Slovenija

Obvezna vojaška dolžnost za reševanje kadrovskega problema

Ljubljana, 10. 04. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
1313

Po dobrem letu dni od zadnje debate o uvedbi obveznega služenja v Slovenski vojski se je debata ponovila. Po dveh neuspešnih uveljavitvah zdaj še tretja. Številne dobre odločitve in spremembe zakona o vojaški dolžnosti delno zasenči ravno uvajanje obvezne vojaške dolžnosti, ki je (politično) preširoko naravnana, med drugim tudi zato, ker bi za uveljavitev bila potrebna le navadna večina poslancev v Državnem zboru.

Teoretično bi se tako lahko ponovila zgodba glede uporabe 37.a člena, ki je vojski dajal določena policijska pooblastila, tema pa bi predvsem postala politična.
Teoretično bi se tako lahko ponovila zgodba glede uporabe 37.a člena, ki je vojski dajal določena policijska pooblastila, tema pa bi predvsem postala politična. FOTO: Bobo

Nobena skrivnost ni, da ima Slovenska vojska že dobro desetletje ali celo več težave s pridobivanjem kadrov. Številni ministri so poskušali izboljšati položaj vojakov, a ti niso najbolj priljubljena politična tema. Dejstvo je, da je bilo zadnja leta opaziti padec števila novih kadrov, struktura v vojski pa je v tej fazi nenavadna, saj je za ministra Tonina bila že zmaga, da število odhodov bistveno ne presega prihodov. A še vedno odhajajo. Žal. V letu 2020 so sicer po letih iskanja političnega konsenza le sprejeli novelo Zakona o obrambi, ki vojaka po 45. letu ni postavil na ulico.

Ko se je minister pohvalil januarja, da se je negativni trend zaposlovanja obrnil, smo pokazali, da je kvečjemu začel stagnirati. Kljub velikim vložkom v medijske kampanje in zunanjim partnerjem je število prihodov še vedno premajhno in vojska dejansko ne more izpolniti številnih nalog, ki bi se jih od nje lahko zahtevalo. Vsa poročila o pripravljenosti od leta 2010 to ponavljajo. Tudi vojska priznava podobno, saj, kot pravijo na Mors: "Vse analize, ki so bile pripravljene v zadnjih letih, kažejo, da je obstoječi sistem popolnjevanja dolgoročno nevzdržen in da je treba sprejeti ukrepe, ki bodo negativni trend obrnili, v nasprotnem primeru bo treba razmisliti o spremembi sistema popolnjevanja."

Napovedane spremembe zakona o vojaški dolžnosti so tako dobrodošle v večini, saj bodo rešile marsikatero zagato pri pridobivanju novih ali ohranitvi starih kadrov v vojski, po drugi strani pa sprememba 22. člena omogoča ponovno uvedbo obvezne vojaške dolžnosti, v kolikor se kadrovski trend bistveno ne bi spremenil. A kavelj 22 bi se pojavil pri razumevanju izrednega poslabšanja varnostnega okolja in kadrovskih težav drugih organizacij, ki se v mirnodobnem času ukvarjajo z varovanjem države. 

"Spremenjena" definicija izrednega stanja, ki odpira vrata za obvezno vojaško dolžnost

Ena od sprememb zakona o vojaški službi, ki izstopa, je uvajanje splošne vojaške dolžnosti. Res je, da ne gre za veliko spremembo, a ima lahko razglasitev več političnega vpliva, kot je videti na prvi pogled. Gre pa predvsem za razumevanje varnostne grožnje za državo. Če je v preteklosti veljalo, da se to lahko uvede ob razglasitvi izrednega stanja s strani Državnega zbora, je bilo to bolj natančno definirano. Po zakonu o obrambi Državni zbor "lahko razglasi izredno stanje na predlog vlade, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države, predvsem če grozi povečana nevarnost napada na državo oziroma nastane neposredna vojna nevarnost."  Se pravi, spremenjena varnostna grožnja je predvsem vojaške narave, kar je osnovna naloga Slovenske vojske. Nova definicija pa je bolj splošna in k obstoječi še doda, "ali ob izrednem poslabšanju varnostnega okolja".  Ta majhna sprememba pa ima lahko pomembne posledice. 

