Slovenija

Odločanje o spremembah financiranja zasebnih osnovnih šol prestavljeno

Ljubljana, 26. 06. 2019 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
35

Odbor DZ za izobraževanje je za nekaj dni preložil poslansko razpravo in odločanje o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero ministrstvo za izobraževanje predlaga spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol. Za preložitev so se še pred sejo dogovorili poslanci vladne koalicije.

Zakonodajno-pravna služba DZ ocenjuje, da je predlog novele o financiranju zasebnega šolstva na več mestih ustavno vprašljiv, na določenih pa tudi protiustaven. V Zakonodajno-pravni službi (ZPS) so prepričani, da je glavna pomanjkljivost novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja stroga usmerjenosti predlagatelja k uresničitvi zelo ozko opredeljenih ciljev. Po njihovi oceni niso sorazmerni širini in naboru predlaganih sprememb zakona.

Zakonodajno-pravna služba ocenjuje, da se predlagani obseg javnih sredstev za financiranje v primerjavi z dosedanjim znižuje
Zakonodajno-pravna služba ocenjuje, da se predlagani obseg javnih sredstev za financiranje v primerjavi z dosedanjim znižuje FOTO: Shutterstock

'Nižji obseg javnih sredstev posega v pravni položaj zasebnih osnovnih šol'

Predlagatelj predlaga širše in mestoma tudi nedosledne spremembe obstoječega sistema vzgoje in izobraževanja od tistih, ki jih terja odločba ustavnega sodišča, a za to ne navaja stvarno utemeljenih razlogov.

Služba je v mnenju na devetih straneh podala tudi pripombe h konkretnim členom. Glede člena, ki se nanaša na financiranje zasebnih osnovnih šol je ugotovila, da se predlagani obseg javnih sredstev za financiranje v primerjavi z dosedanjim znižuje. "Nižji obseg javnih sredstev torej posega v pravni položaj zasebnih osnovnih šol," so navedli. Ker lahko zasebne šole višje breme financiranja prenesejo na starše učencev, se poslabšuje pravni položaj učencev in staršev, na kar pa ob odločbi ustavnega sodišča niso mogli računati.

V obrazložitvi poleg tega ni pojasnjeno, kaj bi bil javni interes, ki utemeljuje poslabšanje pravnega položaja zasebnih šol ter njihovih učencev in staršev. Prav tako v obrazložitvi predloga ni razlage, zakaj predlagatelj ukinja sofinanciranje tistega dela razširjenega programa, ki je enotno določen za vse osnovne šole.

Razširjeni program po zakonu o osnovni šoli je namreč širši pojem, ki je sestavljen iz dejavnosti, ki so obvezne in enotno določene za vse šole in jih sofinancira država, so še opozorili v mnenju. Ureditev po oceni službe odpira tudi več vprašanj skladnosti s splošnim načelom enakosti pred zakonom.

Obravnavo sprememb danes preložili

Za ZPS je sporen tudi predlog, da se mora izobraževalni program zasebnih šol programsko razlikovati od programa javnih šol. To namreč onemogoča enako dostopnost storitev vsem učencem, obenem pa krni svobodo, da iz ponudbe razširjenih programov izberejo takega, ki jim najbolj ustreza.

Delitev med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost, bi bila zato po njihovi oceni lahko sporna z vidika ustavne pravice so svobodnega izobraževanja. Prav tako pa bi bila lahko sporna z vidika ustavne prepovedi diskriminacije na podlagi osebnih okoliščin, so ocenili v službi.

Pikalo je po seji odbora izrazil prepričanje, da je prav, da so si poslanci vzeli nekaj dni časa, da pripombe proučijo, predvsem z vidika, "če želimo imeti kakovostno zakonodajo".

O predlogu novele naj bi sicer danes razpravljal odbor za izobraževanje. Potem ko ga je DZ v prvem branju prepoznal kot primernega za nadaljnjo obravnavo, naj bi člani odbora danes razgrnili številna dopolnila, vendar so obravnavo sprememb preložili.

Poslanska skupina SDS je namreč na predlog vložila 12 dopolnil, po katerih bi črtali spremembe, ki uvajajo razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost. Zasebnim osnovnim šolam, ki izvajajo javno veljavne programe, bi zagotovili 100-odstotno financiranje programa, zasebnim glasbenim in srednjim šolam pa 85-odstotno.

