Slovenija

Kdo bo prevzel odgovornost zaradi ukrepov in nedostopnosti zdravstva?

Ljubljana, 14. 12. 2020 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
290

Slovenska družba, z njo pa tudi zdravstveni sistem, sta na veliki preizkušnji. Zaradi epidemije so bolnišnice odpovedale nenujne storitve, kar vpliva na podaljševanje čakalnih vrst. Posledično bo to prineslo manj pravočasno odkritih in zdravljenih bolezni in še večjo obremenitev zdravstvenega sistema, ki trenutno, ko v prvi vrsti bije bitko z novim koronavirusom, že tako deluje na robu zmogljivosti. Pri zastopnikih pacientovih pravic smo preverili, ali so letošnje leto obravnavali več pritožb in v povezavi s čim jih je bilo največ.

Zagovornica pacientovih pravic na Dolenjskem, Zlata Rebolj, opozarja, da so razmere v zdravstvu vedno slabše za paciente in ostale državljane, ki po njenem mnenju postajajo vedno bolj vdani v usodo in se posledično ne pritožujejo. "Pacienti prepogosto povedo, da ne bodo nadaljevali postopka, ker se bojijo, da bodo naslednjič obravnavani še slabše, ali pa ne vidijo pomena, ker se nič ne spremeni," pravi Reboljeva, ki je v prvem valu epidemije zaznala izrazito povečano število pritožb. Kot pove, se pacienti najpogosteje pritožujejo nad nedostopnostjo izbranega osebnega zdravnika. "Še vedno je preveč izvajalcev zdravstvenih storitev, ki se ne odzivajo na telefonske klice in ne odgovarjajo na elektronsko pošto. Predvsem pacienti, ki niso vešči pri uporabi moderne tehnologije ali pa je nimajo možnosti uporabljati, se pritožujejo nad nedosegljivostjo osebnih izbranih zdravnikov po telefonu," opozarja.

Od začetka epidemije do danes je prejela 25 prijav v povezavi z obravnavo bolnika s covidom-19. "V dveh primerih je bil uveden postopek po Zakonu o pacientovih pravicah, drugo je ostalo pri prijavi in želji, da nas pacienti seznanijo, kaj se dogaja." Glavna težava so nedostopnost izvajalcev zdravstvenih storitev, čakanje na pregled pred vrati ustanov oziroma pod milim nebom.

Na vprašanje, katere so hujše kršitve, Reboljeva navaja primer pacienta, ki je umrl med čakanjem na izvide testiranja. Svojci se sicer uradno niso pritožili, so pa zastopnici razkrili, da je njihov sorodnik svojega osebnega zdravnika po telefonu obvestil, da ima bolečine v prsih in oteženo dihanje, v ambulanti pa so ga poslali na testiranje na novi koronavirus. "Izvidov bolnik ni dočakal, po smrti pa se je pokazalo, da ga je doletel akutni miokardni infarkt," je dejala Reboljeva. "Vse preveč pozornosti posvečajo koroni, kot da drugih bolezni ne bi bilo. Stroka in odločevalci bodo morali odgovoriti in prevzeti odgovornost za škodo, ki jo bodo utrpeli pacienti na zdravju zaradi ukrepov in nedostopnosti do zdravnikov," opozarja in dodaja, da je obravnavala več podobnih pritožb, in sicer v skoraj vseh starostnih skupinah. 

Podoben primer, ki se je zgodil na Ptuju, so razgalili v oddaji Preverjeno, kjer partnerica pokojnega še vedno čaka na uradne informacije bolnišnice, ki je v zvezi z obravnavo pokojnega že sprožila notranji strokovni nadzor. 

O podaljševanju čakalnih dob Reboljeva pravi, da se bodo te glede na zdajšnje stanje še podaljševale. "Pacienti bodo prisiljeni uporabljati samoplačniške storitve, seveda tisti, ki bodo imeli denar."

