Slovenija
Oglas

Obnova: Koraki za prenovo hiše ali stanovanja (+ cene +izvajalci)

Ljubljana, 06. 05. 2022 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Obnova hiše ali stanovanja je obsežen in kompleksen projekt tako s finančnega in časovnega vidika kot z vidika obsega del. Potrebe vas in vaše družine se z leti spreminjajo, stanovanjska oprema, talne in stenske obloge so z leti vse bolj odslužene in neprivlačne. Pride čas, ko si boste zaželeli moderne, nove opreme, več udobja in funkcionalnosti v vašem domu.

Prenova stare hiše ali adaptacija stanovanja naj bo skrbno načrtovana. Verjetno si ne želite, da bi po zaključenih delih ugotovili, da vaša stara elektro inštalacija ni zanesljiva ali da nimate dovoda vode na mestu, kjer bi jo potrebovali.

Zaradi obilice nepotrebnega dodatnega dela in s tem povezanimi izrednimi stroški je malo verjetno, da se boste lotili ponovnega razkopavanja pravkar prenovljenega doma. Bržkone se boste sčasoma navadili na posodobljeno staro stanje, čeprav vas bo jezilo in spravljajo v slabo voljo ob zavedanju, da bi situacija lahko bila drugačna.

Temu se z dobrim načrtovanjem lahko zlahka izognete. Zato se je adaptacije treba lotiti z glavo in po vnaprej natančno določenem planu. Tudi če nameravate hišo ali stanovanje prodati ali oddati v najem, se vam obnova izplača, saj boste lahko postavili višjo ceno.

Računanje, da je popolna obnova stanovanja ali hiše precej zapletena in zamudna. Obnovitvena dela se zlahka razvlečejo na več mesecev. Pa poglejmo, kako si sledijo koraki za prenovo hiše ali stanovanja in kakšno je logično zaporedje vseh potrebnih prenovitvenih del.

Poleg nasvetov spodaj smo vam pripravili tudi seznam preverjenih izvajalcev za gradnjo in prenovo.

Obnova
Obnova FOTO: Arhiv ponudnika

1. Obnova - prvi korak je ocena obstoječega stanja in potrebnih prenovitvenih del

Obnova stare hiše ali stanovanja, ki ste ga pravkar kupili, najprej terja oceno obstoječega stanja vaše bivanjske enote. Vidne znake obrabe in iztrošenosti boste zlahka sami opazili. Pri tem imamo v mislih dotrajano pohištvo, okna in vrata, izrabljene talne, stenske in stropne obloge, odstopajoč omet ali keramične ploščice in podobno.

Za bolj zapleteno diagnosticiranje pomanjkljivosti kot so na primer vzroki za plesen in vlago v kotih pa boste morali najeti strokovnjaka gradbene stroke ali izkušenega izvajalca za sanacije objektov.

Tudi oceno stanja električnih, vodovodnih in strojnih inštalacij ter naprav mora opraviti strokovnjak s tega področja. Zamenjava vodovodne in električne napeljave je v objektih, ki so starejši od 30 let nedvomno potrebna. V sodelovanju z izvedenci ustrezne stoke boste lažje ocenili, kaj je v vašem domu potrebno prenoviti oziroma kaj vse si želite obnoviti.

2. Določite finančni okvir in prioritete obnovitvenih del

Čeprav si močno želite, je celovita obnova hiše ali popolna prenova stanovanja s finančnega vidika morda za vas težko izvedljiva. Vendar to še ne pomeni, da se morate odreči svojim sanjam o lepem in urejenem domu. Pridobite popis vseh obnovitvenih del in potrebnega materiala. Priskrbite si predračune več različnih izvajalcev. Upoštevajte še dodatnih 10-20 odstotkov za nepredvidena dela, ki se pokažejo pri prenovi. Tako boste dobili finančni okvir stroškov prenove ter ga lažje uskladili s svojimi prihodki in družinskim proračunom.

