Slovenija

Ocena vojske: v mirovanju dobro, za delovanje v vojni nezadostno

Ljubljana, 29. 04. 2020 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.R., Ti.Š.
Komentarji
412

Obrambni minister Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš sta predsednika RS Boruta Pahorja seznanila s poročilom o pripravljenosti vojske v letu 2019. Za delovanje v miru je prejela oceno dobro, za delovanje v vojni pa nezadostno. "Slovenija je na svojo vojsko ponosna in ji zaupa," pa je ob tem dejal Pahor in dodal, da SV ne glede na ocene popolnoma zaupa, da bo izpolnila pričakovanja glede varnosti države.

Znana je ocena pripravljenosti Slovenske vojske (SV) v lanskem letu: vojska v mirovanju je bolje pripravljena kot pred letom dni, a znova nezadostno za delovanje v vojni.

Minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš sta predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja ob 10. uri namreč seznanila in mu predstavila letno poročilo o pripravljenosti SV za leto 2019. 

Čeprav je bilo pričakovati, da ocena ne bo bistveno boljša od tistih iz predhodnih let, pa je SV za delovanje v miru prejela oceno dobro. "Ocena pripravljenosti Slovenske vojske za 2019 za delovanje v miru je boljša, v pripravljenosti za delovanje v vojni pa ni napredka," je ob tem dejal Pahor.

Lanska povprečna ocena pripravljenosti, ki velja za predhodno leto, torej za leto 2018, je bila za delovanje v miru zadostna, za delovanje v vojni pa nezadostna. Predsednik republike Pahor je ob prejemu poročila predlagal zlasti razmislek o zakonu o sistemskem financiranju nacionalne varnosti. Ključni težavi, ki vplivata na oceno pripravljenosti, tako za delovanje v miru kot v izrednih razmerah in v vojni, sta po njegovih besedah nepopolnjenost enot s kadri, oborožitvijo in opremo. "Oprema je zastarela, stanje zalog slabo," je dejal Pahor. Se je pa hkrati kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik obrambnih sil pripadnikom SV zahvalil za predano opravljanje nalog.

Tonin: Že vrsto let ugotavljamo potrebe po enih in istih prioritetah, realizacije pa od nikoder

Na novinarski konferenci po predstavitvi poročila Pahorju, je spregovoril tudi obrambni minister Tonin. Dejal je, da se prepogosto ugotavlja, da se vojski zadostne vire ne zagotavlja dovolj redno. "Ko se pokaže potreba po njenem delovanju, pa je žal prepozno," je dodal.

Po njegovih besedah so preverili dosedanje planske dokumente. "Že vrsto let ugotavljamo potrebe po enih in istih prioritetah, realizacije pa ni od nikoder," je izpostavil Tonin. Tudi po njegovem je eden od ključnih vzrokov za slabo oceno kadrovska nepopolnjenost.

"Pri pregledu smo ugotovili desetletni zastoj v investicijah in organiziranosti," je pojasnil minister za obrambo in dodal, da bodo po nekaterih ocenah za rešitev teh težav potrebna leta povečanih vlaganj in sistemskih dopolnitev. "Ne želim novih in novih analiz in študij, belih knjig in kupovanja časa. Želim si konkretnih ukrepov," je dejal in kot konkretno rešitev nakazal pripravo ustrezne zakonodaje. Izboljšanje pripravljenosti po njegovem zahteva tri stvari: izboljšave na področju kadra, izboljšanje infrastrukture in destigmatizacijo nekaterih vojaških zmogljivosti.

Tudi Tonin se je zahvalil pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske in zagotovil, da bo celotna vlada storila vse, da bo poslanstvo vojske uresničeno.

Glavaš: Nizka ocena ni odraz slabega dela, temveč posledica primanjkljaja finančnih in kadrovskih virov

"Slovenska vojska je tudi v letu 2019 kljub primanjkljaju virov opravila vse naloge doma in v tujini," pa je ob predstavitvi obeh ocen izpostavil načelnik Generalštaba SV brigadir Glavaš. Kljub temu, da potrebna pripravljenost vojske za vojno ni ustrezna, pa je Glavaš prepričan, da jo je možno izboljšati. "Kratkoročno z zagotovitvijo virov, dokončanjem profesionalizacije," možne rešitve vidi Glavaš, ki je prepričan, da ima Slovenija sposobnost izgraditi vojaško organizacijo, ustrezno pripravljeno na vsakršne zahteve. Je pa tudi on izpostavil nujno pridobivanje kadrovskih in materialnih virov.