 Slovenska vojska ima že dobro desetletje ali celo več težave s pridobivanjem kadrov.
Slovenska vojska ima že dobro desetletje ali celo več težave s pridobivanjem kadrov. FOTO: Miro Majcen

Prva je ta, da sicer še vedno velja varovalka, da jo mora na predlog vlade potrditi Državni zbor, a je definicija varnostnega okolja veliko širša. V preteklih letih se je predvsem uporabljala v  okviru povečanih migracij, ki so jih poskušali rešiti z uporabo vojske, vzporedno s Policijo, a se je to večkrat omejevalo, tako časovno kot številčno. Maja Garb, predstojnica Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede, tako pravi, da kategorija "izredno poslabšanje varnostnega okolja" ni ustavna kategorija, poleg tega Slovenska vojska nima obveze sodelovanja pri vseh varnostnih nalogah (ravno nasprotno, iz razloga operativnosti in nadzora se mora zagotavljati in se zagotavlja ločenost odgovornosti in delovanja – kljub občasnemu sodelovanju in podpori – različnih obrambno-varnostnih organov in služb). Tako še pravi, da je s tega vidika ta sprememba nepotrebna in tudi neutemeljena.

Kot smo že zapisali, je spremenjeno varnostno okolje preveč širok pojem, ki bi lahko Slovensko vojsko vpeljal v reševanje varnostnih težav, za katero je predvsem pristojna Policija. Kot še doda Garbova, to"spreminja temelje obrambne organiziranosti Slovenije in spominja na (ponovne) politične poskuse ponovnega uvajanja splošne vojaške obveznosti, za kar ni ne strokovnih in ne splošnih političnih ali varnostnih razlogov, vsekakor pa tudi ne širšega političnega in družbenega soglasja".  

Teoretično bi se tako lahko ponovila zgodba glede uporabe 37.a člena, ki je vojski dajal določena policijska pooblastila, tema pa je predvsem postala politična, in ne reševanje realnega varnostnega problema, ki se je ustvarjal s pomanjkanjem policistov. Pomanjkanje policistov bi reševali z vojaki, pomanjkanje vojakov pa z obvezno vojaško dolžnostjo, ki bi vojaške vrste popolnil do te mere, da vojaški sistem ne bi bil ogrožen. Kadrovsko reševanje bi tako lahko rešili s politično večino v Državnem zboru, ki bi s sklicevanjem na "spremenjeno varnostno okolje" znova uvedel obvezno vojaško dolžnost, a z eno spremembo – za uveljavitev le-te ni potrebna dvotretjinska večina. Ta sicer verjetno ne bi bila splošna in bi, tako kot bi velevali načrti, bila omejena do te točke, da bi zajela dovolj vojakov za popolnitev vrst, ki so jih do zdaj poskušali dopolniti bolj ali manj neuspešno. 

Vojakov ni dovolj

Decembra 2019 je bilo v vojski 7111, decembra 2020 še 7049, marca 2021 pa 7044 vojakov. Statistika je neizprosna, vojska pa več ne more računati na velik bazen potencialnih vojakov. Dejstvo je, da vojska kljub eni največjih kriz ni uspela prepričati več mladih, da bi se jim pridružili. Čakanje na delo je bilo za številne v gostinstvu očitno bolj sprejemljivo od dela v vojski. A, kot je bilo že večkrat izpostavljeno, gre za res dolgoročno težavo, ki jo je vsaka vlada poskušala reševati po svoje. Tokrat večinoma poskušajo nadaljevati z dobrim delom predhodnikov, ki so sledili strokovni oceni kadra na ministrstvu za obrambo.

