Slovenija

Obstajajo posamezniki, ki imunosti tudi po dveh cepljenjih proti ošpicam ne razvijejo

Ljubljana, 05. 12. 2019 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./Ni.Š.
Komentarji
38

V Sloveniji smo v novembru in decembru zabeležili sedem primerov ošpic, v celem letu pa 25 primerov, med zbolelimi so bili štirje cepljeni z dvema odmerkoma. Nekateri, ki so v dvomih, ali so ustrezno zaščiteni, so količino protiteles preverili s krvnimi testi. Rezultati preiskav so marsikoga presenetili, saj so bile vrednosti pod priporočenimi. Preverili smo, kaj v tem primeru?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šest novih primerov ošpic
    03:03
    Iz 24UR: Šest novih primerov ošpic
  • Iz SVETA: Šest novih primerov okuženih z ošpicami
    02:17
    Iz SVETA: Šest novih primerov okuženih z ošpicami

Danes smo poročali, da na povečano število primerov z ošpicami opozarjajo v zdravstvenem domu v Škofji Loki. Pri preprečevanju epidemije ošpic je ključna ustrezna precepljenost populacije. Prav zato, ker se posamezni primeri ošpic še vedno pojavljajo, zaradi česar obstaja možnost, da bi posledično lahko izbruhnila tudi epidemija ošpic, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) večkrat pozval ljudi, naj poskrbijo za ustrezno cepljenje, s katerim lahko preprečujemo širjenje bolezni. 

V Sloveniji so bile ošpice dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko smo pri nas uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolezni začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95, takrat smo zabeležili tudi zadnji smrtni primer.

Tisti, ki dvomijo v svojo precepljenost oziroma nimajo podatka o cepljenju, lahko s preprostim samoplačniškim testom preverijo, koliko imajo v telesu protiteles. Rezultati testiranja so običajno znani v razponu od nekaj dni do dveh tednov, nas pa je zanimalo, kaj v primeru, ko je količina protiteles na testiranju nižja od priporočene. Je to čas za preplah, morda tretji odmerek cepljenja?

Kdaj in kako poteka cepljenje?

Najprej poglejmo, kako poteka cepljenje proti ošpicam. Za ustrezno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. V Sloveniji uporabljamo kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR), ki vsebuje živ oslabljen sev virusa ošpic, mumpsa in rdečk. Pripravljeno je na celični kulturi piščančjih zarodkov. Cepivo ne vsebuje tiomersala ali drugih konzervansov, navajajo na NIJZ.

Pri okrog 2 do 5 odstotkih po cepljenju ne pride do serokonverzije – protitelesa se ne razvijejo.
Pri okrog 2 do 5 odstotkih po cepljenju ne pride do serokonverzije – protitelesa se ne razvijejo. FOTO: Dreamstime

Cepljenje poteka z 0,5 ml raztopljenega cepiva, ki se injicira podkožno v zgornji del nadlahti. Prvi odmerek cepiva prejmejo otroci od dopolnjenih 12 mesecev starosti do dopolnjenih 18 mesecev starosti, ponovno so cepljeni ob vstopu v osnovno šolo. Otroke in odrasle, ki še niso bili cepljeni proti ošpicam, pa cepijo z dvema odmerkoma cepiva v presledku enega meseca.

Kot navajajo na NIJZ, serološke in epidemiološke raziskave kažejo, da je s cepljenjem pridobljena imunost dolgotrajna in pri večini cepljenih oseb doživljenjska.

95 do 98 odstotkov otrok, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva OMR, razvije protitelesa. Pri okrog 2-5 odstotkih po cepljenju ne pride do serokonverzije – protitelesa se ne razvijejo. Večina oseb, pri katerih ne pride do serokonverzije po prvem odmerku, razvije protitelesa po drugem odmerku.

