Slovenija

Židan po poti Bratuškove: odgovornost prelaga na Šarca

Ljubljana, 23. 01. 2019 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko se je na ministra Dejana Prešička vsul val očitkov o šikaniranju in poniževanju zaposlenih, v zasebne namene pa naj bi uporabljal službeno vozilo, se je na te zdaj odzval predsednik SD Dejan Židan. Kot je povedal, je minister naredil napako, in hkrati dodal, da bo stranka spoštovala odločitev premierja Šarca, če bo ta želel, da Prešiček odstopi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zloraba položaja ministra Prešička?
    02:50
    Iz 24UR: Zloraba položaja ministra Prešička?
  • Iz 24UR: Prešičku šteti dnevi?
    03:13
    Iz 24UR: Prešičku šteti dnevi?
  • Iz SVETA: Bo minister Prešiček odstopil?
    01:59
    Iz SVETA: Bo minister Prešiček odstopil?
  • Iz 24UR ZVEČER: Prelaganje odgovornosti
    03:48
    Iz 24UR ZVEČER: Prelaganje odgovornosti
  • Iz 24UR ZVEČER: Predsednik računskega sodišča o primeru Prešiček
    05:08
    Iz 24UR ZVEČER: Predsednik računskega sodišča o primeru Prešiček

Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije najprej izrazil sožalje ob smrti uslužbenca ministrstva za kulturo, nato pa pojasnil, da mu je Prešiček predstavil poročilo in odziv na obtožbe, ki so ga doletele v zadnjih dneh, ki ga mora posredovati premierju Marjanu Šarcu.

Židan je priznal, da je Prešiček naredil napako, in sicer ker je "omogočil, da so bili devetkrat inštrumenti z ministrstva pripeljani na njegov konservatorij".
Židan je priznal, da je Prešiček naredil napako, in sicer ker je "omogočil, da so bili devetkrat inštrumenti z ministrstva pripeljani na njegov konservatorij". FOTO: 24UR

Kot je dejal, bodo naredili vse, da se razišče dogajanje na ministrstvu za kulturo, s čimer se sicer že ukvarja tudi policija, "da se ugotovijo dejanske razmere" in da bodo te primerno sankcionirane.

Židan je priznal, da je Prešiček naredil napako, in sicer ker je "omogočil, da so bili inštrumenti z ministrstva devetkrat pripeljani na njegov konservatorij". Zaradi te napake "jih mora dobiti po prstih", je poudaril. In če je to napaka, zaradi katere bo moral odstopiti s položaja, bodo takšno premierjevo odločitev v SD spoštovali, je dejal.

"Minister se je zavezal, da bo naredil vse, da bo stanje na ministrstvu takšno, da se bodo ljudje počutili spoštovane," je še dejal prvak SD. Ocenil je, da je minister zelo delaven. "Upam, da je to lastnost, ki je cenjena," je še povedal. Ob tem je navedel tudi podatek, da so v času, ko je bil Prešiček direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet, tam imeli samo eno prijavo mobinga, ki pa se je izkazala za neutemeljeno. Kakršnakoli bo že odločitev Šarca glede Prešičkove usode, ta po Židanovih besedah ne bo razlog za morebitne napete odnose v koaliciji.

V kabinetu predsednika vlade so medtem pojasnili, da danes še ne bodo komentirali dogajanja. Premier Šarec, ki je na poti v švicarski Davos na letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma in ga v četrtek tudi ne bo na seji vlade, mora namreč še preučiti Prešičkovo poročilo in odziv na obtožbe.

Prešiček naj bi glasbene inštrumente prevažal kar v službenem vozilu 

Minister Dejan Prešiček je sicer v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da "ni oseba brez moralnih ali etičnih vrednot", in zatrdil, da ni nikoli metal ključev, kar je le ena od očitanih stvari. Na tragično smrt enega od zaposlenih na ministrstvu se je odzval, da je "zelo pretresen, da se je ta dogodek zgodil", in ob tem zanikal navedbe, da naj bi se med vožnjo drl nanj in mu grozil z disciplinskim postopkom.

Na ministra Dejana Prešička se je vsul val očitkov.
Na ministra Dejana Prešička se je vsul val očitkov. FOTO: Damjan Žibert

Sporno je tudi, da naj bi minister Prešiček uslužbenca izkoriščal za prevoz, med drugim zasebnih glasbenih inštrumentov Prešičkove hčerke, in to kar v službenem avtomobilu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Marjana Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru smrti uslužbenca ministrstva za kulturo. Šarec se je z ministrom sestal že v torek ter ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Prešiček se je sicer že sestal s sindikatom Glosa, napovedal pa je tudi, da bodo organizirali zbor delavcev – neuradno v ponedeljek – na katerem naj bi "vzpostavili dialog", da si povedo, "kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka". 