V novem predlogu o vojaški dolžnosti uvajajo nekatere druge pozitivne spremembe, ki se zdijo dobre tako Garbovi  kot predavateljici na obramboslovju Jeleni Juvan. Juvanova je tako dejala, da večjih sprememb v zakonu ni videti, da pa bodo predvsem širili kadrovski bazen vojakov, ki so lahko oziroma lahko ostanejo del Slovenske vojske. Rezerva sestava je zelo pomembna in "tako bi s spremembo, ko povečujejo starostno mejo, zajeli še drugo starostno kategorijo, ki je prej niso zajemali".

Slovenska vojska je med prvim valom epidemije pomagala dostavljati nujno potrebno zaščitno opremo.
Slovenska vojska je med prvim valom epidemije pomagala dostavljati nujno potrebno zaščitno opremo. FOTO:

Kot še pravi Juvanova, so te spremembe bile pričakovane in pravzaprav sledijo Beli knjigi, ki jo je ministrstvo že predstavilo. "Z nekaterimi novelami glede prostovoljnega služenja želijo olajšati prehode v stalno oziroma rezervno sestavo Slovenske vojske, vse to so stvari, o katerih se je dolga leta govorilo." Še ena zanimivost, ki jo opazi Juvanova, je koncept enotnega usposabljanja za vstop v Slovensko vojsko. Ta bo razdeljen na tri sklope in končanje posameznega sklopa bo omogočilo določene možnosti zaposlitve. "Do zdaj je to bilo ločeno, a so s tem verjetno naredili dober korak naprej."

Maja Garb je po drugi strani izpostavljala, da so "glede na dolgoletne kadrovske težave Slovenske vojske takšne spremembe utemeljene in primerne". Kot pravi, se zdravstveno stanje mladine sicer slabša, a z daljšanjem življenjske dobe to pomeni, da te spremembe ne pomenijo (bistvenega) slabšanja psihofizične pripravljenosti vojske. Nekaj sprememb je sicer pri izvajanju naborništva, a pomembno je, kot sta izpostavili profesorici, da splošna vojaška obveznost nikoli ni bila ukinjena.

