Slovenija

Obramba na višjem sodišču zahteva oprostilno sodbo za strelca v Krčevini

Maribor, 03. 11. 2020 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na mariborskem višjem sodišču je potekala pritožbena obravnava zoper junija na ptujskem sodišču izrečeno obsodilno sodbo Janku Tomiću za uboj in tri poskuse uboja maja 2018 v Krčevini pri Vurberku. Prvostopenjsko sodišče je Tomića takrat obsodilo na 17 let in pol zapora, čeprav je obramba ves čas dokazovala, da naj bi šlo za silobran.

Sojenje za uboj v Krčevini
Sojenje za uboj v Krčevini FOTO: 24ur.com

S sodbo je sodni senat ptujskega sodišča pod vodstvom Marjana Strelca skoraj v celoti prisluhnil predlogu tožilstva, ki je bilo prepričano, da v tragičnem dogodku, v katerem so sicer štirje mlajši moški sredi noči napadli njegovega sina, ni bilo silobrana, niti prekoračenega silobrana. Tožilka Klementina Prejac je takrat sicer predlagala 18 let zapora.

Čeprav so ti sredi noči prišli do hiše in začeli z razbijanjem avtomobila, nato pa poskušali priti tudi do sina, bi po mnenju tožilstva zadoščali že streli v zrak z balkona, saj so se napadalci po njih obrnili in pričeli bežati. Vendar naj bi Tomić po strelih z balkona na četverico streljal tudi z dvorišča, in to med bežanjem vseh štirih, usodni strel Žanu Kreslinu in poškodbo Kristijana Pfajferja pa je povzročil s streljanjem v hrbet.

Okrožno sodišče je na glavni obravnavi ocenilo, da izvedenci psihiatrične stroke pri Tomiću niso ugotovili nobene bistveno zmanjšane prištevnosti, zato je obdolženega poslalo v zapor. "Tudi če obdolženi ni usmerjeno ciljal, je senat prepričan v obstoj krivdne oblike eventualnega naklepa," je ob izreku sodbe dejal predsednik senata Strelec.

Obramba se je na takšno sodbo pritožila, obdolženi, ki je še vedno v priporu v Murski Soboti, pa je na obravnavo prišel okrepljen, saj se je odvetniku Damijanu Donku na pritožbeni seji pridružil še Franci Matoz. Oba sta višjim sodnikom poskušala dopovedati, da je Tomić streljal le z balkona, ne pa tudi z dvorišča.

Obramba je višjemu sodišču predlagala oprostilno sodbo

Prav tako naj bi drugo psihiatrično mnenje govorilo o tem, da je v času dogodka mogoče govoriti o stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, zato ni mogoče govoriti o kakršnemkoli naklepu. "To pa, da ni podanih zakonskih znakov kaznivega dejanja uboja in poskusa uboja, ki so storjeni samo naklepno," je dejal Donko.

sta pripravila sodno zapriseženi strokovnjak za balistiko Franc Sablič, ki je zatrdil, da je obtoženi lahko streljal zgolj iz balkona, ter prav tako sodni izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos.

Obramba je zato višjemu sodišču predlagala oprostilno sodbo, če bi ga vseeno spoznali za krivega, pa prekvalifikacijo v kaznivo dejanje prekoračenega silobrana in odpustitev kazni zaradi stanja močne prestrašenosti in drugih okoliščin. Če bi se višje sodišče odločilo za razveljavitev sodbe, pa sojenje pred novim senatom. V vsakem primeru sta z Matozom predlagala, da sodišče Tomiću odpravi pripor.

Tožilka Dijana Šeruga Sagadin je vsem predlogom obrambe nasprotovala in pričakuje potrditev sodbe na prvi stopnji, višji sodniki pa bodo odločitev strankam v postopku izročili v pisni obliki.

