Slovenija

Oče deklice s posnetka o 'hiši groze': Uvajanje v pekel

Ljubljana, 04. 10. 2018 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Bil je četrtek, četrti dan drugega tedna uvajanja. S partnerko sva sedela na terasi in premlevala otrokovo vedenje, ko prejmeva klic od varuške, ki pravi, nujno vaju moram obiskati, v varstvu se dogajajo nepopisne grozote, moram vama jih pojasniti in predvsem pokazati videoposnetke in slike," tako v pretresljivem pismu piše oče deklice s posnetka, ki je pretresel javnost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bodite pozorni na spremembo vedenja otrok
    02:41
    Iz 24UR: Bodite pozorni na spremembo vedenja otrok
  • Iz SVETA: Trpinčenje otrok
    05:18
    Iz SVETA: Trpinčenje otrok
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje je bila inšpekcija?
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Kje je bila inšpekcija?

Deklica je bila nekaj dni v varstvu v zavodu Kengurujčki, kjer naj bi se dogajalo nasilje nad otroki, ki ga preiskuje tudi že policija, oglašajo pa se tudi starši, ki so imeli tam otroke v preteklosti, a si niso znali pojasniti njihovega vedenja. Mamica dečka, ki je varstvo obiskoval leta 2015, je že podala tudi prijavo na policijo.

Kaj vse naj bi se dogajalo v varstvu, je prišlo na plan potem, ko je vzgojiteljica, ki je tam delo začela šele pred kratkim, odšla na policijo, svoje navedbe pa podkrepila s posnetkom. Starši so namreč ob sprejetju v varstvo podpisali tudi soglasja za snemanje otrok. 

Na posnetku, ki je pretresel javnost, je med drugim deklica, katere oče je zdaj spisal pretresljivo pismo o nekajdnevni kalvariji. Poudarja pa, da naj bi "skozi roke Branimire Vrečar po njenih lastnih navedbah šlo okoli 100 otrok".

"Najin otrok je bil še na uvajanju, v varstvu je bil šele drugi teden in že je bil deležen izjemne krutosti in nečloveškega nasilja," začenja pismo oče, ki pravi, da si ne more predstavljati, kaj vse so pretrpeli otroci, ki so bili tam v varstvu leta.

Čeprav se, kot pravi, starši ne želijo izpostavljati, je pismo tudi posledica tega, da so "takoj zasledili obrambno strategijo lastnikov in upraviteljev Zavoda Kengurujčki, ki temelji na zanikanju, sprenevedanju in valjenju krivde na edinega pravega junaka cele zgodbe – na vzgojiteljico, ki je zlorabe posnela in prijavila". Preden se ta "žaba laži" napihne, želi razkriti "modus operandi" zavoda.

V uredništvu smo pridobili tudi posnetke surovega ravnanja z otroki. Opozarjamo, da so posnetki vznemirljivi.

Zakaj sta otroka vpisala v zavod Kengurujčki

Družina živi v neposredni bližini zavoda, o njihovi dejavnosti sta s partnerico brala tudi na spletu, kjer je bilo na uradni spletni strani mogoče najti program in urnik, galerijo slik srečnih otrok ter navedbo: "V prostorih Zavoda Kengurujčki izvaja varstvo predšolskih otrok varuhinja Beli medo Zlata Nuhanovič, s. p., ki je vpisana v register varuhov predšolskih otrok pri pristojnem ministrstvu pod zaporedno številko 4/2015. Svojo dejavnost izvaja v skladu z zakonom. Kot kontaktna oseba je bil naveden Aleš Vrečar, s telefonom in elektronskim naslovom."

Na prvi obisk je šla partnerica: "Sprejela sta jo Aleš in Branimira Vrečar, prvi predstavljen kot lastnik in vodja dejavnosti, slednja pa kot upokojena mati, ki pomaga pri kuhanju in ostalih podpornih opravilih varstva otrok. Branka je še ponosno dodala, da je skozi nje roko šlo več kot 100 otrok. Ker smo v letu 2018, nama je to zadoščalo."

Rezervacijo sta plačala aprila, pogodbo pa sta prejela prvi dan uvajanja. A tokrat vzgojiteljica ni bila Nuhanovićeva, ampak vzgojiteljica, ki je na koncu razkrila zgodbo. Ob tem sta, kot navaja oče, podpisala tudi izjavo, da dovoljujeta snemanje otrok.