Tonin je za načelnika Generalštaba SV Glavaša sicer predlagal tudi povišanje v čin generala, s čimer se strinja tudi Pahor.

Zdaj že bivši minister za obrambo Karl Erjavec je sicer lani ustanovil delovno skupino, ki bi pod vodstvom Boštjana Šefica poiskala načine za kadrovsko krepitev Slovenske vojske. Za zdaj prizadevanja skupine še niso obrodila sadov, saj negativnega trenda ni uspela zaustaviti.

Tega se očitno zaveda tudi novi načelnik Glavaš, ki je tudi v izjavi za medije po prevzemu bojnega prapora Slovenske vojske napovedal, da se bodo v naslednjem obdobju usmerili zlasti v pridobivanje kadrovskih in materialnih virov. Sam sicer ocenjuje, da letošnja ocena ne more biti drugačna oziroma boljša kot prejšnja leta. Obrat negativnih kadrovskih trendov med prioritetami izpostavlja tudi obrambni minister Tonin.

Med načini, ki bi pripomogli k tem ciljem, Tonin vidi izboljšanje konkurenčnosti vojaškega poklica, kar bi bilo mogoče doseči z izvzetjem SV iz enotnega plačnega sistema in ureditvijo položaja vojakov po 45. letu. Prav tako je minister naklonjen uvedbi naborništva, priznava pa, da tega ni mogoče uvesti čez noč.

Med ukrepi nove vlade, ki so zapisani v koalicijski pogodbi, je tudi postopna uvedba naborniškega sistema. Tonin je danes pojasnil, da bi bilo pred tem treba narediti še "nekaj domačih nalog". Prilagoditi bi bilo treba infrastrukturo in zagotoviti ustrezno opremo. Poleg tega želi Tonin še pred uvedbo naborništva čim bolj izdatno popolniti stalno sestavo in pogodbeno rezervo.

Podobno je popolnitev stalne sestave in pogodbene rezerve prioriteta tudi za Glavaša. Če bo politična volja za uvedbo naborništva, pa bodo tudi v SV pripravljeni na to zgodbo, je potrdil načelnik.

Pahor pa ima do takšnega predloga zadržke, saj koncept profesionalne vojske, kot smo si ga zamislili ob njeni uvedbi leta 2003, ne bi bil več tako jasen. Kadrovski primanjkljaj je mogoče odpravljati z boljšimi dohodki vojakov, boljši kariernim načrtom in večjo finančno stabilnostjo pripadnikov, je ocenil.

Obramboslovka Juvanova: Finančna injekcija vojski še ni odpravila posledic varčevanja

Finančna injekcija SV v minulih letih ni v zadostni meri odpravila posledic več kot desetletnega varčevanja, poudarja obramboslovka Jelena Juvan. Kadrovsko sliko bi lahko izboljšali z ureditvijo statusa vojakov, manj uresničljivi sta ideji o izstopu SV iz plačnega sistema in o naborništvu. Od investicij bi bil smiseln nakup transportnega letala.

Po mnenju Juvanove s katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede je dobra ocena zahtevane pripravljenosti morda nekoliko presenetljiva. Natančne vsebine poročila Juvanova ne pozna, a verjame, da ocena temelji na strokovnih podatkih generalštaba. Medtem pa slaba ocena za delovanje v vojnem stanju po njenem mnenju "nikakor ni presenetljiva".

Prizadevanj za njeno izboljšanje bi se bilo po njenih besedah treba lotiti z več zornih kotov. Tako pri pridobivanju kadra ne gre pričakovati, da bi ob povišanju plač mladi začeli množično vstopati v SV. Treba bi bilo poskrbeti predvsem za pripadnike po 45. letu starosti, smiselno bi bilo razmišljati o ugodnostih za družine pripadnikov. "Tudi družine so vpete v ta sistem in živijo z vojaškim poklicem," je pojasnila. Predvsem pa je poudarila, da bi posameznik, ki razmišlja o tej službi, moral v njej prepoznati tudi določene prednosti.

Načrti obrambnega ministra o izvzetju SV iz enotnega plačnega sistema pa po njeni oceni niso uresničljivi. V preteklih letih se je pojavilo že več podobnih pobud, a se je nazadnje vselej izkazalo, da ni politične volje za kaj takega. Izvzetje bi namreč pomenilo potrebo po spremembi celotnega plačnega sistema. "Vedno se najdejo druge skupine, ki potem zahtevajo isto," je pojasnila.