Rojeni pred letom 1960 niso bili cepljeni

V Sloveniji je bilo cepljenje proti ošpicam v letu 1968 priporočeno za otroke od dopolnjenih 8 mesecev do 8 let starosti (torej priporočeno za rojene od leta 1960 dalje, ki še niso preboleli ošpic). V letu 1969 je cepljenje postalo obvezno za otroke od 8 mesecev do dveh let starosti, ki še niso bili cepljeni in otroke pred sprejemom v vrtec, šolo, če še niso preboleli ošpic. V letu 1974 je bila v programu cepljenja prvič navedena obvezna revakcinacija proti ošpicam za otroke v 4. ali 5. letu starosti, ki so že bili enkrat cepljeni. Tako so osebe rojene med leti 1960 in 1968 lahko prejele en odmerek cepiva, rojeni leta 1969 in kasneje pa praviloma dva odmerka cepiva proti ošpicam. Cepljenje z drugim odmerkom (revakcinacija) za otroke v prvem razredu (za 7 let stare otroke, rojene leta 1971) je bilo v programu ponovno navedeno leta 1978.

Od leta 1990 dalje otroke cepijo z dvema odmerkoma kombiniranega cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Prvi odmerek cepiva prejmejo otroci v starosti 12 do 18 mesecev, ponovno so cepljeni ob vstopu v osnovno šolo.

Za ošpice so dovzetni vsi, ki niso preboleli ošpic ali niso bili uspešno zaščiteni s cepljenjem.
Za ošpice so dovzetni vsi, ki niso preboleli ošpic ali niso bili uspešno zaščiteni s cepljenjem. FOTO: Dreamstime

Količino protiteles lahko preverite s samoplačniškim testom

Tisti, ki želijo preveriti, ali so bili ustrezno cepljeni v mladosti in so s tem zaščiteni pred boleznijo, lahko to naredijo s pomočjo preprostega odvzema krvi. Testiranje je samoplačniško, s testiranjem pa izmerijo količino protiteles. Po nekaj dneh boste rezultat testiranja dobili na dom.

Največje tveganje za zaplete in tudi smrt imajo dojenčki in imunsko oslabljene osebe. Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov.

Kaj storiti v primeru, če boste imeli protiteles manj kot je to priporočeno? Namreč, tudi to se dogaja, pa čeprav ste bili cepljeni po programu. Na NIJZ so na naša vprašanja, ali je lahko nižja vrednost izmerjenih protiteles razlog za preplah, odgovorili: "Če ste prejeli dva odmerka cepiva proti ošpicam kadarkoli v preteklosti, ste najverjetneje zaščiteni pred okužbo z virusom ošpic, še bolj gotovo pa pred težjo obliko ošpic oziroma zapleti ošpic, to je pred pljučnico, ki jo povzroča virus ošpic ali vnetjem možganovine in možganskih ovojnic, ki ga povzroča virus ošpic."

Na NIJZ navajajo, da trenutno nobena država ne priporoča tako imenovanega tretjega odmerka ošpic osebam, ki so prejele dva odmerka cepiva.

Postopno upadanje protiteles in neodzivnost imunskega sistema

Najbolj verjetni razlog, da kljub prejetima dvema odmerkoma nimate dovolj protiteles proti ošpicam, je, da ste bili cepljeni že dolgo nazaj. Po vsakem cepljenju namreč postopno upadajo protitelesa in v neki točki postanejo nezaznavna z metodami, ki jih uporabljajo, navajajo na NIJZ.

