Slovenija

Obujanje zgodovine izpod Mangarta: smučarska tekma ameriške 10. gorske divizije

Log po Mangartom, 03. 06. 2020 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
57

Natančno pred 75. leti je vršalo na zasneženem melišču pod Mangartom. Ameriški vojaki 10. gorske divizije so se pomerili v veleslalomu. Tekma je na prizorišče privabila več kot 500 vojakov, od tega jih je tekmovalo 76, ciljno črto pa jih je prevozilo zgolj 24, saj je bila proga strma in zelo zahtevna. V občini Bovec so podoživeli ta dogodek in na Mangartskem sedlu priredili slovesnost.

Da šport in vojna lahko najdeta skupno pot in se povežeta, so se danes spomnili ob spominskih tablah ob pentlji na Mangartskem sedlu. Priredili so slovesnost ob 75. obletnici smučarske tekme, ki so jo 3. junija 1945 na ozki strmi progi na mokrem, spomladanskem snegu pod Mangartom izpeljali pripadniki 10. gorske divizije ameriške vojske. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Matej Tonin, prireditve pa so se udeležili tudi ameriška veleposlanica Lynda Blanchard, nekdanji bovški župan Danijel Krivec in zdajšnji bovški župan Valter Mlekuž.

 

Obeležitev smučarske tekme pod Mangartom, ko so se v veleslalomu pomerili ameriški vojaki  10. gorske divizije.
Obeležitev smučarske tekme pod Mangartom, ko so se v veleslalomu pomerili ameriški vojaki 10. gorske divizije. FOTO: Aljoša Kravanja

Letos naj bi pod našim vršacem potekala tudi spominska smučarska tekma, ki naj bi se je udeležili svojci nekdanjih tekmovalcev, vendar je načrte bovški občini prekrižal novi koronavirus. So pa trije pripadniki 132. gorskega polka iz Bohinjske Bele simbolično odsmučali nekaj zavojev po skromno zasneženem melišču. Informativni tabli o smučarski tekmi na Mangartskem sedlu pa sta dobili družbo – posebne zložljive smuči, ki jih uporablja Slovenska vojska.

Simbolični zavoji predstavnikov 132. gorskega polka po ostankih snega pod Mangartom
Simbolični zavoji predstavnikov 132. gorskega polka po ostankih snega pod Mangartom FOTO: Aljoša Kravanja

Šport in vojna sta se skozi zgodovino srečala na isti poti 

V Sloveniji sta bila vidnejša smučarska podviga: tekma slovenskih partizanov v Cerknem januarja 1945 in na Mangartu takoj po vojni, 3. junija 1945, kjer so tekmovali ameriški vojaki 10. gorske divizije.

Mangartska zgodba bi kmalu utonila v pozabo, a je upokojenega brigadirja Slovenske vojske iz Tržiča Janeza Kavarja, člana Združenja vojaških gornikov Slovenije, prevzela in zaposlila za vrsto let, o čemer smo že podrobno pisali. O njej mu je uspelo izbrskati najmanjše podrobnosti. "Zanimivo, ampak prav vse o mangartski tekmi sem izvedel v Ameriki, iz ameriških virov. Slovenci za tekmo Američanov do nedavnega pravzaprav sploh nismo vedeli. Tudi domačini z Bovškega ne. Do zdaj mi je uspelo najti le možakarja iz Trbiža, ki so ga kot dečka ameriški vojaki vzeli s sabo na Mangart. Največ podatkov sem dobil v javni knjižnici v Denverju, kjer je shranjen arhiv 10. gorske divizije. Imel sem srečo, da sem se imel možnost pogovarjati z veterani – udeleženci tekme," nam je pred časom pripovedoval.

Vojaki so tekmovali večinoma na smučeh, ki so jih zaplenili vojakom nemških gorskih enot.
Vojaki so tekmovali večinoma na smučeh, ki so jih zaplenili vojakom nemških gorskih enot. FOTO: Denverska javna knjižnica

Fotografije iz Amerike povod za obuditev zgodovine

Janez Kavar je o mangartskem podvigu izvedel po naključju. Leta 1996 je leto dni študiral na ameriški vojaški vojni šoli in po zaključku obiskal smučarski muzej v Vailu v Koloradu. Tam je našel monografijo Vojaki na smučeh o 10. gorski diviziji, v kateri je našel fotografije in zapise o mangartski tekmi. Zgodba ga je takoj pritegnila in od takrat je raziskoval in zbiral gradiva. "Od ameriških prijateljev in iz arhivov sem dobil neprecenljiv zaklad fotografij, ki so med drugim ene prvih barvnih posnetkov na Slovenskem," je bil navdušen.

