Slovenija

'Juncker je naredil nekaj močno škodljivih korakov'

Ljubljana, 15. 09. 2018 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
327

Je šef Evropske komisije Jean Claude Juncker z ignoriranjem lastne pravne službe zakuhal škandal, ki bo škodoval ugledu Evropske unije? Evropska poslanca Tanja Fajon in Lojze Peterle pravita, da Evropska komisija ima možnost, da se o zadevah ne izreče, da pa bi bilo v tem primeru za vse bolje, če bi se postavila na stran prava.

"To je politična komisija, lahko se odloči kot želi, ampak da ne spoštuje svojih notranjih služb je močno zaskrbljujoče," o delovanju šefa EK pravi evropska poslanka Tanja Fajon.
"To je politična komisija, lahko se odloči kot želi, ampak da ne spoštuje svojih notranjih služb je močno zaskrbljujoče," o delovanju šefa EK pravi evropska poslanka Tanja Fajon. FOTO: POP TV

Na prvi pogled delo Evropske komisije v primeru spora o implementaciji arbitražne sodbe ne bi smelo biti zapleteno. "Odkar so sodniki mejo določili, je meja znana. In Evropska komisija je enajstkrat javno izjavila, da je treba odločitev uresničiti. To torej ni zadeva Evropske ljudske stranke ali kakšne druge stranke. Kakršne koli barve bi bil šef Evropske komisije, bi moral spoštovati pravo in zahtevati implementacijo," pravi evropski poslanec Lojze Peterle.

A kaj, ko je potem Evropska komisija obrnila ploščo, Bruslju očita nemški Spiegel, ki se je dokopal do pravnega mnenja pravne službe Evropske komisije. In ta preobrat je nekako sovpadal z vstopom nekdanjega hrvaškega poslanca Evropske Ljudje stranke Andreja Plenkovića, na evropski politični parket v vlogi hrvaškega premierja. Več mesecev je nato kar cela Evropa gledala izražanje medsebojne naklonjenosti – od objemov, pošiljanja poljubčkov in ljubeznivih komplimentov. Junckerjevo favoriziranje Hrvaške je bilo vidno, ni pa bilo potrjeno.

Junckerja opozoril, da gre samo še za pravno vprašanje

Ko se je Hrvaška po razsodbi sodišča uprla implementaciji razsodbe, je Peterle Junckerju najprej poslal pismo, nato je na to temo s šefom komisije zahteval sestanek: "Takrat sem z najboljšimi nameni obiskal predsednika Evropske komisije in mu dejal, da odkar sta se Slovenija in Hrvaška skupaj z Evropsko zvezo odločili za arbitražo, in je na tej podlagi Hrvaška tudi vstopila v Evropsko zvezo, gre samo še za pravno vprašanje."

V Bruslju danes molčijo, pravijo, da "ne komentirajo številnih notranjih dokumentov, ki morda krožijo v komisiji". Pričakovano je tiho tudi hrvaška politika, hrvaška tiskovna agencija pa se ob neprijetnem nemškem poročanju sprašuje - ali ni morda Juncker v zadevi videl nekaj, kar so drugi spregledali in se je zato postavil na hrvaško stran.

Pa se je Juncker vseeno odločil, da Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava. "Komisija ima sicer pravilo, da lahko kljub temu ne vstopi v proces, ampak ta objava je pokazala, kako je s pravno pozicijo in jaz ne vidim boljše poti, kot to, da komisija vztraja na pravnem stališču in ne vnaša politične igre v zadevo, ki je po pravni poti končana," je jasen Peterle.

Fajonova vesela, da Juncker odhaja

Zdaj je jasno, da Junckerjeva odločitev ni nastala na podlagi nasvetov pravne službe:"Namigovanja so bila, da tak dokument obstaja, sama ga sicer nisem videla. Me pa ravnanje Evropske komisije skrbi, predvsem kar dela njen predsednik Jean Claude Juncker. Če prikriva kot varuh pogodb neke dokumente lastne pravne službe, je to potem zelo zaskrbljujoče in si v tem primeru ne zasluži samo kritiko. Vesela sem, da se tej komisiji mandat izteka," pravi evropska poslanka Tanja Fajon.

