Slovenija

Obupani delodajalci: Zaposleni pričakujejo izplačilo pomoči, a nihče nam ne da jasnih navodil

Ljubljana, 13. 04. 2020 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
765

Čeprav je vlada obljubljala, da bo Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije napisan tako, da ga bo v praksi čim lažje uporabiti in da bo obljubljena denarna pomoč čimprej na računih upravičencev, se v praksi kaže ravno nasprotno. "S tako zapletenimi in nasprotujočimi si postopki se v svoji karieri še nisem srečala," opozarjajo iz računovodskih služb. Delodajalci, ki se prav tako izgubljajo v obrazcih, dodajajo: "Kako naj zaposlenim izplačamo plače in to v sprejemljivem roku, če nihče nima jasnih navodil? Ali naj položnice, ki 18. v mesecu ne bodo plačane, pošljejo na vlado?"

 

Računovodje in delodajalci se izgubljajo v zapletenih postopkih in obrazcih.
Računovodje in delodajalci se izgubljajo v zapletenih postopkih in obrazcih. FOTO: Dreamstime

Sredi aprila smo, zaposleni – tudi ali predvsem tisti, ki so bili zaradi izrednih razmer poslani na čakanje – pričakujejo izplačilo plače oziroma denarne pomoči, ki jo je v Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije obljubila vlada. A kot opozarjajo iz računovodskih služb, nihče ne da jasnih navodil, kako ta zakon uporabiti v praksi.

"Osebno sem že kar nekaj časa v poslu in povedati vam moram, da tako konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov v svoji karieri še nisem srečala," je v odprtem pismu vladi zapisala Marija Tomc Muc, direktorica računovodskega podjetja Biro Bonus. "Verjamem, da je bil namen dober. Toda žal naša državna uprava tega zakona ni sposobna v normalnem času in na normalen način spraviti v življenje. Kako naj si sicer razlagamo, da obrazci še vedno niso na voljo, da se pojasnila in razlage zakonov menjajo iz dneva v dan, da so se računalniški programi ponekod sesuli, da telefoni pregorevajo in če že imaš srečo in se nekdo oglasi, ti pove, da ve še manj kot ti in čaka na nadaljnja navodila."

Kot je v pismu poudarila Tomc Mucova, kritika ne leti na zaposlene na Finančni upravi, Zavodu za zaposlovanje in v drugih podobnih institucijah, temveč neposredno na tiste, ki so pisali zakon: "Nesprejemljivo je, da členov ne znate pojasniti oziroma da se ta pojasnila menjajo iz dneva v dan."

Delodajalci bodo stroške marčevske plače dobili povrnjene šele sredi maja, banke jim nočejo pomagati

Za mnoge zaposlene je plača sama po sebi povsem logična stvar, za delodajalca pa lahko pomeni mnogo neprespanih noči in kalkulacij, kaj in kako narediti, da se obračun tudi dejansko izpelje.

S tem se strinja tudi lastnica manjšega družinskega podjetja, ki je želela ostati anonimna. "Tudi direktorji, še posebej manjših ali družinskih podjetij, niso le gospodje, ki ukazujejo iz udobnih foteljev. Za mnoge zaposlene je plača sama po sebi povsem logična stvar, za delodajalca pa lahko pomeni mnogo neprespanih noči in kalkulacij, kaj in kako narediti, da se obračun tudi dejansko izpelje," opozarja.

Dodaja, da zakon navaja načine obračunavanja plač, če so delavci doma na čakanju, če delavci delajo od doma, ali pa če delavci delajo na delovnem mestu: "Vse lepo in prav, dokler ne pride do kombinacij različnih oblik dela. V teh primerih ni jasnih pojasnil, kako obračunati plačo, če, recimo, pride delavec za dva dni v službo, ostale dni pa je doma na čakanju."

Nadaljuje: "Lepo se sliši tudi, da bo država povrnila stroške plač za zaposlene, ki so na čakanju. A zaposleni ne vedo, da bodo delodajalcu stroški plače, ki jo mora izplačati 15. aprila., subvencionirani s strani države šele 10. maja. Kje naj torej nekdo, ki je moral povsem prenehati z delom, dobi sredstva za izplačilo?"

