Slovenija

Obtožbe proti Marti Kos še pred predsedniškimi volitvami

Ljubljana, 11. 07. 2022 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žiga Bonča
Komentarji
313

Tekma se še dobro ni začela in že letijo ostre puščice med kandidati za predsednika oz. predsednico državo. Tokrat med kandidatkama, ki nagovarjata podoben bazen volivcev - Marto Kos in Natašo Pirc Musar. "Gre za poskus, da bi me iz predsedniške tekme izključili," odgovarja Marta Kos na očitke prvega predsednika države Milana Kučana, da bi bilo nesprejemljivo, če bi imela ta stranka ob predsedniku vlade in predsednici državnega zbora še predsednico države. Nataša Pirc Musar se s Kučanom, ki jo podpira, strinja, zdi se ji "orbanovsko", če bi se ta scenarij uresničil. In še Marti Kos vrača, da tovrstnim provokacijam ne podlega.

"Če bom izvoljena, bom predsednica vseh, s svojimi načeli, ki se jim ne odpovedujem."  Tako pravi Marta Kos, ki poudarja, da namerava, če bo izvoljena, svoje članstvo v stranki Gibanje Svoboda zamrzniti. In odstopiti kot podpredsednica stranke Gibanje Svoboda.

In če bi bili predsednik vlade, predsednica državnega zbora in morda še predsednica države vsi člani iste stranke?

"Ne samo, da se mi zdi, da je to politično neprimerno in nespodobno, ampak se mi zdi, da je to tudi sistemsko problematično," je situacijo 27. junija komentiral Milan Kučan.

Gre za legitimen pomislek prvega predsednika, meni Kosova, a oglasila se je, ker: "Iz njegovih (Kučanovih) besed zdaj diskreditirajo mene in govorijo o tem, kot pravi protikandidatka Nataša Pirc Musar, da bi to pomenilo "orbanizacijo". Druga protikandidatka, dr. Krajnikova, pa govori o ogrožanju ustavnosti. In to je nesprejemljivo".

Marta Kos
Marta Kos FOTO: Damjan Žibert

Nataša Pirc Musar se je danes odzvala pisno: "Mene v kandidaturi za predsednico države vodi misel, da je razlika med politikom in državnikom v tem, da politik misli na naslednje volitve, državnik pa na naslednje generacije. Ostajam trdno odločena, da ohranim državniško poslanstvo in tovrstnim provokacijam in skušnjavam sama ne v tej kampanji niti kasneje ne podležem".

V javnomnenjski poizvedbi, ki jo je Inštitut Mediana izvedel za časnik Delo in Radiotelevizijo Slovenija, je največ podpore prejela Pirc Musarjeva, sledi ji SDS-ov poslanec Anže Logar, ki bo tako kot Musarjeva kandidaturo vložil s podpisi podpore volivcev. "Sem član SDS, vesel sem podpore, ki jo imam s strani SDS-a, kandidiral bom le, če bom dobil dovolj podpisov volivk in volivcev,"  je o kandidaturi povedal Logar. 

Bi se lahko zato tudi Marta Kos odločila za zbiranje podpisov? "Nisem hinavski človek in to bi bilo hipokritično: zanikati Gibanje Svoboda, se pretvarjati za neodvisno kandidatko, zbirati glasove volivcev in potem iskati podporo Gibanja Svoboda. Bi se vam to zdelo v redu? Menite, da volivci tega res ne bi dojeli kot prevaro?"

