Slovenija

Obnovljeno letalo bi lahko bilo kos tudi superceličnim nevihtam

Maribor, 28. 07. 2023 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letalska obramba pred točo je v primeru superceličnih neviht, kakršnim smo bili v Sloveniji priča v preteklih dneh, otežena. A kljub temu daje rezultate, so prepričani v Letalskem centru Maribor, kjer zaenkrat edini v državi izvajajo ta ukrep zavarovanja pred točo. "Povsem se toče ne bo dalo nikoli preprečiti. A če na leto ubranimo en sam oblak, ki povzroči 15 milijonov evrov škode, je vsako vlaganje v to preventivo upravičeno," je prepričan vodja obrambe pred točo v omenjenem centru.

Vreme je vedno bolj nepredvidljivo. Nevihte, ki so v zadnjih dveh tednih povzročale veliko škodo v Sloveniji, je po besedah Darka Kralja mogoče delno preprečiti, povsem pa ne. "Te nevihte spremlja orkanski veter, ki je glavna težava," je dejal.

Letalska obramba pred točo
Letalska obramba pred točo FOTO: POP TV

Pojasnil je, da je bila na območjih, kjer izvajajo svojo dejavnost, toča v preteklih dneh drobnejša, večino škode na tleh je povzročil orkanski veter, ne toča: "Če pogledate točo, ki je padla na območjih, kjer ni obrambe pred točo, na primer na Krasu, Dolenjskem in Celjskem, in to, ki je padala na Dravskem polju in v Prekmurju, ni primerjave."

Veter otežuje izvajanje letov, a je bilo njihovo letalo prejšnji teden kljub temu skoraj vsak dan v zraku. "Eno jutro nismo mogli poleteti, ker je tako hudo pihalo, da se ni dalo odpreti vrat hangarja, kaj šele, da bi kaj drugega delali," je povedal Kralj.

Obnovljeno in opremljeno letalo bi lahko bilo kos tudi superceličnim nevihtam

Pojasnil je, da je za uspešnost ključno pravočasno ukrepanje. "Problem je, da smo dežela, ki ima hribe in doline, in ko takšna supercelična nevihta pride razvita k nam, nimaš več kaj narediti. Takrat, ko je to razvito, je to energija nekaj atomskih bomb. Takrat so vzgonski tokovi tako močni, da bi raztrgali tudi veliko letalo," je povedal.

Letalski center Maribor je lani na pobudo kmetov nabavil novo letalo, ki bi lahko letelo višje, a ga je treba obnoviti in opremiti, za kar pa nimajo denarja. Takšno letalo bi bilo po Kraljevih besedah kos tudi superceličnim nevihtam. "Če bi imeli takšna letala, bi lahko delali dosti prej. To so letala, ki lahko gredo visoko, ki imajo kabino pod pritiskom," je povedal.

Pri izvajanju dejavnosti so omejeni tudi z delovnim časom mariborskega letališča. Pred dnevi je bilo to dva dni celo zaprto zaradi kolesarske tekme v okviru olimpijskega festivala evropske mladine.

Letalski center Maribor izvaja obrambo pred točo že več kot 40 let, in sicer na Štajerskem do Slovenskih Konjic in v Prekmurju, na Koroškem pa je v sistem vključena le občina Podvelka.

Letalska obramba pred točo
Letalska obramba pred točo FOTO: POP TV

Pripomore tudi obramba na avstrijski strani

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Stanko Kapun je v četrtek na srečanju z državnim sekretarjem na kmetijskem ministrstvu Darijem Krajčičem v Slovenskih goricah povedal, da so se nedavne nevihte s točo v Prekmurju večinoma izognile Goričkemu, kar pripisuje vplivu obrambe pred točo na avstrijski strani meje.

Kralj ima sicer nekaj pomislekov glede avstrijskih metod letalske obrambe pred točo, a se strinja, da ima takšen ukrep v vsakem primeru pomemben vpliv na obseg povzročene škode. "Avstrijci imajo za polovico manjše območje na Štajerskem dve obrambi pred točo, vsako ima štiri do pet letal. Mi pa delamo z boljšim deležem uspeha z enim letalom. Očitno znamo," je dejal.

Po besedah državnega sekretarja v Sloveniji trenutno ni konsenza, ali je letalska obramba pred točo učinkovita. "Sloveniji marsikaj ni jasno, kar je jasno celemu svetu, v naši državi na žalost nimamo strokovnjakov s tega področja," je na to odgovoril Kralj.

Letalska obramba pred točo
Letalska obramba pred točo FOTO: POP TV

"V Evropi je trenutno približno 70 delujočih centrov, ki se ukvarjajo z umetnim vplivanjem na vreme. Večinoma je to protitočna obramba, nekaj pa tudi proizvodnja snega in padavin. Protitočno obrambo imajo Avstrijci, Nemci, Francozi, Španci, Nizozemci," je naštel.

Poudaril je, da so preventivne aktivnosti vedno bolj nujne. "Nevihte se bodo ponavljale, letos je dobesedno noro leto. Vreme se spreminja, intenzivnost neviht je dosti večja, zato bo treba več vložiti v preventivo," je povedal Kralj. "Mi se pač trudimo po naših najboljših močeh, kolikor lahko naredimo s tem šibkim financiranjem," je dodal.