Njihovo podjetje, kot navaja, še vedno obratuje, da si "kljub zelo slabim razmeram zagotavljamo vsaj minimalne prihodke za redno poslovanje". Za poplačila nekaterih dobaviteljev pa bi nujno potrebovali nekaj premostitvenih sredstev. "Vendar pa se banke trenutno prioritetno ukvarjajo z moratoriji, zato so nas postavile na stranski tir, kar pa je zelo velika napaka. Podjetja, s podobnimi težavami kot mi, se bodo znašla v hudih likvidnostnih težavah in zaradi nespoštovanja obveznosti do dobaviteljev izgubila zaupanje le-teh, kar pa bo poleg vseh trenutnih težav resno ogrozilo ali celo onemogočilo nadaljnje poslovanje. Dobili smo pojasnila, da se zaradi nejasnih vladnih ukrepov zadeva zapleta in da v kratkem še ne bo možnosti za odobravanje novih posojil," stiske manjših podjetij razkrije sogovornica.

Banke so nas postavile na stranski tir, kar pa je zelo velika napaka. Podjetja se bodo znašla v hudih likvidnostnih težavah in zaradi nespoštovanja obveznosti do dobaviteljev izgubila zaupanje le-teh, kar pa bo poleg vseh trenutnih težav resno ogrozilo ali celo onemogočilo nadaljnje poslovanje.

Paradoks: Plače morajo biti po zakonu izplačane najkasneje do 18. v mesecu, nekateri obrazci za izplačila pa bodo na voljo šele od 23. aprila

Po zakonu je delodajalec dolžan delavcu izplačati plačo najkasneje do 18. v mesecu. "Uspeli smo zbrati denar za plače zaposlenim, ki se kljub razmeram trudijo in pošteno opravljajo svoje delo. A kako naj jim izplačamo plače? Vlada je jasno napisala, da so upravičeni do dodatka 200 evrov, ki ga je delodajalec dolžan izplačati, v ta namen pa mu ne bo potrebno plačati prispevkov za PIZ. Super! Vendar pa je Fursov program za oddajo obračuna plač (tako imenovanih REK obrazcev) zaklenjen in bo ponoven vnos možen šele po 23. aprilu. Oddaja REK obrazca pa je osnova za izplačilo tega dodatka," o le enem od paradoksov, s katerim se ta hip srečujejo tako delodajalci kot računovodstva, pove anonimna lastnica družinskega podjetja.

"Kljub temu, da sem vprašanje glede izplačila plač naslovila že na kar nekaj naslovov in sem prepričana, da nisem edina, do danes nisem nikjer zasledila jasnih odgovorov na to vprašanje. Nihče noče prevzeti odgovornosti, ko pa se bodo delavci pritožili, bodo pa vsi s prstom kazali na izkoriščevalske delodajalce," je dodala in pozvala vlado, naj nekdo končno javno pojasni, kako naj delavcem izplačajo plače in to v sprejemljivem roku. Meni pa, da ta rok zagotovo ne more biti šele po 23. aprilu: "Ali naj delavci položnice, ki 18. v mesecu ne bodo plačane, pošljejo na vlado?" Pa ne le to, opozarja: "Namesto izvršitve direktnih bremenitev jim bodo banke obračunale provizije, ker niso zagotovili zadostnega kritja za obveznosti. Obračunale jim bodo zamudne obresti za morebitne neplačane kredite, kreditne kartice bodo blokirane, nekateri otroci ne bodo dobili preživnin ..."

Zaključi, kako pomembno se jim zdi, da svojim delavcem izplačajo plače in to čimprej: "Zavedamo se, da je dolgoročnejši stabilen obstoj podjetja možen le z odgovornim delom zadovoljnih delavcev. Poleg tega pa naših zaposlenih in njihovih družin ne želimo pahniti v še večje osebne krize."

"Poznam vaš odgovor, boste pač naredili poračun"

Večina plač za marec je že obračunanih, pojasnjujejo v računovodstvih, a kaj to pomaga, če denarja ne morejo izplačati. "Vi si lahko privoščite, da obrazci za oddajo davčnih odtegljajev še niso na voljo. Pa je kdo pomislil na podjetnike, naše stranke? Naj tudi oni rečejo svojim zaposlenim – žal, v tem mesecu bodo plače po 23. aprilu? Naše stranke pa morajo ljudem dati denar za zasluženo delo v marcu. In mi, njihovi računovodje, jim moramo povedati, koliko," je opozorila Tomc Mucova.

