Slovenija

'Obstanek ministra Dikaučiča je predvsem in v prvi vrsti poraz za našo državo'

Ljubljana, 24. 11. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hojnik, 24 UR ZVEČER
Komentarji
412

Je glasovanje o interpelaciji zoper ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča dokončno zacementiralo razmerje moči v parlamentu in odpihnilo sanje opozicije, da bi lahko zrušila vsaj enega ministra Janševe vlade, ki mu kljub občasnemu nihanju podpore v parlamentu v ključnih trenutkih uspe zbrati dovolj glasov, tako da vlada svoje ministre ohranja na položaju ne glede na to, kaj počnejo? Tudi zato so oči vse bolj uprte v prihajajoče volitve, na katerih se bodo pojavili tudi novi igralci. Desnosredinski pol naj bi ojačale stranke, združene v gibanje Povežimo Slovenijo, zmago leve sredine na volitvah pa naj bi omogočil vstop Roberta Goloba v politiko, če se bo za to odločil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Jerco Korče in Gregorjem Peričem
    12:09
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Jerco Korče in Gregorjem Peričem
  • Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija ni uspela
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija ni uspela

Tudi po zadnjih dveh interpelacijah je popolnoma jasno, "da nekateri ministri niti v svojih vrstah ne uživajo neke prave podpore, po drugi strani pa se je izkazalo, da ima vlada še vedno stabilno podporo v parlamentu". Tako razplet zadnjih dveh interpelacij komentira predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Javnost pa je v Delovi anketi odločno pokazala, da politiki vse manj prevzemajo odgovornost za svoje delo. Tako namreč meni kar 75 odstotkov vprašanih.

V času, ko se javno mnenje in politika polarizirata na levo in na desno s tako rekoč neobstoječo zmožnostjo sodelovanja, pa iščejo v sredini prostor novi politični projekti: Povežimo Slovenijo z že znanimi političnimi imeni, kot so Zdravko Počivalšek, Alojz Kovšca in Franc Kangler, pa Andrej Čuš in Marjan Podobnik. Ta po raziskavi agencije Parsifal kotira na lestvici politične izvoljivosti, ki vodi v parlamentarne klopi.

Že maja je svojo stranko ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki bo nagovarjal z zeleno politiko, povezujejo pa se tudi župani z Vladimirjem Prebiličem na čelu. Z Našo deželo bo volivce prepričevala nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ustanovitev svoje stranke pa je napovedal tudi predsednik parlamenta Igor Zorčič.

Nenazadnje pa se pojavlja tudi vprašanje, kje bo politično pot nadaljeval Robert Golob. "Ne bom ustanovil lastne stranke, to tako kategorično povem, da ne bi mogel bolj," trdi Golob. Vendar pa je pripravljen podpreti projekt, ki mu bo blizu.

Svoje politično preživetje medtem išče stranka DeSUS, ki jo politične ankete komajda še zaznavajo. Volitve bodo sicer, kot je napovedal predsednik Borut Pahor, aprila prihodnje leto.

Že v ponedeljek pa smo lahko v parlamentu videli, kaj pomeni, če minister izgubi podporo koalicijske NSi – zgolj s kratko, petminutno razpravo, brez glasovanja in rušenja ministra. "Ne vem, zakaj je to presenečenje. Te stvari smo napovedali. Vsaj sam sem jih," je dejal prvi mož Nove Slovenije, Matej Tonin. Za naslednji dve interpelaciji, zoper notranjega ministra Aleša Hojsa in okoljskega Andreja Vizjaka, pa v NSi napovedujejo, da bodo po premisleku in premlevanju sprejeli odločitev, kako glasovati.

'Cilj vlade sta le njen obstanek na oblasti in kadrovanje'

"Volitve bodo, kot kaže, redne. V LMŠ sicer še vedno mislimo, da je vsak dan, ko je na vrhu ta vlada, zamujena priložnost," pravi Jerca Korče iz vrst LMŠ, ki dodaja, da sta cilj vlade le njen obstanek na oblasti in kadrovanje v energetiki, namesto da bi se ukvarjala s trenutno epidemiološko situacijo v državi.

