Slovenija

Očitki so brezpredmetni

Ljubljana, 28. 09. 2006 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za kulturo bo vsebino interpelacije zoper ministra Simonitija podrobno preučilo.

Minister za kulturo ima 15 dni časa za odgovor na očitke
Minister za kulturo ima 15 dni časa za odgovor na očitke FOTO: Dare Čekeliš
Premier Janez Janša je dejal, da je "razočaran nad opozicijo in koliko časa napoveduje resno interpelacijo, potem pa dobimo nek spisek jadikovanj, ki smo jih poslušali že vse od referenduma, ki so ga izgubili". Kot pravi, gre v interpelaciji le za stvari, s katerimi se LDS ne strinja in je prepričan, da "bo imelo ministrstvo za kulturo zelo lahko nalogo, ko bo interpelacijo zavrnilo".

Ministrstvo za kulturo bo vsebino interpelacije, ki jo je poslanska skupina LDS vložila zoper ministra Vaska Simonitija, podrobno preučilo, na očitke v njej pa v postavljenem roku argumentirano odgovorilo ter jih zavrnilo kot brezpredmetne, je sporočila Nina Orel iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo. Kot je še sporočila, so na ministrstvu za kulturo besedilo interpelacije zoper ministra Simonitija prejeli v torek.

Poslanci LDS Simonitiju v interpelaciji na 58 straneh očitajo razkorak med obljubljenim in dejanskim stanjem po sprejetju zakona o RTV Slovenija, ki se ne izvršuje, ter politični vpliv na RTVS in ostale medije prek državnih subvencij. V tekstu so še očitki glede politike do Kobilarne Lipica in upravljanja Blejskega gradu ter "škodljivega političnega kadrovanja" v javnih zavodih.

Skupina poslancev LDS je interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za kulturo Vaska Simonitija v parlamentarno proceduro vložila v ponedeljek, minister pa ima v skladu s pravili najmanj 15 dni časa za odgovor na očitke.

V zvezi z neizvajanjem zakona o RTV opozarjajo na tretji parlamentarni program, zamude pri sprejetju statuta, nespoštovanje programskih obveznosti predvajanja oddaj za romsko skupnost in zamude s projektom digitalizacije. Omenjajo tudi neizpolnjene obljube v okviru referendumske kampanje o zakonu o RTVS, in sicer da bo RTV prispevek nižji in da bo program izboljšan.

Generalni direktor RTV Anton Guzej je v odzivu na interpelacijo dejal, da interpelacije še ni prebral in je ne more komentirati, meni pa, da je to "bolj politična zadeva".

Nadzorni svet RTV Slovenija je z osmimi glasovi za in dvema vzdržanima sprejel statut RTVS, h kateremu je soglasje v torek že dal programski svet RTVS. Generalni direktor RTVS Anton Guzej meni, da je sprejeti statut dobra osnova za nadaljnjo racionalizacijo in zmanjševanje stroškov ter povečanje delovne učinkovitosti.

Direktor TV Slovenija Jože Možina je zavrnil očitek o vpletanju politike v delovanje RTV in dejal, da zamuda pri sprejemanju statuta ni "nič katastrofalnega". To je kljub vsemu v vsej zgodovini RTV najhitreje sprejeti statut, je poudaril. Glede kadrovanja pa je dejal, da bodo v skladu z načrtom kadrovali izključno po sposobnosti in po tem, kdo koliko obeta, ne pa po tem, kakšne politične barve je. "To bo javnost tudi kmalu videla," napoveduje Možina. "Ne sprašujemo politikov, koga naj kam nastavimo," je še zatrdil.

Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle bo lahko natančnejši odgovor podal, ko bo interpelacijo "videl", vendar je glede poglavitnih očitkov, povezanih z RTV, dejal, da "absolutno ne držijo".

SLS: Interpelacija se je usmerila v napačno smer

V SLS interpelacije ministra za kulturo ne nameravajo podpreti, je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja poslanske skupine Jakob Presečnik. Čudi jih, da so jo v LDS zgradili predvsem na zakonu o RTV Slovenija, ki je bil potrjen - čeprav z minimalno večino - na referendumu. Predsednik SLS Janez Podobnik pa je ocenil, da se je interpelacija usmerila v napačno smer: "Tarča je napačna in sredstvo je napačno," je dejal.

Očitki v interpelaciji so enaki, kot jih je LDS navajala že v času sprejemanja zakona in kasneje v predreferendumski kampanji, je še opozoril Presečnik. Podobnik pa je dodal, da se je interpelacija usmerila v napačno smer, saj je po njegovem prepričanju izpostaviti program na RTVS kot eno osrednjih vsebin napačno. Sicer pa je menil, da celotna ministrska ekipa dobro dela.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gruub73
28. 09. 2006 12.03
Res nepričakovani odzivi. Posebel od SLS, ki se tako vedno obrnejo kot veter piha, čisto brez hrbtenice.