-2°C

Območje Petrinje znova streslo, iz središča mesta bodo evakuirali prebivalce

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Karmelina Husejnović /Tina Švajger /
KOMENTARJI
227
Tla na Hrvaškem je spet stresel nov močnejši potres. Epicenter je bil približno 47 kilometrov jugovzhodno od Zagreba – znova torej na območju Petrinje. Magnituda potresa je bila 5,0. Čutili so ga tudi številni prebivalci Slovenije in BiH. Treslo se je približno deset sekund, za zdaj na srečo ne poročajo o žrtvah ali poškodovanih. Je pa središče Petrinje zaprto, župan je sporočil, da bodo prebivalce začasno evakuirali.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:17

Iz 24UR ZVEČER: Petrinjo spet streslo

01:16

Iz 24UR: V Petrinji se je znova treslo

Tresenje tal so okoli 18. ure čutili tudi v hrvaški prestolnici, kjer so številni prebivalci v strahu in paniki zbežali na ulice. Potres so čutili tudi v številnih drugih krajih na Hrvaškem – denimo v Varaždinu in Slavonskom Brodu. Novinar hrvaške Nove TV Domagoj Mikić medtem poroča, da je tla že zatresel tudi prvi popotresni sunek magnitude 2,1.

Nov močan potresni sunek je ob 18.01 stresel Petrinjo v sosednji Hrvaški. Potresni sunek je trajal približno deset sekund, čutili pa so ga tudi mnogi prebivalci Slovenije ter Bosne in Hercegovine (BiH).

Po podatkih hrvaške seizmološke službe je bila magnituda potresa 5,0 (sprva so se poročila nekoliko razlikovala, nekatere seizmološke službe so poročale tudi o magnitudi 5,3), intenziteta v epicentru pa VI.–VII. stopnja po EMS-lestvici. Žarišče je bilo tokrat v naselju Strašnik, ki upravno spada pod Petrinjo: na globini 10,1 kilometra.

Evropsko-sredozemski seizmološki center (EMSC) je še sporočil, da je bil epicenter 47 kilometrov jugovzhodno od Zagreba oziroma deset kilometrov jugozahodno od Siska.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Potres, 147 km jugovzhodno od Ljubljane, so zaznali tudi seizmografi slovenske državne mreže potresnih opazovalnic. Po prvih podatkih so ga čutili posamezni prebivalci Slovenije. "Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)," pa so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za zdaj poročil o morebitnih ranjenih ni. Je pa nov potres znova prestrašil prebivalce na prizadetem območju. "Takoj je zavladal strah, jok. Ni se dolgo treslo, potres ni trajal dolgo, vendar pa je prišel iz zemlje, tukaj na trgu smo skoraj vsi popadali. Vse je znova precej poškodovano. Ta kraj je še bolj nevaren kot prej. To je katastrofa, iz dneva v dan je vse huje. Starci sedijo in se jočejo. Prišla je interventna policija," je za regionalno televizijo N1 dejal Domagoj Delač, koordinator v Petrinji.

Novinar 24sata, ki se je takoj po potresnem sunku v živo prek družbenega omrežja Facebook javil iz Petrinje, pa je poročal, da interventne službe prebivalce pozivajo, naj se umaknejo stran od stavb, naj stopijo na sredino ceste, ulice. V Sisku naj bi se neuradno porušile stavbe, ki so bile poškodovane že v decembrskem potresu, a pristojni tega še niso uradno potrdili. V centru Gline naj bi se zrušila streha hiše, ljudje so v šoku. Prebivalci ob tem še pravijo, da je sreča, da je večer in da na strehah ni delavcev, ki jih te dni popravljajo.

"Za zdaj nimamo informacij o morebitnih žrtvah, gotovo pa je nastala nova škoda, ki jo bomo videli zjutraj in ponoči, ko bomo pregledali teren," pa je za Index.hr povedal župan Gline Stjepan Kostanjević. "Ekipe so na terenu, kontaktiramo prebivalce, zbiramo informacije," je dodal. "Ljudi je strah, pravijo nam: kako naj spimo, če se ves čas trese," razlaga ter dodaja, da je nekaj prostora še v centru, kjer prebivalcem nudijo začasno namestitev. "Če potrebujejo zatočišče, jim bomo pomagali."

Vse ekipe znova na terenu, središče Petrinje zaprto

Dnevnik.hr poroča, da je policija zaprla središče Petrinje. Župan Petrinje Darinko Dumbović pa je sporočil, da bodo prebivalce iz središča mesta najverjetneje morali evakuirati. "Žarišče v bližini Petrinje in ti sunki so tako strašni, da se moramo odločiti za najvarnejše ukrepe," je povedal za Večernji list. "Stanje je katastrofalno, ker nam mesto in njegovi ostanki z vsakim sunkom sporočajo, da moramo sprejeti nove varnostne ukrepe. Moramo se umakniti. To je sporočilo: kar pada, je nevarno, in ta nevarnost zeva iz vsake zgradbe."

 "V novem potresu je poškodovanih nekaj objektov," je medtem sporočil predstavnik za stike z javnostmi štaba za odpravljanje posledic potresa Mladen Pavić. "Za zdaj smo prijeli tri prijave škode na objektih, ki so že bili načeti, škoda je nastala tudi na stavbi policijske postaje v Petrinji," je dejal.

Po večernem potresu pa se je na Twitterjevem profilu hrvaške vlade oglasil tudi načelnik štaba hrvaške civilne zaščite za odpravo posledic potresa Tomo Medved. "Po tem zadnjem potresu so bile na teren spet nemudoma poslane vse ekipe – da se preveri, ali je kdo poškodovan ter kakšna je novonastala škoda. Na žalost to pomeni, da morajo znova na teren tudi statiki, preveriti objekte, ki so jih enkrat že," je izpostavil.

Hrvaški seizmolog Krešimir Kuk medtem pojasnjuje, da se je potres zgodil na območju, ki je v zadnjem času seizmološko zelo aktivno. "Opozarjali smo na to in po tistem močnem potresu je realno pričakovati še nekaj potresov magnitude 5 ali 4. To se bo dogajalo v naslednjih mesecih in ta serija bo trajala še nekaj časa," je dejal za N1.

EMCS je na Twitterju zapisal, da se lahko tudi po tem potresu v prihodnjih urah pojavljajo popotresni sunki.

PREBERI ŠE
Kako pravilno ukrepati ob potresu?

Čeprav so tudi ta potres čutili mnogi prebivalci Slovenije, pa je bil (po amplitudi) tokratni potres 20-krat šibkejši od tistega 29. decembra lani, ko je bila magnituda 6,3.

Sicer pa devet dni po rušilnih potresih na območju Petrinje na Hrvaškem še vedno ocenjujejo škodo. Mnogi prebivalci so še vedno brez strehe nad glavo, brez elektrike in sanitarij.