"Poznam vaš odgovor, boste pač naredili poračun," pa svoje pismo nadaljuje direktorica računovodskega podjetja. In se obenem sprašuje: "Se sploh kdo zaveda, da se na vrat na nos spreminjajo informacijski sistemi, programirajo nove nastavitve obračunov, nadgradnje ...? Se je kdo vprašal, kakšne stroške bodo imeli podjetniki s tem? In koliko časa bo šlo za to, zdaj, ko se je potrebno maksimalno angažirati drugje?"

Prosim, da pri naslednjem paketu preverite, če ga je državni aparat sposoben izpeljati ter če so ga pravniki sposobni nedvoumno in pravočasno razložiti.

"Za konec vas prosim še, da mi pomagate rešiti še eno, (tudi) moralno vprašanje. Vprašanje, ki je z vidika človeka na respiratorju na Infekcijski kliniki, lahko tudi nespodobno ... Pa vendarle. Komu naj vse te obračune in poračune zaračunamo? Naj to zaračunamo strankam, med katerimi so tudi take, ki od 12. marca do danes niso zaslužile niti centa? Naj jim svoje pošteno delo kljub temu zaračunamo in se v očeh marsikoga postavimo na temno stran vojnih dobičkarjev? In če ne – s čim naj pošteno plačam svoje zaposlene, ki med letošnjimi velikonočnimi prazniki obračunavajo plače za stranke, pripravljajo vse potrebno za vloge na Zavod za zaposlovanje in obupujejo nad dnevnimi spremembami pojasnil zakona in postopkov? Delamo več kot 10 ur dnevno, na sobote, nedelje in praznike," je še izpostavila direktorica računovodskega podjetja, ki je pismo zaključila takole: "Prosim, da pri naslednjem paketu preverite, če ga je državni aparat sposoben izpeljati ter če so ga pravniki sposobni nedvoumno in pravočasno razložiti."

Tudi samozaposleni še ne vedo ničesar

Kot nam je potrdila ena od lastnic kozmetičnih salonov, tudi samozaposleni, ki prav tako čakajo na obljubljeno državno pomoč, o tem, kako bodo potekala izplačila ne vedo še ničesar. "Da za nas še ni nobenih navodil, mi dnevno sporoča moja računovodkinja," nam je povedala. Ve sicer, da bo od jutri naprej na spletu na voljo vloga za samozaposlene, a kdaj bo denar na njenem računu, ne vesta niti ona niti njena računovodkinja.

