Slovenija

'Od Metoda Trobca do Silva Pluta ... vmes pa pestrih 35 let'

Ljubljana, 15. 08. 2022 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
61

Ljudje tako kot kužki takoj našpičimo ušesa, ko beseda nanese na kakšen zločin, na kakšno kruto dejanje, ki ga navadni smrtniki ne moremo razumeti. Želimo vedeti, zakaj, zanimajo nas podrobnosti ... Tudi če nočemo priznati, vemo, da nas vse zanima, ko se zgodi kaj tragičnega, ko ropar zbeži s plenom, ko nekega kriminalca išče policija, ko se v zrak dvigne tudi helikopter in prečesava tla na zemlji, da bi ujeli ubežnika.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zgodba o dobski legendi
    18:24
    Iz SVETA: Zgodba o dobski legendi
  • Spomini na serijskega morilca Metoda Trobca
    00:41
    Spomini na serijskega morilca Metoda Trobca

 

Če temu ne bi bilo tako, ne bi tako cvetela kriminalna filmska industrija, ki pa za obraze roparjev in zločincev zelo rada najema prav lepe in znane, ljudem všečne igralce ... Tako lepe, da me je na dan, ko sem pripravljala ta prispevek in so našo redakcijo obiskali otroci iz prvega in drugega razreda osnovne šole, jaz pa sem jim pokazala nekaj posnetkov s terena iz zapora na Dobu, neka deklica vprašala: Ali so roparji lepi?

Ne, niso vsi roparji lepi, niso niti vsi prijazni in, deklica, nikar si ne išči takšnega za svojega fanta, ko boš odrasla, sem kot mama dveh najstnic tisti hip pomislila.

So pa to ljudje, ki imajo pogosto zelo težke zgodbe, in če so težke, so seveda tudi zanimive. A ta teža včasih obstane v tebi, ko jo poslušaš, pa čeprav z njo nisi povezan. Težko je poslušati, ko ti nekdo opisuje, kako je pokončal človeka, niti ni važno, zakaj in kakšen motiv je imel za to. Življenje je vedno življenje in je najbolj dragocena stvar, ki jo imamo. Če ti to kdo vzame, ti je vzel vse. Tvojim bližnjim pa tudi lepo prihodnost, saj takšna smrt prizadene in doživljenjsko zaznamuje vse tiste, ki ostanejo.

Zapor na Dobu.
Zapor na Dobu. FOTO: Sara Volčič

Tokrat sem se na Dob odpravila k človeku, ki je temu zaporu posvetil 35 let svojega življenja. Gre za nekdanjega pravosodnega policista Eda Novaka, ki je že 10 let v pokoju in se je posebej za našo kamero še enkrat pripeljal po čudovitem drevoredu, ki ga je je prevozil neštetokrat. Sestaneva se zunaj zapora, kjer imava pogled na ves kompleks, ki ga je Novak v svojih dolgih letih dela prečesal, in še danes pozna tudi najmanjše podrobnosti in vsak kotiček v njem.

Začel je daljnega leta 1978, ko so pravosodnim policistom še rekli paznik. Pa čeprav paznik pomeni, da nekoga paziš, a delo pravosodnega policista je veliko več kot to. Marsikdo ne ve, a pravosodni policisti opravljajo tudi ogromno razbremenilnih pogovorov z zaprtimi, saj so oni prvi, ki jih obsojenec sreča, če ima kakršnokoli težavo. Oni skrbijo, da obsojenci spoštujejo hišni red, da so premiki obsojencev varni. Da preprečujejo pobege, nasilje znotraj zavoda, tudi med obsojenci.

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

A čeprav gre za osebe, ki so zakrivile kazniva dejanja, nekateri tudi zavržna in težka, so to vendarle ljudje. In to je spoznal tudi Novak: ob delu z zaprtimi začneš nanje gledati drugače. Tudi, če je zaprt, je to še zmeraj človek. Veliko je izvedel o njihovih dušah, ko je med delom tudi študiral, dokončal pedagoško fakulteto in zatem več let delal kot vzgojitelj. Da, v zaporu imajo odrasli fantje svoje vzgojitelje. Kajti v mnogih primerih so se težave pri teh ljudeh začele že pri njihovi vzgoji, v njihovem otroštvu. In če uporabim stari slovenski rek: Kar se Janezek nauči, to Janezek zna, potem je jasno, da jih v zaporu skušajo naučiti tisto, česar se sami niso mogli ali znali v mladih letih, bodisi zaradi težav v družinah, v katerih so rasli, bodisi zaradi njihove težavnosti.