Odpovedi nenujnih pregledov in posegov bodo pustili dolgotrajne posledice. (slika je simbolična)
Odpovedi nenujnih pregledov in posegov bodo pustili dolgotrajne posledice. (slika je simbolična) FOTO: Dreamstime

Duša Hlade Zore zaskrbljena: Smo se že kar 'sprijaznili' s tem, da moramo dolgo čakati

Zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore prav tako v letošnjem letu opaža več pritožb. "To sem zaznala že konec meseca maja in v juniju. Kasneje v avgustu, septembru, oktobru in novembru pa je število še naraslo," pravi Hlade Zoretova in izpostavlja naslednje pogostejše pritožbe: pacienti si ne morejo najti novega izbranega zdravnika, potem ko se je prejšnji upokojil ali zamenjal zdravstveno ustanovo, v kateri je bil zaposlen; dostop do izbranih zdravnikov na primarni ravni je otežen, močno so se podaljšale čakalne dobe v zobozdravstvu.

Sicer zaradi (pre)dolgega čakanja na rezultate testiranja na novi koronavirus ni obravnavala nobene pritožbe, je bilo pa kar nekaj pritožb, ker zdravniki niso želeli obravnavati pacientov s simptomi, podobnim covidu-19, dokler niso bolniki opravili testiranja.

Pritožbe, ki bi bile vezane na zdravstveno obravnavo covidnih bolnikov, so bile v glavnem vezane na zdravstveno obravnavo teh bolnikov v domovih za starejše. Posamezniki so se pritoževali, ker niso mogli stopiti v stik s svojci v domovih.

Na vprašanje, koliko pritožb pacientov se nanaša na odpovedi posegov in preiskav, Hlade Zoretova odgovarja: "Večina pritožb zaradi dolgih čakalnih dob se nanaša na čakanje na zobozdravstvene storitve. Odstotek pacientov, ki se pritožujejo zaradi podaljšanih čakalnih dob pri operativnih posegih in pregledih pri specialistih, je nižji, in to je po moji oceni zaskrbljujoče. Zdi se, da smo se ljudje že kar ‘sprijaznili’ s tem, da moramo dolgo čakati. Bolj je naraslo število pritožb, ko se pacienti pritožujejo, ker še niso bili obveščeni o novem datumu. Čakalne dobe so bile za nekatere zdravstvene storitve že prej predolge, in ne moremo zanikati, da bo vsako dodatno podaljšanje čakalnih dob vplivalo na zdravje prizadetih in družbe kot celote."

Pritožbe večinoma na račun nedostopnosti informacij

Olga Petrak, ki je ena od zastopnic pacientovih pravic na Celjskem, pa pravi, da se v času epidemije pacienti ali njihovi svojci manj obračajo na zastopnika, so pa zato tisti primeri, ko se obrnejo po pomoč zastopnika, toliko bolj boleči in kompleksni. "Najtežje so pogosto zadeve vezane na covidne paciente, za katere svojci nimajo informacij o dogajanju v bolnišnici. Ta problem se v SB Celje nemudoma uredi, in sicer svojce napotim tako na pristojno osebo za reševanje pritožb ali kar na strokovnega direktorja, ki takoj ukrepata. Zadnji primer je bil, da so svojce osebno povabili na pogovor, da so jim predstavili celovito sliko njihove mame," pojasnjuje Petrakova in dodaja, da je najbolj boleče takrat, ko pacienti umrejo. "Ta situacija pa je v zdajšnjih časih nepredstavljiva. Odhod dragih, nepričakovan, brez slovesa, brez potrebnih informacij, truplo v plastični vreči in še in še – to svojce dodatno zlomi," še opozarja.

Pritožb glede predolgega čakanja na rezultat testiranja ali zapletov, ki bi bili povezani s tem, sicer ni obravnavala, je pa opozorila na slabosti daljšega čakanja na rezultat testa. 

Pritožb na odpovedi posegov in preiskav ni prijela. "Prav obratno, da se prvi pregledi in ambulantni posegi tekoče odvijajo, vsi so predhodno obveščeni, točno naročeni in ni čakanja. Seveda je to vezano na stopnjo nujnosti in preventivne programe," dodaja Petrakova.

Glede zdravljenja covidnih bolnikov je največ pritožb svojcev, ki se pritožujejo zaradi nedostopnosti informacij, prav tako imajo svojci ogromno vprašanj za zastopnika takrat, ko njihov sorodnik umre po okužbi z novim koronavirusom.

