Slovenija

Oče šestletnika v priporu. Mesec: V primeru kršitev bodo vpleteni odgovarjali

Ljubljana, 21. 07. 2023 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Kaya Kamenarič, M.S.
Komentarji
269

Oče šestletnega dečka, ki je osumljen omogočanja uživanja prepovedanih drog ter zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, je bil pred preiskovalnega sodnika priveden 13. julija, ta pa je zanj odredil pripor. Trenutno je moški še vedno v priporu, poteka preiskava. Inšpektorat za delo medtem izvaja inšpekcijski nadzor CSD-ja. Iz CSD Južna Primorska odgovarjajo, da so z mnenjem sodišču podprli predlog mame za zaščito otroka, a da do maja niso prejeli nobenih informacij, ki bi zahtevale ukrepanje s strani CSD-ja. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je dogodek označil za "nesprejemljiv za slovensko družbo", napovedal pa je tudi ostre ukrepe v primeru zaznanih nepravilnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šestletnik z obale pozitiven na kokain
    03:40
    Iz 24UR: Šestletnik z obale pozitiven na kokain
  • Iz SVETA: Šestletnik pozitiven na kokain
    03:28
    Iz SVETA: Šestletnik pozitiven na kokain

 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je odzval na primer šestletnika iz Primorske, ki je bil pozitiven na kokain. Spomnil je, da gre že za drugi primer hudega zanemarjanja otrok v zadnjih tednih, prvi se je na žalost končal s smrtjo. "Oba dogodka obžalujem in se mi zdi nesprejemljivo za slovensko družbo," je dejal. 

Napovedal je, da bodo na ministrstvu ostro ukrepali. Socialna inšpekcija je po njegovih besedah danes obiskala CSD Južna Primorska, kjer preverja, ali je v postopkih prišlo do kršitev oziroma malomarnosti. Po njegovih besedah je ključno vprašanje, na katerega še nima odgovora, to, kaj točno je šola 28. maja opozarjala CSD in zakaj je njihov odziv tako dolgo trajal. Nato se bo minister odločil, kako ravnati. 

"Če je prišlo do kršitev, bodo vsi vpleteni odgovarjali. Ne bo milosti ali pardona," je bil oster. Dodal je tudi, da se s težavami na centrih za socialno delo v Sloveniji soočamo že dlje časa, glavni problem pa je, da se socialni delavci pretežno ukvarjajo z razreševanjem administrativnih težav, zato zmanjkuje časa in fokusa za teme, s katerimi bi se morali ukvarjati, kot je denimo družinsko nasilje, je povedal Mesec. 

Na ministrstvu pripravljajo predloge v smeri reorganizacije centrov za socialno delo, s katerimi bi jih po eni strani administrativno razbremenili, po drugi strani pa bi zagotovili več kadra, fokusa in sredstev za delo na terenu, predvsem z družinami, kjer so zaznani problemi. 

Otrok po obisku pri očetu pozitiven na kokain

Poročali smo o grozljivi novici, da je bil komaj šestletni deček, potem ko se je vrnil iz varstva pri očetu, pozitiven na kokain. Po obisku pri očetu je imel šestletnik hud glavobol in bolečine v trebuhu. Mama je za TV Slovenija povedala tudi, da je imel deček neobičajen pogled. Po njenih besedah je bil zelo napadalen in agresiven. 

Odpravila se je v lekarno in kupila test za prepovedane droge, ki je razkril, da je deček pozitiven na kokain. Nemudoma ga je odpeljala na urgenco, kjer so prisotnost kokaina v dečkovem sistemu potrdili, prav tako je bil test pozitiven še v izolski bolnišnici. Pri dečku naj bi zaznali tudi šum na srcu, po poročanju mame pa je imel zadnjih šest mesecev hude krvavitve iz nosu. 