"Naloga komisije ni, da se postavlja na eno ali drugo stran, ampak da vztraja pri implementaciji. Vse drugo vodi k večjemu glavobolu, najbolj pa, če bi ljudje menili, da se zaradi politične barve ali navez odreka pravnemu principu," ocenjuje evropski poslanec Lojze Peterle, ki sicer pripada isti politični skupini kot Plenković in Juncker.
"Naloga komisije ni, da se postavlja na eno ali drugo stran, ampak da vztraja pri implementaciji. Vse drugo vodi k večjemu glavobolu, najbolj pa, če bi ljudje menili, da se zaradi politične barve ali navez odreka pravnemu principu," ocenjuje evropski poslanec Lojze Peterle, ki sicer pripada isti politični skupini kot Plenković in Juncker. FOTO: Damjan Žibert

A četudi Juncker s koncem mandata odhaja, bi lahko bile posledice dolgotrajnejše. "Zelo očitno je bilo, da se je predsednik Evropske komisije postavil na stran ene države, čeprav je ravno ta teden v Evropskem parlamentu govoril, kako pomembna je vladavina prava, po drugi strani pa je očitno ne upošteva. To je politična komisija, lahko se odloči kot želi, ampak da ne spoštuje svojih notranjih služb je močno zaskrbljujoče in tu je Jean Claude Juncker naredil nekaj močno škodljivih korakov, tudi za prihodnost komisije," nadaljuje Fajonova. S tem se strinja tudi Peterle: "To vsekakor ni dobra situacija. Čeprav ima torej komisija formalno pravico, da se v tej fazi ne izrazi, bi pa bilo veliko boljše, če bi, sledeč pravnemu mnenju vstopila v proces in se potrudila, da pride do implementacije." Pri tem pa bi ohranila tudi svojo verodostojnost, meni Peterle: "Ni mogoče na eni strani ocenjevati domnevnih prekrškov Viktorja Orbana, v primeru Slovenije in Hrvaške pa pozabiti na pravni vidik."

Zdaj bo Slovenija lahko še bolj samozavestna

Kaj bo sledilo sedaj, je težko napovedovati, pravi Fajonova: "Kakšne bodo posledice je preuranjeno soditi. Dobro je, da smo trezni, modri, doslej smo modro ravnali. Nam gre pa to vsekakor v prid. Če beremo ta dokument, ki je danes javnosti dostopen, zelo jasno govori v prid našim pravnim argumentom in bo toliko lažje zastopati vse to, biti samozavesten. In pritisk na Hrvaško bo nedvomno večji, pa tudi na Evropsko komisijo."