Priznavajo pa tudi možnost, da oseba kljub korektno izvedenem cepljenju oziroma cepivu ne bo razvila imunosti in je ne bi razvila, tudi če bi jo že večkrat cepili. To so ljudje, ki imajo neodziven imunski sistem. Prav zato, ker v populaciji obstajajo takšni, je pomembno, da so okoli njega vsi cepljeni, saj se na ta način zagotavlja skupinska imunost, kar pomeni, da dobro precepljena populacija ščiti tiste, ki jih zaradi kontraindikacij ne moremo cepiti oziroma tiste, ki imajo neodziven imunski sistem, dodajajo na NIJZ, kjer prav tako priznavajo, da je z interpretacijo testov precej težav, "saj so pogosto narejeni v komercialnih laboratorijih, kjer je pomemben strošek in ne kvaliteta testa".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
06. 12. 2019 14.01
+3
Vse skup en blabla.
Klotilda H
06. 12. 2019 12.55
+1
KDOR SE NE CEPI PROTI OŠPICAM, SI JE SAM KRIV: sam je odgovoren za posledice!!!
User1063544
06. 12. 2019 12.50
+7
Sem pa opazil nekaj: A veste kdo je poleg zdravnikov najbolj glasen proti antivaxerjem. Cepljenčki! Zakaj? Pri enih občutek krivde in ne priznavanja latnih napak, pri drugih pa super EGO ki ne dovoli diskreditirati temelja osebnega prepričanja čeprav se v sebi zavedajo da ni vse lepo v teh cepivih. Temu drugače rečejo kognitivna disonanca.
thelycandraven
06. 12. 2019 09.41
-12
Cepljenje absolutno ni stvar, o kateri bi lahko odlocal vsak posameznik glede na svoje lastno prepricanje. To je tako kot bi se jaz odlocil, da pac ne verjamem v bremza na avtomobilu! in se bom pac po cesti peljal brez bremz in bremzal samo z masino - moje prepricanje, moj avto pa na internetu sem prebral, da z bremzami samo nategujejo na servisu, da zasluzijo. Frizerka mi je tudi povedala, da je slisala od sosede, da so avtomobilske bremze en velik nateg. Naredil sem svojo raziskavo na internetu in ugotovil, da nisem sam, veliko ljudi misli isto kot jaz.
User1063544
06. 12. 2019 12.42
+7
Kake primerjave imaš ti... jao.... Ti si rojen z vso opremo in potrebuješ dodatkov da boš lahko funkcioniral. Mati narava/Elohim/anunaki (izberi kdo) nas je naredil takšne, kakšni smo ampak očitno nas naredilo popolne, zato potrebujemo zdravnike da nam špricnejo popolnost v mišico. Ker drugače nam ne gre živeti. In ja ker je človek id*ot, lahko izdela tudi avto brez bremz, torej je isto id*ot da lahko trdi da izdelano cepivo deluje.
User1063544
06. 12. 2019 12.45
+9
Zdaj pa vprašanje: Koga potrebujemo da bo ta id*iotizem družbena norma? Prepričanje v cepiva je isto kot vera, splepo prepričanje v neko dejstvo ne da bi preverili njegovo točnost. Poleg pa še imaš dokaze o komplikacija, vsebnostih itd... Spodaj sem napisal: Vprašaj zdravnika kolikšna je dovoljena količina težkih kovin v tvojem telesu?
thelycandraven
06. 12. 2019 09.32
-13
Najbolj zanimiv fenomen vseh anti-wakserckov je to, kako spretno najdete neke vprasljive znanstvene vire, ki kazejo na slabosti cepiv po drugi strani pa totalno ovrzete na tisoce resnih raziskav, ki govorijo cepivom v prid. Zanimivo je tudi to, da na anti-waxerskem shodu v ameriki med udelezenci ni bilo niti enega dejanskega zdravnika.. le prestrasene mame, ki zaradi pomanjkanja ustreznaga naravoslovnega znanja in kvazi prepricanja, da so naredile svojo raziskavo, protestirajo proti necemu kar sploh ne razumejo.