"Moški je še vedno v priporu"

Na Policiji so nam potrdili, da so osumljenca 13. julija s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika OS Koper, ki je zanj odredil pripor. "Moški je še vedno v priporu," so dodali in pojasnili, da policisti nadaljujejo zbiranje dodatnih obvestil in dokazov. Zaradi zaščite interesov otroka več podrobnosti o primeru ne razkrivajo. 

Kljub večkratnim opozorilom CSD ni ukrepal

Strašljiv del zgodbe je, da je mama, kot pravi, CSD že dalj časa opozarjala na to, da oče ni primeren skrbnik, a odziva pristojne institucije, ki bi morala otroka zaščititi, ni bilo. Še več, na CSD Piran se je obrnila tudi ravnateljica osnovne šole, ki jo je obiskoval deček, in jih seznanila s tem, da je otrok, kadar ga pripelje oče, večkrat zanemarjen. Po pričevanju razredničarke naj bi se deček izoliral od drugih otrok in grizel nohte. Odziva od CSD Piran več kot dva meseca ni prejela niti šola. 

Po poročanju TV Slovenija je sicer piranski CSD v stik s šolo stopil takoj zatem, ko je prejel novinarska vprašanja. Morebiten načrt pomoči naj bi tako sestavili šele zdaj, ko je otrok že izkusil kokain. Socialna inšpekcija je na centru sprožila nadzor. 

Nenavadno je tudi, da naj bi mami na centru za socialno delo, še ko je bil deček star 15 mesecev, dopovedovali, da je normalno, da je otrok dva dni pri mami in dva dni pri očetu. 

CSD: Do maja nismo prejeli nobene informacije, ki bi zahtevale ukrepanje CSD-ja

Odzval se je Center za socialno delo Južna Primorska. Trdijo, da vse od februarja 2021 do 29. maja 2023, ko so prejeli pobudo OŠ, niso prejeli nobene informacije (ne od mame oz. staršev ne od institucij), ki bi zahtevale njihovo ukrepanje. "Po prejemu obvestila s strani šole je CSD mamo povabil na razgovor in jo seznanil z možnostjo podaje predloga sodišču za začasno odredbo glede zaupanja otroka v varstvo in vzgojo njej in prepovedi stikov z očetom," pojasnjujejo.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Po prejemu poziva sodišča je CSD z mnenjem podprl predlog mame, saj je ocenil, "da gre za visoko stopnjo ogroženosti otroka, ker je oče s tem, ko je sinu omogočil, da pride v stik s prepovedanimi substancami, hudo kršil svoje starševske dolžnosti in s tem življenjsko ogrozil svojega otroka". Kot pravijo, je CSD predlagal, da se do dokončne odločitve sodišča očetu odvzame pravica do stikov z otrokom. 

"CSD je dolžan izvesti vsa potrebna dejanja in ukrepe za zaščito koristi otroka. Starši imajo pred vsemi drugimi pravico in obveznost varovati koristi svojega otroka, zato CSD vstopi in izvede ukrepe takrat, ko starši te pravice in obveznosti ne izvajajo v otrokovo korist," so zapisali v sporočilu za javnost. Pojasnjujejo, da ukrepe za varstvo koristi otroka izreče sodišče, če ugotovi, da je otrok ogrožen. 

"Odvzem starševske skrbi je najtežji poseg v pravice staršev. Sodišče odvzame starševsko skrb, če je otrok ogrožen in da iz okoliščin primera izhaja, da ne kaže, da bo starš lahko ponovno prevzel skrb za otroka," pojasnjujejo na Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije.

CSD družino pozna vse od leta 2018, ko jim je bilo nudeno predhodno družinsko svetovanje, sodelovanje v sodnih postopkih za varstvo koristi otroka ter nalog za preprečevanje nasilja v družini, razlagajo. "Za oblikovanja mnenja sodišču v postopku urejanja razmerij med staršema je CSD pridobival podatke iz različnih virov z namenom izdelave ocene ogroženosti otroka. Pri tem so bila upoštevana tudi zdravniška potrdila," zatrjujejo.