Garbova pravi, da sama starost za nabornika ostaja od 18 do 27 let, zato so v zakonu namesto izraza nabornik začeli uporabljati izraz državljan – s tem omogočajo zajetje širšega bazena ljudi, ki bi ga drugače težko zajeli. "Poleg tega naborna dolžnost (še vedno) naslavlja le moške, v različne oblike vojaške službe pa lahko vstopajo tudi ženske, tako da tudi iz tega razloga beseda nabornik ni primerna. Uporaba izraza državljan namesto izraza nabornik na nekaterih mestih se mi zato ne zdi problematična, ampak primerna,"  še zaključi.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
13. 04. 2021 09.06
+2
Sprenevedanje , da je kadrovski problem v vojski.....povem vam, zapomnite si, če bi dali pripadnikom slovenske vojske plače takšne , kot bi jim pripadale, ne bi bilo nobenega kadrovskega problema , sigurno ne !
slovenc59
12. 04. 2021 18.20
+0
Ka je tonin ena mona ! Zaposli naj vse migrante ki čakajo v Bosni, pa bo imel vojsko ko Erdogan !
higgsov bozon
12. 04. 2021 10.37
-1
haha naborništvo...kot v srednjem veku...
A3umf
11. 04. 2021 12.37
-4
Najvecja varnostna groznja SLOVENIJI je UDBOKOMUNISTICNA MAFIJA, ki nam vlada vse od 1945 leta naprej! Brez lustracije ne bo DEMOKRACIJE! Komuniste prezenimo PRIHODNOST SLOVENIJI VRNIMO!
srebrnibreg
11. 04. 2021 12.43
+5
Ukiniti sds sekto v kateri je največ komunistov in njenim članom prepovedati delovanjev pa je lustracija v popolnosti uspela.
skotska
11. 04. 2021 08.25
-5
Sodelavka vceraj ob debati pravi, da se ji zdi prav da zamenjajo slovence muslimani in crnci in da bo to sama mir in ljubezen. Osebkov s tole levo mentaliteto je ogromno. Se mi ne zdi vredno branit sodrzavljanov, ki ne znajo ceniti to kar imajo in to kar so. Slovenije ze zdavnaj ni vec. So samo posamezniki, nosilci vzdrzljivih vrednot, ki si niso pustili sprati mozganov s samounicevalnostjo.
Jožajoža
11. 04. 2021 08.36
+3
SLObunkeljn
11. 04. 2021 09.00
+5
A to imate Koprive zdaj zaukazan novi “oglaševalski pristop” ? 🤣🤣🤣
MladInPerspektiven
11. 04. 2021 09.21
+2
UHHHH kolk je teh POSEBNIH v tej državi...
srebrnibreg
11. 04. 2021 09.42
-1
Da se pa gre bu tasti janšist tako blamirat in pisat pravljice na tem portalu samo, da bi pljuval po levem političnem polu čeprav se iz vesolja vidi, da je izmišljena zgodba je pa do kraja bolano. Na kratko janšistično. Spet delo psihično motene osebe pod spet novim nickom.
hotchilipoper
11. 04. 2021 08.18
+7
Vojake bodo rabili za čuvanje črnomeljske svetnice,in ostalih,ko se to konča
Kekec 007
11. 04. 2021 08.16
+5
Od te vladne hunte sama škoda ter zmeda in pa seveda neustavnosti.
nikoli vec
11. 04. 2021 08.02
+2
Bo treba plačat tudi te vojake . Če bi imeli poštene Place v vojski sedaj ne bi uvajali obveznega !!
MladInPerspektiven
11. 04. 2021 09.25
+4
Vojaki imajo solidno plačo in to ni razlog. Razlog je NATO zahteva toliko in toliko vojakov posledično OPREME in OBOROŽITVE vse to pa denar v njihov ŽEP. IN tudi PAMETNA MLADINA NOČE biti v voski in reskirati življenja za neka bedasta prepričanja starejših, ki jim je pomembnoSAMO da so oni pohvaljeni. Za vse domoljube pa verjamite če bi prišlo do česa mladi vemo za kaj bi reskirali življenja za NATO in v Avganistanu in podobno sigurno NE.
AntiAktivist
11. 04. 2021 08.00
-3
Manki Tisti ki so bili v vojski oziroma jih podpirajo verjetno ne vzgajajo punčkastih dedcov
manki
10. 04. 2021 21.59
+13
Berem komentarje spodaj o punčkastih decih, mehkužcih in ne vem kaj...kot da to niso vaši otroc pa vnuki...pa takšne ste jih nardil! Takšne vzgojil!! Zdej bi jih pa v vojsko pošiljal da bodo deci???pa dece je treba vzgojit! Fundamentalno ste pogrnil na celi črti zdej bi pa te iste fante kaznoval? Pa to je narobe svet!
231koak
10. 04. 2021 21.29
+3
Tonin.....ministrant......topli.........nea gre skupaj
