Slovenija

Oceno bi lahko znižali tudi Sloveniji, a le za zaslužek

Ljubljana, 20. 09. 2011 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
12

Slovenski ekonomist Jože Mencinger ne da veliko na bonitetne ocene, ki jih podajajo tri bonitetne hiše. Prepričan je, da lahko celo služijo kot orodje špekulantov za njihov zaslužek.

Jože Mencinger
Jože Mencinger FOTO: Aljoša Kravanja

Za mnenje o znižani bonitetni oceni Italiji smo povprašali tudi ekonomista Jožeta Mencingerja, ki meni, da to verjetno ne more bistveno vplivati na Slovenijo. "Mimogrede, tri bonitetne hiše povzročajo samo škodo, a žal imajo 'produkt', ki ga uspešno prodajajo, saj ljudi, kot sem sam, ki jih njihovi 'produkti' ne zanimajo, ni veliko," je prepričan slovenski ekonomist.

Pri tem poudarja, da je mednarodni neto dolg Italije precej manjši od grškega in tudi velik del javnega dolga je notranji dolg. Za slabo podobo naše sosede pa je po njegovem mnenju predvsem kriv premier Silvio Berlusconi. Koliko italijanskih obveznic je v rokah slovenskih vlagateljev, sam ne ve, vendar pa misli, da jih ni veliko, "saj so bile vsaj po oglaševanju pred leti, to je v hazarderskih letih 2005–2008, mnogo bolj privlačni balkanski skladi in obveznice drugih eksotičnih držav, ki naj bi imeli 30-odstotno donosnost".

Na vprašanje, ali bi lahko v prihodnosti podobna usoda, kot je zdaj Italijo, prej pa že Grčijo, Španijo, Irsko in Ciper, doletela tudi Slovenijo, odgovarja pritrdilno, pri tem pa opozarja, da ne zaradi italijanskega vpliva ali slovenske gospodarske rasti in dejanskega stanja. Po njegovem mnenju bi bil ključni dejavnik presoja špekulantov, da s spreminjanjem bonitetne ocene kaj zaslužijo oziroma presoja bonitetnih hiš o sposobnosti vračanja dolgov.

Berlusconi se je v zadnjih tednih s predstavniki Kitajske pogovarjal o odkupu italijanskih obveznic. Ko smo Mencingerja povprašali, kako lahko to vpliva, je odgovoril, da bi se je ob zanašanju na kitajsko pomoč treba spomniti na stari grški pregovor: "Boj se Danajcev (Kitajcev), četudi prinašajo darila."

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gemini62
23. 09. 2011 11.02
Staropramen, nisi razumel moje poante. Točno tako je kot si dodal ti. Soroš ima na dogajanje na borzi večji vpliv kot "kao ekonomska znanost". To samo pomeni, da zviti in skvarjeni špekulanti vedrijo in oblačijo nad celotnimi nacionanimi in nad globalnim gospodarstvom in ekonomijo.
Staropramen
21. 09. 2011 12.28
Gemini: Soros je predvsem zelo zvit in sposoben špekulant. Iz nič ne more nastati bogastvo, ampak le tako, da jemlješ množici drugih.
Staropramen
21. 09. 2011 12.27
Meki: Povej, kaj je Mencinger rekel in je bilo potem ravno obratn. Če je bilo vse, kot trdiš, potem ti ne bo težko izbrati enega primera.
tinetone
20. 09. 2011 23.56
in res je tako...
mirko53
20. 09. 2011 19.29
Mencinger je eden najvecjih negativcev samostojne Slovenije, glavni ideolog nacionalisticnega tajkunstva!
haarpo
20. 09. 2011 16.56
KONČNO PAMETNA MISEL.... ...PA KJE SI BIL MENCINGER DO SEDAJ, DA TE NISO UKRADLI...
Trust35
20. 09. 2011 16.13
Slovebija NIMA v Svetu,v Evopi in niti v regiji NOBENE TEZE; ne pèoliticne oin se manj gospodarske!! Zato...
Consultant
20. 09. 2011 15.03
Se strinjam, da so bonitetne ocene kar nekaj. Moja znanka ima s.p. in odlično bonitetno oceno, pa komaj preživi. Sam imam podjetje z oceno B, pa nimam nobenih težav. V preteklosti pa sem delal v podjetju z odlično oceno, en mesec za tem smo pa bili insolventni. Strinjam se z g. Mencigerjem, da so bonitetne ocene zgolj dober produkt za prodajo.
Meki
20. 09. 2011 15.00
Zakaj tega človeka sploh še kdo upošteva? Še vse kar je rekel se je izkazalo za ravno obratno.
gemini62
20. 09. 2011 14.56
za mene po dogodkih zadnjih 5 let ekonomiska znanost ni nič več kot je bila alkemija v srednjem veku. Ekonomistom celo podeljujejo Nobelovo nagrado! Velja temeljito razmisliti, če ima to še smisla, kajti očitno in zdaj nedvomno gre le za to, kateri od milijon vračev bo slučajno uganil, kaj se bo v naslednjem obdobju zgodilo. Nek Soroš ima npr, mnogo več vpliva na čredno dogajanje na borzi kot katerikoli doktor ekonomije na Wall streetu že samo s tem, ko se mu v sanjah prikaže katerakoli neumnost. Nobena formula do zdaj namreč tega ne more pokazati tako, da bi bilo mogoče rezultate iste formule ponoviti še vsaj 1x po tem, ko se je ta slučajno izkazala za pravilno.
koalicija
20. 09. 2011 14.04
Jože Mencinger predstavlja znanje, ki bi ga slovenski gospodarstveniki morali postaviti za temelje slovenskega gospodarstva.
bezina
20. 09. 2011 13.58
A kdo dela analizo, koliko od napovedi Jožeta Mencingerja se je že uresničilo? Glede na to, da se ga sprašuje o ključnih stvareh za razvoj Slovenije...