Koalicijska pogodba sicer med ukrepi za zaustavitev negativnega kadrovskega trenda omenja tudi uvedbo naborništva. A Juvanova meni, da v primeru uvedbe naborništva v najširšem smislu, torej splošne vojaške obveznosti, ne bi mogli več govoriti o profesionalni vojski, pač pa bi imeli neko poklicno jedro, ki bi se ukvarjalo z usposabljanjem nabornikov. Poznejša pojasnila ministrstva so sicer govorila o možnosti prostovoljnega služenja vojaškega roka, a to tudi pomeni, da bi bile številke nizke, je pripomnila.

Nasploh kadrovske problematike SV na najvišji politični ravni po oceni obramboslovke ne prepoznavajo kot ključne. Razlog za to pa vidi v tem, da se v Sloveniji trenutno bolj počutimo ogrožene od drugih stvari kot od vojaške sile neke druge države.

Po mnenju Jelene Juvan s katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede je dobra ocena zahtevane pripravljenosti morda nekoliko presenetljiva.
Po mnenju Jelene Juvan s katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede je dobra ocena zahtevane pripravljenosti morda nekoliko presenetljiva. FOTO:

V luči aktualnega boja proti širjenju okužbe z novim koronavirusom pa je Juvanova opomnila tudi na "neprepoznanost vloge Slovenske vojske ob trenutni epidemiji", saj so v razpravi o potrebi po dodatnih pooblastilih vojakov na južni meji medsebojno trčila politična nasprotja. Kot je spomnila, v DZ nikakor ni bilo mogoče doseči potrebne večine za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, morda iz "prastrahu pred vojsko na ulicah, prastrahu iz nekdanjega režima".

Juvanova sicer aktivaciji omenjenega člena ob prvih omembah tega ukrepa ni bila naklonjena. Pozneje pa se je po njenih besedah vendarle izkazalo, da bi vojsko potrebovali za razbremenitev policije, ki patruljira ob meji. "Policija bi še vedno imela pristojnost nad operacijo na južni meji, samo v fizičnem smislu bi jih vojska nadomestila," je pojasnila.

