Slovenija

Obsojenci grozijo z gladovno stavko

Ljubljana, 29. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

140 obsojencev z Doba je konec minulega tedna podpisalo peticijo, v kateri med drugim zahtevajo obisk in sestanek s predsednikom DZ, ministrom za pravosodje in ombudsmanom. Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič pa meni, da so zahteve obsojencev povečini nerealne.

Obsojenci so v peticiji zapisali, da bodo, če do 4. novembra do sestanke ne bo prišlo, pričeli gladovno stavkati.

Dušan Valentinčič
Dušan Valentinčič FOTO:

Valentinčič je povedal, da ni nikakršne potrebe za omenjeni sestanek, saj "nihče v državi ne more zagotoviti izpolnitev zahtev v obliki, kot to zahtevajo zaporniki".

Še posebej nerealne so po oceni uprave za izvrševanje kazenskih sankcij zahteve po splošni amnestiji, saj podpisniki menijo, da je sprejeti zakon o amnestiji neustaven in zahtevajo, naj v prihodnje amnestija velja za vse ali pa za nobenega. Nerealne so tudi zahteve, povezane s pogojnimi odpusti, kjer zahtevajo, da se določi odstotek prestane kazni, pri katerem bi bili posamezni obsojenci avtomatično odpuščeni. Podoben avtomatizem zahtevajo pri ugodnostih, kjer jih posebej moti, da morajo delati, če želijo proste izhode. Kot je še dejal Valentinčič, zaporniki v peticiji vseskozi napačno razumejo ugodnosti, ki jih mešajo s pravicami, nepodeljevanje ugodnosti pa zamenjujejo z disciplinskimi kršitvami.

Zapor
Zapor FOTO:

Peticija pa, tako Valentinčič, vsebuje tudi nekaj realnih zahtev in pripomb. Obsojenci zahtevajo reševanje problematike prenapolnjenosti zavoda, v zvezi s tem pa je direktor povedal, da so aktivnosti že v teku, saj se pripravlja projekt celovite prenove zaprtega dela zavoda na Dobu. Tam sicer prestaja kazen kar 375 obsojencev, kar je za skoraj sto več od kapacitete zapora. Druga realne zahteva pa je zahteva po posebni zdravstveni komisiji, ki bi izvajala nadzor nad zdravstveno oskrbo v zaporih. Ministrstvo za zdravje bo na predlog pravosodnega ministrstva takšno komisijo imenovalo v kratkem, obenem pa je že podan tudi predlog za spremembo zakona o zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva vključitev obsojencev v javno zdravstveno mrežo.

Valentinčič je poudaril, da bodo obsojenci v pisni obliki prejeli odgovore na zahteve, saj peticijo obravnavajo kot pritožbo. Dejal je še, da je strah, da naj bi jih zaradi peticije kaznovali, popolnoma nepotreben, saj so njihovi predlogi dobrodošli. Napačen je le način, ki ga napovedujejo, saj se z gladovno stavko takih zadev ne rešuje.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3