Adaptacija hiše lahko poteka tudi po korakih. Določite prioritete del, ki jih zahteva prenova doma. V glavi imejte idejo, kaj želite s prenovo doseči in kakšna bo končna podoba vašega doma. Nato sledite posameznim fazam prenove v logičnem zaporedju del. Če je potrebna menjava dotrajanih oken in zunanjih vrat, boste to vsekakor storili pred obnovo fasade. Predelava inštalacij se vsekakor izvede pred novimi ometi in namestitvijo novih talnih oblog.

Razmislite, kaj lahko storite sami, da bi bila obnova cenejša. S pomočjo prijateljev in znancev bi verjetno lahko sami opravili rušitvena dela. Odstranili bi lahko talne obloge, odstopajoče keramične ploščice, postrgali omete ali barvo s sten ali v steni izbili odprtino za novo pozicijo notranjih vrat. Pred rušitvijo sten preverite, da stena ni nosilna, saj bi s tem ogrozili stabilnost objekta. Vsekakor se teh posegov ne lotevajte brez predhodnega posvetovanja s strokovnjakom.

Dela bodo po vsej verjetnosti potekala počasneje, kot če bi jih opravili izkušeni mojstri. Vendar, če niste časovno omejeni z rokom zaključka del in imate poleg obveznosti dovolj prostega časa, boste z lastnim delom lahko precej prihranili. Potrebujete le nekaj orodja, ročnih spretnosti in volje za fizično delo.

Obnova

3. Naredite načrt, kako bo izgledala prenova hiše od idejne zasnove do izvedbe

Za najboljši končni rezultat celostne obnove vašega doma vam priporočamo sodelovanje z arhitektom. Strošek arhitekta je v primerjavi s celotno investicijo zanemarljiv. Lahko pa vam prihrani mnogo dodatnih nepredvidenih stroškov, ki jih za sabo povlečejo predelave zaradi pomanjkljivo in neustrezno načrtovanih del.

Arhitekt vam ob upoštevanju vaših želja običajno predstavi idejno zasnovo adaptacije in optimalne rešitve, ki se jih sami ne bi domislili. Izriše vse načrte za novo razporeditev prostorov in predelavo vseh inštalacij. Izdela vam lahko tudi načrt notranje opreme do zadnje podrobnosti, vključno s svetili ter določi materiale za talne, stenske in stropne obloge.

Po želji vam izdela tudi 3D izris ali vizualizacijo prostorov. Zlahka si boste živo predstavljali, kako bo vaš dom izgledal, ko bo obnova končana. Vizualizacija vam namreč daje občutek, kot da se v vašem prenovljenem domu že nahajate. In na tej stopnji so z minimalnimi dodatnimi stroški še možne spremembe, ki bi vam bile ljubše.

Arhitekt poleg izrisa vseh načrtov pripravi tudi popis del in materiala, vključno s predvidenimi stroški izvedbe. Lahko vam predlaga zanesljive izvajalce posameznih del ali izvajalca, ki prevzame celotno adaptacijo in koordinira podizvajalce, da obnovitvena dela potekajo gladko in hitro. Izvajalca del pa seveda lahko najamete tudi sami.

Arhitekta boste definitivno potrebovali, če obnova hiše narekuje večje gradbene posege, ki posegajo v nosilno konstrukcijo hiše, vplivajo na zunanji videz in povečanje uporabne površine hiše. V tem primeru boste morali pridobiti tudi gradbeno dovoljenje. Postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za adaptacijo je enako kot pri novogradnjah.

4. Najemite izkušenega izvajalca z dobrimi referencami

Prenova hiše ali obnova stanovanja sta investiciji, ki sta povezani z visokim finančnim vložkom, zato je izbiri izvajalca obnovitvenih del potrebno posvetiti posebno pozornost. Končni izid adaptacije in vaše zadovoljstvo sta namreč močno odvisna od izbire pravega izvajalca. Ne zgodi se redko, da se na prvi pogled cenejši izvajalec del na koncu izkaže za dragega in da rezultat njegovega dela ne doseže vaših pričakovanj.

Adaptacija naj bo zaupana izkušenemu, zanesljivemu izvajalcu z dobrimi referencami. Preberite mnenja oziroma zadovoljstvo njegovih strank. To vam pove, kako zanesljiv in natančen je mojster pri svojem delu, ali kvalitetno opravi vsa predvidena dela, ali upošteva roke izvedbe posameznih del in dogovorjene stroške.