Popolno soglasje o ustavnosti novele nimajo niti v koaliciji.
Popolno soglasje o ustavnosti novele nimajo niti v koaliciji. FOTO: iStock

Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost določbe

Po tej določbi zasebne šole dobijo 85 odstotkov sredstev, ki jih država oziroma lokalna skupnost namenita za izvajanje programa javne šole. Zaradi neuresničene odločbe je predsedniku vlade Marjanu Šarcu sicer grozila že ustavna obtožba, ki so jo predlagali v SDS in SNS, a predlog v DZ ni dobil zadostne podpore.

Pri financiranju po ministrovih besedah predlagajo, da bi država financirala le še obvezni del javnega programa (tega bi namesto 85-odstotno financirala 100-odstotno), medtem ko razširjenega dela javnega programa, ki ga trenutno financira 85-odstotno, ne bi več financirala. Slednje je po Pikalovem prepričanju v skladu z odločbo ustavnega sodišča.

Vladni predlog novele se je reševanja problema lotil na način, da bi obvezni del javnega programa v zasebnih šolah država financirala 100-odstotno, medtem ko njegovega razširjenega dela sploh ne bi več financirala. Kumulativno bi se sredstva za zasebne šole celo znižala.

Ravno zaradi tega noveli nasprotujejo v SDS in NSi, kjer opozarjajo, da je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Medtem ko je minister za izobraževanje Jernej Pikalo prepričan, da predlog ustrezno rešuje odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014, pa popolnega soglasja o tem ni niti v koalicijskih vrstah. Zagovarjajo ga v SD in SAB, medtem ko so v LMŠ in DeSUS napovedali, da so se pripravljeni še pogovarjati. Pomisleke o ustavnosti novele imajo tudi v SMC.

V dopolnilni predstavitvi zakona je sicer  Pikalo povedal, da sta bila njihova osnovna namena pri pripravi predloga uresničitev odločbe ustavnega sodišča in ureditev pogojev za delovanje zasebnih osnovnih šol. "V javnosti se velikokrat ponavlja, da gre za zaostrovanje, pa temu ni tako, saj gre samo za urejanje. Opažamo namreč, da se pojavljajo nekatere nedoslednosti," je dejal.

Predstavitev Civilne iniciative Združeni starši pred sejo odbora DZ za izobraževanje.
Predstavitev Civilne iniciative Združeni starši pred sejo odbora DZ za izobraževanje. FOTO: Bobo

Ker so v nekaterih koalicijskih poslanskih skupinah napovedali, da bo njihova podpora predlogu odvisna ravno od mnenja zakonodajno-pravne službe, tako še ni jasno, kakšna bo usoda novele. O tem se bodo v koaliciji poskušali uskladiti.

Ministrstvo naj bi do ponedeljka pripavilo dopolnila

Po besedah poslanca SMC Branislava Rajića je mnenje zakonodajno-pravne službe DZ v večini pritrdilo ravno pomislekom, ki so jih v SMC izpostavljali že v začetku razprave. Zaradi podobnih pomislekov tudi nekaterih drugih koalicijskih partnerjev so se zato odločili, da bodo razpravo in odločanje o predlogu novele po uvodnih predstavitvah preložili. Ministrstvo naj bi, kot je dejal Rajić, nato do ponedeljka pripravilo dopolnila, s katerimi bi odgovorilo na pripombe ZPS.

Po mnenju Marka Koprivca iz SD pa se danes ni zgodilo nič dramatičnega. Zakonodajno-pravna služba je podala obširne pripombe na predlog novele. Ker so jih prejeli šele pred nekaj urami, pa si bo po njegovih besedah treba vzeti čas in na pripombe odgovoriti. oz. jih ustrezno implementirati v predlog. "Nekaj popolnoma normalnega je, da se znotraj zakonodajnega postopka zadeve lahko še spreminjajo in dopolnjujejo," je pojasnil.

V SD sicer še vedno vztrajajo, da je zakon pripravljen dobro in kakovostno, zato je po besedah Koprivca smiselno, da se pripombe vanj vključi, če bo to seveda mogoče. Odločbo ustavnega sodišča je treba izpolniti, hkrati pa tudi zavarovati javno šolstvo v Sloveniji, ki je zelo dobro in dostopno vsem, je poudaril.

Predstavniki zasebnih šol in staršev odločno proti

Predstavniki zasebnih osnovnih šol in staršev so na seji nasprotno opozorili, da takšna ureditev ni skladna z odločbo ustavnega sodišča, saj da bo financiranje zasebnih šol zmanjšala, medtem ko je ustavno sodišče zakonodajalcu naložilo, da ga mora zvišati. Poudarili so, da ustavna odločba ne loči med obveznim in razširjenim delom javnega programa, pač pa govori le o javnem programu kot celoti, ki ga je treba financirati enako kot v javnih šolah, to je 100-odstotno.

