Slovenija

Od kod se je 'vzel' panter, s katerim je Šiško zamenjal Triglav?

Ljubljana, 09. 09. 2018 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Aktivnosti Štajerske varde še vedno odmevajo v javnosti. Njen poveljnik, ki se trenutno nahaja v pridržanju, je v nagovoru med 'urjenjem' pozval 'zdrave' slovenske sile, da se jim pridružijo. "Z ustanovitvijo varde smo naredili Triglav panterjev," v posnetku trdi Šiško in pozove k združitvi treh panterjev – belega, črnega ter rdečega. In kdo so ti panterji?

Štajerska varda je skupaj s svojim poveljnikom Andrejem Šiškom pred slabim tednom v Sloveniji dodobra dvignila prah. Ko pa se je prah presenečenja ob posnetkih, ki jih pri nas nismo najbolj vajeni, pričel počasi polegati, pa so se začele odkrivati podrobnosti, ki sprožajo več vprašanj kot odgovorov. Kdo je panter, ki bo zamenjal naš Triglav? Zakaj je Šiško našo vojsko imenoval črni panter, policijo pa rdeči? In od kje se je naenkrat pojavil še beli panter? Pa je res panter tisti simbol, ki je od vseh najbolj "slovenski"?

Beli panter na bojni zastavi Štajerske varde izhaja iz grba štajerske dežele iz 12. stoletja, danes pa ga najdemo tudi na grbu avstrijske Štajerske.
Beli panter na bojni zastavi Štajerske varde izhaja iz grba štajerske dežele iz 12. stoletja, danes pa ga najdemo tudi na grbu avstrijske Štajerske. FOTO: POP TV

Panterjevi stoletni skoki – od rimskih kamnov do srednjeveških pečatov

Odpravili smo se po sledeh panterjev v slovenski zgodovini. Kje in kdaj se je pojavil in zakaj se je panter znašel v simbolih slovenskih varnostnih organov?

Teorijo o "karantanskem panterju", ki naj bi se pojavljal v grbu Karantanije, je leta 1981 razvil pokojni ekonomist Jožko Šavli. Šavli je trdil, da črni panter izhaja še iz časov rimske province Norik, na ozemlju katere se je pozneje razvila Karantanija. Vse skupaj je povezal z rimskim kamnom nad glavnim vhodom v stolnico Gospe Svete na Koroškem iz 2. stoletja, kjer naj bi bila upodobljena panterja, in svoje trditve zaokrožil s prenosom lika v skoraj tisoč let poznejši srednji vek, kjer se domnevno isti simbol pojavi na pečatu Otokarja III., mejnega grofa dežele Štajerske.

Venetska teorija in panterjev grb s skupno usodo zavračanja s strani zgodovinarjev

Šavli je svojo teorijo o črnem panterju kot najstarejšem slovenskem grbu vneto zagovarjal, kljub jasnim in odločnim nasprotovanjem akademskih zgodovinarjev, ki so vse od začetka negirali povezave zgodovinskih virov, na katerih je temeljila Šavlijega teorija.

Andrej Šiško je tudi predseznik zveze društev Hervardi, ki zagovarja teorijo o panterju kot karantanskem bojnem znaku.
Andrej Šiško je tudi predseznik zveze društev Hervardi, ki zagovarja teorijo o panterju kot karantanskem bojnem znaku. FOTO: POP TV
"Gre za prenašanje nekih poznejših simbolov v zgodnješi čas, v drug prostor in dajanje v povsem drug zgodovinski kontekst," je glede teorije o panterju kot karantanskem bojnem simbolu jasen zgodovinar Štih.

Svoja dognanja je večkrat branil z očitki o politični motiviranosti zgodovinarjev, ki so mu nasprotovali. Šavli je bil tudi eden vodilnih zagovornikov venetske teorije, ki predpostavlja, da Slovenci nismo potomci Slovanov, ki so se na našem ozemlju naselili nekje okrog šestega stoletja, temveč izhajamo iz t. i. ljudstva Venetov, ki so živeli na našem ozemlju že prej. Tudi ta teorija je bila v akademskih krogih široko zavrnjena.

'To nima zgodovinske podlage in stroki je to jasno'

Zgodovinarji, ki se podrobneje ukvarjajo s karantanskim obdobjem, vse Šavlijeve povezave panterjev v slovenski zgodovini zanikajo. Eden takih je tudi zgodovinar Peter Štih: "Gre za neko nerazumevanje zgodovine ali za zavestno manipuliranje s temi simboli."

