Slovenija

Obvezna šolska ekskurzija ni diskriminatorna, če šola finančno pomaga

Ljubljana, 14. 11. 2023 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagovornik načela enakosti je obravnaval domnevno diskriminacijo dijakov, ker je srednja šola organizirala obvezno tedensko ekskurzijo v tujini. Prijavitelj diskriminacije je namreč zatrjeval, da so zaradi tega diskriminirani dijaki, ki si ne morejo privoščiti plačila udeležbe na takšni ekskurziji. Zagovornik je ugotovil, da je šola skupaj s starši zbrala namenske prispevke za plačilo udeležbe na ekskurziji za dijake, ki nanjo zaradi premoženjskega stanja sicer ne bi šli, zato v tem primeru diskriminacije ni ugotovil.

Z anonimno prijavo se je na zagovornika obrnil prijavitelj domnevne diskriminacije, ki je navedel, da namerava določena srednja šola za dijake drugega letnika organizirati obvezno enotedensko ekskurzijo v tujini. Menil je, da bi ta odločitev šole lahko povzročila slabšo obravnavo tistih dijakov, ki si zaradi njihove osebne okoliščine premoženjskega stanja ekskurzije ne bi mogli privoščiti. Zagovornik je tako v postopku ugotavljanja diskriminacije preveril, ali navedbe iz prijave diskriminacije držijo in za pojasnila prosil obravnavano srednjo šolo.

Šolska ekskurzija
Šolska ekskurzija FOTO: Shutterstock

Iz šole so pojasnili, da so se z izvedbo takšne ekskurzije strinjali in jo podprli starši dijakov na roditeljskih sestankih in tudi svet staršev. Pri tem so se dogovorili o zbiranju prostovoljnih prispevkov v šolski sklad, namenjenih plačilu udeležbe na ekskurziji za vse dijake, ki bi si to težje privoščili. Posebej so poudarili, da so ekskurzijo v takšni obliki organizirali tudi zato, da bi se lahko tudi dijaki iz družin v finančni stiski udeležili vsaj ene dejavnosti v tujini. Šola namreč ponuja izbirne ekskurzije. Vodstvo srednje šole je navedlo, da je nekaj staršev že zaprosilo za pomoč pri kritju stroškov, kar je šola odobrila. Prav tako vodstvo zagotavlja, da poskušajo pri dijakih, ki udeležbo odpovejo, neposredno izvedeti, če bi ob finančni pomoči na ekskurzijo šli.