Nekateri izvajalci izdelajo zelo ugoden predračun, da pridobijo stranko. Nazadnje pa se izkaže, da predračun ne zajema kopice dodatnih del, ki lahko močno zvišajo končno ceno, ki jo boste plačali za prenovo. Od mojstra zahtevajte točen predračun z navedbo in opisom vseh predvidenih del. Dogovorite se, kolikšno je lahko odstopanje od cene za razna nepredvidena dela, ki jih je nemogoče definirati preden obnova steče.

Uporabna povezava: Prenova hiše - preverjeni mojstri / izvajalci

Obnova

 

Če vam finančne zmožnosti dopuščajo plačilo vseh del naenkrat, je za prenovo najbolje podpisati pogodbo z enim samim izvajalcem, ki prevzame celotno organizacijo adaptacije. V pogodbi opredelite vsa potrebna dela in roke za izvedbo, da se izognete poznejšim nesporazumom.

Prenova na ključ se v končni fazi skoraj vedno izkaže za najcenejšo izbiro. Prihranjeno vam je veliko časa, ki bi ga porabili za iskanje materialov in izvajalcev posameznih del ter usklajevanje njihovega dela na objektu.

Poleg tega pogodbeni izvajalec prevzema odgovornost za vsa opravljena dela pri adaptaciji. Odpade izgovarjanje, ki se ga poslužujejo mnogi mojstri, da nekaj ni dobro narejeno zaradi slabe izvedbe njihovih predhodnikov.

5. Obvestite sosede, da prenavljate stanovanje, ko delate obnovo

Temu koraku se morda lahko izognete, če živite v lastni hiši in vam ni treba toliko skrbeti za hrup, ki bo nekaj tednov ali mesecev prihajal iz vaše hiše. Če vas sosedje nimajo v želodcu, bo morda zadostovalo, da se izogibate proizvajanju hrupa v času, ko je to prepovedano z zakonom. To pomeni, da se adaptacija hiše naj ne bi izvajala med 22.00 in 6.00 uro, med prazniki in dela prostimi dnevi.

Obnova stanovanja pa je lahko večji problem v večstanovanjskih enotah. Da bi se izognili prijavi sosedov zaradi hrupa in motenja počitka ter globam, ki sledijo, vam svetujemo, da sosede pred pričetkom adaptacije seznanite z nameravanimi obnovitvenimi deli v vašem stanovanju. Sosede zaprosite za razumevanje in se skušajte dogovoriti, v katerih urah dneva bi jih hrup najmanj motil.

V mojem domu je potrebna adaptacija. Kako si sledijo obnovitvena dela?

Potek del za celostno adaptacijo stare hiše ali stanovanja je odvisen od obsega načrtovanih prenovitvenih del. Če obnova obsega tudi zunanja dela, se le-ta izvajajo v ustreznih vremenskih pogojih, medtem ko notranja dela lahko opravljate v vsakem vremenu v kateremkoli letnem času.

Menjave ostrešja in strešne kritine se je vsekakor smiselno lotiti v suhem vremenu. Okna in vrata lahko menjate od zgodnje pomladi do pozne jeseni. To je tudi najboljši čas za izdelavo nove fasade in cokla ter za zunanja zemeljska dela. Med ta sodijo: odkop zunanje stene objekta in namestitev nove izolacije, vgradnja novih odtočnih cevi, novih priklopov vode, elektrike, plina in drugih vodov.

Če ste se odločili za novo razporeditev notranjih prostorov, se najprej lotite rušenja in prestavitve predelnih sten in notranjih vrat, odstranjevanja keramike, talnih, stenskih in stropnih oblog. Sledi prestavitev odtokov in inštalacijskih vodov za vodovod, elektriko, ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo ter menjava teh naprav. Po potrebi odstranite slabe tlake, odstopajoči omet in odpravite vzroke zamakanja, vlage in plesni na zidovih.

Ko je rušitveni del prenove za vami, pride na vrsto obnova, s katero začnete na novo sestavljati svoj dom. Novo ometane stene pokitajte in nanesite prvi sloj zidne barve. Na novi tlak namestite nove talne obloge. Položite novo keramiko v kopalnici, namestite nove sanitarne elemente in opremo. Stene in strope obdelajte z zaključnim slojem barve ali drugo oblogo.