Zastopnica v Mariboru: polovica pritožb zaradi predolgih čakalnih dob

Vlasta Cafnik, ki je zastopnica pacientovih pravic na Štajerskem, pravi, da ne prejema nič več pritožb kot prejšnja leta, tiste, ki pa so, pa so vsebinsko nekoliko drugačne od običajnih, saj so se nanašale predvsem na nedostopnost zdravnikov družinske medicine in prestavljanje terminov
zdravstvene obravnave pri specialistih ter prestavljene operativne posege. "Mesečno obravnavam povprečno 70 pacientov, vsaj polovica se trenutno nanaša na čakalne dobe."

Na Goriškem: Prebivalstvo sprejema ukrepe in težave z razumevanjem

"Problematika, s katero se ukvarja zastopnik pacientovih pravic v goriški zdravstveni regiji, bistveno ne odstopa od problematike v času pred epidemijo. Zaznati je le zmanjšan interes do angažiranja zastopnika, kar je logična posledica zmanjšanja običajnega obsega dela pri izvajalcih zdravstvenih storitev," opozarja zastopnik pacientovih pravic, Dušan Žorž, ki dodaja, "prebivalstvo sprejema ukrepe in težave z razumevanjem, tako da resnejših problemov ali ekscesov ne zaznavam. Takšno stanje je razumljivo, če vemo, da je tudi sicer dostopnost do zdravstvenih storitev v naši regiji, v primerjavi z osrednjo slovensko regijo, bistveno težja tudi izven epidemije."