Zagovornik je tako ugotovil, da šola s finančno pomočjo iz posebnega šolskega sklada omogoča, da se dijaki s slabšim premoženjskim stanjem obvezne ekskurzije v tujini lahko udeležijo tako kot njihovi vrstniki, katerih starši oziroma družine nimajo slabega premoženjskega stanja. Zato je odločil, da šola z organizacijo obvezne ekskurzije v tujini ni kršila prepovedi diskriminacije, saj je s finančno pomočjo poskrbela za preprečevanje takšne možne diskriminacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
15. 11. 2023 10.22
obvezna uvedba verouka v osn sole bo samo izobrazila mladino v nediskriminatornosti razlicnih ver
kritika1
14. 11. 2023 14.15
+3
Vse kar je obvezno mora plačati šola. Če ni denarja, ni obvezno in dajte tem modelom enkrat to dopovedat, da lahko zapravijo samo toliko kot imajo in nič več. Ekskurzije in ostala turistična dejavnost pa je dobesedno tržna niša za izbrane, ki na ta račun služijo denar. Spomnim se maturantskega izleta, ki ga j organizirala šola s neko dobesedno hišno turistično agencijo. Ko je prišlo do zapleta sem jim lepo razložil, da to ni stvar staršev ampak šole in šele po tem so dojeli, da to kar organizira šola, plača tudi šola. No, potem so se stvari obrnile v pravo smer, pogodbe so se potem spremenile, obveznosti so bile jasne ..., skratka očitno e danes ne vedo, kaj je dejansko vloga šole, do kje sežejo njene pristojnosti in s tem tudi odgovornosti. Tisti hip, pa ko vstopijo starši s svojim denarjem se razmerja spremenijo , se spremeni odgovornost .. Ampak ustimo to, tisto kar je najbolj sporno je, da na račun otrok preko šole nekateri fino služijo. Ne pozabite, čez leto in pol bo v šolah zastonj prehrana, ta zastonj bomo plačevali vsi in od tega zastonj bodo nekateri fino služili, zato so tudi lobirali za zastonj prehrano, ker vedo, da je njihov dobiček odvisen od števila obrokov in če hrano plačajo starši, se vprašajo, je vredno plačevati nekaj kar otrok ne je, ko pa to plača država, nikogar več ne zanima kaj so bo dogajalo s to hrano. Mi drvimo iz polomije v polomijo in pri šolski prehrani je zanimivo še to, da se s tem strinjajo levi in desni, kar tekmujejo, ker vedo, da bodo prej ali slej prišli na vrsto tudi njihovi kuharji.
dartford
14. 11. 2023 14.09
+3
Za crknt v kaj se vse eni vtaknejo da je diskriminacija. Ja pol je pa diskriminacija tud to, da vsi ne mormo mercedesa kupit.
User1094863
14. 11. 2023 13.51
+5
če je nekaj za šolo obvezno naj to šola uredi z ministrstvom in naj to plačuje ali šola ali ministrstvo!! šolanje je pri nas še vedno brez plačno!! mar ne??? diskriminacija ni bila odkrita, ker šola zbere denar za tiste ki si tega ne morejo privoščiti, le ta oseba pa se mora javno izpostaviti da tega ne zmore in tu pa smo že pri diskriminiranju!!
aijtfia
14. 11. 2023 13.10
+3
S kakšnimi neumnostmi se imajo nekateri čas ukvarjati!
mb6
14. 11. 2023 13.07
+2
Tole s plačevanjem dodatnih dejavnosti (pač vse, kar organizirajo v šolah) je res problem. Ampak, glede na reakcije staršev, ki jim nikoli ni nič prav (že iz spodnjih komentarjev sodeč), ki v vsaki stvari vidijo kaj slabega, nepotrebnega in neumnega, je pravzaprav čudno, da se šole še sploh trudijo s takšnimi dodatnimi stvarmi. Verjetno bi bilo tudi njim najlažje samo oddelat obvezne vsebine pri pouku in to je to. Meni je pa fenomenalno, da poskušajo razširit obzorja otrokom, jim pokazat še kaj drugega... Le kako bi jim lahko kaj takega škodilo?
jokl234
14. 11. 2023 13.56
-1
Tako je. In pri tem si še na vse pretege prizadevajo priskrbeti sredstva za tiste, ki si tega ne morejo privoščit. Poznam pa primere, kjer so bile tudi neobvezne ekskurzije problem, češ da so zapostavljeni otroci, ki si tega ne morejo privoščiti. Tako je vedno bilo in vedno bo, dokler bomo živeli v kapitalističnem svetu. In dokler bo tako, se je potrebno s tem sprijaznit, do neke mere.
alicante123
14. 11. 2023 13.03
+8
Kako ni kršitev enakosti? Če enemu plača šola za izlet, drugi pa denar težko napraskajo sami, je to kršitev neenakosti.
deny-p
14. 11. 2023 12.32
+8
Mene januarja čaka smučanje dvojčkov Schladming. Bomo nekako zgurali. Caa 350€ po otroku+oblačila..... Smučarsko opremo posodi šola. Z ženo sva nekje "srednji razred", nekdo ki pa se komaj prebija čez mesec, pa verjamem, da mu bo zelooo težko.....
Beuelin
14. 11. 2023 12.53
+9
Poleg šole v naravi, ki bo letos stala skoraj 400 eur, so tu še skoraj že tedenski dnevi dejavnosti, obiski muzejev, rudnikov, športnih klubov ipd. Se ne pritožujem, čeprav se mi zdi, da bi bili takšni poučni izleti naloga staršev. Za nekoga, ki nima pa to predstavlja veliko denarja. Na roditeljskih sestankih pa se prav nihče ne želi izpostavljati.