Tomić je bil junija za uboj Kreslina obsojen na devet let zapora, za poskus uboja Pfajferja štiri leta in deset mesecev, za poskus uboja ostalih dveh nepoškodovanih napadalcev pa dve leti in štiri mesece oziroma dve leti zapora. Skupaj mu je določilo 17 let in pol zapora, mu podaljšalo pripor do pravnomočnosti ter ga oprostilo sodnih stroškov.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
03. 11. 2020 17.24
+3
Ne bo pravice , dokler ne bodo začeli streljati krivosodnike
EEgon
03. 11. 2020 15.23
-1
Čudovita tema za razpravo pre lokalnimi volitvami. Res me zanima mnenje SD, Levica, SNS, SDS.
DirtySanchez
03. 11. 2020 14.57
+7
In to naj bi bila pravna država? V tej državi imajo kriminalci več pravic kot žrtve v tej državi imajo zaporniki več pravic kot ostali pošten deloven narod. Kaj je varuh človekovih pravic boš jaj ukrenil, ker je trenutno v Sloveniji narobe svet.
kolbek460
03. 11. 2020 14.54
+17
Z kakim namenom so prišli napadalci in so mislili da se jim nič ne more zgodit ? Res naivno zlorabljajo demokracijo Na tujem dvorišču ,,halo ,,,zberite se ,Tu je presedan ,in kako bo sporočilo vse za v bodoče ,,vsakemu je dana ta odgovornost da brani svoje najbljižnje in svojo lastni sredstvo izbira sam odvisno od dane situacije ,že od rimskih časov dalje ,
športnik66
03. 11. 2020 14.39
+20
Pustite človeka domov. Branil je le svojo družino pred nasilneži, kar bi storil vsak izmen nas.
BLACKWATER blacklist
03. 11. 2020 14.38
+16
V TEJ DRŽAVI SMO PRIŠLI TAKO DALEČ DA JE NAPADALEC BOLJ ZAŠČITEN KOT ŽRTEV. PA TUDI KO POKLIČES POLICIJO PREJ KO PRIDEJO IN KAKŠNI PRIDEJO (DVA KI SKUPAJ NIMATA 100 KIL) JE BOLJŠE DA SE NAROD OPREMI ZA OBRAMBO SAM!
Banion
03. 11. 2020 14.35
+13
Vsem ki so ga obsodili želim obiska enih takih. Groza če pomisliš da ti nekdo lahko uničuje lastnino ti grozi a se niti braniti ne smeš. Ali so po opozorilnem strelu bežali ne verjamem verjetno so še izzivali da je človek izgubil živce in nekoga počil. Seveda sedaj trdijo drugače in sodišče verjame lopovu ki je napadal ne tistemu ki se je branil. Nisem za propagando SDSa o krivosodju a jim bom počasi verjel
Blue Thunderstorm
03. 11. 2020 14.34
+14
Groza, clovek brani svojo lastnino, svoje zivljenje in zivljenja svojih najdrazjih in pokasira cuzo! Naj sudja pokaze, kaj bi naredu, drek!
ho?emVšolo
03. 11. 2020 14.30
+4
dobro, naj ga tokrat izpustijo
DirtySanchez
03. 11. 2020 14.27
+12
Jaz bi vse napadalce pospravil. 100%.
Robespierre
03. 11. 2020 14.26
+11
Clovek se mora braniti pred tirani in pred vsakim, ki mu zeli hudo, legalizacija orozja je cisto legitimna zahteva, prav tako pravica do zascite doma.
rovte
03. 11. 2020 14.25
+15
Da se ne smeš braniti na svojem dvorišču, kje se potem lahko, zlikovci napadalci jo odnelsli z enoletno in pol kazno!! Če ne bi streljal bi bil danes on in sin pokojna ali invalida!
ivan z Doba
03. 11. 2020 13.59
+26
Ne verjamem, da je šlo za naklep, saj jih obtoženi ni poklical, da naj pridejo razbijat po njegovem posestvu. Verjamem, da jeza bistveno zmanjša prištevnost. Je streljal in je ubil. Določene posledice mora in bo nosil. Kaj pa napadalci?
SLOVENEC
03. 11. 2020 13.58
+27
Da človek ne sme branit svoje imovine in družine pred nasilneži... Kako je to sporočilo kriminalcem?
EEgon
03. 11. 2020 15.25
+4
Sporočilo je sledeče: Opravi zadevo hitro in neslišno, vse mrtve dokaze zakoplji v gozd in na njih zasadi drevo ter bodi tiho. V primeru, da te odkrijejo se sklicuj na psihično bolezen in neprištevnost aka islamski terorist.