Do vašega popolno prenovljenega stanovanja vas loči le še izbira novega pohištva, svetil, dekorativnih predmetov in druge opreme doma. Pri izbiri bodite pozorni na skladnost barv, tekstur in vzorcev. V prostoru naj ne bo preveč različnih barv in elementov, da ne bo deloval utesnjeno in prenatrpano. Da se boste v svojem novem domu dobro in udobno počutili, vam svetujemo, da se držite projekta prenove in priporočil vašega arhitekta.

Obnova

Katere so najpogostejše napake, ko gre za obnovo oziroma prenovo stanovanja?

Najpogostejša napaka pri prenovi stanovanja je, da se ljudje lotijo adaptacije brez natančno izdelanega načrta, ki bi točno definiral vsa potrebna dela. Prenova tako poteka precej na pamet in po trenutnem navdihu. Posledica tega je, da kljub velikim stroškom, obnova doma ne opraviči vloženega truda in ne nudi pričakovanega zadovoljstva. Šele pri uporabi prostorov se izkaže, da razporeditev opreme in rešitve v prostorih niso funkcionalne in optimalne.

Investitorji pogosto podcenijo investicijo v adaptacijo stanovanja ali hiše. Prenova stare hiše ali stanovanja namreč le v redkih primerih poteka po načrtih. Pri obnovi že obstoječih stanovanjskih enot lahko naletite na veliko več spremenljivk kot pri gradnji nove hiše. Šele, ko adaptacija steče, se lahko pokaže potreba po dodatnih obnovitvenih delih, ki jih niste predvideli. Pri začetnemu proračunu za investicijo zato upoštevajte dodatnih 10-20 % odstotkov za nepredvidene stroške, da ne boste na koncu presenečeni.

Pri izbiri izvajalcev lastniki nepremičnin večinoma gledajo le na ceno. Pri tem se pogosto »pozabijo« poglobiti v to, kaj za ponujeno ceno sploh dobijo. Ko primerjate ponudbe, bodite pozorni na obseg del, ki jih izvajalec ponuja in nenazadnje tudi na kvaliteto predvidenih materialov, ki jih predračun za prenovo zajema.

Obnova stanovanja ali hiše, ki je namenjena za prodajo, naj bi bila finančno smiselna. Vložena sredstva v prenovo naj bodo sorazmerna s cenami nepremičnin na tem območju. Zelo težko boste namreč z dobičkom prodali luksuzno opremljen dom na težko dostopni lokaciji, kjer ni na voljo vse potrebne infrastrukture in so cene nepremičnin nizke.

Kakšna je cena za obnovo hiše ali obnovo stanovanja?

Koliko vas bo stala obnova hiše ali stanovanja je zelo težko oceniti brez predhodnega ogleda nepremičnine. Predlagamo, da se dogovorite za obisk strokovnjaka oziroma izvedenca, ki ocenil stanje nepremičnine in obseg vseh potrebnih prenovitvenih del. Obsežnost, zahtevnost in časovno trajanje obnove močno vpliva na končno ceno. Šele po ogledu je možno podati bolj konkretno oceno predvidenih stroškov adaptacije.

Prenova zelo stare hiše zahteva veliko več časa in različnih del, ki se jim pri novejših hišah še lahko izognete. Ta dela so lahko tako obsežna in finančno nevzdržna, da je potrebno razmisliti, če se vam obnova sploh še splača. Včasih se izkaže, da bi bilo ceneje zgraditi novo hišo.

Uporabna povezava: Obnova stanovanja - preverjeni mojstri / izvajalci

Zelo površna in pavšalna ocena obnove na ključ je od 1.000 do 1.600 evrov/m2. Koliko boste na koncu dejansko plačali za prenovo stanovanja in hiše, pa je odvisno tudi od kvalitete in količine uporabljenih materialov. Cena dela arhitekta od idejne zasnove do izdelave potrebnih projektov za obnovo pa se giblje od 30-50 evrov/m2. Čeprav se vam morda zdi to nepotreben strošek, ki bi ga lahko prihranili, vam vseeno svetujemo, da ga najamete. Rešitve, ki vam jih predlaga arhitekt vam običajno prihranijo dodatne stroške zaradi zgrešenih odločitev.