Čeprav uradni zgodovinarski krogi nikoli niso potrdili teorije o karantanskem panterju kot bojnem znaku, pa se je preko Šavlijevega angažmaja, predvsem v društvu Hervardi, ki ga že vrsto let vodi prav Šiško, teorija čedalje močneje uveljavljala v našem javnem prostoru.

O kamnu na stolnici Gospe Svete pravi: "To je bil rimski čas in niti ni šlo za grb. Če gledamo rimske kamne, bomo na njih marsikaj našli, to interpretirati v luči deželnih grbov pa je malce smešno."

Tudi pečat Otokarja III. po njegovem mnenju ne dokazuje teorije o panterju kot karantanskem bojnem znaku: "Otokar je živel v 12. stoletju in je bil štajerski mejni grof. V tem času je obstajala vojvodina Karantanija oz. Koroška in on ni bil njen vojvoda. Gre za dve ločeni deželi."

Svoje besede Štih še podkrepi: "Ko je obstajala Karantanija, se grbi sploh še niso pojavljali. V zgodnjem srednjem veku grbi ne obstajajo, recimo tudi Karel Veliki ni imel svojega grba. Dokumenti iz časa Karantanije, nekje do leta 1000, kasneje imamo že vojvodino Koroško, ne izpričujejo takih znakov."

Podporniki Andreja Šiška na protestu pred sodiščem so nosili zastavo s karantanskim panterjem.
Podporniki Andreja Šiška na protestu pred sodiščem so nosili zastavo s karantanskim panterjem. FOTO: 24UR

"Grbi se pojavljajo hkrati z okrepljenimi vitezi, ki so imeli zakrite obraze in so se preko upodobljenih živali na ščitih prepoznavali. To pa se v Evropi pojavlja šele nekje od 11. stoletja naprej," še doda Štih.

Bel, črn in rdeč – vsi 'slovenski' panterji

Preskočimo, kot panter, nekaj stoletij in poglejmo, kako se kolekcija raznobarvnih panterjev pojavi v Republiki Sloveniji. Z upodobitvijo belega panterja na bojni zastavi Štajerske varde, se je pri nas torej pojavil še tretji panter, ki sedaj poziva preostala dva – črnega ter rdečega, da se mu pridružita.

Črni panter na znaku Poveljstva sil Slovenske vojske
Črni panter na znaku Poveljstva sil Slovenske vojske FOTO: Slovenska vojska

Samooklicani poveljnik Štajerske varde in dežele Štajerske Andrej Šiško nam je že v ponedeljek pojasnil, da se beli panter na bojni zastavi Štajerske varde ni znašel po naključju. Izhaja namreč iz grba štajerske dežele iz 12. stoletja.

To zgodovinsko dejstvo potrdi tudi dr. Štih: "Belega panterja srečamo v štajerskem deželnem grbu. To je zgodovinski grb in avstrijska dežela štajerska ga ima še vedno v svojem grbu. Nima pa s Karantanijo nobene zveze, razen da je bil del Štajerske včasih tudi del Karantanije."

Torej bi lahko rekli, da ima od vseh zgolj beli panter dejansko podlago v zgodovinskih virih. In kje najdemo preostala dva?

Panter, črn in rdeč, vojaški in policijski, predvsem pa ne karantanski

S pomočjo Hervardov, ki na svojih grbih uporabljajo prav simbol karantanskega panterja, si je "divja mačka" utrla pot celo na embleme Slovenske vojske in policije. V znakih Poveljstva sil in Generalštaba Slovenske vojske se pojavlja črni panter, medtem ko je specialna enota policije uporabila rdečega. Pripadniki specialne enote so si zaradi tega tudi nadeli vzdevek "rdeči panterji".

Karantanski panter je dodobra zajadral na krilih populizma. Ne meneč se za dejstva uradne zgodovine se je v svojih približno 37 letih življenjske dobe torej prebil od neosnovane teorije do simbola s 'posebnim javnim pomenom' v republiki Sloveniji, ki se pojavlja v emblemih vodstvenih struktur Slovenske vojske ter policije.