thelycandraven
06. 12. 2019 09.26
-6
vec tezkih kovin bos dobil k bos pojedu zrezek tune
User1063544
06. 12. 2019 12.46
+9
Zanimovo razmišljanje.. Koliko zrezkov tune pa si ti pognal v svojo mišico? Eno je kar ti poješ spiješ oz. zaužiješ in koliko tega lahko telo izloči z urinom, švicom in blatom. Cepiva ne švicneš, niti ga ne poščiješ ali poserješ tak da.... Spet argumentacija brez osnove.
User1063544
06. 12. 2019 09.03
+1
Vprašajte vašega zdrvanika, kolikšna je dovoljena količina težkih kovin v vašem telesu. Povdarek na "DOVOLJENA KOLIČINA TEŽKIH KOVIN".
User1063544
06. 12. 2019 09.01
+15
Če 1 cepljen zboli, je izjema; Če 5 cepljenih zboli, je vzorec; Če pa 1000 cepljenih zboli pa je problem ker cepiva ne delujejo. :)
User1063544
06. 12. 2019 08.45
+19
Tu imate vaše cepljenje... in to proti bolezni ki smo jo mi kot otroci prebolevali brez cepiv in maltretiranja z iglami. Zdaj pa se izvaja gonja proti ljudem ki so preboleli ošpice, niso bili cepljeni, ker pač izrazijo svoje mnenje o cepivih. Ker cepitvena imunost ni enaka naravni imunosti. In tisti otroci po mojem prepričanju, ki so bili cepljeni kjer imunski sistem ni bil razvit kot je potrebno bodo zboleli oz. postali prenašalci te bolezni, proti kateri so bili cepljeni. In to je zarota proti ljudem kajti farmacija od zdravega človeka nima zaslužka, je pa zaslužek ko zdravemu človeku brizga neke koktaile. In tiste pravljice o precepljenosti tudi ne držijo... Ampak pač.. če ljudje verjamejo, pa pač naj verjamejo.. O tem smo govorili ko so 3 leta nazaj v Ameriki za ošpicami zboleli otroci; kjer je bil skupni imenovalec obisk cepljenih otrok v Disneyland-u ki so okužili necepljene. O tem se sploh ne govori, je pa bilo čez 400 okuženih...
macehav
06. 12. 2019 07.49
+19
Važno je, da se zdravniki obravnavajo kot prištevni, ko lažejo, da je cepljenje varno in učinkovito. Me prav zanima, kaka je strokovna razlaga te učinkovitosti.
Justiceiscoming81
06. 12. 2019 08.46
+7
Je ni, ker ne smejo zdravniki spraševati zdravniki, kaj je v cepivih, ker imajo farmacije tako spisane pogodbe z zdravstvom, da jim ne potrebujejo izdati vsebnost določenih elementov v zdravilih in cepivih. Je bila že polemika ene od zdravnic ki je hotela izvedeti, kaj je v zdravilih, pa ji je sodstvo zavrnilo pravico do vpogleda, kaj cepiva vsebujejo. Tako da si lahko samo mislimo kaj vse je notri v teh cepivih.
setisfekšn
05. 12. 2019 20.54
+16
Pr vsem tem Sr.a. nnju se ospic bojite????
setisfekšn
05. 12. 2019 20.53
+9
Kaj so slovenci eni preplaseni razvajeni revezi!!!
setisfekšn
05. 12. 2019 20.51
+19
V jugoslaviji smo bili carji vse je bilo pod kontrolo razne ospice skrlatinke meningitis vse so obvladovali!!!sedaj pa tak jok!!zarad enih ospic!!!!jaz in cel razred jih je prebolel brez kaksnih problemov v 10 dneh in vsi smo imuni!!!zdej bbpa ena cepiva ki so neucinkovita!!!saj ne bo noben umrl kaj pa tako cvikate!!!reve boge!!!na tem svetu imate dosti hujse probleme kot ene ospice!!!!
getge
06. 12. 2019 07.36
-5
ospice so lahko tudi smrtno nevarne. hcerka roalda dahla je umrla zaradi ospic ker cepivo se ni obstajalo takrat
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2019 19.50
+14
Med letom 1985 in 1988 je zbolelo 42% cepljenih otrok (poročilo CDC). Od takrat so se odločili, da eno cepljenje ni dovolj, da sta potrebna dva. Sedaj ugotavljajo, da dva nista dovolj, potrebno se bo cepiti vsako leto do konca življenja in še takrat imunosti ne bo.