In prav te fotografije so glavni razlog, da se je bovška občina odločila, da ovekoveči spomin na dogodek 3. junija 1945 in mu prizna pomen. Na pobudo nekdanjega župana Danijela Krivca je padla ideja o prvi spominski tekmi. Pobuda se je uresničila 4. junija 2011 na istem pobočju pod Mangartskim sedlom in en junijski dan kasneje kot leta 1945. Dogodka so se udeležili tudi potomci takratnih tekmovalcev na Mangartskem sedlu, številni predstavniki državnih, vojaških in civilni sfer.

V naslednjih letih pa je občina skupaj z Združenjem vojaških gornikov Slovenije na Mangartskem sedlu postavili spominsko obeležje in ob njem vsako leto tudi spominsko slovesnost.

Mangartska tekma je hkrati pomenila trening za naslednjo zavezniško tekmo v alpski kombinaciji pod Velikim Klekom v Avstriji, konec junija 1945, kjer je bil prav tako skupni zmagovalec Walter Prager.
Mangartska tekma je hkrati pomenila trening za naslednjo zavezniško tekmo v alpski kombinaciji pod Velikim Klekom v Avstriji, konec junija 1945, kjer je bil prav tako skupni zmagovalec Walter Prager. FOTO: Denverska javna knjižnica

Zaradi strmega in zahtevnega terena so progo poimenovali pralniška drča

Veleslalomsko tekmo je organizirala posebna divizijska služba (Division Special Service), ki je bila tudi sicer zadolžena za razvedrilo in rekreacijo vojakov po bojih. Progo je zakoličil Karl Stingl, po rodu sudetski Nemec iz Kraslic na Češkem. "Veliko zanimanje je na Mangartsko sedlo privabilo preko 500 vojakov – gledalcev iz polkov divizije nameščenih v italijanski Čenti, v Bovcu, Kobaridu in Trbižu. Na tekmo se je prijavilo 76 tekmovalcev. Med njimi so bila najslavnejša imena ameriškega, pa tudi evropskega oziroma svetovnega alpskega smučanja tistega časa," je pozabljeno zgodbo obudil Kavar.

Tekmovali so večinoma na smučeh, ki so jih zaplenili vojakom nemških gorskih enot. Obkolili in zajeli so jih pod Alpami pri Gardskem jezeru. Smuči niso bile enake in so bile najbrž zaplenjene na različnih koncih okupirane Evrope. Proga je bila ozka, strma, sneg moker, spomladanski, zato so jo poimenovali pralniška drča. Izraz je bil žargon ameriških vojakov v drugi svetovni vojni za drčo, v katero so po tuširanju metali umazano perilo, je pojasnil Kavar: "Ciljno črto je prevozilo le 24 tekmovalcev, eden je bil diskvalificiran, vsi ostali so odstopili. Zmago je slavil Walter Prager, po rodu Švicar iz Davosa, sicer tudi prvi svetovni prvak v smuku, na prvem svetovnem prvenstvu FIS v Mürnu leta 1931. Drugo mesto je zasedel Steve Knowlton, tretje pa Sigmund Engel, po rodu Avstrijec." Čeprav je veleslalomsko progo zaznamovalo veliko padcev, pa je tekma minila brez hujših posledic.

Rupert von Trapp, bolničar na tekmi pod Mangartom (z rokami v žepu)
Rupert von Trapp, bolničar na tekmi pod Mangartom (z rokami v žepu) FOTO: Denverska javna knjižnica

Zakaj so Američani organizirali tekmo na Mangartu?

10. gorska divizija je prišla v Posočje maja leta 1945 zaradi nerešenega mejnega vprašanja na slovenski zahodni meji. Začasno mejo med Italijo in Jugoslavijo je predstavljala Morganova linija. Ta demarkacijska črta je razmejevala zahodno cono A z zavezniško vojaško upravo in vzhodno cono B z jugoslovansko vojaško upravo. "Cono A je vojaško zasedla oziroma okupirala 10. gorska divizija, ki je v ameriški vojski v II. svetovni vojni predstavljala posebno, elitno in edino ameriško divizijo za bojevanje v gorah in zimskih razmerah. V njej je bil zbran cvet ameriškega alpskega smučanja. Ob Američanih tudi Evropejci, ki so pred fašizmom in nacizmom emigrirali v ZDA, zlasti Švicarji, Avstrijci, Norvežani, Čehi oziroma sudetski Nemci. V diviziji je bilo tudi nekaj vojakov slovenskih korenin," je razložil Kavar.