Sodišče je takrat, tudi na podlagi mnenja sodnega izvedenca glede primernosti staršev za izvajanje starševske skrbi ter stikov, po besedah CSD-ja izdalo sklep o sodni poravnavi, saj je med staršema prišlo do dogovora glede ureditve razmerij do otroka. Razlagajo, da mora CSD v visoko konfliktnih razvezah oziroma razpadih zunajzakonskih skupnosti utemeljiti mnenje na podlagi dejstev oziroma konkretnih vedenj starša, ki ogroža otroka. "Ko gre za navedbe o domnevni odvisnosti starša, CSD nima pristojnosti, da bi slednje ugotavljal, zato predlaga sodišču, da postavi sodnega izvedenca, ki to lahko oceni," so še povedali. 

Kakšen je protokol, ko starš izrazi skrb, da drugi starš otroka zanemarja ali zlorablja?

"Verjamem, da smo si kot družba in kot posamezniki enotni, da do takšnega dogodka ne bi smelo priti," še pravijo na Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije.

"Centri za socialno delo so dolžni izvesti vsa potrebna dejanja in ukrepe za zaščito koristi otroka. V visoko konfliktnih razvezah se strokovni delavci pogostokrat srečujejo z obojestranskim obtoževanjem med staršema glede primernosti izvajanja starševske skrbi. V nekaterih primerih starša potrebujeta podporo in pomoč, da zmoreta na novo reorganizirati svoje življenje predvsem v skrbi za otroka," pojasnjujejo na Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije.

"V kolikor pa obstajajo dejavniki tveganja in obstaja verjetnost, da nastane škoda za otroka se naredi ocena ogroženosti otroka. Iz ocene  izhaja ali mora center izvesti ukrepe za zaščito otroka," so dodali. Poudarili so še, da je primarna naloga CSD pomoč in podpora družini. "Naj ob tej priložnosti ponovno povabim starše, ki se srečujejo s stiskami in težavami, da zase poiščejo eno od oblik podpore in pomoči, ali na centru za socialno delo, ali pri drugih usposobljenih izvajalcih, ki jim zaupajo," so še dodali. 

Socialna inšpekcija je s primerom seznanjena in inšpekcijski nadzor poteka

Vprašanje je, zakaj CSD ni ukrepal. Ko so se seznanili z novinarskimi vprašanji, so podali splošne odgovore, da sta se starša dogovorila za stike in da pozneje o družini niso imeli informacij. Dodali so tudi, da je predvsem tisti od staršev, ki ne ogroža otroka, dolžan nadzirati drugega starša in zaščititi pravice otroka. "Šele ko odpovesta oba, se vključi CSD," poroča TV Slovenija

Z Inšpektorata za delo so potrdili, da je socialna inšpekcija s primerom seznanjena in da inšpekcijski nadzor poteka. "V nadzoru bo med drugim ugotovljeno, s katerimi podatki oziroma navedbami je center za socialno delo razpolagal (npr.: navedbe staršev, podatki s strani vrtca, šole, policije, zdravnikov ...) in ali je v skladu s temi navedbami in podatki zakonito in strokovno načrtoval in izvajal naloge, za katere je pristojen," so sporočili. 

Kot pojasnjujejo, nas bodo lahko o tem, ali je center za socialno delo ravnal zakonito ali ne, seznanili šele po končani preiskavi.

Vprašanja glede tega, kako bi se moral CSD odzvati, ko jih je mama seznanila s sumom, da oče ni primeren skrbnik, smo naslovili na več institucij, nekatere odgovore še čakamo. 

