Slovenija

'Obljubo, da bomo otroku pomagali, moramo držati. Sicer je zaupanje uničeno'

Ljubljana, 22. 10. 2022 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
41

Kako prepoznati nasilje med mladimi in kako v takšnih primerih sploh ravnati? Toleranca nasilja se od posameznika do posameznika razlikuje, a pomembno je, da oseba, ki se počuti ogrožena ali da je žrtev nasilja, o tem obvesti odraslo osebo, je jasen Miha Dvojmoč, profesor na Fakulteti za varnostne vede, ki raziskuje področje spletnega nasilja med mladimi. "Če otroku obljubimo, da mu bomo pomagali, moramo narediti vse, da obljubo tudi držimo. Sicer je zaupanje do verige zaščitnikov uničeno," je poudaril. Meni, da bi se morale izobraževalne ustanove veliko bolj posvečati nasilju med mladimi, predvsem verbalnemu in spletnemu nasilju.

Nedavno smo poročali, da je skupina najstnikov v Ljubljani pretepla učenca ene izmed ljubljanskih osnovnih šol. Šola je za incident izvedela po obvestilu staršev in posledično v razredu načela pogovor o nasilju med mladimi. Prejšnji teden pa še en incident, takrat na novogoriški gimnaziji, ko se je domnevno zaradi spornega napisa na majici dijaka šole druga mladoletna oseba sprla z njim, nato pa ga tudi fizično napadla in mu v namen ustrahovanja pokazala kopito pištole za pasom (domnevno airsoft pištole). V obeh primerih naj bi bilo nasilje posledica nacionalne identitete vpletenih, primera pa preiskuje tudi Policija. 

Nasilje
Nasilje FOTO: Shutterstock

Pomembna sta komunikacija in zaupanje

Se morda nasilje med mladimi povečuje? Kako prepoznati nasilje in kako podobne incidente preprečimo, še preden do njih sploh pride? Ključ do slednjega je predvsem komunikacija, je jasen izredni profesor na Fakulteti za varnostne vede, ki je izvedel tudi raziskavo o spletnem nasilju med mladimi, Miha Dvojmoč.

Fizičnega nasilja sicer ni tako težko prepoznati, pravi Dvojmoč. Tu gre za nasilnejše fizične kontakte in udarce. Vendar pa sogovornik ob tem opozarja, da moramo ločiti, kaj je del igre in kaj ne. Nekoliko težje je medtem prepoznavati verbalno ali spletno nasilje. 

"Toleranca se razlikuje od posameznika do posameznika. Vendar pa morajo otroci in mladostniki vedeti, da morajo, ko čutijo, da so ogroženi ali deležni nasilja, o tem obvestiti odgovorno odraslo osebo," je jasen. Naj si bo odgovorna oseba učitelj, socialni delavec, starš ali kdo drug.

"Vsakršno obrekovanje je lahko tudi že nasilje, če to nekoga boli," pojasnjuje Dvojmoč. A vse se lahko rešuje s komunikacijo. Prepričan je namreč, da se vsak konflikt na koncu konča za mizo, četudi pride spor tudi do sodišča. Poudarja tudi, da mora nasilnež na koncu za svoje napačno ravnanje prejeti tudi kazen. Vendar pa moramo hkrati ugotoviti tudi, zakaj je do nasilja prišlo.

A tu močno vlogo igra tudi zaupanje mladostnikov v institucije, še bolj pa v odrasle osebe na sploh. "Če bomo rekli, da bomo otroku pomagali, potem moramo narediti vse, kar je v naši moči, da mu pomagamo in da se otrok zaveda, kdo je kaj naredil, da do nasilja ne bo več prišlo. Najslabše je, če obljubimo pomoč, nato pa se nasilje ponovi. Zaupanje v verigo pomoči se s tem podere," je jasen Dvojmoč.

'O nasilništvu se bomo morali več pogovarjati in se o tem izobraževati'

Kaj pa zaupanje v institucije? Oče dečka iz Ljubljane je namreč prepričan, da se je Policija odzvala prepozno. "Morda imamo napačno prepričanje, da se bo takšna institucija, kot je Policija, odzvala hipno," pravi sogovornik, ki poudarja, da bi bil odziv seveda takojšen, če bi bil ob prijavi napad še v teku. V dotičnem primeru pa je bila prijava narejena po napadu: "Policisti so morali tako o dogodku seveda najprej zbrati dejstva in dokaze, izvesti postopke."