Ko so Američani iz Trbiža prišli v Bovec in zagledali zasnežena melišča, so jih premamila, in hitro je padla odločitev o tekmi. "To je bila prva smučarska tekma 10. divizije po zimi leta 1943/44 oziroma njenem odhodu na evropsko bojišče na Apeninski polotok, decembra 1944,"  je strnil Kavar, zakaj je tekma imela poseben pomen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arguss
03. 06. 2020 21.23
+7
Tehnološko napredno Slovenijo je v temeljih zabetonirala AustroOgrska in nobeden drug. Tudi TITO in njegova manipulacija narodov te ne reši.
CyberWorm00000
03. 06. 2020 20.52
+2
janšisti lohka se na glawo obračate : )) partizani so bli na prawi strani dombrančki pa na napačni itd :))) pustmo detalje kdo je rešwau sestreljene pilote itd:_ )))
CyberWorm00000
03. 06. 2020 20.55
+2
ajde kdo je rešu sestreljenega angleškega pilota nad slowenijo : ))) domobranček?
Victorinox
03. 06. 2020 21.52
+0
Zakaj so ameriški tankisti zaganjali tanke v Trstu ob zasedenosti tega ozemlja. Zato, ker so vrli partizani streljali na tramvajske žice. So bili to res zavezniki?
Portolonca
03. 06. 2020 19.17
+2
Od Marije Terezije in Franca Jozefa smo dobili, Slovensko šolstvo železnico in krompir, da nismo bili lačni, od Komunistov pa Komunizem, pohabljanje naroda krajo in 75. letno okupacijo. Toliko o Zgodovini in sedaj V SEDANJOSTI pa Komunisti posiljujejo z Cirilico in učijo Slovence Albansko.
tovarišinajuriš
03. 06. 2020 19.29
+20
...in bili smo kmeti in cesarski vojaki,ki smo se borili in umirali za cesarsko krono,v Jugoslaviji smo z golimi rokami postavili industrijo,da so novodobni kapitalisti imeli kaj ukrasti in razprodati in razvili znanje katero se je upoštevalo tudi na zahodu,boriti se nam ni bilo potrebno proti nikomur,ker so se nas bali,ne pa kot danes,tako da ne budali...
Krainerland
03. 06. 2020 20.57
+0
Ko se je svet najbolj razvijal smo v sloveniji gledali partizanske filme, uvajali zadruge ipd,,
mackintosh
03. 06. 2020 21.15
+2
in komunist (komisar mladinske brigade na pohodu v jajce) je predsednik vlade. res ne bo več dolgo. a daj malo pokomentiraj :)))))))))
tovarišinajuriš
03. 06. 2020 19.17
+5
...ko je bil Tovariš Tito glavni, smo imeli pozimi sneg in poleti sonce...
Krainerland
03. 06. 2020 18.10
-4
Kdo nam je vrnil nazaj primeorsko. Partizani? Če verjemš
CyberWorm00000
03. 06. 2020 18.18
+14
wojska antona rupnika . ))) pa še slawnstno so prisegli tam na stadionu ;: )))
CyberWorm00000
03. 06. 2020 18.20
+6
bjohnson
03. 06. 2020 19.16
-13
Primorsko brez Gorice in Trsta! Zaradi partizanov!
Krainerland
03. 06. 2020 20.52
+4
Arguss
03. 06. 2020 21.20
+4
Tehnološko napredno Slovenijo je v temeljih zabetonirala AustroOgrska in nobeden drug.
Arguss
03. 06. 2020 21.39
+1
RedCell
03. 06. 2020 17.36
+6
Naš thinc se za srce drži...pri ameriški himni... loleeeee
CyberWorm00000
03. 06. 2020 17.15
+13
drgač more bit pa to močna kajla domobrančkom : ))) da so se amerikanci družli pa bli zawezniki s partizani : )))
marker1
03. 06. 2020 17.46
-2
Ne zavajaj. Kmalu potem so nam nam odplavali Gorica, Trst in Furlanija-Julijska krajina, pa ne zaradi domobrancev, ampak našega komunističnega vodstva. Nekateri naivneži še danes prekladajo kamenje po Sabotinu.
CyberWorm00000
03. 06. 2020 17.48
+11
drgač pa beseda partizan sploh nima weze s politko : )) wojaška taktika bojewanja proti močnejšemu nasprotniku itd : ))) prwič so se pojawli w ameriki w držawljanski wojni itd: )))