Prioritete glede prihodnjega opremljanja pa bi morale po mnenju Juvanove izhajati iz obljub zvezi Nato. Obenem bi se morali vprašati, koliko so bile sploh realne in "ali so bile bolj narejene za slovensko javnost kot za zvezo Nato". Bi bilo pa ob tem morda treba resno razmisliti tudi o nakupu letala za strateški zračni transport, kar se je v trenutni krizi izkazalo za zelo pomembno. "Ne gre le za evakuacijo naših vojakov, ampak tudi za evakuacijo civilistov," je pojasnila. Prav tako bi lahko takšno letalo uporabili za prevoz zaščitne opreme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
30. 04. 2020 18.50
Slovenija vojsko potrebuje samo v primeru rušenja diktatorskih vlad in to priložnost izpustijo iz rok vsake volitve.
Streznitev
30. 04. 2020 09.44
+4
LEVICA 2016-Da je Slovenska vojska (SV) nesposobna za odvračanja resne vojaške grožnje, priznavajo celo njeni lastni doktrinarni dokumenti. V Združeni levici se zavedamo, da temeljni problem SV ni zmanjšanje sredstev, ampak populistična ukinitev naborniškega sistema in vključitev v Zvezo Nato. S profesionalizacijo je politični razred ustvaril novo kategorijo prekarnih delavcev – vojakov, ki jim služba preneha vsaj deset let, preden izpolnijo pogoje za upokojitev. Hkrati je vzpostavil monopol nad vojaško obrambo, iz katere je izključil vse državljane, ki jih ne zanima prekarni vojaški poklic. Z vstopom v Nato je vojsko iz enotne sile, namenjene obrambi državnega ozemlja, spremenil v skupek specializiranih enot, ki lahko smiselno delujejo samo v okviru večjih enot Nata, ne pa skupaj. Odločitev političnega razreda, da vztraja pri »zavezah Natu«, ni le nesprejemljiva, ampak tudi nerealna. Rezultat bo drago hiranje na obroke, pri katerem bodo privilegirane enote, namenjene delovanju v Natu, vse ostalo pa bo žrtvovano kot nepotreben balast. Zato se zavzemamo za dejanske spremembe, o katerih pa lahko odločijo le državljani. Če bodo ocenili, da Slovenija potrebuje silo za odvračanje vojaškega napada, je rešitev prehod v sodobno naborniško vojsko. Če pa bodo menili, da je smiselno ohraniti le komponente, ki prispevajo zaščiti in reševanju ter okrepijo policijo v protidiverzantskih in protiterorističnih nalogah, bo treba te komponente integrirati v civilno zaščito in policijo. V obeh primerih je treba Z IZASTOPOM IZ NATA zagotoviti, da slovenske vojaške zmogljivosti ne bodo služile obrambi imperializma, ampak zgolj svoji ustavni nalogi, obrambi Republike Slovenije.
Streznitev
30. 04. 2020 09.45
-2
LEVICA DANES ----V Levici napovedujejo referendum v primeru potrditve ponovne uvedbe naborništva. V opozicijskih vrstah so noveli sicer naklonjeni v SNS, medtem ko mu preostale poslanske skupine nasprotujejo. Zlasti ostri so v Levici, od koder so v torek sporočili, da v primeru potrditve novele ne izključujejo niti možnosti zakonodajnega referenduma. Podrobnosti o tej morebitni pobudi bodo predstavili danes. Naborništvo in naborniški sistem popolnjevanja vojske smo v tej državi že poznali 20 let nazaj, pa so mladi takrat zelo jasno povedali, kaj si o njem mislijo, je v današnji izjavi medijem opozoril poslanec Levice Miha Kordiš. Kot je dejal, je bila družba takrat dovolj modra in mladim prisluhnila, naborništvo pa so ukinili.
Streznitev
30. 04. 2020 09.22
-1
Osebki, ki so pišejo v stilu razvrednotenja slovenske vojske in s tem kažejo, da so proti slovenski vojski in težijo k ukinitvi le-te. S tem napeljujejo k ogrožanju obrambne suverenosti Slovenije. Posamezniki, ki si demontažo Slovenske vojske zamišljajo kot samoumeven ukrep ob nastopu ekonomske krize, pozabljajo pa, da se je v zgodovini našega naroda to že dogajalo ter kako s težavo smo Slovenci ponovno pridobili svojo vojsko. Narod lahko brez posesivnih teženj zaščiti le tista sila, ki izhaja iz njega samega. V našem primeru torej, Slovenska vojska. Republika Slovenija je samostojnost razglasila 25. junija 1991. Istega dne so oklepne in druge enote JLA začele z oboroženo agresijo nad Slovenijo. Enote TO in Policije so zmagale v spopadih za meje, blokirale enote JLA v vojašnicah ter jim onemogočile oskrbo. Vojna je trajala od 