Kje dobiti dobrega izvajalca za obnovo mojega doma oziroma prenovo stanovanja?

Dobrega izvajalca za prenovo je najbolje najeti preko priporočil vaših prijateljev in znancev pri katerih si boste lahko tudi v živo ogledali rezultate njegovega dela. Tudi, če ne poznate nikogar, pri katerem se je v zadnjem času izvajala obnova hiše ali stanovanja, pri iskanju izvajalca upoštevajte mnenja naročnikov storitev. Zadovoljna stranka je namreč najboljša reklama za vsakega mojstra.

Na internetu boste našli velik izbor izvajalcev za prenovo hiše ali stanovanja. Med njimi:

GMP Prenova stanovanj Gregor Miložič s.p.; Taros gradbeništvo in storitve d.o.o.; Hiša storitev Gigaplus d.o.o.; Marcen gradbeništvo, podjetje za gradnjo in vzdrževanje d.o.o.; PZG podjetje za gradbeništvo d.o.o.; Zaključne gradbene storitve Račič; Prenova Borut Knez s.p.; Nar načrtovanje, arhitektura, prenova Mateja Kavčič s.p.; GG storitve Gašper Gioahin s.p.; Prenova stanovanj Damjan Bratuž s.p.; Prenova Gradbenik; Parketarstvo in prenova stanovanj Njenjić Čedo s.p.; Zelena gradnja d.o.o.; Lampret obnova, proizvodnja, zaključna gradbena dela, trgovina in storitve d.o.o.; ABC prenova; Gradbeništvo Jenko Tomaž s.p.; Prenova fasade, adaptacije, zunanje ureditve Marko Bele s.p.; Obnova Kočevje d.o.o.;

in

Turbo d.o.o. gradbene in druge storitve; Gravel gradbeno podjetje d.o.o.; GVP-Črnuče d.o.o.; Botra Prenova d.o.o.; Obnova-Gradnje gradbeno podjetje d.o.o.; Prenova Ozbič, gradbene storitve d.o.o.; Obnova – splošna in zaključna gradbena dela Vaso Stevanović s.p.; Badž obnove in keramičarstvo Avdo Smajlović s.p.; Aleš Omerzel s.p. gradbeništvo in storitve; G prenova, inštalacije Vladimir Gorza s.p.; Obnova gradnje gradbeno podjetje d.o.o.; Grakor d.o.o.; Prenova Hudin gradbeništvo d.o.o.; VMD gradbeništvo d.o.o.; Zaključna gradbena dela Nermin Husejnagić s.p.;

ter

Adaptis Drejc Kozjek s.p.; Adaptnova Simona Vogelnik s.p.; Konstruktor splošno gradbeništvo Milan Ljubić s.p.; Prenova, trgovina in storitve d.o.o.; Eko obnova, gradbeništvo in svetovanje d.o.o.; Gradvin d.o.o.; Deseo gradbeništvo, rgovina in storitve d.o.o.; KM-ING d.o.o.; Prenova, storitve, trgovina in proizvodnja d.o.o.; Popravi-hiso.si; Mojster Jaka; Andjela zaključna gradbena dela d.o.o.; Hribar Gradnje; Zaključna dela Andrej Leš s.p.; Prenova Novo mesto, fasaderstvo, zaključna dela v gradbeništvu in posredovanje pri nepremičninah d.o.o.; Hoti plus gradbene storitve d.o.o.; Beso B podjetje za gradbene storitve d.o.o.; GP Gradnja d.o.o. in drugi...

Še vedno ne veste, kdo od njih bi bil najboljši za prenovo vašega doma in koga bi najeli? Prihranite čas in denar in hkrati stopite v stik le s preverjenimi izvajalci za gradnjo in obnovo na Omisli.si, pridobite ponudbe in izberite najprimernejšega ponudnika za vaš projekt!

 

Naročnik oglasa je Omisli.si d.o.o.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1