Z otrokom bi sicer lahko izvedli razgovor, vendar pa mora slednjega opraviti oseba, ki je za to zelo dobro usposobljena, poudarja. Vendar pa tako prekrškovni kot kazenski postopek "na žalost nista tako hitra, čeprav bi si otroci in starši v takšni poziciji seveda želeli, da bi se zadeva razrešila čim hitreje". 

Dvojmoč težavo opaža tudi v stigmi žrtve: "Po prijavi nasilja sledi namreč iskanje krivca. Kar je seveda dobro, vendar pa se s tem istočasno še bolj izpostavi tudi žrtev." Ob tem je prisotna tudi stigma med vrstniki.

 A z nasiljem se ne smemo ukvarjati šele, ko do njega že pride: "Čeprav imamo v Sloveniji takšno mentaliteto, da, dokler se nič ne zgodi, se tudi nič ne premakne." O nasilju se je treba namreč začeti pogovarjati že v šolskem okolju, predvsem pa tudi v domačem. "Ne želim si, da bi prišlo do te točke, da bi v nekem trenutku starši med seboj razčiščevali nasilje med svojimi otroci. To je lahko tudi zelo nevarno," poudarja.

Med mladimi je veliko spletnega nasilja.
Med mladimi je veliko spletnega nasilja. FOTO: Shutterstock

Šole bi sicer morale ob takšnih incidentih vključevati tudi starše, saj nevključevanje staršev ni dobro. Kot pravi, namreč starši posledično pogosto sprejmejo odločitev in prenehajo sodelovati s šolo. "Takšna pat pozicija pa v primeru nasilja ni dobra ne za izobraževalno institucijo, še najmanj pa seveda za otroka," je jasen. Komunikacija je tako pomembna tudi med starši in šolo. "Pogosto se pozablja, da so učitelji tisti, ki z našimi otroki živijo kar eno tretjino dneva," dodaja in s tem poudarja, kako veliko vlogo ima šola in tamkajšnje osebje v življenju otrok.

Še ena težava, ki jo je v oddaji 24UR ZVEČER delno naslovil že klinični psiholog Tristan Rigler – pomanjkanje zaupanja v učitelje in upad njihove avtoritete. "O nasilništvu se bomo morali več pogovarjati in se o tem izobraževati. Tudi učitelje bomo morali bolje izobraziti. Predvsem pa bodo morali učitelji tudi bolje zaupati svojemu kolektivu," je jasen tudi Dvojmoč, ki meni, da bi bilo morda pametno vzpostaviti določeno osebo, ki bi lahko svetovala tudi učiteljem, kako postopati in kako prepoznati nasilneže.

Prav slednje je lahko zelo težka naloga, priznava: "Zelo skrito je predvsem nasilje na spletu. Tu gre pogosto za skupine, ki iščejo svojo nadvlado." Vendar pa ob tem meni, da učitelji precej dobro vedo, "kdo je tisti, ki želi biti v razredu šef, morajo pa presoditi, ali je njegovo obnašanje še v nekih zdravih mejah ali pa jih morda že presega".

Na Fakulteti za varnostne vede so v letu pred koronavirusom izvajali tudi delavnico Varnost v šolah. Kot pravi profesor te šole, so takrat komaj zbrali 22 učiteljev, ki so se udeležili delavnice. Tematika ni tako nepomembna, da bi prišlo le toliko učiteljev. Vodstva šol in tudi ministrstvo za izobraževanje se bodo morali vprašati, katere so vsebine, s katerimi se bodo morali v šolah ukvarjati. "Seveda je vsebin, ki jih morajo v svojem delu nasloviti, ogromno, vendar pa bo ena od tematik, s katerimi se bodo morali ukvarjati, tudi varnost," je prepričan.

Egocentrično usmerjena družba, ki raje kot na vrline kaže na napake

Dodatno se zaplete, ko do medvrstniškega nasilja pride izven šolskega okolja: "Če se nasilje zgodi izven izobraževalne ustanove, je šola dokaj nemočna. Lahko predvsem ozavešča in izobražuje svoje zaposlene, kako se odzvati v takšnih primerih in kako naj učenci in dijaki prepoznavajo tovrstno nasilje."

A ker so učenci in dijaki zaradi koronavirusa zadnji dve leti živeli na spletu, se nasilje ni ustavilo. Preselilo se je le na splet, kjer ga je zdaj po mnenju Dvojmoča morda še več, kot ga je bilo v času pred covidom-19. Takrat so številne šole izvajale tudi različne krožke, ki so ozaveščali o nasilju in vključevali vsebine o tem, kaj se dogaja v šolah. Po mnenju sogovornika bi bilo dobro, če bi se ti krožki izvajali na vseh šolah. Vanje bi se tako lahko vključili vsi, prav tako pa bi lahko učitelji problematične učence in dijake pozvali vanje.