26. junija do 7. julija, ko je bila podpisana Brionska deklaracija. Ob podpisu je imela TO nadzor nad celotnim ozemljem Slovenije. Zadnji vojak JLA je Slovenijo zapustil v pristanišču Koper 26. oktobra 1991. Ob začetku spopada je imela TO približno 16.000 mož pod orožjem, do konca vojne pa približno 35.000. Kar podrobno opisujem velja za področje celotne primorske in Krasa, kjer smo Srbsko vojsko povsem razorožili. Ko smo posamezne enote obkolili, smo jim odklopili vodo, telefon , elektriko smo le počakali, da žeja, lakota in pomanjkanje spanca ter pomanjkanje sekret papirja, ker jih je prejela driska zaradi pomanjkanja informacij (v zaledju smo polovili njihove obveščevalce z cb postajami, ki so bili po večini Srbi in živeli med nami, kot naši sosedje-zobozdravniki, piloti, keramičarji, cariniki, upokojenci.. v resnici so bili plačanci veliko-srbske ideje in ti so bili kasneje največja trobila, da so izbrisani. Prej niso hoteli našega državljanstva, kar je razvidno iz seznama, ki smo ga na policiji izdelali, ko smo jih zaslišali kot vohune in predali seznam na UE, kasneje, ko so ugotovili, da brez slovenskega državljanstva ne morejo uživati enakih pravic kot Slovenci, so pa postali glasni-toliko o tem) in našim fizičnim in psihičnim izčrpavanjem (ko so bili na straži v zemljanki in mu je sijalo opoldansko sonce na čelado mu je pražilo možgane, čutarico pa je imel prazno in ko so hoteli zamenjati stražo smo ga opomnili z ogledalcem, da vanj meri ostrostrelec in je moral podaljšati stražo do teme sta psihoza in strah privedla, da jih je nekaj z belo zastavo prebegnilo s straže že tretjo noč. Ko so poveljniki opazili, da jim straže begajo in so ostali brez vode in z pajčevino v želodcu, so se na poziv k vdaji odzvali postopoma vsi poveljniki. Da ne bi izpadli dezerterji pred Srbsko javnostjo (ostalim narodnostim se je itak fučkalo in so hoteli le čimprej domov) so nas prosili, da jih prikažemo kot poražence v boju proti premočnemu sovražniku. V ta namen smo tudi razstreli nekaj kasarn, da so dajale videz kot po boju, ker itak niso bile vredne piškavega groša. Tako smo se dokopali do polnih skladišč orožja in municije, ki smo jo vozili našim enotam po Sloveniji. Pripadnike YU smo vkrcali na avtobuse in odpeljali v zbirne centre. To je resnica o slavni YU armadi v boju z To in policijo. Ravno pripadniki obmejne policije smo podrobno poznali vse njihove položaje, ker smo se med sabo družili v skupnem nadziranju državne meje. Za opomin, kako bojo končale tankovske enote, če bi poslali dodatne okrepitve so na goriškem spražili tank, da so spoznali, da ima TO orožje tudi v boju z oklepniki. Tako in tako niso imeli nobene možnosti več, ker bi jih lahko blokirali že bilo kje prej, ker je vsaka ožina za tank neprehodna past in zavedati se moraš, da je tank na tako razgibanem terenu kot je v Sloveniji, brez ustrezne podpore grobnica na gosenicah.
Gorazd Petek
29. 04. 2020 21.49
-4
Glede na to,da imamo prvo damo ZDA naših korenin nam lahko marsikaj z pravilnim pristopom tudi uspe ne dvomno,ne glede na čveke o njeni familiji o tem onem,bo če bomo ubrali pravo politiko definitivno pomagala in ne nazadnje tudi Trump bo sledil njej in če bomo pokazali ,da nismo sovražni do ZDA kot slovenske rusofilske vlade utegnemo pridobiti mnogo tako vojaškega kot strateškega kredita,kot tudi varnosti.
Gorazd Petek
29. 04. 2020 21.39
-3
Takole realno za začetek,če želimo vojsko. Najprej iz vojske ves JNA in proruski kader. Drugič, za pomočzaprossit US ArmY in Black Water da pošljejo inštruktorje za vzgojo vojaškega kadra od Navy Sealsov,Rangerjev,Delta Forcea itd. Nadalje Koper ponudit za operativno oskrbovalno bazo Task Force 44(mislim) da gre za sredozemlje,nadalje ponudit prostor za kopensko bazo US Army in dat na razpolago Cerkje ali prosulo MB letališče Ko dobimo usposobljen tako oficirski kot vojaški kader pa tudi pospešeno v nabave tega kar rabimo pod nujno.
Gorazd Petek
29. 04. 2020 21.41
+0
Seveda tudi kak inštruktor SAS nebi škodil.
Gorazd Petek
29. 04. 2020 21.41
+1
vicente
29. 04. 2020 21.27
+0
dajmo. ukinit te tabornike
Streznitev