"Uvajanje v pekel"

Prvi teden uvajanja je minil mirno, otrok je bil v varstvu nekaj ur dnevno, prejela sta fotografije, kako se veselo igra z drugimi otroki: "Branimira nama je izdala račun v imenu varuške in prosila, da ga poravnava v gotovini, ki jo potrebuje za plačilo hrane lokalnim dobaviteljem."

Težave so se začele drugi teden, ko je bil na "programu" dnevni počitek:"Če jok ob predaji v varstvo še nekako razumeš, pa je bilo popoldansko apatično stremenje v prazno in pomanjkanje energije čista neznanka. Novost je bilo tudi nočno prebujanje v srce parajočem joku, ki se ga ni dalo pomiriti."

Klopčič se začne razpletati

Oče in mati sta bila zaradi tega zaskrbljena. Potem pa je prišel trenutek šoka: "Bil je četrtek, četrti dan drugega tedna uvajanja. S partnerko sva sedela na terasi in premlevala otrokovo vedenje, ko prejmeva klic od varuške: 'Nujno vaju moram obiskati, v varstvu se dogajajo nepopisne grozote, moram vama jih pojasniti in predvsem pokazati videoposnetke in slike!' Klopčič se je začel razpletati. Začetno 'saj-to-ne-more-biti-res' zanikanje je bilo z videoposnetki nemudoma razblinjeno. Vse je res! Grozot ne želiva ponavljati, vsi ste jih videli, še več pa je nedokumentiranih. Nemudoma smo poklicali starše vseh otrok v varstvu, ki so seveda bili šokirani, a hvaležni, da so bile zlorabe razkrite. V petek je zavod sameval."

Vzgojiteljica, ki je dogajanje prijavila, za starše junakinja, želijo pa slišati tudi zgodbo nekdanje vzgojiteljice

Starši zdaj ugotavljajo, koliko nepravilnosti se je pravzaprav dogajalo v zavodu, nadaljujeta oče in mati deklice s posnetka: "Zavod Kengurujčki je avgusta letos na zavodu za zaposlovanje objavil oglas, da iščejo pomočnico vzgojiteljice. Na oglas se je prijavila naša junakinja, nezaposlena mati samohranilka, in izvedla razgovor z Alešem in Branimiro Vrečar. Očitno sta ocenila, da je prava (ranljiva) oseba za njihovo prevaro, in jo speljala na svoja kriva pota. Prepričala sta jo, da odpre svoj s. p. in s starši sklene pogodbe o varstvu. Na njeno pripombo, da nima strokovnega izpita in da se je prijavila na mesto pomočnice vzgojiteljice, sta dejala, da je to ustaljena praksa, da naj ne skrbi, češ da 'imata veze' in da ji bosta priskrbela tudi opravljanje tako zaželenega strokovnega izpita."

Z vzgojiteljico sta Vrečarjeva podpisala pogodbo o najemu prostorov v znesku 500 evrov mesečno, ona pa s starši pogodbe o varstvu v znesku 365 evrov na otroka mesečno. "Vse te pogodbe so bile navidezne, dejansko sta Vrečarjeva sama izdajala račune v vzgojiteljičinem imenu in pobirala gotovino, medtem ko naj bi njej plačevala 7 evrov na uro, najemnine pa ji dejansko ni treba plačevati," še piše v pismu. Avtor pa še dodaja: "Sta se pa držala oglasa na zavodu, vsaj v praksi. Vzgojiteljica je bila dejansko pomočnica, a ne strokovnemu vzgojitelju, ampak Branimiri, ki je vodila varstvo, določala 'program' dela in 'strokovne pristope ter sestavljala diete za po njenem predebele otroke. Ona je sprejemala otroke v mučilnico, klicala starše, ko niso več zdržali mučenja, in nam jih predajala v ozkem in temnem hodniku, brez vpogleda v igralnico, da kdo slučajno ne vidi, kar ne bi smel videti."

