Slovenija

Z vozilom obtičala v vodi, meteorna voda zalila grad Štanjel

Ljubljana, 11. 08. 2020 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rok Nosan, STA, A.K.
Komentarji
76

V skladu s pričakovanji so popoldne po Sloveniji nastajale krajevne plohe in nevihte. Lokalno je ponekod padala tudi toča, o kateri med drugim poročajo iz Štajerske in tudi Notranjske. Nekaj pred 14. uro je območja občin Maribor ter Slovenj Gradec, nekoliko kasneje pa tudi Divače in Komna, zajelo neurje z močnim deževjem.

Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, so danes zabeležili skupno 19 dogodkov, povezanih z neurjem. Meteorna voda je zalivala prostore objektov, oziroma v nekaj primerih objekte ogrožala. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih skupno devet gasilskih enot. Gasilci so izčrpali meteorno vodo in postavljali protipoplavne vreče pred ogrožene objekte.

Nalivi so se danes na manjših območjih obnavljali dalj časa. Po radarskih meritvah je največ padavin, od 50 do 80 litrov na kvadratni meter, padlo v okolici Blok ter Štanjela in Kobdilja v občini Komen, od koder prihajajo tudi fotografije poplavljene ceste. Ob 15.28 je v naselju Kobdilj  voznica z osebnim avtomobilom obtičala v vodi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posredovali so gasilci PGD Komen, ki so osebni avto izvlekli iz vode. Ob 15.37 je v naselju Kobdilj, občina Komen, meteorna voda zalivala klet. Gasilci PGD Komen so izčrpali meteorno vodo. Potreben je bil tudi odklop elektrike, za kar je poskrbelo elektro podjetja. Ob 15.56 je v naselju Štanjel, občina Komen, meteorna voda zalivala stanovanjsko hišo in prostore osnovne šole. Gasilci PGD Komen so izčrpali meteorno vodo. Ob 17.15 je meteorna voda zalivala prvo nadstropje grada Štanjel. Gasilci PGD Komen so izčrpali ter posesali vodo, ki je odtekla v klet in pritličje gradu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Po napovedih Arsa se bodo krajevne padavine pojavljale še približno do polnoči. 

Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, je malo pred 14. uro občino Maribor zajelo močno deževje. Voda je zalila objekte na 12 lokacijah, iz katerih so črpali vodo gasilci JZGB Maribor, PGD Brezje, Malečnik, Maribor-mesto in Pobrežje.  

Prav tako poročajo o družini na območju občine Divača, ki jo je presenetilo neurje. Ob 14.36 je pod Vremščico, občina Divača, neurje zajelo družino pohodnikov. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Senožeče, ki so pohodnike varno pospremili v dolino, poroča uprava za zaščito in reševaje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okoli 15. ure se je nevihtni pas s krajevno točo pojavil na območju Ilirske Bistrice in do 16. ure prek Notranjske pripotoval do Goriške. Drobna toča je od Podgrada do Ilirske Bistrice pobelila zemljo. 

V preteklih dneh je pri nas in tudi marsikje drugod po stari celini prevladovalo sončno in vroče poletno vreme, za kar je skrbelo območje visokega zračnega tlaka. Plohe in nevihte so bile redke in so nastajale predvsem nad hribi. Zaradi zelo šibkih višinskih vetrov niso prepotovale večjih razdalj in so tako zajele le manjša območja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes se je to nekoliko spremenilo, saj se nam je od severa približala višinska motnja. Ozračje je bilo tako v današnjem popoldnevu naprej bolj nestabilno, hkrati pa se je v višinah nekoliko okrepil severozahodni veter.

Po sončnem začetku dneva so že dopoldne začeli nastajati kopasti oblaki, okoli poldneva pa so se nad hribi razvile prve nevihte. Popoldne so se krajevne nevihte, ki so bile tudi močnejše, pojavljale nad večjim delom države, še najmanjša možnost za njihov nastanek je ob morju. Nevihte se bodo ponekod lahko nadaljevale v noč na sredo. 

V nadaljevanju tedna bodo popoldnevi spet bolj nevihtni.
V nadaljevanju tedna bodo popoldnevi spet bolj nevihtni. FOTO: Dreamstime

Najbolj vroče je bilo tudi danes na Goriškem, kjer se je ogrelo do 35 stopinj Celzija. Ob morju je bilo 32 stopinj Celzija. Kakšna stopinja manj je bila v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Še nekoliko manj pa na severu države, kjer so termometri pokazali od 27 do 30 stopinj Celzija.

Vreme se še ne bo povsem ustalilo

Tudi v drugi polovici tedna se vreme še ne bo povsem ustalilo. Tako lahko pričakujemo izmenjevanje sončnih in bolj oblačnih obdobij. Predvsem ob popoldnevih bodo še nastajale krajevne plohe in nevihte. Temperature bodo kljub temu ostale poletne. V večjem delu države se bodo gibale okoli 30, na Primorskem tudi nad 30 stopinj Celzija. Izrazitejših ohladitev vsaj do 20. avgusta ne bo.