Miha Dvojmoč
Miha Dvojmoč FOTO: osebni arhiv

O primeru Nove Gorice, kjer naj bi spor in nato pretep sprožila majica, ki je omenjala Kosovo in Srbijo, Dvojmoč pravi: "Nekdo je mladostniku to majico kupil in mu jo nato dovolil obleči v šolo. Gre za morda celo namerno sprožanje negativnih čustev pri določenih osebah in provociranje različnih skupin. Žrtve pa so na koncu največkrat otroci oz. tisti, ki niso nič krivi."

Dodaja sicer, da je težava tudi v integraciji priseljenih otrok v slovenske šole. A bistvo je po njegovem mnenju v provokaciji, ki bi se jo lahko primerjalo tudi z navijaškimi skupinami. "Če si nasproti stojita skupini, ki ju takšna provokacija boli, ne moremo pričakovati drugega kot spor. Tu gre vedno za igranje na čustva," je jasen.

Vzgajanje empatije in ne sovraštva bi bilo tu izjemno pomembno že na ravni družine. Kot omenjeno, pa bi o nenasilni komunikaciji in na splošno nasilju med mladimi lahko izobraževali tudi prek krožkov. "Resnično smo postali zelo egocentrično usmerjena družba in kot taka veliko raje kažemo na napake določene osebe kot njene vrline," še meni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A3umf
23. 10. 2022 14.43
+2
Do vsakrsnega nasilja in scuvanja nasilju BREZ TOLERANCE! Pravica do svobode govora, pisanja, slikanja - karikatur in drugacnega izrazanja mnenj je pravica vsakega!
silvo.uzmah
23. 10. 2022 11.24
Majice z provokativnimi napisi, bi morali zakonsko prepovedati, v tem primeru je bila majica kupljena z strani nekoga, zakaj, na to vprašanje naj odgovori tisti ki je majico kupil.
Ramzess
23. 10. 2022 10.55
+2
Posploševanje, pomagati je širok pojem, vsak si to razlaga po svoje, tudi instutucije, odrasla oseba je tudi širok pojem. Če je temu tako, zakaj je otrokom, pa tudi odraslim potem žal, da so kaj prijavili, ker rezultat ni bil takšen kotm bi moral biti, ker so institucije ravnale drugače od pričakovanj, na koncu več škode, težav, kot koristi.
EUROPA
23. 10. 2022 10.09
+4
V šolah ni nobenega reda. Učiteljice se sprehajajo po hodnikih in ne ukrepajo. SD pa imajo nizek IQ.
borjac
23. 10. 2022 09.31
+7
Ko se otroku kaj takega zgodi in uradne službe zaidejo v močvirje birokracije je stvar končana, CSD dela dolge, dolge.... analize in potem gre primer v predal, Šola se skriva za omejitvami, ki jim jih naklada sistem, Policija pove da policista, ki je za to zadolžen ne bo do konca tedna, ali pri umoru tudi čakajo z preiskavo da pride kriminalist iz dopusta v Grčiji ?? .............. nasilje v šoli pa se krepi in nadgrajuje, mali delinkventi postanejo veliki, iz ustrahovanja učencev preskočijo na zastraševanje trgovcev, učiteljev, .......... Policisti jih kasneje srečajo v kriminalnem podzemlju, in izrečejo znamenite besede "to so stari znanci policije", če bi bil policist prisoten tisti ponedeljek, ali pa bi kdo drugi prevzel primer bi bila stvar rešena, za razvoj kriminala poskrbi družba sama in sicer z ne reagiranjem, in kaj naj naredi starš otroka, ki ga maltretirajo in uničujejo take tolpe ?? sam mora poskrbeti za varnost svojega otroka in to z nasiljem nad mladimi kriminalci, sistem ki prej sploh ni reagiral na nasilje v šoli ga pa bo sedaj obsodil, narobe svet, službe NE DELUJEJO, to je glavni vzrok.
bronco60
23. 10. 2022 12.42
+1
Če bi bilo drugače, bi bili odvetniki in sodniki brezposelni. Zato pa kriminalce spuščajo na prostost, da imajo čez par dni zopet delo. Zaprti krog deluje.