Varuh človekovih pravic: CSD-ji prepogosto preveč birokratski, nemalokrat brezčutni

Varuh človekovih pravic je od pristojnega centra za socialno delo v Piranu zahteval pojasnila v zvezi z načrtovanimi ukrepi za zaščito in varstvo otroka. Ob tem so dodali, da je naloga in dolžnost staršev, da otroka varujejo pred izpostavljenostjo vsem nevarnostim, kamor sodijo tudi prepovedane droge. "Če starši v tej vlogi odpovedo, je nujno, da pristojne institucije otroka nemudoma zaščitijo pred ravnanjem staršev," so zapisali. 

Sami sicer ugotavljajo, da v praksi pristojne institucije v posameznih primerih še vedno ne storijo dovolj za zaščito pravic otrok in nemalokrat na nezadostni podlagi odločajo o njihovih koristih. Varuh tudi ugotavlja, da posamezni centri za socialno delo pogosto odlašajo z izvajanjem svojih nalog, ki jih imajo po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini, kljub temu, da so seznanjeni s strani staršev, šol, vrtcev, medijev ali celo otrok samih, da npr. eden od staršev izvaja nasilje nad otrokom oz. ga na kakršenkoli način ogroža.

Poudarjajo tudi, da že več let opozarjajo, da je "delovanje CSD prepogosto preveč birokratsko, nemalokrat brezčutno in odtujeno od nemočnih posameznikov". 