Na sliki je prikazana ansambelska napoved meteorološkega modela GFS. Narejenih je 20 različnih izračunov z nekoliko spremenjenim začetnim stanjem, s katerimi lahko ocenimo vpliv napak in nepopolnega poznavanja začetnih pogojev na razvoj napovedi. Kot vidimo, je spodnji del grafa, ki prikazuje padavine, zelo "žagast", kar pomeni, da se bodo padavine v prihodnjih dneh pojavljale predvsem ob popoldnevih. To za poletni čas ni nič nenavadnega, saj je zaradi višje temperature pri tleh ozračje takrat najbolj nestabilno.
Na sliki je prikazana ansambelska napoved meteorološkega modela GFS. Narejenih je 20 različnih izračunov z nekoliko spremenjenim začetnim stanjem, s katerimi lahko ocenimo vpliv napak in nepopolnega poznavanja začetnih pogojev na razvoj napovedi. Kot vidimo, je spodnji del grafa, ki prikazuje padavine, zelo "žagast", kar pomeni, da se bodo padavine v prihodnjih dneh pojavljale predvsem ob popoldnevih. To za poletni čas ni nič nenavadnega, saj je zaradi višje temperature pri tleh ozračje takrat najbolj nestabilno. FOTO: Wetterzentrale

Zakaj nevihte pogosto nastajajo na prehodu med Notranjsko in Primorsko?

Vsi, ki redno spremljate radarsko sliko padavin, ste verjetno že opazili, da poleti, ko nad nami pihajo šibki lokalni vetrovi, do nastanka neviht pogosto pride na prehodu med Notranjsko in Primorsko. Tu se namreč ozračje zaradi t. i. konvergence vetrov najbolj ogreje, kar lahko ob ugodnih pogojih (dovolj velika količina vlage in hiter padec temperature z višino) povzroči nastanek nevihtnih oblakov. 

Leva slika prikazuje radarsko sliko padavin, desna slika pa konvergenco, ki je v preteklih dneh nad jugozahodno Slovenijo povzročila nastanek neviht.
Leva slika prikazuje radarsko sliko padavin, desna slika pa konvergenco, ki je v preteklih dneh nad jugozahodno Slovenijo povzročila nastanek neviht. FOTO: Arso

O konvergenci govorimo, ko se na nekem območju stekajo različni vetrovi. Tako na Obali ponoči in zjutraj iznad celine piha burin, čez dan pa iznad morja zapiha maestral, ki sega tudi v notranjost jugozahodne Slovenije, približno do Vipavske doline, Postojne in Ilirske Bistrice. Na tem območju posledično sredi dneva in popoldne pride do stika morske zračne mase in zračne mase, ki k nam doteka z vzhodnikom, kar je pogosto vzrok za nastanek neviht.

Mercator ponudil streho nad glavo za jeklene konjičke

Mercator bo danes popoldne, zvečer in ponoči (11. avgusta 2020) v času nevarnosti neviht in neurij omogočil brezplačno parkiranje na pokritih parkiriščih določenih Mercatorjevih objektov, so sporočili iz omenjenega trgovca.

 Nočno parkiranje bodo danes omogočili:

- Hipermarket Maribor Tabor II Ulica Eve Lovše 1, 2000 Maribor

- Hipermarket Maribor Pobrežje Puhova ulica 1,  2000 Maribor

- Hipermarket Velenje Šaleška cesta 1,  3320 Velenje

- Supermarket Štepanjsko naselje Ljubljana Parmska cesta 2, 1000 Ljubljana

- Hipermarket Ljubljana Šmartinska Šmartinska cesta 102, 1000 Ljubljana

- Supermarket Ivančna Gorica Vodotučine 18, 1295 Ivančna Gorica

- Supermarket Grosuplje Brvace 1 A, 1290 Grosuplje

- Hipermarket Nova Gorica Industrijska cesta 6, 5000 Nova Gorica ( Kromberk )