"Očitno je, da s predlogom novele ne bo ugodeno odločbi ustavnega sodišča. Vse skupaj je približno tako, kot da zdravnik napiše recept, potem pa farmacevt predloži zdravila po svoji presoji. Žalosti me, da za tako minimalno spremembo porabljamo toliko energije. Zgodilo se bo, da bomo starši prisiljeni uporabiti mednarodne inštitucije, da se odpravi ta diskriminacija," je dejal eden izmed pobudnikov ustavne presoje financiranja zasebnih šol Anton Kokalj.

Seje odbora se je udeležilo tudi okoli 20 predstavnikov Civilne iniciative Združeni starši. Ti so še pred sejo v izjavi novinarjem povedali, da bi sprejetje trenutno predlagane različice zanje pomenilo tudi do 2,5 krat višjo šolnino. Če npr. trenutno za šolanje otroka na zasebni osnovni šoli plačujejo 50 evrov, bi po novem lahko plačevali tudi 150 evrov, so opozorili. Slednje bi po opozorilu članice iniciative Mojce Košič vodilo v elitizem, saj bi si lahko zasebno šolo privoščili le še bogati. Izrazili so pričakovanje, da bo zakon umaknjen iz zakonodajnega postopka. "Gre namreč za eno veliko sprenevedanje, kar se v zreli demokraciji ne bi smelo dogajati," je dejala Košičeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