Betuul
22. 10. 2022 21.59
+6
Najbolj se otroku pomaga tako ! Min za šolo mora izdelati okrožnico ! Poslati po vseh šolah in jo učencem prebrati! Mora vsebovati zadnji stavek: če se boste pretepali boste šli v poboljševalnico in • nobenih ukorov več ! Ukori so bili v naših časih ko nasilja ni bilo in tudi mobitelov in avto ni imela vsaka družina in neki otroški afngunc! In tako okrožnico zaradi vzgoje prebrati1x na mesec ; tudi staršem na sestanku!
Teofil
22. 10. 2022 20.20
+6
Dejstvo je da policija in socijalna služba niso na zahtevanem nivoju in z obstoječo zakonodajo tudi nikoli ne bodo,žal to je Slovenija,dežela kjer se cedita med in mleko
Ramzess
23. 10. 2022 10.57
+3
Dokler delajo za sistem, ne za ljudi, bo tako. Ne vem zakaj se čudite.
Pepe D Pepe
22. 10. 2022 20.04
-2
Stolcek. In potem pridem se jaz, pa se tebi par vzgojnih potalam, revcku. Ni cudno, da so otroc taki, ce majo pa take primitivce za starse.
Stolček
22. 10. 2022 20.19
+8
Pepe D Pepe, oprosti moji otroci so vzgojeni,spoštljivi, razumni, ne vem zakaj bi ti hodil k meni?! Ti primitivec, bi čakal, da tvoje sina spravijo v bolnišnico in čakal, da se bo nekdo iz inštitucij zganil. Daj vklopi, če imaš s čim. Pa malo poglej kdo dela kaos po državi...
Pepe D Pepe
22. 10. 2022 20.26
-6
Ja ja klovn. Krasen vzor svojim otrokom si. Verjetno je to posledica visoke izobrazbe a ne 😂🤦🏼😂
Stolček
22. 10. 2022 20.31
+10
Pepe, ja malo poglej, kakšne pišeš ti, klovn? To je zame žalitev. Poglej se pred ogledalo, preden sodiš druge. Izobrazba nima nobene veze z inteligenco.
Stolček
22. 10. 2022 20.42
+7
Pepe D Pepe, ti lahko samo vzameš tableto in greš spat. Poglej, kakšne pišeš. Bolj, kot ne, mi slučajno groziš ?! Tebi se že dolgo bliska, a ne?
Stolček
22. 10. 2022 19.02
+22
V takšnem primeru ne kličem nobenega. Ne policije, ne ravnatelja, nikogar. Lepo jih počakam, vsakemu par vzgojnih, da se ne bi imeli časa pobirat, nato pa malo na hard varianto k njihovim staršem. Samo 3x bi to naredili. Prvič, zadnjič in nikoli več. Če ne zlepa, pa zgrda. Dokler bo sistem takšen, kjer ostane vse na papirju in si odgovornosti prelagajo eden na drugega, pač ne sprememb. Policisti naredijo svojo nalogo, da vzamejo prijavo, CSD tak nič od nič, ravnatelji tak nimajo neke besede, sodišča pa tak pogojno, zavržejo ali oprostijo. Če ne gre drugače pač milo za žajfo, zob za zob, oko za oko...Vsaj otrok bo prej zaščiten, preden se kdo zgane.
Ramzess
23. 10. 2022 10.58
Dokler delajo za sistem, ne za ljudi, bo tako. Ko pa ni treba, pa proti človeku izkoristijo vse.
bronco60
23. 10. 2022 12.44
konc
22. 10. 2022 18.54
+14
Ta incident bo kmalu pozabljen, ker za naše vrle inštitucije je lažje problem pometejo pod preprogo, kot da bi ga reševali. Takih primerov se vsak teden najde kar nekaj, ne pride pa vse v medije. Če smrkavcev ne morejo kaznovati, naj pa njihovim staršem dajo zajetne položnice za poravnati, da si bodo v prihodnje raje vzeli malo več časa za vzgojo svoje mularije.
Frost
22. 10. 2022 18.47
+24
Sin je bil pred časom nadlegovan iz strani starejših fantov.Doma je brez obotavljanja to tudi povedal.Mi tud na misel ni prišlo da bi kam klicaril.Poiskal fante in pet minut je bilo dosti da sina tud opazijo ne več.
konc
22. 10. 2022 18.51
+20
Bravo, več staršev bi moralo ravnati tako. V petih minutah si naredil več, kot vse nesposobne državne inštitucije skupaj.
EUROPA
23. 10. 2022 10.12
+1
MESE?AR
22. 10. 2022 18.39