"Ob tem naj opozorimo, da niso vsa parkirišča ob Mercatorjevih hipermarketih v lasti in upravljanju Mercatorja, ampak samo navedena. V naslednjih dnevih in tednih bo v primeru nevarnosti neviht Mercator o možnosti nočnega parkiranja sproti obveščal javnost prek medijev," so še sporočili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
12. 08. 2020 09.40
+4
V vodi crknejo bencinci, ker jim pri vožnji voda špricne po visokonapetostni elektriki, potem pa le ta gre po liniji najmanjšega upora namesto na svečke. Dizli tega problena nimajo. Pa nekdanji motorji BMW od R45 pa vse do R100RT ne. Vžigalna tuljava je relativno visoko, kape od svečk na boxer cilindrih pa imajo v notranjosti silikonska tesnila, tako da voda do svečkine elektrode ne pride. Filter za zrak pa je tudi tako visoko. Sem že videl taki motor broditi po tako globoki vodi, da je pol cilindra bilo v vodi. Motor pa je suvereno vlekel dalje.
TistoPravo
12. 08. 2020 11.12
+3
Voda je hudič...ležaji to dobro vedo. Če ti jo pa v zračni filter potegne, si pa itaq "zmagou"...
TistoPravo
12. 08. 2020 08.44
+10
Kaj pa Mercator Domžale...vse garažne hiše, ki se tržijo...bi morale preiti v trenutku nevarnosti v upravljanje ljudstva brez vprašanj!
bebo3
11. 08. 2020 21.45
-16
spet omogočajo brezplačen parking v Ljubljani, kjer pa toča nikoli ne pada. lol.
Mptric
11. 08. 2020 21.41
-9
Kwa je novinarji???kaj pisete?kje je clanek da imajo rusi zdravilo??vsak dan s.erjete z kovidom kaj pa zdej??
dark horse
11. 08. 2020 21.46
+8
colibri-r
12. 08. 2020 08.45
+6
Mptric tebi pa ni pomoči korona je obtičala v tvojih možganih.
ElectroVoice
12. 08. 2020 09.44
+3
In potem zdravilo po TV predstavlja Putin, namesto nehče iz razvojnega tima. Mater mu zlorabljam, kako jeftino in pritlehno nabiranje političnih točk...
Igi74
11. 08. 2020 21.08
+5
V Kranju okol 11.30.....14 kapljic....nič
ElectroVoice
12. 08. 2020 09.45
+4
Mcmrtfg
11. 08. 2020 20.36
+2
abc123def456
11. 08. 2020 20.25
+16
morss bit model da skozi stojecco vodo z avtom voziss. pess do kolen bi sse sslo. pa s ccolnom naprej.
ElectroVoice
12. 08. 2020 09.46
inside1
11. 08. 2020 20.18
+4
najboljš so ona parkirišča pod nivojem zemlje.....:))
Wahl
11. 08. 2020 20.18
+23
Morda kdo ve, kje se nahajajo sončnična polja na sliki. Prav lepa lokacija in seveda slika.
magnusen
11. 08. 2020 20.39
+12
Slika je posneta v severni Ameriki (Kanada) in je last podjetja Dreamtime (USA)
ne rabimo predsednika
11. 08. 2020 21.03
-4
Karantanija
11. 08. 2020 21.30
+0
pravisprehajalec
11. 08. 2020 20.16
-10
Če se obeta nevihta in so opozorila, pa je treba riniti ven? Se je fino vieti potem na naslovnicah?
Wahl
11. 08. 2020 21.18
+8
Wahl
11. 08. 2020 20.16
+28
Dobra gesta trgovskih centrov.
VAREN
11. 08. 2020 20.16
-16
Ženska je bila verjetno na tečaju varne vožnje pri tistem kvazi inštruktorju varne vožnje iz Vranskega, ki je pred leti zapeljal v potok, pa je mislila, da lahko tudi ona zapelje v vodo kot, da bi vozila po suhem.
Lisec7
11. 08. 2020 20.15
-5
lahko pride k meni zalivat pardajs, soljat ----par kapeljc je bilo danes----skoraj je suša. Iz Laškega samo 15km, zadnjič pa v okolici Laškega vse plavalo. Smo v (padavinski luknji).
RamzesII
11. 08. 2020 20.12
-4
Obtičala ja, nekam prenizka voda za to, ali pa ne zna vozit, po slikah sodeč ni edina, morda ne bi, če se ne tisti pred njo ustavil.
VAREN
11. 08. 2020 20.14
-5
Kritikizštajerske
11. 08. 2020 20.07
+27
Bravo Mercator💪💪💪 Super gesta za tiste, ki nimajo garaže ali nadstreška....
DirtySanchez
11. 08. 2020 20.45
+0
Cofar
11. 08. 2020 20.06
-13
važn da meteorna voda ne zalije moje hiše :)....
pravisprehajalec
11. 08. 2020 20.15
-8
Cofar
11. 08. 2020 20.36
-1
kot da sem kej čudnega rekel.... pač sem vesel, da nimam problemov... a slo slovenci res vsi taki, da sosedu prvoščijo????
hothead
11. 08. 2020 21.20
+1
morskiježek
11. 08. 2020 19.25
+60
Vsaka čast vsem trgovskim centrom, ki so ponudili streho v tem trenutku in vsem , ki se bodo zgledovali po njih. BRAVO.
Cofar
11. 08. 2020 20.07
+10
trgovski center ponudi streho, mimgrede pa še vsak kaj kupi pri njih.... volk sit, koza cela :)
ludviG
11. 08. 2020 19.21
-1
Hvala bogu da mi ni spet stolklo, se dobro da je padala tekoča oblika toče
Tone 12345
11. 08. 2020 19.19
-8
Kakšne nevihte!
Tone 12345
11. 08. 2020 18.57
-21
Covid raztura nas je že 10000 mrtvih