"Center za socialno delo se mora vedno nemudoma odzvati, ko prejme informacije o ogroženosti otroka in jih takoj preveriti tudi neposredno v okolju, kjer otrok živi. Če CSD ne razišče, kaj se dejansko dogaja v posameznem primeru, s tem nedvomno krši pravice otroka, kar je popolnoma nedopustno. Na podlagi svojih ugotovitev je CSD tudi dolžan sodišču posredovati potrebne ukrepe za zaščito otroka," je poudaril namestnik varuha človekovih pravic Jože Ruparčič, ki je odgovoren za otrokove pravice. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LiAnnA
23. 07. 2023 08.48
CSD in povsod drugje... vecina po liniji najmanjsega odpora in nenehne pritozbe z njihove strani in pescica, ki jim je mar, so zgled, izgorevajo in ne dosezejo nicesar, ker jih vecina lenivcev konstantno uspesno blokira. Tukaj bi se moralo tudi ukrepat
mare2405
22. 07. 2023 17.49
+2
Čudna zgodba tole; mati je več let opozarjala... Zakaj ga pa je dala potem v varstvo očetu? CSD so pred leti odvzeli otroke na Koroškem pa je morala direktorica leteti in kakšna gonja je bila proti CSDjem. Spet ni bilo prav. Ko bi folk vedel, s čim vse se tam ukvarjajo ne bi takih žaljivih komentarjev pisali na njihov račun. Tako daleč smo prišli, da zaradi žalitev vsega tega osebja bo kmalu zmanjkalo učiteljic, medicinskih sester, negovalk v domu ostarelih in me zanima, kdo bo potem stregel bolnikom po bolnicah in kdo bo otroke učil. Saj nihče ne želi več tega dela opravljati ravno zaradi tega.
LiAnnA
23. 07. 2023 08.49
User1035444
22. 07. 2023 16.27
-1
Ali ni vpleten tudi nesposobni minister? Odstopi!
smuuki
22. 07. 2023 08.45
+4
Csd nikoli ni dosegel svojega namena. Popolnoma zgrešen projekt. Ogromno nepopravljive škode so naredili, potrošili enormne količine denarja to je pa tudi vse kar so storili. Če bi to institucijo danes zaprli za vedno bi jo mnogo prepozno.
nostalgik
22. 07. 2023 08.16
+4
VEČINA CSD-jev, ZBOR BOLNIKOV KATERE JE POTREBNO Z DOLGOLETNIM ZAPOROM ONEMOGOČITI DA ODLOČAJO O ŽIVLJENJU LJUDI ZA KATERE BI MORALI POSKRBETI
slovenka62
21. 07. 2023 20.27
+3
Plača bo.Ne se sekirat a delajo a ne delajo plača bo.In to ne slaba.In dokler ne bo šel nekdo v čuzo na vseh področjih bo tako.Tako da mesečnik ne bluzi.Nedotakljivi javni sektor ki nam samo otežuje življenje.
BroNo1
21. 07. 2023 20.12
+1
Primorska je zglajzala na vseh področjih…še dobr, da obstaja tista novinarka Carlova, kjer ni pardona….
Ponent
21. 07. 2023 19.15
+0
Samo vprašanje je zakaj je dal otroku kokain.
Betuul
21. 07. 2023 19.26
+1
To naj razpletajo organi pregona; in aretacijski organi in sodniki! Za nas je pomembna otroška varnost ! Otroku zagotovit varnost ; mir ; otroštvo! Očitno bo potrebno Min za varno otroštvo in varno starost! Nekako pripasati hcoj& skup! To dvoje paše skup; ker gre za nemočne človeke!
Franci Luzar
21. 07. 2023 19.55
+2
Zakaj? ker je sam odvisen od drog, torej je Bolnik če so Alkoholiki bolniki so Džankiji še večji bolniki, glavni krivci zato so, Socialni delavci, ki niso ukrepali pravočasno, ,,SPLOH NISO UKREPALI" in gdo bo sedaj odgovarjal? zaprli so očeta, namesto da bi ga poslali na zdravljenje? zapreti bi morali socialne delavce ki so odgovorni za to.
Morana7
22. 07. 2023 13.36
-1
Tak foter sori zasluži zapor. Csd je pa itak nezanesljiv.
Triindvajseti December
21. 07. 2023 19.11
+3
Noro! CSD ponovno ni bil o ničemer obveščen... Pa to ni normalno, se vedno izgovarjajo, ko Janković 🤮
Franci Luzar
21. 07. 2023 19.57
+3
To v sloveniji ni nič novega ,važno je da so dobre plače.
Betuul
21. 07. 2023 19.07
+2
Tak je prav! Zato so mediji in sredstva javnega obveščanja! Takoj ko so zaznamki o skrunitvi otrok! Takoj tja policija! Otroka na varno! In policija preganjat( do sodnije) csd; starše ipd; ! In da je bilo to nasilje v slo nad otroke zadnje! In da se kaj takega nikoli več ne slši!
jbtjbt
21. 07. 2023 18.52
+7
G.Mesec je že ob prevzemu ministrstva vedel,da s CSD-ji ni nič.Eno leto ni naredil popolnoma NIČ.Sedaj ko je štala pa stopi pred kamere.Dokazal je ,da je totalno nesposoben,isto kot delavke na CSD-jih(dolocene).Zato Mesec odstopi,ker nesposobneže smo že imeli in smo vam zaupali,da bo kaj bolje.