V zaporu dobijo novo priložnost v življenju in mnogi tudi obrnejo list in nadaljujejo drugače, kot so bili vajeni pred prihodom v zapor, in zaradi česar so sploh pristali v zaporu. A dejstvo je, da nekateri izmed njih tega ne želijo ali zmorejo. Da bodo vedno ostali enaki in na prostosti spet posegli po kriminalu. Nekateri bodo spet kradli, drugi goljufali, tretji pa spet zakrivili krvav zločin ... in je zapor v teh primerih edino varovalo, ki ščiti navadne in poštene državljane pred njimi.

V 35 letih dela je Novak, ki je na koncu svoje delovne kariere spet oblekel uniformo in delal kot vodja prvega oddelka, v katerem je leta, kaj leta, desetletja, preživel zlovešči serijski morilec Metod Trobec, slednjega tudi dobro spoznal. In dva dni, preden si je po 27 letih zapora vzel življenje, tudi poklepetal: Metod Trobec je pri meni (beri prvi blok) naredil samomor. Ko sem prišel v službo, ene dva dni pred samomorom, sva se celo pogovarjala, bil je izredno razočaran. Imel je raka, mama mu je umrla, sestra je prekinila z obiski in kaže, da ga je to zelo potrlo. 

Edo Novak.
Edo Novak. FOTO: Sara Volčič

Drugače je bil pa kar nevaren obsojenec. Dvakrat je napadel soobsojence, poskušal je tudi na paznike. On je bil pod posebnim tretmajem, ves čas. Novak je imel to priložnost, da je spoznal tudi drugega slovenskega serijskega morilca Silva Pluta, ki je bi na Dobu prvič že leta 1990, potem ko je umoril svoje nekdanje dekle, 21-letno Marjanco Matjašič. O tem, kako je Plut med prestajanjem te kazni uspel na podstrehi delovnega obrata izdelati skrivni prostor, kamor je vabil enega od obsojencev, s katerim naj bi bil v intimnem razmerju, zatem pa ga je nameraval pokončati, a so njegovo namero pravosodni policisti pravočasno prestregli, boste zvedeli v današnjem prispevku, za katerega je Edo Novak povedal številne zanimive stvari, ki so nam, ki živimo zunaj žičnate ograje najstrožjega slovenskega zapora, neznane. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rzui
16. 08. 2022 10.53
+1
To je hotel ne pa zapor
Bananistanec
16. 08. 2022 10.51
+1
V Sloveniji je pač tako, da obsojeni sedijo v zaporu, parlamentu in drugih visokih položajih
hoalo
16. 08. 2022 09.31
-1
Takle mamo, revčki bogi, pomagat jim treba, skrbet za njih da jim bo lepo in udobno za časa bivanja v zaporu, da ne bodo pod stresom.......varuh človekovih pravic ima z njimi največ dela, saj se jim godi revčkom krivica ker nimajo dovolj tople vode, premala plača, neudobne celice.........Saj zato ker je cse že pomehkuženo pa kot družba plujemo v mlečnobo in nezmožnost preživetja proti grobostim in močnejšim. EU in tukaj smo v Sloveniji sigurno prvaki je na poti preobrazbe 1000% na meje nam trkajo vedno bolj, močni, grobi....osvajalci kdo nas bo ubranil se vprašam???
Kuli997
16. 08. 2022 09.12
+3
Morilci žal ne bi smeli it nikoli več ven iz zapora. Enkrat moriš, je velika možnost da boš še enkrat... Primer: Plut... So ga spustili in kaj je bilo? Haa ja še tri žrtve ane... Pač žalostno, vendar tko je. Bi pa še nekaj napisal kaj bi si zaslužili, samo mi bodo zaradi tiste besede zbrisali komentar :)
srečen
15. 08. 2022 21.54
+11
Raje delajte članke o ljudeh ki pošteno delajo 176 ur na mesec in nimajo za preživetje. Kdo je kriv, da je tako? Morda politika in gospodarstvo, ki delata z roko v roki. In sedaj špekulirajo s cenami energentov!🤣