KPK omenjene zadeve še ni obravnavala

"Komisija poudarja, da omenjene zadeve ni obravnavala in z njo podrobno ni seznanjena. Tako lahko na to temo zavzame le načelno stališče, ocenjuje pa, da gre pri ravnanju uradnih oseb v zvezi z uporabo službenih vozil ministrstva v vsakem primeru vsaj za vprašanje etike in integritete najvišjih državnih uslužbencev," je za 24ur.com komentirala KPK. 

Komisija je, kot so poudarili, že leta 2006 zavzela načelno mnenje, da ravnanje uradnih oseb ministrstva, ki družinskim članom funkcionarjev in drugih oseb v delovnem razmerju pri ministrstvu dovolijo prevoze s službenim avtomobilom v privatne namene, ustreza definiciji korupcije. Seveda pa je pri presojanju ustrezne uporabe službenih vozil treba preveriti tudi konkretne notranje akte organa, ki urejajo posamičen primer uporabe službenega vozila, so še zapisali. 

V SMC se zavzemajo za odpravo šikaniranja na delovnem mestu 

Za nekatere stranke pa so očitki precej hudi. Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da je zadevo treba raziskati, predsednik vlade pa se bo glede na ugotovitve odločil, kako naprej. Če vse drži, kar je prišlo v javnost, potem za takšnega ministra v vladi ni več prostora, je dodal predsednik DeSUS. Je pa zagotovil, da v času, ko so ministrstvo vodili ministri iz vrst DeSUS, takšnih težav ni bilo.

Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča ocenjujejo, da so očitki ministru precej hudi. Zorčič upa, da bo minister Šarcu znal pojasniti, kaj se je dogajalo in kateri od očitkov držijo. Spomnil je, da so na delu tudi organi pregona. "Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane. Če ne, pa bomo glede na očitke tudi razumeli, da mora oditi," je v izjavi v DZ dejal Zorčič in poudaril, da je del politike SMC glede delovnih razmerij tudi odprava šikaniranja na delovnem mestu.

"Ne bi bili zgled, če bi na tako pomembnem delovnem mestu, kot je kulturno ministrstvo, dovolili šikaniranje in si zaprli oči," je opozoril Zorčič. Presoja glede zlorabe položaja pa je po njegovem mnenju v rokah premierja.

'Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva' 

Iz največje stranke so sporočili le, da v SDS vlade Marjana Šarca niso podprli, torej niso glasovali niti za to, da položaj ministra za kulturo prevzame Prešiček.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da se mora zadeva čim prej razjasniti. "Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če gre za takšen primer, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa," je dejal Vatovec in ocenil, da so obtožbe resne. Kar zadeva očitkov glede zlorabe položaja, pa je to po njegovem mnenju nekaj, kar ne pristoji ministru na takšni funkciji. Je pa po njegovih navedbah odgovornost premierja, da pove, kakšno je njegovo stališče in kako bo ukrepal.

Če trditve sindikata in zaposlenih na ministrstvu držijo, je po mnenju poslanke NSi Ive Dimic stanje na ministrstvu zaskrbljujoče. Opozorila je, da gre za odgovornost najvišjih funkcionarjev in poudarila, da je treba znati prevzemati objektivno in subjektivno odgovornost tudi na najvišji ravni.

Poslanka pričakuje, da bo Šarec deloval tako, kot je napovedal v začetku mandata, in sicer, da bo vpeljal etičnost in prevzemanje odgovornosti v primeru nepravilnosti. Glede prevažanja osebnih stvari v službenem vozilu pa je poslanka poudarila, da mora funkcionar vedeti, kakšna so pravila in kje je meja.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oziroma je tisti, ki meni, da je to zloraba, "navaden socialistični tepec". Tudi očitki glede mobinga se mu zdijo nesmiselni.

Bandellija je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier Marjan Šarec.
Bandellija je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier Marjan Šarec. FOTO: Kanal A

Bo Prešiček drugi minister v Šarčevi vladi, ki bo moral odstopiti? 