Država je letos za omenjeno dejavnost v razpisu predvidela nekaj več kot 280.000 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
31. 07. 2023 09.24
+1
Naložba v preprečevanje toče bi bila več kot smiselna. Nič ne bi bilo narobe če bi to dejavnost prevzela vojska ki edina lahko zagotavlja stalno prisotnost pilotov. Tako pa vsako leto poslušamo, da bi posredovali, če bi imeli sklenjeno pogodbo. To vedno ugotovimo po toči.
ETOM
28. 07. 2023 20.06
+1
A letal AIR TRACTOR, ki so sicer namenjena za gašenje, se nebi dalo uporabiti tudi za obrambo proti toči?
ArkaMast
28. 07. 2023 20.02
-1
en prdoplan bo vreme rešu na celi Sloveniji
ArkaMast
28. 07. 2023 19.59
aha, ... ko bo suša naj pa s kanglico malo škropijo
devote
28. 07. 2023 17.11
-2
da obstajaj kemtraili s katerimi vplivajo na vreme, je dokaz izvedena spektrometrija teh sledi. za kontraili, ki so kondenzacijski sledovi ki vsebujejo le vodo in co2 je bil rezultat drugacen kot za kemtraili, ker slednji vsebujejo pa se razne barijeve, aluminijeve in stroncijeve spojine. tako da so se zahhebali ce mislijo da narod ne in ne zna nic... mimogrede s spektrometri npr. na milijone km dalec dolocijo kaksno je razmerje plinov okrog planetov. z njimi so dolocili sestavo ozracja marsa venere, jupitra ali pa katerih izmed njihovih lun, saturnovih npr.
EU Dig. Cenzura
28. 07. 2023 16.56
-2
Kaksne pravljice se pise tukaj na portalu. Taki umetno ustvarjeni celici ne more noben avion pomagat, lahko samo prekinejo s sporoscanjem frekvenc in iz ionosfere vleci energijo… umetna tvorba… Kdo verjame da je bilo to zadnji teden naravnega izvora?
spam1
28. 07. 2023 17.19
+1
Vsak ki ima IQ višji od sobne temperature
patroljub
28. 07. 2023 16.39
+5
Tako, potrebno je braniti Slovenijo pred neurji, ne pa ukr pred rusi in filati denar amerom....
flojdi
28. 07. 2023 16.39
-3
Da pa bi se z enako zavzetostjo potopili v vzroke toče..to pa seveda nikakor ne
flojdi
28. 07. 2023 16.37
-3
Bi lahko.adijo.pišite ko Bo.
utrinek25
28. 07. 2023 16.37
-4
Ne vem kaj lahko to letalo naredi, saj še topa nima. Ali kaj vrže v oblak? Prenevarn je ta špas!
spam1
28. 07. 2023 17.18
zasvobodo22
28. 07. 2023 16.34
-1
za vsako stvar ki naj bi narodu pomagala eni pravjo ,da je brez veze edin za cepiva za katera pa sedaj ze zelo dobro vemo ,da niso dobra pa je se vedno denar in pol se za unicenje pa je vec dokazov o skodlivosti kot koristnosti saj sciti ne pred nicemur
spam1
28. 07. 2023 17.18
-1
misterbin
28. 07. 2023 16.28
-1
Ta Kralj se izgovarja na vse načine .Za letos je pograbil denar in sedaj govori da ni bilo toče
Rožle Patriot
28. 07. 2023 16.26
+1
Po Holobizmu, prihaja Nutrizem .. !
asdfghjklč
28. 07. 2023 16.25
+6
Letos niso tako dejavni. Ampak bi nas veliko manj stalo, če bi kupili še tri dodatna in predvsem novejša letala, ki bi se uporabljala proti toči. Res pa je v teh dveh tednih bilo toliko superceličnih neviht, da je bilo nemogoče biti hkrati na večih lokacijah. Če deluje ali ne... Stalno, ko sem jih slišal, ni bilo velike toče. Skoraj nič, pa še to drobna. Glede na to, koliko let letijo tu mimo že, še od takrat ni bilo tako uničujoče toče. Recimo, da deluje.
asdfghjklč
28. 07. 2023 16.26
+3
Aja, še to... Supercelična nevihta, ki je po avstriji in hrvaškem klatila točo, je šla mimo slovenije, ki pa je naredila manjšo točo pri nas, kot pa so jo imeli v avstriji in na hrvaškem.
slohren
28. 07. 2023 16.22
+9
Šarec pa ima 1MILJARDO za ameriško staro orožje, nima pa za letalski center 2 miljonov ki rešuje pol države.
Potouceni kramoh
28. 07. 2023 16.21
-2
Naša protitočna obramba najbolje deluje na avstrijskem štajerskem od graza do bad radkersburga.
slohren
28. 07. 2023 16.20
+4
Vsaka čast fantom, da vztrajajo in ohranjajo znanje in nas rešujejo, upam, da bodo to znanje prenesli še na mlajše.
Jun2
28. 07. 2023 16.18
+6
Zavarovalnice bi lahko imele svoje letalo saj oni bašejo za zavarovanja,ki so itak na koncu zelo boga.Drobni tisk je treba brat.
zasvobodo22
28. 07. 2023 16.18
+8
v bistvu bi bile cenejse rakete ,dandanes ze obstajajo veliko bol sigurne pac vcasih sla kaksna raj v kozolec streho kot v nebo in jih uporablja tako mafzarska bolgarija romunija pac letalo je super a pac eno za slovenijo premalo. za rakete pa bi ze prostovolne gasilce lahko usposobili
asdfghjklč
28. 07. 2023 16.18
+11
Važno je, da je za socialce in ilegalne migrante polno denarja.