Oba napovedujeta, da bosta poskrbela, da Bruselj zgodbe ne bo spregledal, slovenski evropski poslanci pa da bodo še naprej vztrajali pri spoštovanju odločitve sodišča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
17. 09. 2018 12.14
+1
Južna brača, da vidimo sedaj....
FAUSTOS1
16. 09. 2018 20.56
+2
ja sds ves čas podpira hrvaško-janša in plenkovič se dogovarjata v škodo slovenije a slovenči se jočejo ker sds ni sestavil vlade z orbanovo politiko-res smo čuden narod
srebrnibreg
16. 09. 2018 21.08
+2
NA LEVO ni OK
17. 09. 2018 12.12
-2
Še najbolj čuden je avtor tega zgoraj napisanega texta- B E D A K
JanezNovakJohn
16. 09. 2018 17.03
+15
Peterle, Tomčeva, Fajonova.... Takoj zahtevajte odstop junkersa sicer bomo zahtevali vaš odstop
korintos23
16. 09. 2018 17.08
+5
vinogradnik33
16. 09. 2018 17.34
+6
SDS-ovi EU poslanci ne smejo dvigniti glasu , ker so v isti stranki kot Juncker in Orban , zato Janša tako želi v Višegrajsko skupino , če bi bil na vladi !
mallonge
16. 09. 2018 15.46
-1
Intimni Cerarjev prjatu ga je izdal. Ta pa res nima sreče in znanja z ženskami.
Karantanija
16. 09. 2018 13.06
+27
Le kako bi Hrvati noreli, če bi bilo ravno obratno!
Rde?iAlarm
16. 09. 2018 13.47
+13
saj norijo,samo pred kamerami se zadržujejo
vinogradnik33
16. 09. 2018 13.05
+17
Naši evro poslanci bi tokrat morali zahtevati od Junckerja pojasnila in od evropskega parlamenta takojšen postopek za razrešitev Junckerja , ker vodi politično izločevalno , protekcionistično politiko ! Vendar je to pričakovati od SDS-ovih evro poslancev utopično , ker raje Slovenijo blatijo , kot pa bi ji pomagali !
Rde?iAlarm
16. 09. 2018 13.49
+10
menda bo zver jutri vložil protest in zahteval odstranitev junckerja..........častna pionirska sds
vinogradnik33
16. 09. 2018 17.30
+6
To si pa sigurno na nori 24 tv slišal !??
Si30ne
16. 09. 2018 12.46
+20
Liter hrvaškega terana pa Junko pogleda stran. Pa še hrbet ga ne zvija tolk.
džonborno
16. 09. 2018 11.53
+24
Junkers je torej za naše "susjede" edini, ki poleg njih ve za kaj gre. Vsi ostali smo v zmoti. To je pri njih zelo enostavno dokazati: vprašati je potrebno sabor, ki bo z 110% večino potrdil da Junkers obvlada.
Polis123
16. 09. 2018 11.20
+19
Očitno bomo zadevo rešili brez pomoči eu komisije.
srebrnibreg
16. 09. 2018 11.19
+11
Chavez2 16.09.2018, 10:27:25 -3 Hvala g. Juncker, za izjemno dobro vodenje EU. Dobro bi bilo, da bi bil sedaj namesto vas G. Manfred Weber, ali pa kdo iz Višjegrajske skupine. ..............Sedaj pa ne vem ali se norčuje iz sebe in svojih janšistov ali pa iz Junckerja.
Karantanija
16. 09. 2018 11.19
+23
Mali, ubogi slovenski narod ni nikoli pokleknil in nikoli ne bo!
Karantanija
16. 09. 2018 11.19
+12
srebrnibreg
16. 09. 2018 11.27
+17
Nekako ni tako hudo, če nas tujci teptajo ampak, da nas naši eni na naši zemlji in nas Slovence teptajo to pa ni hec. Enkrat so nas Dolfiju hoteli predati, potem EU trojki, Vatikanu in nazadnje še Orbanu.
Eurojackpot
16. 09. 2018 11.15
+28
Mene pa najbolj zanima, zakaj niti en naš evropski poslanec ali kateri drug ni prej prebral mnenja pravne službe predsednika EK. Če je mnenje te službe skrivnost, kako je Spiegel prišel do njega? In zakaj so ga obelodanili šele sedaj? Se je boj za mesto predsednika EK že začel?
korintos23
16. 09. 2018 11.10
+7
Naš Ježek je križanec, mu ne zamerim če malo za Hrvate navija, a so križani tudi naši SDS poslanci v Bruslju?
korintos23
16. 09. 2018 11.05
+13
SDS, njeni poslanci v Bruslju, podprla Orbana in Junckerja!
Julijann
16. 09. 2018 11.04
+23
Tudi šef evropske komisije priseže pred nastopom funkcije in sigurno ta prisega vsebuje poleg ostalega tudi, da bo deloval za dobro EU skupnosti po svoji vesti ... lepo in prav, ampak vrag je, če je vest te osebe črna, pokvarjena ali če jo enostavno sploh nima .... Juncker je oseba z zelo pokvarjeno vestjo in ja, tudi EU instance nimajo vzpostavljenih mehanizmov za prevzem ODGOVORNOSTI !!!
korintos23
16. 09. 2018 11.08
+9
Karantanija
16. 09. 2018 11.02
+9
Isti tiči vkup letijo in vkup držijo!
nightifly
16. 09. 2018 11.02
+15