30. 04. 2020 10.18
+0
Slovenske vojaške zmogljivosti ne bodo služile obrambi imperializma, ampak zgolj svoji ustavni nalogi, obrambi Republike Slovenije.To je zahteva levice.KdoR je proti slovenski vojski je proti slovenski suverenosti in po ustavi protidržavni element. Tu vas je kar precej kandidatov.
iga_biba
29. 04. 2020 20.56
+2
Vrhovni poveljnik- nezadostno! tudi za znanje madžarščine!
Streznitev
30. 04. 2020 10.23
-3
Večina Slovencev razmišlja ravni obratno, zato je prvi na lestvici priljubljenosti, ker se je kljub pripadnosti eni opciji, izkazal kot predsednik vseh državljanov. Da je vojska podhranjena, pa se ve, katere vlade so jo do dva meseca nazaj izčrpavale.
silvo.uzmah
29. 04. 2020 19.54
+6
Za tele ugotovitve ni treba biti preveč brihten, vse dosedanje vlade (verjetno bo ta tudi ista) niso uspele kupiti niti ene zadeve kar se vojske tiče, da ni bilo vmes vsaj ene afere, korupcije in kraja denarja. Sedaj pa Slovencem dajete neko oceno o stanju vojske, da pa je stanje tako kot je, so krive vse dosedanje vlade, pa tudi od nove se ne pričakuje izboljšanja.
Streznitev
30. 04. 2020 09.43
-1
Dogodki in ukrepanje predvsem levih vlad jasno kažejo, da je Slovenska vojska torišče za reševanje ekonomske zagate. Obramba in varnost Slovenije je preveč pomembna, da se nevestni politiki lahko dovoli s tem manipulirati in to s takšno konotacijo, ki jo nudi med drugim tudi poziv neartikuliranih posameznikov po ukinjanju Slovenske vojske.
robespierre16
29. 04. 2020 19.36
+11
to bi tekla tale naša vojska....ko bi šlo zares ...z feldmaršaloma toninom in barbiko na čelu...
Pomemben petelin
29. 04. 2020 18.47
+9
Smo pred časom in bo treba robotizirat vse in poslat poveljnike na borzo ,da pokažejo svojo sposobnost še kje drugje.
Streznitev
30. 04. 2020 10.24
-1
sosed5
29. 04. 2020 18.21
+31
Vojsko imamo, ki odlično dela v miru, za vojno pa ni pripravljena. To sicer bolj težko razumem, ampak te že mora biti tako. Vojska se bo torej sproprijela z notranjih sovražnikom, ko ni vojne. Če bo pa vojna, pa jo bo mo razpustili in se bomo sami znašli. Bravo barbika, odlično generali
flojdi
29. 04. 2020 18.45
+4
Jožajoža
29. 04. 2020 18.19
+14
pa smo se bali vojske,ko jim je janša hotel dati pooblastila policije. nič bat. dobli so negativno oceno v "borbenem" delovanju.tak bi jih terali........tako, da naj ostanejo poleg civilne zaščite .
Streznitev
30. 04. 2020 10.30
-2
Za tvojo oprano glavo pa res se bo noben sekiral, vsaka zelnata ima več koristne vsebine kot tvoja.
vinogradnik33
29. 04. 2020 18.16
+13
Zato pa so naročili proti demonstracijsko opremo , da se bo Slovenska vojska lahko branila z ščiti proti raketam !
Streznitev
30. 04. 2020 09.49
-2
Raketam proti toči in letečim kozlom, ki jih izstreljuje vinogradnik z 33 obrati na sekundo na kvadrat.
flojdi
29. 04. 2020 18.12
+2
.zelo lepo . ne želimo si VOJNE.
Jožajoža
29. 04. 2020 19.08
+8
smo že v vojni.sovražnik je danes znan, 91 je bil nepoznan-namišljen.
EEgon
29. 04. 2020 20.30
+1
L.91 je bil sovražnik nepoznan? Hmm. Jaz se prav dobro spomnim, kako so govorili vojaki ki so šli mimo Šentvida proti Brniku, niso govorili Italijansko n ti Nemško. Zanimivo ljudje so jokali a ne od sreče? Ampak eni sovražnika niso videli, eni niso videli kdo je streljal na Slovenske vojake, zanimivo. Jaz se zelo dobro spomnim, kdo je streljal na naše. Tukaj gor se nekateri mimogrede iz-dajo, kdo je bil proti naši državi, proti naši Sloveniji! Hvala za tvojo iskrenost. Vem, da je bilo cca. 7% ljudi, ki je volilo proti nam, naši državi, naši Sloveniji. Škoda da niso odšel s tistimi, ki so nas napadli, tako še vedno obstajajo med nami gnila jabolka, ki širijo plesen.
Streznitev
30. 04. 2020 09.53
-4
Tebi izdajalec ni bil poznan, nam veteranom vojne za Slovenijo pa še kako.
Walter Pravicek
29. 04. 2020 17.46
+13
Toninu jaz nebi NIKOLI dal v roke orožja!
Streznitev
30. 04. 2020 09.55
-4
SDS_je_poden
29. 04. 2020 17.30
+15
Naborniškega sistema Slovenija ne bo videla več. Ničesar ne bodo rešili, ker tudi sami nimajo idej, kako zadevo rešit.
Streznitev
30. 04. 2020 09.57
-1