Da bo vlada zdržala do konca mandata, je prepričan tudi SMC-jev Gregor Perič. Do volitev bi si sicer želel, da bi opozicija "premogla vsaj nekaj konstruktivnosti in da ne bi spotikala vsaj tistih projektov, ki so že v teku". O interpelacijah pa pravi, da jih vlagajo na vsaka dva meseca in da je to vse, kar znajo: "To je vse, kar poleg konstruktivnih nezaupnic in vseh ostalih razdiralnih stvari znate in ponujate."

Korčetova: Ko že mislimo, da smo dosegli dno, gre koalicija še nižje

Da so v SMC s tem, kar je minister Vizjak naredil v času tega mandata, zadovoljni, še dodaja Perič. Od ministra pa bi si želel dodatna pojasnila o dogajanju pred časom trenutne vlade.

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je medtem – tako kot že pred njim šolska ministrica Simona Kustec – prestal ponedeljkovo interpelacijo. "Obstanek ministra je predvsem in v prvi vrsti poraz za našo državo," je jasna Korčetova. Da v tej vladi nihče več ne odgovarja za nič, "ko že mislimo, da smo dosegli dno, pa gre koalicija še nižje", je kritična.

Jerca Korče in Gregor Perič
Jerca Korče in Gregor Perič FOTO: POP TV

"Govorimo o tem, da imamo ministra za pravosodje, ki je v izvršni veji oblasti in je v sodni preiskavi pred sodiščem zaradi suma utaje davkov. Ne najdem več besed. Kam peljemo to politiko in kaj sploh še je standard za odstop?" se sprašuje sogovornica. Včasih so bili standardi povsem drugačni, še dodaja. 

Perič ji medtem odgovarja, da se je v njihovi vladi pokazalo, da so znali v LMŠ rušiti predvsem svoje ministre. "Ena interpelacija na dva meseca v tej vladi ni nobeno presenečenje. Nobena od njih ni bila uspešna, vse argumentacije, ki jih poslušamo, pa so bile pojasnjene," dodaja. Da niso bili uspešni pri nobeni interpelaciji do zdaj, prav tako pa jim tudi ni uspelo preprečiti sprejetja proračuna in izvolitve novega ustavnega sodnika, našteva.

"Vse, kar nam ponujate, je neka destrukcija, nesodelovanje, razbijaštvo in spotikanje. Ne ponujate pa nobenih kreativnih rešitev ali konstruktivnih predlogov," še dodaja Perič, ki meni, da ta trda blokovska delitev na levo in desno sredino ne bo prinesla nobenih rezultatov. "To, kar ponujate v koaliciji KUL – neko izključevanje, neko nezmožnost sodelovanja in težave, ki jih imate v svojih vrstah – to ni tisto, kar Slovenija v tem trenutku potrebuje. Potrebujemo namreč zelo konkretne rešitve."

Spoštovanje osnov pravne države

Korčetova medtem odločno, da gre za to, da je treba spoštovati osnovne standarde pravne države: "Spoštovanje ustave in tega, da morajo biti postavljeni neki kriteriji. In politična odgovornost, predvsem do države ter do prebivalk in prebivalcev."

Ob tem izpostavlja, da zaupanje v politiko in vlado močno pada. Ob tem dodaja, da je neenotnost idej v politiki dobra – "da soočamo ideje, da nismo enotni, da vsebinsko soočamo, kako pripraviti boljše zakonodajne predloge". "Če pa od LMŠ pričakujete enotnost oz. podporo pri ravnanju, kot je na primer nespoštovanje ustave, da podpirate ministra za pravosodje, ki je v sodni preiskavi pred sodiščem … Kam smo zašli in kam gremo?" se sprašuje.

Poudarja, da morajo postavljati meje politične odgovornosti. S tem namreč dajejo ljudem zgled, da tudi oni spoštujejo ukrepe. Po njenem mnenju je vlada na tem mestu pri epidemiji popolnoma zavozila.

Medtem pa ji Perič očita, da je LMŠ ob začetku epidemije odstopila in da tako ni prevzela odgovornosti. Očita ji tudi zavračanje dialoga v politiki. A Korčetova: "Dialog je seveda osnova politike. Z njim pridemo do boljših vsebinskih rešitev. Ne poznam države na svetu, ki bi se v času epidemije ukvarjala s tem, kako zrušiti Slovensko tiskovno agencijo, namesto da bi se ukvarjala z virusom. Da bi bili dialoški v primeru Dikaučiča – tukaj enostavno ne gre iskati dialoga. To ni politika, to je vse kaj drugega."