Medtem pa iz Nemčije ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (765)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
22. 04. 2020 08.38
+1
sem pod en članek nekaj dni nazaj napisal kako bo glede denarja pa so me tako napizdili ,da kako je to enostavno izpolniš papirje oddaš in evoga tako kot so rekli bo denar na računu,vse pošlihtano kot mora bit prispevki za delavce plačani tudi 80 % plača za njih ker so na čakanju in tako naprej.sem dodal komentar ,da ko bo čas se bo videlo koliko sem se motil. zapufali nas bodo brez potrebe za več kot so nas z bančno luknjo zaradi dajanja posojil brez zavarovanj in projetkov takšnih in drugačnih na prostorih njihovih poslancev in znancev.desetletaja se slovenija v večini ne bo pobrala.30 le t je od odcepa iz juge pa nas vsi prehitevajo na vseh področjih.to smo pridobili s to potezo pred leti.eni so res.
PRIMOŽ VERBOVŠEK
14. 04. 2020 14.57
-1
ko je potrebno dat delavcu vsi delodajalci najbol bogi, a ko si pa delijo dobicke pa na delavce pozabijo in si polnijo svoje zepe seda pa najbol bogi
periot22
14. 04. 2020 20.48
+10
Imamo vlado ki laze,krade zavaja,unicuje podjetja in ljudi imamo najslabso vlado v zgodovini Sloveniji!
zibertmi
22. 04. 2020 08.43
+2
primož moraš imet ,da lahko nekomu daš.je res da nekateri imajo in jamrajo spet drugi pa s težavo rinejo skozi posle ali zato ker vsepovsod ne pridejo zraven spet drugi so si nabavili stroje pa iz kake drugega razloga ne dobijo posla.pri nas se vse tako hitro spreminja ,da še predno končaš delo za katerega si se mogoče zapufal že imaš nekje na parkirišču stroj za nekaj miljinov ,ki ga bo počasi uničila rja
andro69
22. 04. 2020 16.37
+1
Kako si pa ti udaril mimo...upam da nisi upravicen do kaksne pomoci...
SLObunkeljn
14. 04. 2020 10.12
+8
Sekta se je po primitivnem pljuvanju in sejanju mržnje po JU, policistih, študentih, umetnikig, priznanih infektologih in epidemiologih, ki se ne strinjajo z ljubljenim vodjem, zdaj preusmerila še na s.p.-je, ki opažajo, da zakon ni ravnoto, kar so obljubljali. Vse uničiti in za noveno ceno ne priznati, da je ljubljeni vodja brcnil v temo, ali vsaj obljubljal preveč! Beda od bede!
hayo72
14. 04. 2020 09.07
+4
Ker verjamejo vsakemu prvi dan bi ze moral dat ljudi na borzo pa bi bli vsi zadovoljni podjetniki se nebi ukvarjal s papirologijo ljudje bu pa dobili denar od drzave
janmar1234
14. 04. 2020 09.01
+0
Pri nas je problem, ker je lahko delodajalec tudi napol pismen trotl...kier bi mu morali predpise narisati..
saj bo
14. 04. 2020 08.12
-17
Jaz nisem podjetnica, pa vendar vsak dan skrbim za jutri, da bom imela neko zalogo za hude case. In redno placujem davke! Ja, ti grdi Jansa ti. Zakaj nisi napisal vse tako, da te uboge glavice razumejo? Takim, ki jamrajo je treba vzeti in ne dati!
KVAJSTABO
14. 04. 2020 09.23
+9
Če bi bila računovodkinja, bi imela verjetno drugačno mnenje... In dajte obelodanit, zakaj so vsak drug dan drugačna navodila. Tudi jaz ne delam v računovodstvu, spremljam pa kaj se dogaja.
SLObunkeljn
14. 04. 2020 10.09
+1
Draga Branka, blagor ti, tebe je nebeško kraljestvo!
Michel Franco HD
14. 04. 2020 12.54
-2
Če pa gre slučajno kaj narobe,bo že očka poskrbel,da boš imela vse!!
magura
13. 04. 2020 21.54
+11
...ko začnejo jamrati podjetniki,da nimajo za plače delavcem ob tem se pa okoli vozijo z AMG mercedesih za +150.000 evrov ...mi pa res deklc dvigne ! ...hvalabogu se bo malo sčistilo teh kvazi podjetnikov in nategunov , ki znajo samo cuzati denar od države in delovati po sistemu šušmuš ! ...
231koak
14. 04. 2020 08.06
+6
Odpri malarijo al pa kaj. Zaposli par ljudi, zastavi lukno v kateri zivis, poišči dva tri leta starega AMG-ja na mobile.de, pa pikni lizing. Faušljivec
Michel Franco HD
14. 04. 2020 13.00
+2
Ni v tem tvojem zapisu problem. Problem je v teh,ki si vse ustvarijo na kredit lizink, na računu samo zakonski minimum. Pol pa ni sredstev niti za investicije, rast niti za vsaj en mesec sredstev da si likviden. In ti vsak premik na trgu povzroči potres v podjetju
JApajaDAja
13. 04. 2020 21.42
+8
francija...najstrožji ukrepi veljajo najmanj do 11.5....vaš macron!
janezek123@gmail.com
13. 04. 2020 21.26
+13