LETA 2016 SO V LEVICI PISALI TAKO:-- Zato se zavzemamo za dejanske spremembe, o katerih pa lahko odločijo le državljani. Če bodo ocenili, da Slovenija potrebuje silo za odvračanje vojaškega napada, je rešitev prehod v sodobno naborniško vojsko. Če pa bodo menili, da je smiselno ohraniti le komponente, ki prispevajo zaščiti in reševanju ter okrepijo policijo v protidiverzantskih in protiterorističnih nalogah, bo treba te komponente integrirati v civilno zaščito in policijo. V obeh primerih je treba Z IZASTOPOM IZ NATA zagotoviti, da slovenske vojaške zmogljivosti ne bodo služile obrambi imperializma, ampak zgolj svoji ustavni nalogi, obrambi Republike Slovenije.
Uporabnik113189
29. 04. 2020 17.17
+9
Ocena naše krave. Zaenkrat še ne daje mleka, zato ji pripada nezadostna. Je pa lepa Liska in mirna. Prejšnji bik nam je podrl pol hleva, v primerjavi z njim dela precej manj škode. Koristna je pa tudi, ker bi sicer seno in travo morali kompostirati. Za lep videz in predelavo sena v dodatek njivi pa zasluži trojko..
Walter Pravicek
29. 04. 2020 17.47
+6
Streznitev
30. 04. 2020 10.08
-3
Sami sebe delate bedake in se smešite. Kdo je zadnjih sedem let bil zadolžen za krmo te krave, kdo je bi moral kupiti zaščitno opremo do 13.03.2020 in kdo je uničil jugo gospodarstvo, vedno isti komunisti z rdečo petko. Me bi bilo sram se sploh oglašati na vašem mestu, vi komunisti pa se ne sramujete ničesar, kar pa je po eni strani pozitivno, ker se s svojimi nizkointeligenčnim trolanjem sami razgalite in so vaše podle namere lepo uočljive in na ogled širši javnosti.
Transformerji
29. 04. 2020 17.01
+10
S kom se pa bomo borili? Saj nas bo še ta virus, brez vojaškega posredovanja, čisto izmozgal.
_Grizzly _
29. 04. 2020 17.00
-8
Ta ocena nič ne pomeni ali pove. No nekaj pove samo ta preizkus je narejen po pravilih. Mi lahko nekdo pove kje bodo pravila v vojni? Ne bo je saj v vojni se vse lahko zgodi in mi na slovenskem ozemlju se bomo na slovenski način/teren branili te se borili za domovino in ne na NATO način. Glede ocene, Avstrijska vojska nima ocene ter nekaj drugih večjih držav tudi, TO tudi ni imela ocene in je premagala okoli 100 tisoč jugoslovanskih vojakov 4 najmočnejše vojske takrat v Evropi in 10 v svetu. Poveljnik 132. Gorskega polka nam je vsem rekel, da so pripravljeni braniti domovino in da Slovenska vojska v medijih ni taka kot je v realnem življenju in, da novinarji samo po svoje pišejo, ostali pa pljuvajo ko nikoli niso preizkusili kako je biti vojak. Toninu pa verjamem, da mu bo uspelo nakupiti opremo. Saj oprema kot tista 2 velika transportna letala, samohodne havbice itd. tudi zelo mlade privabita saj kdo pa ne bi uporabljal, vozil,.. takšne mašine...
SDS_je_poden
29. 04. 2020 17.29
+11
_Grizzly_: A lahko nehate fantazirat, da je TO porazila JLA? Če bi jo zares porazila ne bi potem JLA odvažala orožja iz države. Mi smo imeli srečo, da so bili pri nas v sestavi JLA naborniki. Kasneje v spopadih na Hrvaškem in v Bosni niso delovali naborniki, ampak rezervisti, mentalni bolniki..... TO pri nas je delovala defenzivno, kar pomeni, da se je trudila ustavit razvoj vojaškega delovanja JLA na terenu. Vse ostalo so zgodbice.
SDS_je_poden
29. 04. 2020 17.33
+10
_Grizzly_: Pa še to. Prav podpis Brionske dekleracije je bil pogoj, da se JLA umakne iz Slovenije. TO in policija sta v tistih 10 dneh opravile dobro delo, vendar če bi konflikt trajal še kakpen teden, 14 dni dlje, bi se nam, kot dvomilijonskem narodu slabo pisalo.
Walter Pravicek
29. 04. 2020 17.49
+8
Ko "trenirajo"od 7 do 3 popoldan NE potrebujejo trtansportnega letala.
Walter Pravicek
29. 04. 2020 17.51
+3
TO ni bila poražena-orožje"shranjeno"v skladiščih JNA je bilo bolj"na očeh"oficirjem JNA,ter ni bilo skrbi,da se TO upre.A so se znajdli.
SDS_je_poden
29. 04. 2020 17.56
+7
Walter Pravicek: Nisem rekel, da je bila TO poražena. Vprašanje pa je, kaj bi bilo, če se zadeva ne bi končala v 10 dneh.
Uporabnik113189
29. 04. 2020 17.59
+3
