Slovenija

Od danes daljši seznam rdečih držav, na njem tudi večina regij ob slovenski meji

Ljubljana, 26. 10. 2020 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V veljavo je stopil nov odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih, ki določa daljši seznam rdečih držav oziroma njihovih delov. Na njem je tudi večina regij ob meji s Slovenijo, na zelenem seznamu pa po izpadu Srbije ni več nobene evropske države ali njenega dela; so le še Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj. V odloku tudi usklajujejo nova pravila napotitve v karanteno, ki so začela veljati z uveljavitvijo petega protikoronskega zakona.

Na rdečem seznamu je po novem celotna Avstrija, razen avstrijske Koroške, prav tako je rdečih več predelov do zdaj v celoti oranžne Italije, med njimi so tudi Furlanija-Julijska krajina ob meji s Slovenijo, Benečija in druge severnoitalijanske dežele. Na Hrvaškem je rdečih 14 županij, med njimi tudi Zagrebška. Ob meji s Slovenijo pa oranžni ostajata le še Istra in Primorsko-goranska županija. Prav tako sta rdeči obe madžarski regiji ob meji s Slovenijo in več drugih regij, vključno z Budimpešto.

Na rdečem seznamu so med drugim Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija (razen administrativne enote Kanarski otoki), Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

V novem odloku vlada ohranja določitev kontrolnih točk, na katerih je edino dovoljen prestop meje. Gre za največje mejne prehode z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Ob tem pa nekoliko razširja možnost prestopanja meje zunaj kontrolnih točk. To je bilo doslej dovoljeno le državljanom Slovenije in omenjenih treh držav, od danes pa je tudi državljanom EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v obmejnih regijah.

Slovenija je razširila seznam rdečih držav in pokrajin.
Slovenija je razširila seznam rdečih držav in pokrajin. FOTO: Aljoša Kravanja

Ob prihodu iz rdečih držav brez karantene z negativnim testom in izjemam

Policija na meji osebam ob prihodu iz rdečih držav ne izdaja več karantenskih odločb, ampak te osebe napoti v karanteno na domu, pri čemer izda poseben obrazec. Brez omejitev pa lahko v Slovenijo vstopajo osebe iz zelenih ali oranžnih držav ali njihovih delov.

test, koronavirus

Karanteni se je mogoče izogniti z negativnim izvidom testa na prisotnost novega koronavirusa. Brez karantene pa je vstop dovoljen tudi izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu ali člani tujih uradnih delegacij. Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegli ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi, pri čemer nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

Odlok ob tem spet uvaja možnost, da lahko po navodilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo. A se to danes še ni zgodilo. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka se bodo za to odločili, če se bo pokazala potreba, trenutno pa so prioritete drugje.

Novogoriška občina poziva k posebni obravnavi območja ob zahodni meji

Mestna občina Nova Gorica je medtem skupaj s slovenskimi zamejskimi organizacijami na ministrstvi za notranje in za zunanje zadeve naslovila poziv k usklajevanju z italijansko vlado in vodstvom sosednje Furlanije-Julijske krajine glede ukrepov, ki zadevajo obmejna območja z integriranimi čezmejnimi gospodarskimi in družbenimi funkcijami.

Negativne posledice šibke koordinacije med državama zaznavata predvsem župana obeh Goric, saj ljudje ne razumejo, zakaj je potrebno omejevanje znotraj urbane skupnosti, medtem ko so na obeh tako širjenje virusa kot ukrepi zelo podobni.

"Želimo si usklajenosti med Ljubljano, Rimom in Trstom z občutkom za življenja ljudi, še zlasti obeh narodnih skupnosti, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, in gospodarstva ob meji. Namreč že prvi val je pokazal, da državna meja na Goriškem preseka slovensko govoreči prostor in intenzivno čezmejno gospodarsko, kulturno in družbeno aktivnost," so zapisali v pozivu. Tega sta poleg novogoriškega župana Klemna Miklaviča podpisala tudi predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj.

Župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna pa je s podobnim pozivom že naslovil svojo vlado.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wahl
26. 10. 2020 12.25
+2
Dobro ubijajo duševno zdravje naroda, premoremo pa 3 psihologe na 100.000 ljudi. Ne mislim toliko na ukrepe kot spremembah na urni ravni.
gulmor
26. 10. 2020 10.55
+1
Ta vlada je blazna...
sosed9
26. 10. 2020 10.48
+1
danes so se policisti dobili pooblastila za pisanje kazni za nenosenje mask...tko da ze lepo opravljajo svoje delo
borec91
26. 10. 2020 10.25
+5
lopovska sds sekta z vso ihto unicuje drzavo normalni pa si raj poglente dukumentarec. stop world control.com in marsikaj vam bo jasno
borec91
26. 10. 2020 10.26
+2
brus li
26. 10. 2020 10.16
+7
Smo se bali, da bo URUGVAJ tudi rdeč!
borjac
26. 10. 2020 09.57
+8
Kaj sploh govori ta vlada, rdeči, zeleni, oranžni, zelenih že davno ni več, vse je oranžno ali rdeče in vse velja samo za nas Glupi narod, za nas prepovedi kolikor hočeš, za vladajočo desničarsko elito pa ne velja nič, nas bodo v občine zaprli, oni pa delajo kar hočejo, že pri prvi blokadi so hodili na Hrvaško in si zrihtali privilegije, sedaj pa poglejte cela vladajoča elita veselo krši predpise, ki so jih sami sprejeli: Kovšca, Krek, Koritnik, v EU nas sedaj poznajo po Logarju ker je okužil pol Evrope, pa še zaposlene v Narodni galeriji, ali ima ta Logar sploh IQ nad 75, ... v obraz se nam smejijo in nas zaj...avajo, mi plačamo 400€ kazni, policija nas preganja, legitimira kot zločince, elita pa nič, hinavci skorumpirani, Janša pa nam za nameček še pravi "streznite se", Janša pijan si od diktatorske oblasti, STREZNI SE. !!!
brus li
26. 10. 2020 10.17
-1
ANTIJAJIBRATODKUCANA
26. 10. 2020 09.55
+1
Konc tedna pa končno na en normalen kofe v istro...
Wahl
26. 10. 2020 08.56
+13
Urugvaj zelen? Hvala za ta podatek. 99% ljudi ga na zemljevidu ne najde, važno da nas obveščate, da lahko gremo občudovati kapibare.
PIERREBRICE
26. 10. 2020 08.43
+12
Iz prve roke: na meji z Avstrijo(Gederovci) naših policajev ni, na meji z Madžarsko(lokalna cesta Pince) naših policajev ni. Kdo mi bo potem izdal odločbo za karanteno? Sveti duh? Ha,ha,ha! p.s. Ta vlada mi že od marca krepko dol visi!!!
Wahl
26. 10. 2020 08.46
+1
Kako kaj tvoja madžarska prijateljica? Pozdravi jo.
PIERREBRICE
26. 10. 2020 08.49
+9
Sem bil petek pri njej. Prehod čez mejo zame ni problem. Sedaj tuhtam, kako lahko pridem do madžarske meje, ker prečkam štiri občine.
Wahl
26. 10. 2020 08.21
+14
Vlada, strokovna skupina, Kacinovo nakladanje pred kamerami in PRIORITETE. Vso delo sloni na koroni in vsak medij izpostavlja samo še korono. Kje so letos rakavi bolnik in novice o njih??? Jih ni, izjemoma najde v medije pot kakšno opozorilo onkologije in Društva onkoloških bolnikov. Lani naj bi bilo na novo potrjenih nekaj manj kot 16.000 rakavih bolnikov koliko jih bo letos ali bodo bolezen prej odnesli v grob?? Vsako leto je stopnja naraščanja novih primerov višja, višja je tudi umrljivost. Letos bo po Vaši zaslugi morda nezabeležen rekord in za mrsikoga obisk specialista usoden. Upam, da se kakšen svojec opogumi in vas zvleče na sodišče z vlado vred.
Wahl
26. 10. 2020 08.22
+11
PIERREBRICE
26. 10. 2020 08.49
+11
zombie_killer
26. 10. 2020 08.17
+8
V petek grem na krk za 3 dni 🤟
Wahl
26. 10. 2020 08.47
+4
Normalno, za svoje privilegije vlada poskrbi.
resslovenka
26. 10. 2020 09.46
+2
ANTIJAJIBRATODKUCANA
26. 10. 2020 09.55
+3