Starši pa želijo slišati tudi plat vzgojiteljice, katere ime se povezuje z zavodom, čeprav tam ne dela več. "Po navedbah staršev drugih otrok se je vzgojiteljica Zlata Nuhanović iz varstva otrok v Zavodu Kengurujček umaknila pred dobrim letom. Po besedah Vrečarjev je njen mož dobil službo v Nemčiji, kamor se je preselila tudi ona, medtem ko so starši enega izmed otrok izvedeli, da je bila psihično in fizično tako na dnu, da je dala odpoved in je sedaj prijavljena za zavodu za zaposlovanje. Zakaj zlorab ni razkrila, je neznanka, jo pa vseeno pozivamo, da se pridruži razkrivanju zlorab."

Zadeva je zdaj v rokah uradnih organov, pretreseni starši pa med seboj delijo zgodbe in izkušnje z zavodom Kengurujčki in, kot pravijo, "so jim šele sedaj jasne vse čustvene in vedenjske motnje, ki so jih opažali" pri svojih malčkih.

Pismo staršev
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zaskrbljeni
10. 09. 2021 15.37
A bo kater starš mau nalomil to gospo al ne ?
Levicaboli1
10. 09. 2021 15.36
+2
Zapret za minimalno 10 let
PegySue
10. 09. 2021 12.57
-1
Šele sedaj se sodi tem ljudem? Kaj čakajo,da malčki toliko odrastejo,da bodo lahko sami pričali o zlorabah? Sramotno,da takšna stvar stoji in čaka toliko let!!
Ramzess
05. 10. 2018 16.20
-3
Zanimivo je, da se oglašajo tudi straši otrok, ki ne obiskujejo več tega vrtca oz. so ga pred leti. Mar bi se pristojni ukvarjali samo s starši otrok, ki so vrtec obiskovali sedaj, ker tisti iz preteklosti ne morejo ničesar dokazati, kdo jim bo verjel in kdo ve zaradi kakšnih interesov se oglašajo.
Amnasty
05. 10. 2018 14.03
+4
Tkole bom rekla, una zloba kradla denar od bolnih otrok, tale jih zlorabljala... pa vse starke, nepotešene z majhnimi ustnicami in kratkimi lasmi. Sorry samo videz ne laže in duša je zrcalo človeka. Si ne predstavljam da bi neka lepotica, srednjih let blond, z dobrim tipom, zaročena...vsega dovolj v življenju, takole dušila dojenčke! preprosto mi je vse jasno in opažam vzorec.
Amnasty
05. 10. 2018 17.22
+5
Torej minusi od starejših kratkolask, plusi pa od vseh ostalih :)
ivan.z Doba
05. 10. 2018 13.28
+23
Človeška zloba in požrešnost sta brezmejna. Tudi kazen za "oba lastnika" vrtca bi morala biti brez časovnih omejitev. Zapor do nadaljnega!
morituri
05. 10. 2018 12.16
-12
To žensko je res treba poslati v zapor že zaradi vzgleda drugim. Vseeno pa mislim, da so privat vrtci boljši kot javni, ker imajo manj otrok in si jim lahko bolj posvečajo, jih več naučijo....
ivan.z Doba
05. 10. 2018 13.32
+19
@1a, naše izkušnje z "javnim" vrtcem na Lepodvorski ulici v Ljubljani so odlične. Obe, tako vzgojiteljica kot varuška, sta delali z otroki kot da sta njihova mati in babica. Ni vse v zasebnem!
supplement
05. 10. 2018 09.19
+61
kakšen to čklovek mora bit,da dela te grozote nemočni osebi in to otrokom 1,2 leti nevem,to je treba zapret obvezni naj razmušlja v celici najmanj 5let
ćurkl
05. 10. 2018 08.58
+11
365 €/mesec za varstvo otroka v LJ?? Poznam primer, da se plača 15€/dan (brez računa, na črno) izven LJ. Predvidevam, da so bili starši z otroki v tem "vrtcu" iz delavskega razreda in so marsikaj s stisnjenimi zobmi potrpeli, ker - kam boš pa dal sicer otroka v varstvo. V službo pa moraš, da lahko pošteno ješ/živiš, ker vsi pa le ne živimo na sociali in obenem delamo na črno.