Krainerland
03. 06. 2020 18.11
-9
supergigi
03. 06. 2020 17.13
-10
Končno smo se z novim obrambnim ministrom znebili obubožanih Rusov, ki samo jemljejo in nič ne dajo. Še toliko niso bili, da bi pritisnili na Hrvate za Piranski zaliv.
krmeki
03. 06. 2020 16.53
+8
A nesposobni in lažnjivi Tonin je še kar minister? Ali res nima nobene morale in sramu
nightifly
03. 06. 2020 16.51
+29
Zanimivo ,,,tudi v Italiji, Forza nuova ,Casa Pound , fasisti taki in drugacni vsake toliko skusajo narediti revizijo konca 2.svet .vojne. Po eni strani razumljivo ,ker ze od 1943 leta zivijo v sramoti in s sramoto na glavi in v srcu . Pa beres casopise, gledal TV , kjer permanentno zalijo vsevprek , izvajajo mobing nad ljudmi , vedejo se zivalsko ,nobene kulture nimajo v sebi . In glavna naloga jim je - povrniti legitimnost najhujsega sistema ,ki ga je mogoce zamisliti -fasizem . Skozi vse mogoce luknje bi radi spravili v kaksen zakon vsaj eno majhno klico ali gomolj opravicila , ki bi cez cas zraslo v Resnico . TO SE NE MORE IN SE NE BO NIKOLI ZGODILO .Tega se lahko zavejo tudi slovenski pomagaci pri tej nesluteni moriji lastnega naroda . Nikoli . Nemcija ne bo nikoli vec ,v tretje naredila napake ,da bi se sla hegemona , ker bo to propad germanov . In bogi slovenski zblojenci ,ki se vedno vztrajajo v duhu nacizma , so veliko slabsi kot zafdnji japonski vojak ,ki je ze 40 let nazaj prisel iz dzungle ,ker ni vedel ,da je konec vojne . Toda domobrani to zelo dobro vedo . Od maja 45 leta ,,,oz. po pravici povedano ,ze nekaj let prej , pa so vseeno se dvakrat sveto prisegli posasti na stadionu v Ljubljani . Jaz jim pravim ,samomorilci , verski blaznezi , Uzivalci v trpljenju . Samo to jih caka -vecni pekel . Noben clovek se ne more pregresiti proti narodi ,proti ocetu ,materi ,bratu , setri v imenu nekega boga . To je tisti izvirni greh ,ki ga ne bodo mogli nikoli izbrisati iz svoje duse , in prav ta jih zre ,jih pozira njegov ogenj . Vecno v peklu .
Rade 74
03. 06. 2020 17.10
+14
Kollerik
03. 06. 2020 17.39
+8
marker1
03. 06. 2020 17.49
-1
Nekaj važnega ste pozabili dodati. Vse zahod je bil nastrojen in je še vedno proti komunizmu in mednje smo spadali tudi mi. Sicer tudi danes ni drugače razen zadnjih treh mesecev.
Jerry321
03. 06. 2020 16.42
+0
Glede na trenutno dogajanje v zda bi morala veleposlanica biti poklicana na zagovor in ne fotošuting. Vendar glede na trenutno vlado je to jasno, ker razen fotošutingov niso sposobni speljati nobene koristne stvari
nightifly
03. 06. 2020 16.38
+5
Esprit 03.06.2020, 15:52:00 -2 To ne moraš verjet,..dajte nehajte z to vojsko že enkrat in temi paradami. Ne moraš verjet, da smo se vrnili nazaj v leto 1942...glava boli od norosti na oblasti in njenih vplivov. ODGOVORI//////////// Zanimivo , Trump ,ki je baje desnicar zeli obnoviti vojaske parade v znak spostovanju zmagovite vojske , ki je na drugem kontinentu pomagala uniciti prav tisto hordo ljudi ,germanov ,ki so se odlocili pokoriti svet in uniciti ,tako mimogrede tudi Slovence . Trump javno casti zmagovalce 2. svet. vojne , tudi slov .partizane . Gre mogoce to komu v nos ?
yokerxdinterfan
04. 06. 2020 15.08
gre našim levim ker nismo bolj pod rusi in našim desnmi ki kar nekaj blebetajo.
nightifly
03. 06. 2020 16.32
+5
Kje je pa predsednik vlade R Slovenije ?
mackintosh
03. 06. 2020 17.56
+9
sebak81
03. 06. 2020 16.26
+0
Vsi vemo zakaj točno in pod kakim nazivom je bil tam Danijel Krivec...