V vsaki vojni se ljudem slabo piše. Če bi konflikt trajal dlje, bi se res malce bolj zapletlo, pa vendar, kako pa naj bi JLA pripeljala srbske okrepitve na naše ozemlje, če so bili ukleščeni v vojašnicah? Preko hrvaške? Ko bi se zapletlo, bi začele posegati v zgodbo naše sosednje države, tako kot vidimo danes v Siriji. Pri nas bi bile to Avstrija, Italija, Madžarska, ki ne želijo da se kaos širi k njim, pa množice z begunci. Dobra stran pa bi bila tudi.. Hrvatom bi gorelo tudi za hrbtom in odprta bi bila še ena fronta na severu, vprašanje potem, kje bi bila naša meja, gotovo bistveno nižje. Glede na to kaj nam je krivousti počel, ne bi izključil niti preobrata v politiki in sodelovanja s Srbijo.. Na zahtevo Slovenije bi Clinton dvakrat premislil o pomoči hrvatom. Skratka marsikaj bi bilo drugače. Vsekakor sta Drnovšek in Kučan z Brionsko ohranila mnogo življenj in bede, kar je dokaz da je tudi vojna nadaljevanje politike. Vse je možno če je politična volja..
marker1
29. 04. 2020 18.01
+2
SDS_je_poden
29. 04. 2020 18.12
+8
Klasik: JLA je imela svoje enote tudi v kasarnah na Hrvaškem, konec koncev ena taka enota je prodirala iz Karlovca proti Ljubljani iz dolenjske smeri in bila ustavljena na klancu, tam v okolici Medvedjeka. Hrvatje so bili v tistem času še na slabšem z oborožitvijo, kot smo bili mi. No, konec koncev nima smisla polimizirat, želel sem samo povedat, da TO res ni premagala JLA, kot se rado prodaja, je pa zavirala bojno delovanje z blokadami.
_Grizzly _
29. 04. 2020 18.48
+1
Letalstvo potrebuje transportno letalo. Malo razmisli.
_Grizzly _
29. 04. 2020 18.51
+0
Ja branili smo in ne napadali. Nekaj časa bi še lahko trajalo saj bi počasi nabirali protioklepna sredvstva...in seveda ker branimo kot so že naredili so zasedbe..
Streznitev
30. 04. 2020 08.15
-2
Ne piši neumnosti. Če bi bil pripadnik veteranov vojne za Slovenijo, ne bi nikoli pisal teh laži. Kar opisujem velja za področje celotne primorske in Krasa, kjer smo Srbsko vojsko povsem razorožili. Ko smo posamezne enote obkolili, smo jim odklopili vodo, telefon , elektriko smo le počakali, da žeja, lakota in pomanjkanje spanca ter pomanjkanje sekret papirja, ker jih je prejela driska zaradi pomanjkanja informacij (v zaledju smo polovili njihove obveščevalce z cb postajami, ki so bili po večini Srbi in živeli med nami, kot naši sosedje-zobozdravniki, piloti, keramičarji, cariniki, upokojenci.. v resnici so bili plačanci velikosrbke ideje in ti so bili kasneje največja trobila, da so izbrisani. Prej niso hoteli našega državljanstva, kar je razvidno iz seznama, ki smo ga na policiji izdelali, ko smo jih zaslišali kot vohune in predali seznam na UE, kasneje, ko so ugotovili, da brez slovenskega državljanstva ne morejo uživati enakih pravic kot Slovenci, so pa postali glasni-toliko o tem) in našim fizičnim in psihičnim izčrpavanjem (ko so bili na straži v zemljanki in mu je sijalo opoldansko sonce na čelado mu je pražilo možgane, čutarico pa je imel prazno in ko so hoteli zamenjati stražo smo ga opomnili z ogledalcem, da vanj meri ostrostrelec in je moral podaljšati stražo do teme sta psihoza in strah privedla, da jih je nekaj z belo zastavo prebegnilo s straže že tretjo noč. Ko so poveljniki opazili, da jim straže begajo in so ostali brez vode in z pajčevino v želodcu, so se na poziv k vdaji odzvali postopoma vsi poveljniki. Da ne bi izpadli dezerterji pred Srbsko javnostjo (ostalim narodnostim se je itak fučkalo in so hoteli le čimprej domov) so nas prosili, da jih prikažemo kot poražence v boju proti premočnemu sovražniku. V ta namen smo tudi razstreli nekaj kasarn, da so dajale videz kot po boju, ker itak niso bile vredne piškavega groša. Tako smo se dokopali do polnih skladišč orožja in municije, ki smo jo vozili našim enotam po Sloveniji. Pripadnike YU smo vkrcali na avtobuse in odpeljali v zbirne centre. To je resnica o slavni YU armadi v boju z To in policijo. Ravno mi iz policije smo podrobno poznali vse njihove položaje, ker smo se med sabo družili v skupnem nadziranju državne meje. Za opomin, kako bojo končale tankovske enote, če bi poslali dodatne okrepitve so na goriškem spržili tank, da so spoznali, da ima TO orožje tudi v boju z oklepniki.
Mladimož
29. 04. 2020 16.27
+22
Ocena vlade: V spanju efektivno, na delu NEGATIVNO!