-7
Do nasilja pride, ker mladina gleda kriminalne filme, ki so zašli iz normale in hočejo biti "odrasli" kot so v filmu in biti frajerji, ki se jih bodo vsi bali ! Vedenje v šoli ocenit z nezadostno in ponavljat razred !
Stolček
22. 10. 2022 19.18
+14
Mese?ar, ja pa risanke Tom in Jerry so tudi bile krive? Daj, nehaj s takimi. Odgovorni so starši, učitelji in sistem. Od kar se je začela permisivna vzgoja, izguba avtoritet gre vse navzdol. Pa nisem za nasilje. Ampak otroke je treba od malega vzgajat in naj bodo odgovorni za svoja dejanja. Ne pa, da se jih zagovarja, naš pa že ni tak, naš sonček zlat...in mu potiskajo polno plastike v naročje in telefon, sam, da bo mir.
Pepe D Pepe
22. 10. 2022 20.05
-10
Ne seveda butalcek ti nisi za nasilje, ampak otroke bi pa pretepal. Revse ubogo.
Stolček
22. 10. 2022 20.21
+8
Pepe D Pepe, kaj ti veš kaj je vzgojni, kaj pa pretepanje?! Se mi je zdelo, da ne veš in ne vidiš razlike.
Stolček
22. 10. 2022 20.25
+7
Pepe, in vidim, da ne veš,kaj je vzgoja. Pa dvomim, da imaš otroke, če pa jih imaš, pa so pretepači, ker očitno zagovarjaš nasilje drugih otrok nad sovrstniki.
EUROPA
23. 10. 2022 10.14
+1
PERMISIVNA VZGOJA - PRAV GOTOVO. ŠE POSEBEJ ZA FANTE. BIOLOŠKA FUNKCIJA MOŠKIH JE ZAŠČITA IN BOJ.
Mio56
22. 10. 2022 18.29
+19
Dejte odkrit toplo vodo no! Pač druzba je zavozila totalno....vsak zna lapat in zanicevat druge skrit pod psevdonimom na netu, sprozat lazne govorice na zahrbtn potdnjen nacin...to se dogaja dosti bolj, kot si lahko sploh predstavljamo! Pol pa imas se par vaskih al pa mestnih posebnezev, ki dobi okoli sebe s epar isto nerazgledanih propalic...slocajno je ta "vodja" se sinek kaksnega policista, ucitelja,odvetnika in ajmo udri na veliko v vsej svoji zahojenosti.....pač slovenija je raj za take! Ucitelji in policija si pa itaq zatiska oci oz. nacrtno ne ukrepajo!!!
Indawood
22. 10. 2022 18.21
+20
Ušesa navit tem nasilnezem, pa poslat ih v idrijo za par tednov, kakšen pa bo tak šmrkouc ki odraste ce je ze zdaj nasilen? Zanc k sm prebral članek mi je kar orng pokrov odprlo!
periot22
22. 10. 2022 17.58
+22
Dokler boste nasilneže ščitili ne bo nič!
periot22
22. 10. 2022 17.58
+8
Mislite prazno nakladanje učinka pa itak ne bo nobenega!
2fast4
22. 10. 2022 17.52
+10
Vi lahko bluzite v predavalnicah v nedogled. Reala in delo na terenu je pa drugo...
Stolček
22. 10. 2022 17.51
+12
Ja lepo, da se govori o nasilju in se veliko govori o nenasilni komunikaciji. Ampak v praksi je slika popolnoma drugačna. Ko pride do nasilja vse inštitucije zatajijo. Policija naredi zapisnik, CSD nič, šole in ravnatelji, kaj več od retorike nimajo možnosti, sodišča pa postopek zavrže, da pogojno ali pa oprostilno. Poboljševalnice oz. Prevzgojni domovi za mlade so redko uspešni, ker k njim prihajajo težki primeri, kar je že večx poudarila ravnateljica enega izmed prevzgojnih domov. Dokler bo tak sistem, sprememb ne bo.
InterRefIections
22. 10. 2022 17.43
+6
Moji otroci bodo trenirali borilne veščine. Ker vem, da če bo kdo nad njimi izvajal nasilje, da mi tega ne bo upal povedati, da ne bo izpadel "toži baba".
InterRefIections
22. 10. 2022 17.45
+7
Pa še mene bodo rešili pred kazensko ovadbo, ko bi šel staršem pred vrata.
InterRefIections
22. 10. 2022 17.45
+15
"Naš ni tak!', je ponavadi obramba staršev nasilnih otrok.
nacka
22. 10. 2022 17.32
+16
Ničelna toleranca do nasilja. Brez možnosti pritožb. za vse. Pika