ćurkl
05. 10. 2018 09.01
+49
Za advokata, ki bo branil ta "osebek ženskega spola", pa upam, da bo imel vsaj malo strahu pred božjo kaznijo.
fairplayy
05. 10. 2018 08.55
+41
nekje jo počakat kje je doma
optimistikus
05. 10. 2018 08.46
+15
Ne prav nič se nebo zgodilo, sodnik gospod Kozina jim je lepo povedal, pritisk kapitala je na vseh področjih tako močan da se ne da skoraj nič več delati po pošteni poti ampak moraš delati kot narekuje ozadje z kapitalom, kapitalizem je najbolj gnila oblika sistema, ja dokler je nek obrtnik majhen tu ni težave, ko pa preraste v velikega bogatuna pa z denarjem doseže prav vse ne glede na to kar je prav in kaj ne. Tipično tudi ko smo poslušali inšpektorja ki bi moral nadzorovati vrtce, govori o tem da jih je premalo, pa me res zanima koliko ogledov naredi vsak od njih vsak dan, to je sramota, še teh osem bi bilo treba napoditi iz službe ker ne delajo skoraj nič, sedijo lepo v pisarnah in čakajo kaj bo kdo prijavil, da bi pa sami kaj odkrili pa ne. Jaz bi sedaj še pošteno kaznoval vse te starše, plačevali so z gotovino na roko, ja kaj se pa greste, seveda pametnjakoviči, za njih ni dober javni vrtec, v vsej zgodbi se mi pa smilijo otroci.
IS58
05. 10. 2018 08.24
+16
Žal, ampak sedaj je trenutek, ko bi se take stvari morale urediti. Nekaj takega se ne sme nikoli več ponoviti. Upam, da se v domovih za upokojence kaj takega ne dogaja. Nemočni so žrtve pokvarjencev. Inšpektorji naj nenehno preverjajo stanje v šolskih zavodih in domovih za ostarele. Bojim pa se, da bodo sedaj šli inšpektorji v drugo skrajnost in kaznovali za vsako najmanjšo napakico, ki se lahko vsakemu delavcu pripeti. Zdrav razum je potreben!!!!
fairplayy
05. 10. 2018 08.21
+43
z vzmetnico pa z blazino pa nemorm gledat pa to Fritzl neb naredu
SDS_je_poden
05. 10. 2018 08.15
+68
Groza, GROZA! Ne vem, mislim, da bi jest kot oče izgubil razsodnost!
kmet#1
05. 10. 2018 08.12
+30
dejmo imena gor da mal fizično obravnavamo
lilihip
05. 10. 2018 08.27
+47
saj so Aleš in Branimira Vrečar, beri članek! pa pejd zdaj obračunat, ki si tolko glasen pa da te vidimo. čakam na članek tu na naslovki 24ur ''kmet#1 fizično obračunal z AV in BV''
Amnasty
05. 10. 2018 14.01
+5
prebrala že 50 komentarjev najmanj da bodo obračunali z njo, pa vsak trenutek čakam aktualne novice, in nič! vsi pametni prek spleta.
lordslayer
05. 10. 2018 08.05
+41
poleg lastnikov, bi ovadil tudi podkupljive inšpektorje ...
lordslayer
05. 10. 2018 08.04
+48
upam, da lastnika pristaneta v zaporu ... sicer malo verjetno, ampak upam vseeno
Najpametnejši
05. 10. 2018 08.02
+42
Meni se počasi zdi, da gre v Sloveniji počasi vse v kur.c na vseh področjih! In bojim se, da kjub vsemu medijskemu pompu glede tega primera, tudi na tem področju ne bo nobene spremembe.
Christi Miles
05. 10. 2018 07.59
+15
A se je ljubljanski župan mogoče tudi kaj oglasil na to grozljivo in peklensko temo?
asgard
05. 10. 2018 08.52
+12
Kva pa bo reku nje. On ni neč vedu nje. Bo reku de vprašajte policaje nje. Zraven se pa režal kot se samo on zna. Baraba
tistntadruj
05. 10. 2018 07.35
-25
drgač pa morate met na24ur hudega vijačnika ,da tako napihujete : ))) ; )
asgard
05. 10. 2018 08.52
+13
Zavij se v deko in se spravi v delujočo skrinjo. Da te vidimo junaka !!!!