Kolani
05. 12. 2019 19.44
+7
Mene so cepili, torej ošpic nisem prebolel. Torej sem zdaj ogrožena skupina.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2019 19.43
+8
Le kaj pravi dr. Sherri Tenpenny on Measles (ošpice)?
Edx111
05. 12. 2019 18.49
+2
Tisti ,ki mislite kako je cepljenje super, probajte kdaj prebrati kaksen strokovni clanek in ne blebetanje kvazi slo strokovnjakov, ki vse kar ve o cepljenju je to, kako se igla porine v meso.
Cmrlj3
05. 12. 2019 19.08
+11
mi je všeč, da si rekel "strokovni članek" :D
Edx111
05. 12. 2019 19.27
+3
Ti se kar filaj s temi strupi in podpiraj megalomanske farmacevtske druzbe. Zdravniki imajo vsaj kaksno korist od promocije te svinjarije ( dopusti in darila, ki si jih bos ti tezko kdaj privoscil). Bo cas pokazal svoje.
Cmrlj3
05. 12. 2019 21.16
+0
tudi jaz imam koristi. še kar sem živ in zdrav ;) ti pa tudi, čeprav si nočeš priznati!
Model1a
06. 12. 2019 08.43
+0
Edx11, sej ni panike. Se ne rabiš cepit. Ko pa zboliš zarad katere bolezni, ker nisi cepljen pa nosiš sam vse stroške zdravljenja. Pošteno?
User1063544
06. 12. 2019 08.52
+4
Kaj pa tisti ki je kljub cepljenju zbolel? Tega pa se lahko obravnava ke rje bolj človek kot tisti ki ni bil cepljen a ne? Sice rp ane razumem če ste imuni ker ste bili cepljeni, koji k. nabijate tiste ki se teh cepiv distancirajo? bodo oni zboleli in bodo oni pomrli s komplikacijami. Tukaj pa nabijate neki zdravstveni altruizem kot da ste bogovi... V resnici nimate pojma, ker požrete žličko informacij vašega priporočenega zdravnika in ko že stojite v vrsti za svoj preventivni šus še ne pomeni da ste bili informirani z resničnimi dejstvi.
User1063544
06. 12. 2019 08.55
+9
Pa še nekaj, večji strošek ste vi cepljenci kot pa necepljeni.. potegnite črto koliko jih je lani v Sloveniji zbolelo, koliko od teh je bilo cepljenih? Torej smo plačali za vaše špricke, pa kljub temu so cepljeni otroci zboleli in so bili na grbi vseh tudi tistih necepljenih ki plačujejo za vaše strupe.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2019 18.28
+6
dr. Suzanne Humphries pravi, da čredna imunost ne obstaja. No, mogoče bi obstajala, če bi bilo človeštvo čreda, vendar se mnogi ne dajo voditi profitu farmacevtskih lobijev, ki želijo uvesti obvezno cepljenje brez odgovornosti.
User1063544
06. 12. 2019 08.58
+2
Veš.. podobno informiranje smo enih par že poskušali, ampak ljudje so preveč apatični da bi se sami malo pozanimali. Češ internet je poln nesnage in dezinformacij. OK, njihova je volja, njihova je kri, njihovo je telo.. Naj imajo kar želijo.
flojdi
05. 12. 2019 18.03
+1
..?a je pol treba take cepit 10x / ?? pa al ne pomeni po grško Pharmakon hkrati Zdravilo in Strup...
Kolani
05. 12. 2019 19.48
+6
Vsako zdravilo je strup. To bi pa zdaj že lahko vedeli.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2019 17.34
+12
Od 25 primerov so 4 cepljeni zboleli in od 2 milijona necepljenih je zbolelo 21 oseb. Statistika je na strani necepljenih :)
Hugh_Mungus
05. 12. 2019 17.51
+14
A kar 2 milijona je necepljenih, kaj? Meni se bolj zdi, da je še vedno velika večina cepljenih, kar se odraža tudi v statistiki obolelih - 84 % bolnih, ni bilo cepljenih.