19°C

Od poletnih temperatur se bomo poslovili v noči na petek

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Rok Nosan /
KOMENTARJI
29
Kljub temu da smo že krepko zakorakali v meteorološko jesen, imamo ob popoldnevih še povsem poletne temperature. Tako bo ostalo do vključno četrtka, nato pa nas bo prešla hladna fronta in živo srebro se bo v povprečju spustilo za 10 stopinj Celzija. Še nekoliko izrazitejši padec temperatur nam bodo, kot vse kaže, prinesli dnevi okoli jesenskega enakonočja, ko se bo proti našim krajem spustila zračna masa s skrajnega severa celine. Menjavo zračnih mas bodo pospremile padavine, ki pa jih bo v vsaj prvem delu poslabšanja v večjem delu Slovenije najverjetneje premalo, da bi bistveno omilile trenutno sušno stanje.

Letošnji september je bil v dosedanjem poteku kot naročen za vse ljubitelje sonca in visokih temperatur. Najvišje temperature smo v zadnjih dneh beležili na Primorskem, natančneje na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se je včeraj že drugi dan zapored ogrelo nad 30 stopinj Celzija. Danes in jutri bomo podobno visoke temperature izmerili tudi po nižjih delih vzhodne in osrednje Slovenije, kar se sredi septembra ne zgodi prav pogosto. Zaradi zelo suhega ozračja je sonce v zadnjih 14 dneh pogosto sijalo vse od jutra do večera, ker pa sta pred nami še dva precej jasna dneva, bo letošnja prva polovica septembra marsikje najbolj sončna v zgodovini meritev.  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na začetku druge polovice septembra bo vendarle prišlo do občutnejše spremembe vremena. Območje visokega zračnega tlaka, ki je skrbelo za umirjeno poznopoletno vreme, bo namreč v prihodnjih dneh slabelo, okrepilo pa se bo nad severnim Atlantikom in Skandinavijo. Tako bodo ob koncu tedna nad našimi kraji v nižjih plasteh ozračja zapihali precej hladnejši severni vetrovi, ki nam bodo prinesli za okoli 10 stopinj Celzija nižje temperature. Še nekoliko bolj se bo ohladilo v prihodnjem tednu, ko se bo proti našim krajem spustila zračna masa s skrajnega severa celine. 

Po daljšem obdobju sončnega in ob popoldnevih zelo toplega vremena se bodo temperature v prihodnjem tednu spustile pod dolgoletno povprečje.
Po daljšem obdobju sončnega in ob popoldnevih zelo toplega vremena se bodo temperature v prihodnjem tednu spustile pod dolgoletno povprečje. FOTO: Weathermodels

Pred nami sta še dva precej sončna in zelo topla dneva

V sredo se bo v vzhodni Sloveniji nadaljevalo sončno in zelo toplo vreme z najvišjimi temperaturami okoli 30 stopinj Celzija. Več oblačnosti bo na zahodu, vendar bo do večera še večinoma suho. Pihal bo jugozahodni veter.

Tudi v četrtek se bomo nahajali v zelo topli zračni masi, a bo ozračje zaradi bližajoče hladne fronte in okrepljenega jugozahodnega vetra postalo nestabilno. Tako bodo popoldne in zvečer predvsem v zahodnem in severnem delu države nastajale krajevne padavine, lahko se bo razvila tudi kakšna nevihta.

V noči na petek se bo hladen zrak začel spuščati na južno stran Alp, zato se bodo padavine na severu okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Večinoma oblačno vreme z občasnim dežjem bomo imeli tudi ob koncu tedna. Občutno se bo ohladilo. V soboto in nedeljo bodo najvišje temperature po nižinah le okoli 20 stopinj Celzija, ob dežju pa bo še nekaj stopinj manj. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za SlovenijoFOTO: 24ur.com

Koliko padavin bo padlo in kako bodo te časovno razporejene, je danes sicer še zelo negotovo napovedati. Najverjetneje bo kar dobro zalilo hribovite kraje na zahodu in severu države, medtem ko bo drugod dežja bolj za vzorec. Precej oblačno vreme z občasnimi padavinami se bo, kot vse kaže, nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu, ko nas bo od severa dosegel še nekoliko hladnejši zrak.