Ni toliko problem v pijanih ljudeh , vecji problem so zelo trezni ljudje ,ki so v bistvu lahko zelo pristranski oz . pripadniki neke verske ali politicne -pa tudi intersne skupine ,ki imajo moc odlocanja in povzrocajo globoke rane v druzbah . Tako megalomansko maso drzav ,popolnoma razlicnih ,kot je Evropa , bi moral voditi ,se bolje morali voditi ljudje z najvisjimi moralnimi naceli in zavezami . Sodba je sodba ,in ne sme disati (ali smrdeti) ne po levih ,ne po desnih .Disati mora po pravu ,pravici . Brezpogojno .Ne razumem ,kako lahko Juncker in ves aparat za njim vse to dopusca , da se policaji in ribiciobeh drzav trajbajo na morju , kjer je meja ze tocno zartana in imata tako morje in zemlja svoje upravitelje -lastnike . Sprasujem se -zakaj je tako ? Ali Evropa racuna ,da bo slej ko prej mali slovenski clovek pokleknil ? Kdo si to v Sloveniji zeli? Desnicarji ,Cerkev (ki ima cisto drugacn ,svoje meje nadskofij ') ? Samo vprasam . Upam,da ne . In prav tako ne levicarji . Komu na cast ?
korintos23
16. 09. 2018 11.07
+10
Juncker, EU, in Hrvati dobro vedo kako bo s to mejo, tako kot je navedeno v AS! Če pa ne, adijo EU! Samo sanje Hrvatov, in obljube Junskerja, so potem po vodi splavale.
nightifly
16. 09. 2018 11.12
+32
Nekaj bi pa vseeno rad dodal . Brez Slovenije ,ki je bila promotor in motor procesa odcepitve ,kroatia ne bi nikoli bila samostojna danes . V nobenem primeru . V Sloveniji je imela soseda politicnega in sploh zaveznika skozi cel proces .Na koncu pa tudi vojaskega-kot vemo ,,,,saj je uradno donirala in prodala en kup orozja , pa tudi na crno (posamezniki ). Ce skrajsam , je na koncu celo predsednik Pahor ,´´dobricina nad dobricinami´´ in politicni slepec , podpisal dokument ,ki ze v naprej dovoljuje vstop krvatov v ´´elitni´´ klub kulturnih ljudi . Torej pogojno . Prvo si bom ogledal predstavo ,ce mi bo vsec ,bom enkrat ze placal , ce pa ne , ne bom in bom tistega ,ki me je spustil noter po gobcu . In prav tako se je zgodilo . Se huje . Krvati so zasedli slovensko morje in lovijo ribe v slovenskem morju -ter grozijo . Vidite , to je sele visek arogance . Cisto posteno povedano , jaz osebno ,ce bi bil Drzava , bi sprejel zakon -moratorij ,po katerem krvati ne bi vstopili v schengen vsaj 50 let . Potem bi se pa menili naprej . In ce Ue s pijancem na celu ne misli resno , bi naredil poleti kolone do Stockholma . Prvo je varnost drzave in Slovencev , ter Evrope . Ce jm ni vsec , naj gredo v Aleppo ,tja kjer so vse zakuhali . Amen.
nightifly
16. 09. 2018 13.48
+4
murate
16. 09. 2018 14.00
+2
night kako lahko državi ,ki ne obstaja doniraš ali uradno prodaš orožje??????????????????Vidiš tu je bistvo laži,ki že dolgo krožijo tudi v sloveniji ,tudi slovenija dolgo ni mogla uradno kupiti orožja,ker so ga od velikih svetovnih bank zelo drago naši kupovali na črno.Kar se tiče arogance zagorskih srbov pa smo žal mi sami bedaki.Glej melanija je postala prva dama zda ali bolje sveta in namesto ,da bi na ta dan pri nas zvonili vsi zvonovi,trobile vse sirene ,dali otrokom v šoli prost dan,delamo vse kako bi umazali ime melanije.Hrvati izkoristijo vsako neumnost v svojo korist,mi se pa obnašamo,da je vse enostavno in da pride kar samo od sebe...
korintos23
16. 09. 2018 14.07
+6
murate, kaj noriš z Melanijo? Od takrat ko je od doma odšla še ni bila v Sloveniji, njen starček tudi ne, nič dobrega nista za nas storila, a sedaj ju pa naj častimo? Saj sta pa hodila dva "omladinca" iz SDS k Melaniji v Ameriko, si pozabil?
Uporabnik113089
16. 09. 2018 11.02
-13
Hahaha! "Bruselj molči!" je udarna novica vseh svetovnih agencij! Nemški Bundestag razpravlja tam od torka naprej, kakšne bodo posledice za EU in Nemčijo, če bo Fajonova odstopila. Svetovni borzni indeksi so totalno v moškem spolovilu!
korintos23
16. 09. 2018 11.04
+7
Čuj ježek, kaj je veterinar rekel za mamo ježovko, bo?
piljan
16. 09. 2018 11.21
+5
Hehehehe,poglej no,moj svečkarski sosed Marjanović je pa že ježek postal.
murate
16. 09. 2018 14.04
-2
ježek a si vidu kako je trumpi zrušil turčijo zaradi enga farja,če bi trumpi tako rekel bi bila meja pri osijeku,pa makarski,pa naši putinu rit ližejo ,trumpija pa zaničujejo...Vidiš prvi in zadnji slovenski zet ki je predsednik zda še nima povabila iz slovenije ...
putinj
16. 09. 2018 10.58
+12
junker z mojega vidika nikoli ni bil primeren vodja eu parlamenta!!! kr en starček za cajtom
korintos23
16. 09. 2018 11.01
+11
Zakaj ga pa potem poslanci stranke SDS močno podpirajo, je tako šef naročil?
mackon08
16. 09. 2018 10.53
+15
Junckerja bi zdavnaj morali odstaviti s položaja. Njegova izjava , da ne more biti nepristranski do Hrvaške nam vse pove. Pijanec sodi v senatorij ali pa doma na kavč.