belaroza
27. 06. 2019 10.28
+1
Tudi drugod po svetu se privatne šole plača. Zakaj bi pa mi morali biti izjema. Najlažje je vse naprtiti narodu. Privatne šole ne dosegajo boljšega učnega rezultata, to pomeni, da imamo odlične šole, otroci žanjejo po svetu veliko priznanj.
jg57
27. 06. 2019 14.00
A tisti ki gredo v privazne šole pa po tvojem merilu niso "narod". Pa kaj so potem?
bojer
26. 06. 2019 21.26
+8
Še to bi se manjkalo, da gre Šarec "na zagovor" k Frančišku zaradi financiranja zasebnih šol. To ne bi bilo nič običajnega. V kolikor se sedaj po ustavni odločbi spremeni način financiranja zasebni šol, je to v nasprotju z večinskim javnim mnenjem. Zasebniki so zasebniki in so odgovrni za svoje poslovanje v vseh vidikih. Lahko je biti zasebnik, če stroške naprtiš vsem državljanom, ki tega nočejo in tudi ne želijo.
jg57
26. 06. 2019 20.29
+0
Pri tej slo. zgodbi o jari kači in steklenem polžu nihče noče natočiti čistega vina. Zasebno šolstvo nebi bil niti najmanjši problem in brez problemov bi ga v celoti financirala država, saj vendar gre le za nekaj sto tisoč Eur, če nebi bile nekatere privatne šole v cerkveni lasti. No in v tej točki se pa levakom zrola, ampak tega si ne upajo povedat naglas, saj bi s tem priznali, da državljane delijo na prvorazredne in drugorazredne. To pa se seveda za levo demokracijo ne spodobi, zato morajo paziti na svoj "ugled". Vse ostale privatne šole pa so le talke tega zagamanga stanja. Da je problem še večji Cerkev tu ne bo popustila in vedno dela na dolgi rok. Pri tej ustanovi nekaj 100 let ne pomeni veliko in ko levakov že davno ne bo več se bodo zadeve spet izboljšale.
delfin11
26. 06. 2019 20.09
+2
A vi tud imate 3000.eu in ne morete preživet .....
delfin11
26. 06. 2019 19.45
+3
Radi bi zasebno al da država plača..pa ni to slabo...kaj jamrate ..želeli ste zasebno plačaj..k.k.bi radi..
prašek
26. 06. 2019 19.37
+5
Na transparentu piše : izbiro staršem, ne Pikalu . Saj bi se kar strinjal, samo dopisal bi še : tudi plačilo staršem, ne Pikalu !!!!!!!
bojer
26. 06. 2019 21.31
+4
procesoid
26. 06. 2019 19.14
+2
lump je lump, pa če ga prebarvaš ali na glavo postaviš, lump je lump...
ElPapo
26. 06. 2019 20.01
+4
Centurion
26. 06. 2019 19.10
-2
Normalno da je prestavljeno, če bi šlo to na Evropsko sodišče kar bi tudi šlo, bi bila zadeva sigurno dobljena. Še enkrat ne gre se za financiranje zasebnega šolstva ampak za sofinanciranje, kar je pa velika razlika.
Kruh+sol!
26. 06. 2019 18.41
-6
Ste popusili, levaki???!!!
krtofl
26. 06. 2019 18.45
+4
niti ne.....vam teče voda v grlo...prevedeno...se bo kar na vatikan potrebno obrnit...
Brakedirt
26. 06. 2019 19.11
+3
prašek
26. 06. 2019 18.36
+15
Moja dva sta oba doštudirala v javnem šolstvu. In oba sta doktorja znanosti ! Naravoslovna smer ☺
ElPapo
26. 06. 2019 18.59
+0
Brakedirt
26. 06. 2019 19.14
+9
ce se komu zdi, da javna sola ni dovolj dobra, denarnico v roke in pot pod noge...
womanwndr
26. 06. 2019 19.21
+5
Vse šole z javno veljavnim programom so javne, ene vladne druge nevladne.
prašek
26. 06. 2019 19.33
+5
El papo .............. Seveda lahko gredo v zasebno, samo plačajo naj !!!!!!!
Brakedirt
26. 06. 2019 19.40
+3
torej morajo zasebne sole dobicek deliti z drzavo.
ElPapo
26. 06. 2019 20.00
+4
saj placajo... ne vem cesa ne razumete, te sole se kot ustanove financirajo iz zasebnega vira, zato tudi ime zasebne... razn obveznega programa, ki pa ga predpise drzava in posledicno tudi placa ucitelje... razsirjeni program je placliv. ne razumem kaj vam ne gre v glavo
prašek
26. 06. 2019 18.35
+9
Lepo jim je povedano : zasebno je zasebno, javno pa je javno !
krtofl
26. 06. 2019 18.46
+8
womanwndr
26. 06. 2019 19.23
-6
Nepismeni komentatorji s popolnim nepoznavanjem problematike. Pojdite raje na pivo.
HorstWiesel
26. 06. 2019 18.24
+10
Kdor je prelep in prefin za javno šolo si naj privat sam plača
Brakedirt
26. 06. 2019 18.39
+10
saj si moras privat zdravnika tudi sam placat. torej lahko privat zdravniki zahtevajo 100% financiranje.
bojer
26. 06. 2019 18.18
+13
Kaj "za vraga " se gredo v pravni službi DZ. Ustavno sodišče je naložilo plačevanje obveznega programa zasebnih šol in tako naj ostane. Ker sedaj dosledno izvajanje ustavne določbe kar naenkrat nekaterim ne ustreza, so si začeli izmišljati po dolgem in počez razloge, da bi dejstva spremenili. Zato pa je tako, ko nam nekaj ne paše iščemo tisoč in več razlogov.
krtofl
26. 06. 2019 18.47
+8
ustava....pedofili so ločeni od države....imate vatikan....naj plačajo...
zmago56
26. 06. 2019 18.03
+0
Nisem ravno za neke privat šole, toda Šarčevi hočejo spet svojo moč pokazat, postavljajo se celo nad ustavno sodišče in očitno bo ponovno zmagal argument moči nad močjo argumenta kot pri interpelaciji proti Erjavcu kar pa je obsojanja vredno.
ina5785
26. 06. 2019 18.14
+9
zmago56 - Saj to je NAJbolj žalostno, da ljudje razmišljajo KDO BO MOČNEJŠI! Kot en narod bi morali razmišljati o pomembnih zadevah v korist vseh državljanom. Ne znam si zamisliti, da tako majhen narod HOČE zasebno šolo! Saj naši dijaki so zelo uspešni tudi v svetovni ravni. . . . . . . . . Če pa hočeš IZ NEKEGA RAZLOGA svojo privat šolo, potem SI jo plačaj, nikakor NE more biti plačana iz davkoplačevaskega denarja!!!!
krtofl
26. 06. 2019 18.48
+7
tam se ni šlo za rjavca....za mahniča se je šlo...al ga bo jajo pohvalil al ne ...in ga ni....veš zmago...
jg57
26. 06. 2019 17.53
-10
Če hočemo kvalitetno šolo potem morata biti javna in privatna šula v konkurenci. Obe pa 100% finanvirani od države.
HorstWiesel
26. 06. 2019 18.25
+2
Brakedirt
26. 06. 2019 18.29
+17
zakaj bi morala drzava financirati privatnika?
jg57
26. 06. 2019 19.54
+1
Država ne financira privatnika, financira pa program. Vso infrastrukturo pa zagotavlja privatnik sam.