Franci Luzar
21. 07. 2023 20.03
+0
seveda je vedel da so na CSDju nesposobni isto kot je nesposobna celotna vlada, ampak vrana vrani ne izkoplje oči, v Sloveniji nekako Dobre Vlade še nismo imeli ampak ta je papopolnoma nesposobna, kam nas to pelje? smo že pristali na zadnjem mestu v EU.
papi1
21. 07. 2023 18.50
+4
Na CDS še kar plešejo......
jodr
21. 07. 2023 18.24
+1
Luka pa že obsoja in grozi; podobno, kot Robi.
Rezervni Kristus
21. 07. 2023 18.22
-3
Sicer vse obsodbe vredno, vendar tudi samske mamice ne znajo kaj prida s svojimi otrokoci. V takih primerih bi bilo treba vedno sankcionirati oba starša, ter otroka pravno odvzeti obema. Zloraba vedno prihaja iz obeh strani.
Rezervni Kristus
21. 07. 2023 18.23
-3
Biba leze biba gre
21. 07. 2023 18.25
+5
Ne poznam niti ene samske mamice, da bi slabo skrbela za svojega otroka.
štajerc65
21. 07. 2023 18.42
+2
Veliko samskih mamic dela na CSD.Zato pa očetje nimajo skrbništva
LAPD
21. 07. 2023 20.08
+2
21. 07. 2023 18.11
+13
Ko je mama opozarjala, da je otrok v nevarnosti csd in sodišče nista storila ničesar. Mami so prepustili le možnost, da čaka kdaj bo otrok nastradal. Ko je otrok nastradal tožilstvo ni zahtevalo pripor na sodišču za sodnico, ki je odredila da je majhen otrok v oskrbi očeta odvisneža niti izvedenci in CSD ki so to predlagali sodišču ampak je v priporu odvisnež, ki mu je sodišče z odločbo zaupalo v skrb otroka v sodelovanju s CSD in izvedenci, ki so to sodišču predlagali. V primeru zarubljenih otrok je sodišče oz sodnica Vera Gams Premrl mami, ki ni upoštevala odločbe sodišča glede stikov z otrokom zarubilo 3 otroke na grozljiv način in mami ukinilo stike za 2 leti z otroci, ker je po vsiljenem stališču sodišča odredbe sodišča v škodo otroka nujno upoštevati in če mama odredbe sodišča ne upošteva in ravna na svojo roko sodišče odredi izvršiteljem, policiji in csd nasilen odvzem otroka, ukine mami stike z otrokom, odredi pripor in izreče kazenske sankcije. Tako je zasnovan in funkcionira celoten sistem v Sloveniji kjer državne institucije otroke spravljajo v nevarnost in povzročajo tragedije namesto da jih ščitijo, za svoja dejanja niso nikoli kazensko preganjani kaj šele kaznovani in mame ki želijo zaščititi svojega otroka kazensko preganjajo in kaznujejo. Potem ko pa do tragedije pride se meče pesek v oči z nekimi bednimi inšpekcijskimi nadzori ko je vsem jasno da bi v priporu morali biti skupaj z očetom tudi sodnica, odgovorni na csd in izvedenci, ki so odgovorni da je šestletnik sploh bil v oskrbi pri odvisnežu. Mami, ki ne namerava samo čakati, da otrok nastrada torej ne preostane drugega kot da z otrokom odide v drugo (normalno) državo kjer je ne bodo preganjali, ukinjali stike in kaznovali ker ščiti svojega otroka.
Macu Picu
21. 07. 2023 18.16
+1
Imamo tu zagotovo primer nekaj žensk in dostojnih mater, ki se jim je to svinjanje oblasti zgodilo. V 90 procentih pa so žrtve natančnotako opisanih zlorab moški in očetje. Pokojni primer otroka Samo Ahlina je v nebo vpijoč sistemski zločin, ki ga je tožilstvo za časa tožilke Cerar tudi priznalo.
Franci Luzar
21. 07. 2023 20.10
+2
končno negdo ki je povedal resnico o Sloveniji, kjer lopovi in prevaranti vladajo poštenim ljudem, jaz vem da v sloveniji neželim biti niti pokopan ne.
Blue Dream
21. 07. 2023 18.05
+2
upajmo da ni tule posredi kaka bitka za skrbništvo med staršema
jodr
21. 07. 2023 17.34
+2
A ni naš Luka tudi na travci?
Macu Picu
21. 07. 2023 17.47
+0
Objektivna politična odgovornost za tole je več kot izkazana. Odstop takoj. Pa tudi če je v službi naspidiran.
Blue Dream
21. 07. 2023 18.10
-1
Blue Dream
21. 07. 2023 18.13
+0
lcePower
21. 07. 2023 17.31
+9
mesec nima kej govort ker sam uživa droge
obožeobože
21. 07. 2023 17.26
+3
Mesec je en kup NPK ja
Top Gun
21. 07. 2023 17.10
+7
Mesečnik odstop!
Macu Picu
21. 07. 2023 17.24
+4
obožeobože
21. 07. 2023 17.24
+6
Blue Dream
21. 07. 2023 18.11
+4