Ne leva ne desna vlada še nikoli ni nič naredila za običajnega podjetnika. V biznisu moraš bit konzervativen in pričakovat najslabše. Tisti, ki se je zanašal na državo in v zadnjem mesecu še ni konkretno zmanjšal stroškov bo imel težave. Če bo sploh preživel...
Reallife
13. 04. 2020 20.53
+15
Najbolj pokvarjena, lopovska, mafijska vlada do sedaj.. Narod zbudi se. Izgubili se boste v papirjih, da bodo ja čim manj dali navadnemu folku.. Oni si pa talajo.
JApajaDAja
13. 04. 2020 20.48
-15
se ne znajdejo? ja, bo treba začet delat po predpisih in ne kr po domače...vsak zahtevek za € mora imeti papirnato podlago-telefonski klic bo premalo :-)
vinogradnik33
13. 04. 2020 20.41
+16
Še niso uskladili prvega " mega " zakona , zato so komplikacije v drugem in zato bonbončke ne bodo delili prav kmalu ! Drugje , v drugih državah , ki imajo vlado , ki ve kaj in kako delati so te stvari urejene sproti , v nekaj dneh , pri nas pa vse traja in traja in še takrat poskrbijo najprej za svoje !
Bratomil
13. 04. 2020 20.36
-7
Moj šef je tat, tiran in lopov. Celo pričakuje, da bom delal! To je kakor suženjstvo! Moralo bi biti prepovedano v naši državi.
cefre
13. 04. 2020 20.59
+2
Tvojega šefa prijavi tja za kamor imaš dokaze (da je TAT), tu pa se opisujejo povsem drugi problemi! Razen če si mislil PV, a potem povej tako.
Bratomil
13. 04. 2020 21.11
+12
Še niste slišali za sarkazem? Tukaj cela vojska nezadovoljnežev pametuje, kako bi morali imeti podjetniki/privatniki za vsaj pol leta prihrankov in jim privoščijo propad, nezavedajoč se, da bodo kmalu za njimi še oni na socialki.
esq1
13. 04. 2020 20.33
+13
kašno pomoč? Ta plača je za 90% povsem normalno zaslužena.
esq1
13. 04. 2020 20.35
+7
esq1
13. 04. 2020 20.37
+2
cefre
13. 04. 2020 21.01
+3
V marcu je večina, ki naj bi jim bil zakon namenjen delal 10 delavnih dni, potem je začela veljati prepoved!
Necenzura
13. 04. 2020 20.25
+32
Uradnemu govorcu Kacinu vlada zvišala plačo. Kacinova plača po novem znaša 3.386,64 evra bruto, kar je za 375,91 evrov bruto več kot pred spremembo. Pa lahko noč SLOVENIJA
boslo
13. 04. 2020 20.13
+13
Korektno bi bilo,da objavite Simičev odziv
kameltrajbar
13. 04. 2020 20.00
+21
Vlada vas je...........nasponala
123756890
13. 04. 2020 20.00
+43
Država je vsem podjetjem za delavce ki delajo plačala PIZ prispevke, hkrati pa zahteva da plačamo izredni dodatek delavcem. Zdaj pa mene zanima kakšna je to pomoč podjetjem, če morajo dati denar naprej delavcem. Meni ostane od 10 zaposlenih cca 900 eur in kakšna pomoč podjetjem je to, če moraš dati denar naprej. Sem za da delavci dobijo čimveč, samo prej bi morala država kar nakazati delavcem in s tem ne obremenjevati podjetja pod pretvezo da so dali pomoč podjetjem hkrati pa vzeli denar iz žepa podjetja in ga dali delavcem. na koncu se bo vlada trepljala kako so bili dobri plačalai Prispevke in še delavcem dala. Nabiranje političnih toč nič drugega. podjetjem niso dali nič samo dolgove, tole ni nobena pomoč. Slabo mi je od tega. Država bo še zaslužila s temi 3 mrd eur ki so jih ponudili. Spomnite se ko boste vračali denar nazaj državi z obrestmi ker boste prekoračili pogoje.
Moncsa
13. 04. 2020 20.51
+2
Pomoje logika je taka, da želijo tako spodbujati tako delodajalce kot delojemalce, da vztrajajo in garajo naprej. Ter bi rekla da predvidevajo, če delo teče, so tudi prihodki. Po drugi strani ta logika šepa, ker lahko si naprej odprt rekoč da malo dela je še vedno boljš kot nič, hkrati pa imaš bistveno manj prihodkov kot v normalnem primeru. Pri nizkih plačah iz vidika delodajalca ni neke razlike, pri višjih se kar pozna. Delojemalci pa definitivno dobijo več kot sicer.
zvizi
13. 04. 2020 19.57
-14
Najnovejši mobitel in BMW ni garancija za uspeh....Ste se pač mnogi prizemljili...
janezek123@gmail.com
13. 04. 2020 21.28
+2
Razlika med leasingom BMW-ja ali Clio-ta je 200 EUR na mesec. Zaposlitev enega delavca je vsaj 1500 EUR na mesec. Kje misliš, da bo podjetnik najprej rezal stroške?
Michel Franco HD
14. 04. 2020 13.15
+0
Kar delite dislike sam ima prav!!!!! Veliko jih ima s.p. d.o.o. in ne vem kaj še vse na kredite, lizinke. Na računih pa samo zakonski minimum. Pa vsako leto morje, smučanje. Njihovi zaposleni pa životarijo. Na Balkanu pravijo Ima se može se , nema se glumi se.
yokerxdinterfan
13. 04. 2020 19.54
+37
Država ima vse podatke o temu kdo je kje zaposlen. Naj nakažejo na TRR....