Prešiček pa ni edini minister v Šarčevi vladi, na katerega se je vsul val očitkov. Novembra lani je po pozivu premierja odstopil zdaj že nekdanji minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli. Ta po besedah Šarca kljub drugačnim navodilom ni pripravil informacije o črpanju sredstev EU, sporna pa naj bi bila tudi njegova neprimerna komunikacija, in sicer elektronsko sporočilo, v katerem je septembra žugal enemu od županskih kandidatov v Komnu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (561)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
25. 01. 2019 07.55
+2
Gojnk gojnk..on nobenega ne trpinči brez razloga je rekel na tarči....to ste volili naj vas torej trpinčijo z razlogom
NA LEVO ni OK
24. 01. 2019 12.32
+4
Najprej Židan, nato Prešiček in nato še Škoberne, vsi trije domov kosit travo in cepit drva, v parlamentu nimajo več kaj iskati.
vinogradnik33
24. 01. 2019 10.53
+11
Židan bi moral poklicati svojega ministra na zagovor in z njim razčistiti celotno situacijo in potegniti konsekvence , če bi bil pravi vodja stranke in ne odgovornost prelagati na predsednika vlade !
Nimasmisla
24. 01. 2019 10.44
+3
ma prešiček še par dni stolček Šarec je sel v Davos smučat
Karantanija
24. 01. 2019 10.18
+10
Komentatorji spodaj, dajte se malo umiriti in nehajmo s temi besedami: levi, desni, črni, beli, rdeči, svečkarji, hostarji .... povsod je veliko dobrih in tudi manj dobrih ljudi, v vseh strankah, v vseh sredinah. Ne ostajajmo zaplankani v času 2. sv. vojne, ampak glejmo naprej! Za nazaj se ne da nič spremeniti, za naprej pa lahko skupaj naredimo veliko! Kar pa zadeva izbiro ministrov, menim, da bi bilo potrebno pred ustoličenjem le-teh dobro pogledati njihovo preteklost, predvsem pa iti med ljudi, v njihov domači kraj, v delovne sredine, kjer so do sedaj delali in kjer bivajo. Tam izveš največ resnice o človeku. Nič ti ne pomaga uspešnost na vseh področjih. Če nisi človek s srcem, če ne delaš pošteno, se dogajajo take stvari.
NA LEVO ni OK
24. 01. 2019 10.13
+2
LEvaki SD-jevci neokusno in neargumentirano zagovarjajo svoje. Tak sistem poznajo že od njihovih komunističnih korenin.. Tako tak sistem tako deluje, nič krivi nikoli nihče za nobeno stvar...
anakondabox
24. 01. 2019 10.07
+6
Ako ima Šarec dovolj etike (kar je že nekajkrat dokazal) naj nemudoma odpusti ministra za kulturo. Ne vem natančne definicije kulture, zagotovo pa vem, da prevoz zasebne opreme s službenim vozilom in pričevanja njegovih podrejenih o šikaniranju, niso kulturno obnašanje. Ako se slučajno bojite, da ne boste našli ustreznega ministra za tako izpostavljeno mesto, bodite brez strahu. Sama se prijavim. Imam potrebne reference, naslov dobite v uredništvu 24. ur. #kultura
korintos23
24. 01. 2019 09.43
-1
Muzikaši, celo saksofonisti, so vedno bili dobri in veseli ljudje! Radi pa imajo red.
Karantanija
24. 01. 2019 10.09
+1
Se hudo motite! Veseli na zunaj, strah in trepet doma ali na delovnem mestu!
korintos23
24. 01. 2019 09.34
+11
Berem in spet berem, vsepovsod pišejo naj bi? A ni enega v Sloveniji z "jajci" da bi stopil pred kamero in povedal kako je v resnici bilo.
direstraits
24. 01. 2019 09.44
-6
Ko toliko bereš, bereš, bereš, bereš,............. sigurno lahko prav ti poveš......... čeprav, kot je videt nimaš jajc.... pač kot veter piha..
direstraits
24. 01. 2019 09.33
-4
Se pa tule gor vidi vsa hinavščina, sprevrženost, farizejstvo,.... ta Levih zamaškarjev.... še nekaj dni nazaj, so histerično branili, zagovarjali, navijal za tole ekipo ministrov, za tole vlado,... zagovarjal, v nebo koval SD, ŽIDANA, ŠKOBERNETA,.... no sedaj pa spet, kot po vetru...... udrihat in se sprenevedate, pljuvate po SD šefu,........ SRAM VAS BODI LEVAKI... da se sramujete svojih idolov.... Levaki so bili vedno neprincipielni, preračunljivci, nezanesljivi, zahrbtni, hinavski ....ja šlo se vam je za štoflce.... hahaha...
korintos23
24. 01. 2019 09.41
+8
Kaj pa misliš o bivših spreobrnjenih komunistih-cvečkarjih?
Barjan?ek2
24. 01. 2019 11.13
+3
korintos23
24. 01. 2019 09.15
+2