Ob tem dodaja še primer predsednika države Janeza Drnovška, ki je položaj predsednika države zasedel po tem, ko je zapustil krmilo svoje vlade in takratne koalicijske stranke LDS.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikita50
15. 07. 2022 20.09
-1
Stric iz ozadja je že pred predcedniškimi volitvami dal vedeti, da ne podpira Marte Kos, čeprav jo potpira stranka Svoboda, dočim Pirčevo nima nobenih podpornikov. Ker stric iz ozadja še ima neki vpliv na ljudi je podpora Kosovi pri javnomneski raziskavi malenkost padla. Stric iz ozadja se dela dober desnici in si želi Logarja za predcednika s tem si misli, da bi bila predniška mesta vlade leva in republike desna. Tudi stric iz ozadja mora vedeti, kadar nekoga ruši je navadno tisti ali tista žrtev in pri volivcih to vžge ter podprejo žrtev (bumerang).
Infiltrator
12. 07. 2022 21.53
+0
To so vsi sami izpirjenci
muci007
12. 07. 2022 16.44
+2
Predlog, da se v predsedniško palačo preseli druščina iz Metelkove
muci007
12. 07. 2022 16.42
+1
Pobili se bodo za državna korita.
Mad Max 2
12. 07. 2022 15.27
-3
Sami lopovi pokvarjenci v politiki... tipično slovensko
leond1
12. 07. 2022 14.31
+0
KOSOVA bi bilo KATASTROFA za slovenjo
ćurkl
13. 07. 2022 11.01
+1
kapljač1
12. 07. 2022 13.24
+4
Očitno res j sploh niso na dopustu ? Janša jih je že preveč osiromašil ! Pa si dajejo duška na javnih omrežjih ?
kapljač1
12. 07. 2022 13.24
+1
junij66
12. 07. 2022 13.20
+2
TA DVA NA SLIKAH,KOS IN PIRC,KI KANDIDIRATA ZA PREDSEDNIKA DRŽAVE STA V RESNICI ŽENSKI.🤔😳😁😁
muci007
12. 07. 2022 16.43
+0
tornadotex
12. 07. 2022 12.55
-2
Moraš biti nor, da v takem času podpiraš vse kar je levo posebno pri nas ,ker ima vse korenine iz zlatega časa komunistov, ki so Slovenijo v 30 letih obubožali do te mere, da mora kuštravi hoditi prosjačiti k Shullcu za nekaj kubikov plina....In da ti Kučan, kot potomec komunistov in njihovih zločinskih pajdašev, odkrito podpira Musarjevo, je pa to že preveč.Za ata smrka bi bilo bolje da je tiho...
Justthewayitis
12. 07. 2022 12.51
+5
Pri tem izboru, kot ga imamo do zdaj, te Murko res lepo prosim, da se odločiš za kandidaturo. Maš to… 😉
Julijann
12. 07. 2022 12.22
-3
Čist takole razmišljam. Bi bilo prav, da postane predsednica države oseba, ki ima za moža tujca? So lahko kakšni navzkrižni interesi? Je to normalno?
Cervantes Saavedra
12. 07. 2022 11.48
+2
Slovensko politično desnico ne moti, da ima na portalih take po duhu uboge desne komentatorje brez pametnih argumentov. Naj ostane tako, še nadalje bodo izgubljali volitve za volitvami. – Moti jih, kje stanuje Kučan, a živi na ljubljanskem morostu, forintski Boris Tomažič pa v HIŠI Z ZUNANJIM BAZENOM IN JE LASTNIK pol NOVATV24. Muu? Nemoteče! – Desničarji nimajo nobenega programa razen zbiranja okoli JJ in se zato nikdar ne udarijo med seboj. Duhamorno, enoumno, kar volivci redno opazijo. Naj tako ostane. - SDS je edina parlamentarna stranka, ki se ne strinja, da bi VOLIVCI SAMI IZBIRALI LASTNE POSLANCE na volitvah. Pač ne zaupajo lastnim volivcem. Zgovorno. Volivci pa ne njim. Na srečo kaže, da SDS ne bo spremenila svojega mnenja. - Tudi slovenska desnica je seveda kdaj (a redko) hkrati imela predsednika vlade in predsednika parlamenta, ne pa tudi obenem še predsednika države. Ne zato, ker bi desnica imela kakršnekoli moralne pomisleke, da bi to bilo »politično neprimerno in nespodobno ter sistemsko problematično« (kot pravi Kučan). Preprosto tega niso zmogli. Tudi noben uglednež z desne ni nikdar kaj takega izjavil kot Kučan, ko se je desnica za tak trojček potegovala (vselej prepričljivo brez uspeha). – Kučan naj že enkrat utihne, menijo načelni janševci. S čimer gotovo imajo v mislih tudi JJ-ja, ki bo kmalu zrel za pokoj-nino (pustimo, v kateri službi v demokratični državi si jo je prislužil!). – In ubogi desni bodo spet zmogli le minuse in žaljivke. Naj tako ostane, še bodo volitve.