Na slovensko vojsko smo naslovili vprašanje v zvezi z njihovimi emblemi. Predstavnik za stike z javnostjo Simon Korez nam je odgovoril: "Oznaka poveljstva sil SV je v obliki ščita gotskega umetnostno zgodovinskega obdobja. Osrednji simbol na njem je panter, ki je že v vojvodini Karantaniji ponazarjal bojni znak. V njegovem ozadju so vidni trije združeni simboli, ki predstavljajo komponente, ki jih združujejo sile SV: meč za kopenske sile, krila za letalstvo in sidro za mornarico."

Skratka, Slovenska vojska se z akademsko zgodovinarsko srenjo pač ne strinja in citira "Šiškovo" verzijo zgodovine našega naroda, temu zgledu pa sledi tudi policija.

Andrej Šiško – uradni zgodovinarski 'akademik' slovenske policije

Kako se je rdeč panter znašel v znaku policijskih specialcev, pa so odgovorili v knjigi, ki jo je ob 40-letnici specialne enote izdalo notranje ministrstvo. Posebno poglavje imenovano "Karatanski panter – simbol Specialne enote", se sklicuje na samega "štajerskega vojvodo" Andreja Šiška.

Ker nosijo karantanskega panterja na svojih našitkih specialci, gre za simbol posebnega javnega pomena, pravi sodišče. Postavlja se vprašanje, kdo je tisti, ki lahko mimo akademske stroke za slovenske varnostne organe tolmači zgodovino naroda?

Ironično v uvodu omenjenega poglavja policija izpostavi, da je "ohranjanje visoke stopnje operativnosti enote zagotovilo, da resen kriminal in terorizem v Sloveniji ne bosta nikoli zavladala," avtor nadaljevanja tega poglavja pa je danes, pet let pozneje, obravnavan zaradi suma najhujših kaznivih dejanj zoper suverenost Slovenije, s kakršnimi policija v obdobju samostojne države še ni imela opravka.

Del o panterju, ki temelji na Šiškovem opisu zgodovine, zaključijo z besedami: "Panterjevi rogovi kot simbol moči, vztrajnosti in žilavosti upodabljajo značilne lastnosti pripadnikov SE."

Sodišče: 'Karantanski panter je simbol posebnega javnega pomena v Sloveniji'

Rdeči panter na znaku specialne enote policije
Rdeči panter na znaku specialne enote policije FOTO: Policija

Teorijo karantanskega panterja pa očitno priznava tudi sodna veja oblasti. Upravno sodišče Republike Slovenije je namreč karantanskemu panterju dodelila "posebni javni pomen". Gre za dobesedno interpretacijo iz sodbe U 2369/2008, v kateri je sodišče ugotovilo, da je za takšno opredelitev "odločilnega pomena dejstvo, da je karantanski panter v Uredbi o položajnih oznakah in uniformi policije opredeljen kot znak specialne enote policije."

Teorijo sodišče v svoji odločbi celo neposredno navaja s spletne strani društva Hervardi. Med drugim izpostavi tudi povezavo panterja z rimskimi kamni: "Heraldična uporaba podobe črnega oziroma karantanskega panterja izhaja še iz časov Karantanije, najstarejše in najpomembnejše plemenske kneževine v vzhodnoalpskem oziroma slovenskem prostoru od 7. do začetka 11. stoletja. Panter je ohranjen na več kamnitih spomenikih iz tiste dobe."

Hervardi, s Šiškom na čelu, so tako uspeli v verodostojnost svojih navedb prepričati tudi sodišče, ki je zavzelo stališče, da moramo panterja, ker ga na svojih našitkih nosijo policijski specialci, še posebej zaščititi.

Transformacija 'rdečih zmajev' v 'rdeče panterje'

Isti simbol specialne enote je bil sicer takoj po osamosvojitvi opisan kot zmaj in ne panter. Torej je sredi svojega obstoja rdeči zmaj, preko posodobitve definicije in ne spremembe oblike, doživel "nadgradnjo" v panterja.

Črni panter na znaku Generalštaba Slovenske vojske
Črni panter na znaku Generalštaba Slovenske vojske FOTO: Slovenska vojska

Izbiro panterja notranje ministrstvo v že omenjeni knjigi razloži z besedami: "Upoštevajoč njegovo slovensko poreklo in starodavno simboliko dobrega nad zlim, prijatelja vseh živali, razen zmaja, ki predstavlja hudiča, kot simbol boja med svetlobo in temo, je panter prava izbira za simbol SE, ki s svojo usposobljenostjo in opremljenostjo uspešno premaguje in zatira tudi najhujše oblike zla." 