bimmbolina
14. 11. 2023 13.12
+6
Beuelin, ko sem jaz peljala otroke v Kobariški muzej, me je prišlo krepko več, kot je prišel strošek izleta, ko so šli v isti muzej leto kasneje s šolo. In za nekega otroka, kjer so doma finančni problemi, so taki in podobni izleti lahko edina možnost, da vidi še kaj drugega, kot le šolsko tablo v razredu.
daiči
14. 11. 2023 12.27
+14
K smo bli mi mulci je pol razreda slo smucat pol pa ne. Pa se mi k nismo sli nismo zato kj slab pocutl al pa uzigal. Je pa res da oni k so sli so mel vec dnara doma ja to smo pa vedl. Tko je pac blo.
AFŽ
14. 11. 2023 12.22
+8
verjetno je definicija "družina v finančni stiski" ključen problem.
Pitbul
14. 11. 2023 12.14
+11
Bogat si če si lahko privoščiš otroka
mastrion
14. 11. 2023 12.38
+4
odvisno kako gledaš na stvar. Jaz osebno se sedaj več ne bi odločil za otroka, v takšen pokvarjen svet brez prihodnosti ga nebi poslal... Vsak pa zase ve kako in kaj...
Artechh
14. 11. 2023 12.08
+18
Vsi pojdimo v jame živet da ne bo diskriminacije. Drugače pa za ekskurzijo nimajo, majo6pa za iphona in Nike superge
Sandi11
14. 11. 2023 12.03
+14
Ko sem bila jaz otrok, obvezna ekskurzija ni bila problem. Danes pa je? In ja, tudi takrat so že bili revni otroci, pa so si vseeno lahko privoščili obvezno ekskurzijo. Treba je prav ravnati z denarjem, pa gre.
Delavec_Slo
14. 11. 2023 12.06
+15
Jap važno je da so na socialni, doma pa pes za 500€, pa iphone 14 aja pa el. skiro tudi in vse lepo zapakirano v socialno stanovanje!
tomahawk
14. 11. 2023 12.17
+3
Seveda gre. Gre se za princip. Če zahtevajo in je obvezno, naj plačajo.
Peter Jurcek
14. 11. 2023 11.59
+2
Verjetno se je vratar Snegec pritožil, ker je v stečaju pa sedaj res nima nobenega denarja. Pa še Maseratijo so mu vzel, tako da ga niti v šolo ne more pripeljat.
tomahawk
14. 11. 2023 11.58
+9
Osnovna šola je obvezna, plačujemo pa vse kar zahtevajo da se otroci udeležijo od ekskurzij, kino predstav, raznih strokovnjakov umetnikov, ki sami zase ne vejo kaj pravzaprav pocnejo in pol otrokom bluzi k ga itak nihče ne razume a plačst xmo ga pa moral po 8€ ker se je učitlca al ne vem kdo odloču. Od njega niso odnesl nič. Pač zrihtal so mu biznis, pa še je podobnih primerov. Kr neki. Uni o katerih ne smrmo govort tu, brezplačen prevoz v šolo, kopanje, brezplačni vsi obroki. Naši otroc katerih starši delamo pa treba plačat. Ta država je zgubila kompas.
orhideja79
14. 11. 2023 12.10
+4
Ko sem jaz hodil v osnovno in srednjo (v prejšnjem tisočletju), so bile vse ekskurzije, kino predstave, itd. zastonj. Vse je šolstvo plačalo. V zadnjem letniku, na srednji šoli, smo imeli vsak petek prakso. To je pomenilo, avtobus in ogledi, vse zastonj in to po celi Sloveniji. Danes pa vse plačaj. Aja, eno stvar smo plačali, dopolnilne športne dejavnosti (kajak, kanu, vikend kolesarjenja,...)
bimmbolina
14. 11. 2023 12.29
+2
tomahawk, ne vem sicer, kako je urejeno pri vas, pri nas je prevoz v OŠ 100% subvencioniran, za vse (LLP), vsako leto gredo za teden dni v šolo v naravi (morje, smučanje, ...), pri finančno šibkejših družinah je pomoč iz sklada. Drugače je tudi plačilo na obroke. Imajo tudi raznorazne predstave, ko umetniki pridejo na šolo, od Dese Muck, Pižame (sinu je bil tako všeč, da je nato prebral kar nekaj njegovih knjig), do ne vem koga še. Prejšnji teden so odšli v CD, poslušat nek klasičen koncert. Ja, no, lahko da jim to ravno ni bilo zanimivo, vendar je vseeno mogoče koristno, da slišijo tudi tako zvrst. Tako da meni je kar všeč, da jim je omogočeno spoznavati različne stvari.
Victoria13
14. 11. 2023 11.56
+15
Nobena stvar ni brezplačna, vedno nekdo za to plača....
tomahawk
14. 11. 2023 12.12
+3
Ja plačamo mi starši ker moramo. Kljub obvezni šoli moramo mi plačevat. Naj plača šolstvo če hoče imet tak program.
Razsuti Tovor
14. 11. 2023 11.45
+15
Torej, če sem prav razumel, srednja šola je zbrala denar tudi za tiste, ki si izleta ne morejo privoščiti, da bi lahko šli vsi, in starši so se kljub temu pritožili?
Rob123
14. 11. 2023 12.02
+1
Narobe si razumel verjetno ocene v šoli niso bile najboljše!
enapi
14. 11. 2023 12.03
+0
verjetno so pričakovali, da dobijo izplačane dnevnice
Beuelin
14. 11. 2023 12.14
+7
Tisti, ki res nimajo, se nočejo izpostavljati in prositi za pomoč. To je res problem, tudi v OŠ.
Victoria13
14. 11. 2023 11.42
+13
Naredit otroka ni problem....finančno poskrbet je pa velik zalogaj!
Victoria13
14. 11. 2023 11.58
+12
Nekateri pa pričakujejo, da jim bo vse plačala država, torej mi vsi!
dobrabejba35
14. 11. 2023 11.40
+14
Če je obvezno, mora biti tudi brezplačno
NotMe
14. 11. 2023 12.10
+13