NeMoresVerjet
12. 07. 2022 12.11
+0
Kaksen program pa ima Levica, bu.tec? V zadnjih 30+ letih je bilo najslabse pod levimo vladami. Kje je program Svobode? Davki pa sede je na riti med najvecjo krizo? Vse drzave so se ze zmenile za plin, mi bomo dobiki najslabso ceno. Zakaj? Ker je Golob prezaposlen z nakladanjem, kadrovskimi spremembami, cakanjem na nagrado iz Gen-Ija, Bruseljska kokos se se zmeraj hodi slikat, med tem ko je ocitno, da je ziv bog ne j. pet posto. Kaj je tam pocela 4 leta se sama ne ve. Mrs Schengen jo verjetno klicejo zato, ker se ji smeji vse znotraj te meje. Program :)))) Davke pobirat 10 let pa takim bu.tcem kot si ti obljubljat stanovanja? Da jih vidis ravno preden gres na drugi svet? Namesto s krizo pisat interventne zakone, da po Orbanovsko prevzamejo rtv? Bog ne daj da bi bil ta cirkus od televizije eno leto brez levicarskih zmazkov. Le kako bomo preziveli! Program :)))) Odstranjevat ograje tik pred morebitnimi novimi spopadi? Genijalno. In res prioriteten problem. Koga briga energijska kriza, nafta, narascanje cen, OGRAJE so prioriteta! Program :)))) Joj komaj cakam, da vsi bu.tci prejmete racune za gretje. Potem boste dejansko morali plesati, da se boste vsaj malce ogreli.
Cervantes Saavedra
12. 07. 2022 12.35
+2
za NeMor: Na levici se že vso zgodovino prepirajo zaradi manjših razlik v programih, na desni nikdar (ker ga nimajo). Dovolj je klerikalizem in udinjanje velikemu kapitalu. Desničarski program, lepo te prosim! To si celo ti moral opaziti. - Slovenija je 30 letih dosegla velik gospodarski razvoj. A po zaslugi tistih 6 let, ko so desni bili na oblasti, sicer ne!? - A ti misliš, da je vladanje Goloba zadnjih mesec dni krivo za pomanjkanje virov plina pri nas!? Nihče prej? Tudi ne desničarka Merkel, ki je zaradi interesov velikega kapitala forsirala ruski plin vsej EU? - V Bruslju ima tudi slovenska desnica svoje kokoši, nič jih ne omenjaš. Tista desnica, ki je celo v lastni stranki EPP vedno na njenem mračnem "iliberalnem" delu. Kjer jih pa j... vsa demokratska evropska desnica. - Da ni pri nas stanovanj za mlade družine, pa je kriv naš veliki kapital (taki, ki slučajno jahtajo ob Mavriciju ipd), ki si jih želi videti kot podnajemnike v njihovih blokih. - Orbanovski prevzem naše nacionalne RTV pa se na srečo ni posrečil. Kjer njen lastni gen. direktor predlaga ukinitev naročnine in ukinja najbolj gledane oddaje! Halo! Zmazke pa imaš vsak dan na NOVATV24, kjer v vsej njeni zgodovini doslej niti enkrat niso opazili nobene Janševe slabe poteze. Si ti opzail? Halo! Čisto po Orwellovsko! - A ti misliš, da se prestrašeni Putin ne bi upal dvigati cen svojih energentov in zapirati pip, če bi JJ še bil na oblasti? (Pa po Božji volji ni več!) Halo!? Po tvojem je škoda, da NATO ni poslušal modrega Janšinega predloga, naj se z ruskim letalstvom udarijo na ukrajinskem nebu!? Kamor bi prihrumela tudi slovenska vojaška letala. - In, mimogrede, čisto nič nisi odgovoril na moje zgornje podatke. Jaz pa verjamem, zakaj ne.
tornadotex
12. 07. 2022 13.03