Samega hudiča so torej elegantno zamenjali z njegovim sovražnikom. Čeprav je podoba ostala ista.

Zgodovinar Štih znak specialne enote policije kratko komentira z besedami: "Očitno je to šlo po neki nestrokovni liniji. To je škandal svoje vrste."

Panter kot simbol upora živi naprej

Panter kot karantanski bojni znak je za določene skupine postal simbol upora – pojavlja se na protestnih shodih, navijaških rekvizitih, nepogrešljiv pa je seveda na tekstilni kolekciji trenutno vodilnega slovenskega upornika Andreja Šiška.

Odprto pa ostaja vprašanje – kdo je pristojen, da za izbiro simbolov varnostnih organov pojasnjuje zgodovino? Doslej je bil to očitno organizator paralelnih varnostnih formacij, ki je bil celo tako drzen, da je državne organe, ki so mu zaupali argumentacijo in izbiro svojih simbolov, pozval k pridružitvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wahl
02. 05. 2021 20.52
+1
Če se že gremo o simbolih živali, kaj ko bi dali za grb v divjini izumrlega čudovitega atlaškega- Barbarijskega leva.
multifit
02. 05. 2021 20.21
+1
Čudno da levica ne predlaca pol mesec in zvezdo za znak.
pikec50
30. 04. 2021 18.39
-1
panterja ni mogli dat na zastavo.....
Božo Repovš
30. 04. 2021 17.04
+1
Vzdff
16. 09. 2018 09.20
+9
O bed, kakšne članke pišete, srce se mi para. Vsak narod si je svoje simbole nekoč moral izmislit in naši domoljubi uporabljajo karantanskega panterja že zelozelo dolgo. Spodkopavat slovenskost bi moralo bit kaznivo dejanje in to vi počnete.
pieta
09. 01. 2020 21.35
+4
Točno tako in AngloSaksonci so zmeraj uničevali in potvarjali zdlgodovino malih narodov.!! Panter je naš in bo ostal naš v duši in v srcu.!! 👍
Castrum
10. 09. 2018 08.04
+15
Kaj pa zmaj v ljubljanskem grbu? Pa samorog v ljutomerskem? Sirena v kamniškem? Zmaj v rogaševskem, panter v šentruperškem grbu?...itd....A so to bolj resnična in slovenska bitja kot pa Šiškov "karantanski" panter?
HorstWiesel
10. 09. 2018 07.40
-4
Panter, ki bruha ogenj in v naših krajih ni nidar živel...
Castrum
10. 09. 2018 08.04
+27
Za razliko od ljubljanskega zmaja, a ne žblj?
HorstWiesel
10. 09. 2018 09.45
+0
Ja, zmaji bruhajo ogenj, panterji ga ne, kaj ti ni jasn?
FIGEC
10. 09. 2018 13.01
-1
krtofl
10. 09. 2018 19.01
+6
tisti zmaji v ljubljani so spomenik taščam...
Cogo
10. 09. 2018 07.29
-3
A je to pink panter? ...čie bruha ogen in ima rožičke
Nevzdrzni
09. 09. 2018 22.52
+26
Panter in Triglav sta mi všeč
Sunshine73
09. 09. 2018 22.31
+2
Bravo g. Andej Šiško pejdi in spij par pirov ter v posteljo kajti jutri je novi dan !!
Da se mene pita..
09. 09. 2018 21.43
+41
V Sloveniji bi mogl dat na grb polza lazarja,ker se vse resuje po polzje..
Zev0
09. 09. 2018 21.41
+40
Zdaj pa zares. Ustanoviti regijske enote. Poklicati specialne inštrukturje, da izurijo milico, ki bo efektivna in strah in trepet orangutanom tipa Kordiš, izdajalcem domovine. Pa da vidimo, v katero mišjo luknjo se bo skril.
Sunshine73
09. 09. 2018 21.28
+5
g.Šiško KRALJ !!
Karantanija
09. 09. 2018 22.47
+3
1918
09. 09. 2018 21.26
+3
depos
09. 09. 2018 21.20
+24
Normalno. Panterjev mrgoli v slovenskih gozdovih.
ivan.z Doba
09. 09. 2018 21.23
+17
zoooom
09. 09. 2018 20.28
+32
Levicarji si bomo dali v grb pa Leva. In bo mel vsak napisan na majci LEV. Kdar nas bo vec na kupu bomo mel napisan pa LEVI. To bo ziher bolj zazgal k ta panter..
