Slovenija

Od Nabooja do Asgarda: Konvencija Na meji nevidnega odpira domišljijske svetove

Ljubljana, 25. 05. 2024 20.31 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., M.P.
Komentarji
9

Enkrat letno se na ljubljanski konvenciji Na meji nevidnega prebivalcem Slovenije odprejo domišljijski svetovi, o katerih tako radi prebiramo v knjigah. Od galaksije daleč, daleč stran pa vse do Srednjega sveta. Tudi letos ni nič drugače. Društvo Šmaug je organiziralo konvencijo ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike, posebnost pa je bilo tudi mednarodno tekmovanje cosplay.

A zakaj sploh gre? Oboževalcem fantazije in znanstvene fantastike ni potrebno razlagati, za vse druge pa bo morda najlažje, če pomislite na comic-con, kot konvenciji pravijo v ZDA. Gre za enodnevni festival, na katerem se zbere vse, kar je domišljijskega. "Od fantazijskih knjig in filmov, japonskih mang in animejev, videoiger, namiznih iger, cosplay kostumov in tekmovanj, zbirateljskih figur, zbirateljskih kart," pravijo v društvu. 

Letošnji program zajema okrogle mize, predavanja o specifičnih tematikah posamičnih svetov, pester pa je tudi nabor gostov. Vse od knjižnih entuziastov, slovenskih pisateljev in pisateljic, podcasterjev, do doktorjev znanosti. 

Vsako leto se na konvenciji odvija tudi vsaj en lov za zakladom po tematsko okrašenem prostoru. "Nekdo zmeraj vihti karte na kakšnem turnirju ali dveh ali pa se zaletite v gručo D&D pustolovcev, ko se spuščate v drugo nadstropje konvencije," dodajajo v društvu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi najmlajši pridejo na svoj račun z otroškim kotičkom in interaktivnimi dejavnostmi, ki so posebej prilagojene otrokom.

V domišljijski svet je bilo mogoče prestopi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer so obiskovalci lahko uživali v "drugem svetu".

Vpogled v svoje najljubše like in fotografija?

Cosplay tekmovanje je bilo letos še bolj pestro, so še pred dogodkom obljubili v društvu. Na meji nevidnega je namreč gostilo mednarodno tekmovanje Cosplay Champions, tako da se je poleg slovenskega predstavnika za naslov najboljšega mojstra cosplaya borilo še pet tekmovalcev iz tujine. "Redkokdaj lahko tako zlahka izkoristite trenutek in se slikate s svojim najljubšim superjunakom ali knjižnim oziroma igričarskim likom."

Vsako leto največ obiskovalcev pritegne prav cosplay tekmovanje, kjer se mojstri cosplaya pokažejo v svoji najboljši luči. Na meji nevidnega Cosplay tekmovanje je največje tovrstno tekmovanje v Slovenij, ki ga organizirajo že od prve konvencije.

Zmagovalec tekmovanja si zraven pokala prisluži tudi mesto in odgovornost zastopanja Slovenije na mednarodnem tekmovanju Cosplay Champions Cup.

Cosplay Champions Cup je sicer mednarodno cosplay tekmovanje različnih evropskih držav. Države, ki sodelujejo letos, so Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Slovenija. Vsaka izmed sodelujočih držav organizira nacionalno kvalifikacijsko tekmovanje, zmagovalci pa se nato med seboj pomerijo v velikem finalu.

Finale vsako leto poteka v drugi državi, letos pa so finalno tekmovanje prvič gostili prav na slovenskem festivalu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kajiith
26. 05. 2024 09.30
-2
pac neko oponasanje americanov. gremo dalje
Dethroned
25. 05. 2024 21.59
+4
zelo zanimivo se splaca pogledat
ButaleLand
25. 05. 2024 21.01
-4
Veliki pokovci
ButaleLand
25. 05. 2024 20.55
-3
Veliki pokovci
ZDA teror
25. 05. 2024 20.43
+1
patogen
25. 05. 2024 20.42
-13
Tole je po slikah sodeč spet neko norčevanje v stilu Cesarjeva nova oblačila od Andersena. neka slaba modna predstava v poskusu imitacije Vojne Zvezd iz 70tih..
viking76
25. 05. 2024 21.11
+8
Stara Ma?ka
25. 05. 2024 21.13
+4
špaget
25. 05. 2024 21.15
+3