Kot pravi, beleži več vprašanj o možnostih, zlasti o pravici do cepljenja proti gripi, saj je cepivo pošlo sorazmerno hitro. Nanj se obračajo zlasti zaposleni z vprašanjem o dopustnosti testiranja na novi koronavirus v delovnih organizacijah. "Gre sicer za vprašanja, ki ne spadajo v Zakon o pacientovih pravicah, je pa to vprašanje mogoče razrešiti z ukrepi medicine dela v delovnih organizacijah. Podobno kot je urejeno in možno testiranje delavca na prisotnost alkohola, velja tudi za testiranje na novi koronavirus, saj poseg ne pomeni nobenega bistvenega posega v človekovo integriteto, niti ne predstavlja nobene nevarnosti za njegovo zdravje in življenje," še navaja Žorž.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sajeta5
14. 12. 2020 18.41
+1
Moževemu sodelavcu je umrl oče, ko je čakal na operacijo na srcu... seveda je bila prestavljena zaradi korone.... star ni bil še niti 70 let... in koliko je še takih primerov, napišite, tisti, ki veste za kakšen tak primer
zurbrigen
14. 12. 2020 18.19
+0
Potrč ? ah ne nej rajš Mile Kitić
Curie Skyri
14. 12. 2020 18.19
+2
To je bil namen kovida. Uničiti svetovno ekonomijo, uničiti zdravstvo in šolstvo. Vsi bilijonarji so med "epidemijo" obogateli za več miljard (Soros, Besos, Zuck itn.). Navadni ljudje pa hirajo. V prvem valu je zaradi malomarnosti, panike, strahu, umrlo nešteto oskrbovancev v domih za starejše. Zdaj grejo nad tiste srednjih let, ki se bodo zapili, delali samomore ali pa preprosto umrli od lakote. Otroke pa smo lepo travmatizirali še za naprej. To je svetovna de populacija, kjer bo kovid še najmanj pogosti vzrok smrti.
Harpuna
14. 12. 2020 18.17
+0
Odgovornost mora prevzeti opozicija,ki ne pusti v tem kriznem času vladi,da dela nemoteno,oziroma jo na vse pretege še ruši samo zaradi oblasti.
kapljač1
14. 12. 2020 18.16
+2
Kdo bo prevzel odgovornost zaradi ukrepov in nedostopnosti zdravstva? ----------------------------------------------------Kdo pa ?celotna janševa koalicija z ministri, sekretarji , svetovalci , poslanci , strokovno skupino , direktorji , poveljniki , komandirji nastavljeni v tem času. Sodniki, Ustavni sodniki, tožilstvo, pravobranilstvo
saj bo
14. 12. 2020 18.06
+0
Zboliš in zdravnik ti predpiše zdravila, ki jih ti nočeš jemat. Kdo je kriv, da se ti stanje ni izboljšalo, ampak so bolečine vse hujše in ti hiraš? Ja zdravnik seveda!
FAUSTOS1
14. 12. 2020 17.38
+0
JANŠISTI so dokončno uničili zdrastvo saj z twiti ni mogoče urediti to problematiko-pacienti pa umirajo zaradi nedostopnosti do zdrastvenih storitev-za to vlado bo potrebno po osvoboditvi takoj ustanovit sodišče ,da ti janšisti odgovarjajo za vse mrtve ,ki so umrli zaradi twitov.
crazymoto
14. 12. 2020 17.33
+4
Z Takimi lažnivci na vladi... sigurno nihče!!! ne bo prevzel odgovornosti! Žalostno na račun mrtvih se bogatijo naši parlamentarci...
Misika1967
14. 12. 2020 17.01
+7
Aja zdaj se sprasujete o odgovornosti?Vi bote odgovarjali VSI pa stroka in klukec Kac. Ja vi vsi
Zaposleni-
14. 12. 2020 16.50
+3
Bananistan Ivanstan, v SLO trenutno obstaja le ena bolezen, COVID
Ost1234
14. 12. 2020 16.36
+10
Po Evropi pol manj ukrepov in represije, pa tudi obolelih in umrlih pol manj! Pa si razlagajte kakor hočete!
sloeuro
14. 12. 2020 16.39
-3
A res? Lahko prosim za bolj konkretne podatke, kje v Evropi?
Misika1967
14. 12. 2020 17.01
+3
FAUSTOS1
14. 12. 2020 17.41
+2
glede nato da imamo najdaljši lokdavn in tudi največ smrti in obolelih-odgovor vsepovsod v evropi je bolje kot pri nas oni pač nimajo janšistov.
Ejga-Tega
14. 12. 2020 16.28
+2
Verjetno veliki Karl, sedaj ko je prevzel desus, ki ima zdravstveni resor. Zato se je pa potegoval za to mesto. On je tko dobr
Misika1967
14. 12. 2020 17.01
+0
jung
14. 12. 2020 16.25
-4
Tisti, ki vse mesece namerno blokirajo vse ukrepe vlade in stroke in se ne držijo nobenega pravila. Hvala vam.
Misika1967
14. 12. 2020 17.02
+3
rode 666
14. 12. 2020 16.05
+1
loeb
14. 12. 2020 16.03
+0
Vse vlade zadnjih 30 let.... najbolj so krivi tisti, ki so bili večino na oblasti....KUL koalicija in pika
Misika1967
14. 12. 2020 17.03
+2
Potem pa naj vlada spoka saj nikoli nic ni naredila kot ti pravis.STARI UMIRAJO ZARADI VASIH UKREPOV
123soba
14. 12. 2020 16.02
+4
Odgovornost bodo prevzele raznorazne komisije in slovensko sodstvo. Prve de bodo ugotovili da je vse ok, drugi pa tako nič ne delajo.
Jan zan 1234
14. 12. 2020 15.51
+12
Za vse je krivo zdravstvo...stroka ....vodilni....minister...!!! Da v Slo....pregorevajo...z 1500 bolniki....v zdravstvu pa zaposlenih 45.000ljudi....je nekaj fejst narobe...!!! Pa ne mi zdaj...da vsi niso za covid....!! Ker ostali so doma .. ali pa se praskajo po j.....ker drugo vse stoji...!!! Placujemo osnovno...in dodatno zavarovanje....zakaj...?? Da nekateri zdravniki imajo 70.000€ mesecne place...haalllooo??? Koliko pa pokradejo z narocili....?? V zdravstvu vsako leto izgine po cudnih poteh preko 500. Milonov....!! Pa so podhranjeni....pa preobremenjeni....itd...!! Dovolj je zavajanj....in lazi...!! In minister....ki se je celo leto boril...da zrusi Pivcevo....in nastavi Erjavca....za to ga placujemo....???? In Beovicka....laz...na laz....??? Bodo....bodo odgovarjali...!!! Nikoli ni tako dolg dan....da nebi prisla noc....!!!
User1958074
14. 12. 2020 15.40
+5
Upam da čim več posameznikov vloži tožbo zoper nijz. Nekdo bo moral odgovarjati za posledice. Vsak se je imel priložnost izolirati če se je želel, v kolikor se ni pa je sam odgovoren zase in svoje zdravje.
Woltan
14. 12. 2020 15.27
+11
Naša vlada in covid skupina je odgovorna za vse to s.ranje.
Cicamica
14. 12. 2020 15.09
+12
Vlada ki trenutno vlada in nima pojma, zakaj vlada.. Aja zato da peneze baše v žep..