Kollerik
09. 09. 2018 20.34
+13
Ni potrebe po nekih živalskih likih, naj jih imajo kar slabiči. Dosti je trda, odločna pesti, kot že nekoč.
zoooom
09. 09. 2018 20.41
+0
MKII
09. 09. 2018 22.19
+6
Scipion
09. 09. 2018 19.43
+40
V vseh državah z bivšo komunistično-socialistično zgodovino so se že nehal ukvarjat z levimi in desnimi. Ravno zaradi tega nas že prehitevajo, po levi in po desni..Imamo svojo zastavo in jo spoštujmo! Ne pa razni panterji, orli, rdeče zvezde, Jugo zastave ipd...In ne enačit Slovensko zastavo z pokvarjenimi politiki, Slovenska zastava smo mi, Slovenski narod.......če pa se že gremo simboliko in da se ne bomo kregali, Triglav je eden in edini simbol za katerega se ve da je sigurno Slovenski..in pa delno še Lipa
korintos23
09. 09. 2018 19.49
+17
Detox, dosti se z motorjem prevozim po bivših republikah Juge, najmanj dreves lipe imamo mi v Sloveniji. Same neke javorje sadimo.
Scipion
09. 09. 2018 19.59
+13
Če že opazuješ še največ imamo smreke..ampak v tem ni "point" kajne??
Scipion
09. 09. 2018 20.00
+14
V Libanonu tudi skoraj ni več Libanonske cedre pa je njihov glavni simbol, celo v zastavi je.
Scipion
09. 09. 2018 20.04
+9
Korintos@ včem je tvoj smisel da se prijavljaš pod več "nicki"?
zoooom
09. 09. 2018 20.15
+1
Scipion
09. 09. 2018 20.18
+6
zoooom
09. 09. 2018 20.26
+2
Recimo... ker je pac bil znak OFa pa v grbu je...
Scipion
09. 09. 2018 20.45
+2
endva
09. 09. 2018 18.48
+16
No ja, glede na vse neresnice, ki smo se jih učili 50 let pri zgodovini... glede na neargumentirane izjave zgodovinske "stroke" ob dejstvih Dežmana, jaz tem zgodovinarjem NIČ ne verjamem. Šiško ima vsaj tako prav, kot oni!
zoooom
09. 09. 2018 20.16
-4
Ja ha ha ha to lahko reces ker si prebral katere knjige?
Bojan-F
09. 09. 2018 18.43
+11
Kaj je moja zanimiva evidentntna in 100% dokazljiva domneva ... najpogostejsa haploskupina kromosoma Y v slovenski populaciji je R1a ... nima veze z Veneti ampak s Slovaki (in drugimi bratranci Slovani - brez juznih) ...
Kollerik
09. 09. 2018 18.48
+25
Ni tako enostavno. Naša genska zasnova vsebuje čuda usedlin velikih valov raznih ljudstev, ki so nekoč previharili skozi to ozemlje, kot tudi staroselcev. In še ena zanimivost novih DNA raziskav.... albnaci niso potomci starih ilirov, kot se je mislilo do sedaj, pač pa severno afriških berberov. Tako genetika, ki jo je potrdila tudi primerjava fizionomije recimo obrazov.
Kollerik
09. 09. 2018 18.48
+2
Bofur
09. 09. 2018 18.48
+16
Slovenci in Slovaki smo po tem NAJBOLJ čisti Slovani ...., oboji sami sebi rečemo Slovenci in Slovenke. Veneti, Kelti, Iliri so ostali zapisani le v zemljepisnih imenih (Karavanke, Drava, Sora, Sava, Savinja, Krka ...) in nekaterih šegah in običajih.
Bojan-F
09. 09. 2018 18.57
+8
Seveda ni enostavno in enoznacno tako kot je to trdila trojka Tomazic-Bor-Savli ... ampak dejstvo je, da je haploskupina R1a (mocno) dominantna v slovenski populaciji (35-40%).
Bofur
09. 09. 2018 18.41
+5
Panter ni simbol upora, ampak ravno nasprotno simbol fevdalnega statusa quo, germanskega plemstva, simbol ponemčenja. General Maister se je boril proti temu štajerskemu panterju, proti ponemčenju. Upor Slovencev na Slovenskem ni bil nikoli povezan s panterjem, ki so ga nosili nemški plemiči.
mpk2
09. 09. 2018 19.11
-8