diareas pa že tretji dan od sedme ure zjutraj nabija o poštenju in spravi z bogom!
etul
24. 01. 2019 08.33
+12
Dobro jutro, mene pa zanima kako se ta gospod minister piše:PrE... ali PrA..... včeraj sem poslušal Židana pa se mi zdi da je izgovarjal z A.
korintos23
24. 01. 2019 09.12
+2
prašek
24. 01. 2019 09.24
+5
etul ....... Lep pozdrav ! Tudi jaz sem včeraj slišal Židana, da je rekel prAšiček !!!!!! Prav sramotno od njega !!!!
direstraits
24. 01. 2019 08.14
+2
Tako, kot prejšnja Leva falanga, se tudi tale Izgubljena formacija Levih pijavk, ukvarja samo in izključno samo sama s sabo,.... ja no res,... nekaj pa le počno.... Čas pa teče..... nihče od režimskih pisunov, pa ne piše, kr naenkrat, več o stotinah IZGUBLJENIH EVROPSKIH SREDSTEV,... so se raje ubadal z vlado vred, z DVEMA POBEGLIMA ZAPORNIKOMA.....aj aj... katastrofa.... JA TAKLE MAMO..
korintos23
24. 01. 2019 09.12
+4
Kam sta pa te onadva zapornika pobegnila iz parlamenta, a ju ni več tam?
muci007
24. 01. 2019 10.18
+1
Korintos23 ves čas zagovarja lopovščine njegove politične opcije. Od njega ni za pričakovati enakih vatlov za vse.
dr.Megla
24. 01. 2019 08.06
+8
Kulturno ministerstvo je treba ukinit, sami zajedavci in lenuhi...
Levji
24. 01. 2019 08.05
+1
Lepo se imejte, delo kliče.
Levji
24. 01. 2019 08.04
+4
Če pa se pogovarjamo že o kulturi in kulturnemu obnašanju pa bi se nekateri komentatorji na tem portalu morali vprašati o nivoju svoje kulture pri komentiranju in se zamisliti nad svojimi nekulturnimi nizkotnimi komentarji. Pa vendar tudi to je demokracija v negativnem smislu razmišljanja.
korintos23
24. 01. 2019 09.14
+2
Kaj češ, eni so invalidi v glavi, drugi pa drugače, svečkarstvo je pa itak vso ožgano in zakajeno!
Mich Diam
24. 01. 2019 08.01
+12
Nihče se noče polivati z gnojnico, Šarec pa ima svoj stav in bo rešil tako kot je treba! Saj zato pa postaja vse bolj priljubljen med normalnimi državljani!
direstraits
24. 01. 2019 08.06
+2
haha, hahaha.... počakaj, ko bo.... če sploh bo začel kdaj resno delat.... je že nekaj mesecev mimo, pa si še ne upa v reforme... edino ŠTRUKLJU je bonbone raztalu , pa pri DT, je priskrbel nekaj odličnih manegerskih plač.... za vse ostalo ni poguma, niti znanja..
vinogradnik33
24. 01. 2019 08.21
+2
Vas svečkarje človek razume , da je bolečina od zavisti in nemoči do Šarca tako velika , ker je bil sposoben sestaviti vlado , kljub močnemu nasprotovanju desnih strank , ker je vaš lider ni bil sposoben in sedaj , ko so se že pričeli kazati pozitivni učinki in priljubljenost vlade in Šarca raste !
direstraits
24. 01. 2019 08.27
-3
Povej mi kaj več o pozitivnih učinkih... hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha... razen o instruiranju Britanske Mayeve, kako bi moral izvedit Brexit.... hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha...... res je pravi klovn... haha
direstraits
24. 01. 2019 08.00
-4
Mislim da bo treba tud Šarca postavit pred ogledalo.... koliko je utajenega davka v njegovi "Holiwudski karijeri "..ko je skakal gor in dol po prikolicah.denar pa na roke, al pa direkt v zadnji žep sprejemal. Prav zaradi takšnih "preteklih dogodkov" bo moral bit Šarenko zelo previden, da se slučajno ne bo kakšen "drug primer " odprl...
SenecaLucius
24. 01. 2019 08.17
+4
poneumljanje
24. 01. 2019 08.18
+0
A tebi za komentarje tudi na roke plačujejo ?
direstraits
24. 01. 2019 08.20
-4
direstraits
24. 01. 2019 08.23
-4
Še bo Šarca močno glava bolela, bo moral bit do svojih koalic partnerjev zelo miren in uglajen, da ne rečem... prijatelski... ha ha
Nimasmisla
24. 01. 2019 07.59
+21
sam tale prešiček ki sogovorniku nikoli ne gleda v oči se bo z vsemi petimi oklepal stolčka
reaf
24. 01. 2019 07.53
+13
Če Šarec odstavi Prešička še danes, bo postal nesporni zmagovalec na vseh lestvicah priljubljenosti ... In prav je tako!
SenecaLucius
24. 01. 2019 08.21
+13
Sta mi pa Židan in še prej Bratuškova kar malo smešno neumna, ker jima ne kapne, da bi svoje okužene ministre odstranila sama. Tako izpade, da branita pokvarjence, Šarec pa heroj, ker jih je odstavil!