Bolfenk2
03. 06. 2020 16.14
-28
V bistvu je šlo za tekmo okupatorjev, saj so bili ameriški vojaki v tem delu Slovenije okupatorji ker tam ni bilo slovenskih partizanskih enot. Ne vem zakaj v Sloveniji častimo ta žalostni dogodek.
CyberWorm00000
03. 06. 2020 16.20
+15
walda šwabi so bli sam oboroženo gasilsko društwo : ))))
nightifly
03. 06. 2020 16.30
+12
Okupatorji ? Okupatorji cesa ,koga ? A niso bili Americani ,partizani ,torej slovenska Rezistenca na isti strani ? So Amerikanci osztali v Jugoslaviji ?
Augusto Pinochet
03. 06. 2020 16.34
+21
Slo je za tekmo mladih fantov, ki so uzivali zivljenje po koncu vojne...ni vse politika.
Perrun
03. 06. 2020 16.14
+4
Oni so smučali ravno v času, ko so britanske sile domobrance vračale v Jugoslavijo. Čudno da je tole desničarjem všeč...
Milencura
03. 06. 2020 16.04
-8
A kdo gleda naprej, generacije, ki z tem nimajo ničesar ali nočejo, na desetine jih je, kaj bodo mlado jedli še kar NOB in tekovine revolucije, plačevali penzije, jerbije in poslušali Dražgoške pravljice ? potem pa Lačni brez prihodnosti doma z zvezdo na Tintari (( "" Okupatorju v Nemčijo po svetlo prihodnost.
tekha
03. 06. 2020 16.25
+6
Ti si pa res ena cura. Narod, ki ne pozna svoje zgodovine je obsojen da jo ponavlja. Res je bila lakota takoj po vojni tako kot povsod po Evropi, samo potdm je ni bilo. Sedaj pa je in sele bo, pa brez zvezde. Ti lepo pusti Ljubljano pri miru, domobrancki so iz Grosupljega z okolico a petokolonasi in kvislinzi so bili povsod, kar oceta ali pa stare starse vprasaj.
nightifly
03. 06. 2020 16.34
+10
milencura ,,,,,,samo ena resnica je v vsem tem , zal mi je za vse , ki so bili zavedeni , nikakor pa mi ni zal za tiste ,ki so se zavestno opredelili za pomoc okupatorju . Za te pa ni milosti . Ni je bilo in je ne bo nikoli . Krvi sramote in izdajstva se ne da izbrisati ,oprati .
Milencura
03. 06. 2020 16.35
+7
Domobrančki so stvar Ljubljane Ljubljanske nadškofije in OKOLICE z tem ne utrujat Primorsko, Gorenjsko, Štajersko, Koroško, Ptujsko... mi z to Ljubljano in z Komunistično zločinsko nočemo imeti ničesar, sami rajajte znotraj žice saj ste samo za tam in nikjer drzgje.
CyberWorm00000
03. 06. 2020 16.48
-4
kle se strinjam z mekocuro : ))) na štajerskem ni blo domobrančkou itd : ))))
CyberWorm00000
03. 06. 2020 16.53
+7
še en dokaz da domobrančkou nuben ni maru kej preweč : )))
Esprit
03. 06. 2020 15.52
-7
To ne moraš verjet,..dajte nehajte z to vojsko že enkrat in temi paradami. Ne moraš verjet, da smo se vrnili nazaj v leto 1942...glava boli od norosti na oblasti in njenih vplivov.
Augusto Pinochet
03. 06. 2020 15.57
+7
Se strinjam, moramo stopiti v korak s casom. Lepse bi bilo, da se po meliscu spustijo istospolni, zraven pa organizira se dirka pasjih vpreg z bulmastifi.
Augusto Pinochet
03. 06. 2020 15.51
+16
Le kdo spet Domobrance vlece iz naftalina... Jaz sem takozvani Jansist, v druzini smo imeli Domobrance in Partizane pa nimam nic proti enim in drugim in ta tekma je ena od lepih zgodb konca vojne.
yokerxdinterfan
04. 06. 2020 15.09
pri nas eni ne dojamejo da smo imeli zraven še državljansko vojno....pa ne dojamejo tega da so partizani meni nič tebi nič marsikaterega pospravili ker se ni strinjal z politiko ki so jo širli....ni čudno da dobiš domorance....in seveda obratno
mackintosh
03. 06. 2020 15.38
-4
ni v redu. če se domobrančki niso udeležili uradni rezultati tekme ne smejo biti priznani :))))))