Ho Chi Joža
15. 08. 2022 21.50
+1
Stari rek za vsazga se en cigu najde na DOBU.Jaz bi šou za mojo sosedo tud za 120 let v rest
androroto
15. 08. 2022 21.33
+5
Za lopove lepo skrbimo, medtem ko so žrtve prepuščene same sebi.
mastrion
15. 08. 2022 21.21
+0
Silobran je eno, umor=zob za zob. to bi bila edina pravična kazen...
cekinar
15. 08. 2022 21.20
-1
vidim,da je nekaj svečkarjev vendarle na portalu,čeprav se na nora tv trenutno odvija njihova priljubljena oddaja.
4556
15. 08. 2022 21.11
-1
Po nasilju in grožnjah je bilo kar nekaj Trobcev in Plutov na Ljubljanskih ulicah v zadnjih dveh letih
cekinar
15. 08. 2022 21.02
-4
upam,da bo naslednjič naslov prispevka od Metoda Trobca do Janoša Jansharija ,v katerem Edo novak pred penzijo podrobno spozna še najhujšega zločinca v zgodovini Slovenije in nekdanje yugoslavije,če bo tako dekle kot je Sara takrat sploh upalo prestopit prag zapora na Dobu.
Leni50
16. 08. 2022 11.06
-2
V Sloveniji imajo najhujši morilci Slovencev kipe na mestnih trgih in ulice po mestih. Njihovi potomci ali sorodniki in častilci pa nam vladajo.
borovstorž
15. 08. 2022 20.01
+3
Reklama zaradi močne kadrovske podhranjenosti zaporov
Uporabnik1921539
15. 08. 2022 19.23
+10
Zakaj take izmecke,kot sta v naslovu omenjena,sploh zapiramo?Pricakujemo,da se bodo spremenili?Odstrani se ijh iz oblicja Zemlje in pozabi nanje.Hmmm...je zdaj lepse zapisano in ne bo izbrusa?
First Last
15. 08. 2022 20.05
+2
Ni izmecek ampak zavest ki je izgubljena, kot si na svoj način tudi ti, če družba ne bi bila toliko duhovno plitka in imela prava načela in vrednote, bi znali pomagati tudi takšnim oziroma tega sploh ne bi bilo. Prav je da se ga pusti živeti tudi iz tega da se človek od njega česa nauči, da, tudi takšni imajo razloge zakaj so kar so, ki se jih da razumeti. Ampak buhuh, razumeti, to je človeku že teško slišati ob takih okoliščinah kaj šele razmišljati in razumeti. Med drugim pa pozabljamo da človek mori bilijone drugih bitij vsako sekundo zato da lahko zadovoljno rigne po uživanju tujega telesa in tega sploh ne rabi. Me zanima če bi se spoznalo da se lahko ista zavest ki je v človeku pojavi tudi v živali, če bi se jih tedaj tudi zapiralo cela življenja in morilo.
rovte
15. 08. 2022 20.32
+3
Bluziš, da se tudi sam ne znajdeš! Ne vem kaj bi modroval, če bi se nedaj Bog komu od tvojih kaj zgodilo, pa vso srečo!
JosipBrozDrugi
16. 08. 2022 08.55
+1
minnaema@yahoo.com
15. 08. 2022 18.49
+1
& če se ugotovijo resnice - naj bo egalitarno -zob za zob !
roten
15. 08. 2022 18.46
+4
metod izumitelj bio mase
Ho Chi Joža
15. 08. 2022 21.52
Baje je bil pa dober avtoklepar,za Todija mislim.
Killer999
15. 08. 2022 18.38
+10
Ti si zasluzijo voslice in popolnoma nic drugega mi jim pa hotel placujemo
delfin11
15. 08. 2022 18.17
+1
A ta dva morilca sta bila slovenca.🤔😑
Luka Zeleznik
15. 08. 2022 17.34
-15
Ravno ti policisti so največji psihični bolniki ki se izživljajonad jetniki! A tudi za njih pride Karma!!!!
Sir Oliver
15. 08. 2022 17.52
+14
User2003936
15. 08. 2022 17.12
+2
Kristina1266
15. 08. 2022 16.29
+9
Raje o njihovih žrtvah neredite prispevek ne pa morilce slavne delat. Bolano. Zanič pridpevek, novinarko pa za en teden v čuzo.
unclub
15. 08. 2022 17.13
+2
Očitno si ga vseeno pogledal. V tem sodobnem svetu lahko preskočimo stvari, ki jih ne želimo gledati.