, iz leta 2016 na 2017 za kar več kot 160 odstotkov. To so res velike spremembe. Tako majhen prostor izredno težko prenaša takšne velike množice. Kaj ima jezero s turisti.Bi bilo treba pogledat če je s kanalizacijo vse v redu.
KungFuPanda
20. 02. 2019 09.59
+16
Če gledaš, da je turistov več, to pomeni večjo obremenitev z odpadki, odpadnimi vodami ter hranjenje labodov, rib in ostalih živali. Kanalizacija je samo en dejavnik, ki pa je tudi slaba.
mojcd
20. 02. 2019 10.15
+12
Veliko teh turistov meče notri marsikaj, tudi lula, veliko ima pse, ki veš kaj delajo, itd itd, nenazadnje gre pa vsa odpadna voda - VSA, v reko oz jezero, torej so verjetno čistilne poddimenzionirane
graf
20. 02. 2019 08.37
+42
Očitno na Bledu ni nikogar ki bi mu kapnilo da bi od masovnega turizma in enormnih dohodkov lahko kakšen odstotek namenili skrbi in vzdrževanju čistega okolja , človeška pogoltnost je kajpak močnejša kot pa interes da se Bled in okolica ohranita ekološko neoporečna ! Masovni turizem okolju nikjer ne prinaša nič dobrega , ko se bo jezero spremenilo v greznico turistov ne bo ,a Blejci bodo to spoznali šele takrat ko bo prepozno ...
mojcd
20. 02. 2019 10.16
+17
Primer Dolomiti: Vsi ki se bavijo turizmom so ODGOVORNI za vzdrževanje cset, žičnic, okolja...itd itd. Le tako se gre lahko pravilen turizem in odnos do okolja
gulmor
20. 02. 2019 08.23
+9
Mi je kr slabo, ko tole vidim...
willhelmtell
20. 02. 2019 07.27
-3
Rdece alge, te izginejo same od sebe.
botkaa
19. 02. 2019 22.49
+4
to bo bakreno jezero
dabra
20. 02. 2019 07.10
+21
Ne na glas govort...tisti " o katerih ne smemo govoriti, " ga bodo spraznili, ko zvejo da bakreno jezero obstaja.
periot22
19. 02. 2019 20.43
+46
Turizem prinaša več slabega kot dobrega!
Sputnik
19. 02. 2019 21.01
+42
turizem so smeti in škrti turisti ki nimajo niti za parking
uporabnica1
19. 02. 2019 21.21
-9
mojcd
20. 02. 2019 10.16
+5
periot22
19. 02. 2019 20.42
+3
PošteniSlovenec
19. 02. 2019 20.23
+27
To je super ker ne bomo več plačevali dragi Egipt in rdeče morje temveč se bomo v posebni rdeči tekočini kopali kar doma dokler ne dobimo mehurjev po koži.
white31
19. 02. 2019 20.22
+52
predrago jezero za slovenske družine,ki so predragi za enodnevni izlet.upam da se vam obarva celo jezero v rdeče,ker ste požrešni ratali.
periot22
19. 02. 2019 21.30
-25
Mirjiam90
19. 02. 2019 20.21
+58
Kanalizacijo imajo urejeno kot v PORTOROŽU (( šlavh pa tri metre v JEZERO pardon morje ...v Portorožu so tako leni, da še par deset metrov ne morejo potegnat Alkaten stran od hotela..