-3
Hahhahahhahahahaaaa ,ta je dobra da desnica nima programa....Levica je tista , ki nima nobenega ,popolnoma nobenega programa, se pa ,to pa priznam, izmišljujejo sproti....In to vlečejo takšne poteze, ki bodo Slovenijo pripeljale do predčasnega propada in konca te izgubljene vlade.....Cervantes,, ne vem kako ,ker imaš nekaj dobrih ugotovitev, kako lahko podpiraš propadlo levo opcijo, brez programa je šla že na volitve....Zakon o zdravstvu ,ki je sedaj na mizi, smejijo se mu že doktorji in vsa zdravstvena srenja,in se sprašujejo, če jo to napisal Jonas za kakšno humoristično oddajo....Zakon o energentih povroča zastoje, prekinitve dobave...kaj več se pa še niso izmislili...toliko o tvojih programerjig...
Cervantes Saavedra
12. 07. 2022 13.54
+2
za tornad: Na desni se nikoli ne prepirajo zaradi svojega programa, ker ga (skoraj) nimajo - le klerikalizem in podpora velikemu kapitalu. Pri nas še podpora kvizlinštvu. Imaš drugo razlago, zakaj ne!? Levica (socialisti, socialdemokrati, komunisti, liberalci...) ima preveč različnih programov, zato je neenotna in se medsebojno prepira. Kot zdaj pri nas ob zdravstvenem zakonu. A zato imajo volivci več izbire. - Golob pa ni levica, celo zaprosil je v Bruslju za vstop v sredinsko poslansko skupino. In v tako kratkem času ni mogel izdelati kakšnega velikega programa, saj ima še probleme z organizacijo novonastale (resda zmagovite) stranke.
ćurkl
12. 07. 2022 11.40
+1
Ne glede na predvolilno "kuhinjo", moja kandidatka je Nataša P.M. Žal mi je Marte Kos. Prepričan sem, da bi bila dobra predsednica. Ne morem se strinjati z bivšim predsednikom Kučanom, da ne bi bilo prav, da ena stranka zasede 3 ključna mesta v Državi. Če Narod tako izvoli ...
ćurkl
12. 07. 2022 11.41
+2
... mar bi morali dati položaj predsednika Države Logarju iz usmiljenja?!
JanezNovakJohn
12. 07. 2022 11.31
+6
ga Marta Kos ima moj glas.
JanezNovakJohn
12. 07. 2022 11.33
+6
Upam da ji bo gibanje Svoboda zagotovilo močno kampanjo.
JanezNovakJohn
12. 07. 2022 11.41
+5
Mislim da ga. Marta Kos ima širino, inteligenco, izkušnje, eleganco, šarm.
mali.mato
12. 07. 2022 13.46
+0
zajebant2
12. 07. 2022 11.29
-6
Fašisti levi bi vse radi prevzeli
Cervantes Saavedra
12. 07. 2022 12.05
+3
za zaj: Za razliko od desnih fašistov, a ne?
KVAJSTABO
12. 07. 2022 10.58
-7
Marta, ne matraj se, no... ne bo ti uspelo. Kar sedaj se zamrzni, škoda časa za branje tvojih izjav. Rajši Musarjevo kot Kosovko.
mali.mato
12. 07. 2022 13.47
-1
crestor
12. 07. 2022 10.53
+0
Kot smo navajeni, levaki uničijo vse okoli sebe, potem pa se od žlehnobe pogrizejo še med sabo. Že neštetokrat videno...
morjeblata
12. 07. 2022 10.50
+5
Ne morem videt ne ene ne druge. Vsa ta predsedniška kampanja je en sama štala ...
murinar
12. 07. 2022 10.47
+7
V Slo se ne bo nič spremenilo ,kajti to enim zelo koristi ! Samo primer --Bratšek obkradla vlagatelje --delničarje NKBM in glej ga hudiča je spet v vladi ! Saj ni res pa je !
KVAJSTABO
12. 07. 2022 11.00
-1
TitCankar
12. 07. 2022 10.46
+2
Zdaj je že z Kučanom vse narobe, ker je bil mnenja, da ni dobro, da bi bila Kosova predsednica države, ker bi imela ena stranka vse vzvode oblasti v svojih rokah! Kučan je stari maček, ki ima politiko v malem prstu! Vsi ostali politikanti so luk in voda oz. nedonošenčki proti Kučanu! Povrh tega pa je resno vprašanje, če je Kosova sploh primerna za kandidatko na volitvah! Bolje bi bilo, da kandidira Novakova, ki bila gotovo nova predsednica države!