Ko pridejo do vsebinskih zadev, pa vlada ne upošteva nobenega od njihovih predlogov, še pravi Korčetova. "Če bi ga, si pa upam trditi, da bi bila situacija danes zelo drugačna." Vladi očita, da se je umaknila od epidemije in da ji gre le še za volitve.

"Verjamem, da se v politiki marsikdaj o marsičem ne strinjamo, vendar pa to še ne pomeni, da se za isto mizo ne bi usedli le zato, ker nam nekdo ni všeč, ker je nekdo v preteklosti naredil nekaj, kar nam ne ustreza," pa še pravi Perič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tik Tak
24. 11. 2021 19.09
+0
Jerca in celotna kompanija LMŠ s Šarcem na čelu, lahko cvilijo na msm samo še do rednih volitev. Ko pride na levem polu nov obraz, bodo zbrisani s političnega prizorišča.
lakala28
24. 11. 2021 18.54
-1
Pajac zorčič je vedno bolj očitno privezan na sds-ove jasli. Z ustanavljanjem lastne stranke zgolj drobi glasove levice in s tem piha v bolnikova jadra. igor, go home, cajt je!
lakala28
24. 11. 2021 18.34
+2
Povežimo Slovenijo in na 1919 darujmo 5 EUR za izgradnjo prizidka na Dobu ali še bolje v kakšnem kamnolomu za te ase ala kangler, počivalšek, podobnik... Ti gospodje so očitno tako zelo patološki lažnivci da očitno res verjamejo svojim lažem. Skrajni čas je, da parlament uvede psihološke teste in vsaj osnovno merjenje IQ poslancev. Ker to kaj gledamo zadnje leto in pol je enostavno preveč in nevredno Slovencev.
Ugovor vesti 133.člen
24. 11. 2021 17.54
+0
Izplen nesposobne opozicije je nekaj rezin pršuta in kozarec ali dva terana. Volite kogarkoli samo KUL levičarjev več nikoli.
Ugovor vesti 133.člen
24. 11. 2021 17.53
-3
Hudoba in žlehtnoba je ostala tudi po porodu. Zakaj takšen sovražen pristop tovarišica Korče?
pamuska
24. 11. 2021 17.52
+2
Perič je revček, ki ne zna najti niti takega izgovora, ki ga pes ne bi na repu prinesel. Upam, da bo njegova naslednja služba nočno čiščenje stranišč.
maske-so-padle
24. 11. 2021 17.50
-2
Dejansko bi moral frčati ta Dekavčič, ni dileme. Je pa res da mi postaja slabo, ko o tem govori MilaJeraKislaCmera iz LMŠ.
maske-so-padle
24. 11. 2021 17.52
-2
Ona je kot Pojbič in Grims. Vsi trije pozabijo dihat, ko padejo v šunk.
Naiven_od_rojstva
24. 11. 2021 17.28
+0
Če pustimo ob strani "navijanje", kaj pa je ta opozicija že naredila? Vlaga interpelacije, sklicuje izredne seje, na novnarskih konferencah v prispodobi razlaga, da so med nami Marsovci, ki jih vodi Janez Janša. Politika izključevanja, širjenja polresnic in žalitev bo pripeljala samo do enega rezultata - aprila nekaterih KUL strank v Državnem zboru ne bo več.
Principat
24. 11. 2021 17.10
+5
neprestano govor o sodelovanju , niti en predlog opozicije še ni bil sprejet v tej vladi , saj koalicija gre vedno z buldožerjem proti opoziciji , , , , gospod pa je navaden la paš z nizkimi udarci
rdeča petokraka
24. 11. 2021 16.48
+4
Perič je bednik, nobenega pravega odgovora ni dal . Jerca , bravo pametna si !
yanay
24. 11. 2021 16.00
+6