Istra naša
10. 04. 2021 21.12
+3
Banda klosarska vlada ustaska pa dejte vecje place kaj bo vojak po 45letu itd
gongash
11. 04. 2021 08.04
+5
Ma dej ne seri posiljajo jih misije da se v tujini praskajo po jajcih za tisoče evrov mesečno.
MladInPerspektiven
11. 04. 2021 10.41
Istra ...kaj bo vojak po 45 letu ja halooo delovec ki pristane na zavodu se mora prekvalificirat zakaj bi pa vojak bil izjema. Poznam ljudi, ki so iz ene panoge MORALI v drugo nihče ne vpraša če hočeš jest gasa
IgorMuc
10. 04. 2021 21.03
+10
Vsak avtobusar ima višjo plačo kot pa "vojska" Kaj bo naslednje? Vse ženske v tovarne? Mahnič in Tonin imajo samo kompleks majhnega človeka na visokem položaju.
pravakritika
10. 04. 2021 20.53
+16
A je tale vlada dala ven vsaj eden predlog, zakon, ukrep za izboljšanje standarda ljudi v Sloveniji?
IgorMuc
10. 04. 2021 20.59
+11
Zaenkrat še ne, pustmo se presenetit.. na slabš..
Jožajoža
10. 04. 2021 20.41
+10
Vse več je nestrpnosti v družbi in to se prej ali slej odrazi v dejanjih. Za to strahopetno dejanje ni opravičila!NAPAD NA hišo občinske svetnice stranke LMŠ v Črnomlju Vesne Fabjan je v petek zvečer " neznanec" po naročilu "neznanca" član znane skrajno desne sekte skozi okno vrgel steklenico, ki je bila napolnjena S PETROLEJEM.
srebrnibreg
10. 04. 2021 20.54
+4
Tako so idoli te sekte počeli osvoboditeljem in njihovim domačim v letih 41-45, ko so jih doma obiskovali in pošiljali na drugi svet.
Jožajoža
10. 04. 2021 21.23
+3
dvomim, da bo režimska policija "raziskala" ta napad. hojs bo postal "advokat" storilca, kot je javno v parlamentu branil BELNO,člana SDs,ki se ukvarja s prostitucijo.
*Violate*
10. 04. 2021 20.36
+15
Phahahahahaha, pomanjkanje vojakov - le kdo pa zeli se braniti to macehovsko drzavo? Res, patriotizem se je pri nas koncal s propadom Jugoslavije. V vojsko gre danes samo tisti, ki ne ve, kaj drugega pocet v zivljenju ali pa je nagnjen k ubijanju in vodljivosti. Mogoce bi dodatno motivacijo dodala novejsa tehnologija - pac, moski in igracke - tko pa tudi tle nismo priplezali iz leta 50. Da ne govorim o placi - za minimalca lahko dela tudi v Mercatorju ali javni upravi, pa pri tem ne bo dajal glave na prodaj.
heroj2000
10. 04. 2021 20.36
+12
Kdo bo šel v vojsko za mizerno plačo? Normalen človek ne!
spectator935
10. 04. 2021 20.35
+5
Vsi pripadniki teritorialne obrambe Slovenije so služili vojaški rok v jna. Vsi so se svečano zaklel, da bodo dosmrtno služili Jugoslaviji. Tej isti ljudje so šli z orožjem nad svojo vojsko. Toliko o služenju vojaškega roka in pripadnosti
real....
10. 04. 2021 20.36
+4
PrettyBird
10. 04. 2021 21.58
+2
Svečano so obljubili, da bodo služili svojemu narodu. "Ja (Ime in Priimek) svečano se obavezujem, da ču verno služiti svome narodu..." In to so storili!
muceli
11. 04. 2021 19.36
TO je obstajala že za časa Jugoslavije. Tudi orožje je TO imela že takrat, tako da "nad svojo vojsko" ne drži popolnoma. Res pa so vsi takrat služili vojsko v JLA oziroma JNA. Prisegli pa niso v materinem jeziku. Sam sem služil vojaški rok v Slovenski vojski in prisegel sem v materinem jeziku.
Jožajoža
10. 04. 2021 20.25
+9
sds vojaki so danes spet kurili. z molotovko. živo svetnico so hoteli zažgat.
housexy36
10. 04. 2021 20.19
-3
Podpiram to da se obvezno sluzenje vojaskega roka uvede nazaj. Da bo vsak vsaj tistih 6 mesecev vedu kaj je biti moski, postati delno samostojen...ne pa da gres cez mesto pa ne ves ali se dve punci drzita za roko al ma zravn fanta ki misli da je fant. En red in disciplina ki pripomore k temu da vsaj malo dojames pomen zakaj se brani Slovenska zastava.
Blokiran Drugi Človek
10. 04. 2021 20.29
+6
Vojska ni rešitev za napake nesposobnih staršev
spectator935
10. 04. 2021 20.31
+5
Kogar starši niso vzgojili, mu 10 vojaških rokov ne pomaga