Politični projekt, Povežimo Slovenijo z že znanimi političnimi imeni, kot so Zdravko Počivalšek, Alojz Kovšca in Franc Kangler, pa Andrej Čuš in Marjan Podobnik, je projekt ljudi, ki so že zelo izkušeni, pri prerivanju okoli državnega korita! Torej, nič novega se nam ne obeta.
radar
24. 11. 2021 16.45
+3
Mene je Alojz Kovšca negativno presenetil, ko je rekel, da se bo povezal s temi "poštenjakarji".
bc123456
24. 11. 2021 15.44
+11
ZMAGA DAVČNEGA UTAJEVALCA DIKAUČIČA NI NJEGOVA ZMAGA , TO JE ZMAGA KRIMINALCA JANEZA JANŠE. ROBERT GOLOB TVOJA DRŽAVLJANSKA DOŽNOST JE DA KANDIDIRAŠ ZA NASLEDNIKA BOLNIKA
Tik Tak
24. 11. 2021 14.16
+6
Ko se bo Golob pojavil na sceni, bodo v LMŠ lahko samo še spakirali kovčke. Če smo iskreni, ta stranka nikoli ni bila nek potencial. Veliko bolj uspešni bodo, ča gredo skupaj s Šarcem nastopat na vaške veselice
Silvester Ali62
24. 11. 2021 14.07
-1
Saj je res.pravosodni minister bi po odstopu Kozlovičeve moral postati .On bi res lahko pospravil korupcijo v sodstvu in tožilstvu
Silvester Ali62
24. 11. 2021 14.09
-6
pešec
24. 11. 2021 14.26
+8
tornadotex
24. 11. 2021 13.56
-2
Poraz za Slovenijo je to ,da imamo totalno nesposobno Levico z svojimi destruktivnimi nagajači,ki vsakodnevno mečejo polena, namesto ,da bi iskali skupaj rešitve....
sinhron
24. 11. 2021 13.41
+3
Ta interpelacija je pokazala vso bedo te vlade in njenih koalicijskih poslancev , da o iterpeliranemu ministru Dikaučiču ni vredno izgubljati besed . Ta človek nima kančka osebne integritete , vesti , še manj pa politične kulture . Glasovanja se vzdržijo samo slabiči , ki si ne upajo izraziti lastnega mnenja ! Pravi Dikaučič, da je prepričal poslance s svojimi argumenti , kakšnimi , saj je samo prebral , kar so mu drugi napisali v dveh minutah , ta človek ne da nima srčne kulture , se tudi močno precenjuje in druge podcenjuje . Da ostaja minister se ima zahvaliti samo koalicijski pogodbi , ki jo morajo podpisati koalicijski partnerji SDS , da bodo vedno podpirali minister te vlade in ne glasovali proti njim . Samo to in nobena ministrova kvaliteta ni pretehtala obtožb , ki so bile upravičene in argumentirano prezentirane ! Ta interpelacija in vse naslednje bodo slika te Janševe vlade , kjer prosperirajo samo tisti , ki imajo ali so v navzkrižju z zakoni !
tornadotex
24. 11. 2021 13.57
-5
Vlada dela zelo dobro,napram levimi,ki so že zdavnaj vrgli puško v kuruzo in to javno pred TV.
Naiven_od_rojstva
24. 11. 2021 17.31
+3
Preberi, kaj si napisal.Jaz bi se zamislil.......
pravičnež
24. 11. 2021 13.38
+2
Ali so Alenko Korče že zaprli.Če ne,zakaj še ne.Lažniva Jera naj najprej poskrbi doma,potem naj se pa javlja.
polikarbonatka
24. 11. 2021 13.14
+2
Svečkarjem je vse jasno,samo ne vedo da jih je pacient naplahtal da so oni desnica.
Marko Vah
24. 11. 2021 12.43
+9
Perica vprasas, kaj si misli o interpelaciji pravosodnega ministra, Model pa givori o covid ukrepih, ki jih je izvajala portugalska!!...In to je predstavnik ljudstva?????? Pr mstematiki si vprasan postevanko, ti pa recitiras Cankarja...sedi ena!!..clovek je NOR..peric dokazano!!
nestabilen
24. 11. 2021 12.20
+13
To kar mamo je dalec od drzavne ureditve,vse prevec smrdi po mafijski .