Slovenija

Od polnoči ni več mogoče potovati v države na rdečem seznamu

Ljubljana, 28. 03. 2021 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
253

Vlada je sprejela odlok o omejitvi prehajanja državne meje. Kot pravijo, želijo s tem preprečiti, "kar se pričakuje za praznike", še posebej v luči dejstva, da se epidemiološka slika na Balkanu izjemno zaostruje. Po novem tako ne bo več možno zapustiti Slovenije za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu, za vstop v Slovenijo pa bo potreben PCR-test, ki mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja.

Aleš Hojs

Odlok začne veljati ob polnoči. Prepovedana so torej potovanja v države ali administrativne enote na rdečem seznamu, razen za prebolevnike in cepljene osebe ter posebne izjeme. V odloku so črtane dosedanje možnosti prehoda meje zunaj kontrolnih točk, možnost predčasne prekinitve karantene, vse izjeme prehoda meje brez testa, razen transporta, dostave, tranzita, diplomatov in šolarjev do 13 let, ter vse izjeme prehoda meje s sedemdnevnim testom, razen dnevnih delovnih migrantov, šolarjev nad 13 let, oseb, ki šolarje prevažajo, in dvolastnikov. Test PCR se torej prizna samo, če je opravljen v državah članicah EU ali schengenskega območja. Zaostritev tega pogoja je posledica odkritja več ponarejenih listih. 

Dodana je sicer izjema prehoda iz nujnih razlogov – odprava neposredne nevarnosti za zdravje ali življenje.

Na notranjih mejah z Madžarsko, Avstrijo in Italijo je v Slovenijo mogoče vstopati le na kontrolnih točkah. Prestop državne meje zunaj kontrolnih točk ni dovoljen, razen za dvolastnike med opravljanjem gozdarskih, kmetijskih ali poljedelskih del. Kontrolne točke so nespremenjene, prav tako njihov delovni čas.

Splošne izjeme za prehod meje brez karantene

Za tri splošne izjeme za prehod meje ni sprememb. Še vedno velja, da se osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Republiko Slovenijo predloži:

- negativni rezultat testa PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja,

- potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali

- dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdilo o testiranju in potrdilo zdravnika se upošteva, če je bilo izdano v državah članicah EU oziroma državah članicah schengenskega območja.

Posebne izjeme za prehod meje brez karantene ali testa

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi naslednjim kategorijam oseb, ki prihajajo iz države ali regije na rdečem seznamu:

- osebi, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza; 

- osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Slovenijo v gospodarskem prometu ali za tovorni ali potniški promet v tranzitu, če zapusti Slovenijo v osmih urah po vstopu v in osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb iz Slovenije v gospodarskem prometu in se v Slovenijo vrača v osmih urah po izstopu;

- osebi, ki potuje v tranzitu čez Slovenijo in zapusti Slovenijo najpozneje v šestih urah po vstopu;

- osebi z diplomatskim potnim listom;

- osebi, ki še ni dopolnila 13 let in ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili.

Posebne izjeme s 7-dnevnim negativnim testom PCR ali HAG

Vstop v Republiko Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi naslednjim kategorijam oseb, ki prihajajo iz države ali regije na rdečem seznamu, če predložijo negativni rezultat PCR ali hitrega antigenskega testa (HAG test) na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa. Test PCR ali HAG mora biti opravljen v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja.

- čezmejnemu dnevnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migrant, in se vrača v 14 urah po prehodu meje;

- osebi, ki je že dopolnila 13 let in ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili;

- osebi, ki prevaža osebo iz prejšnje točke in se čez mejo vrne takoj po opravljenem prevozu;

- dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najkasneje v desetih urah po prehodu meje. Te osebe lahko mejo prehajajo izven kontrolnih točk;

- osebi, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje ali življenje.

Desetdnevne karantene sicer ni več mogoče predčasno prekiniti.

Rdeči seznam držav

Pri državah članicah EU oziroma schengenskega območja so spremembe pri Finski in Španiji. Na seznamu tretjih držav ni sprememb.

Države članice EU oziroma schengenskega območja: 

Andora

Avstrija: vse administrativne enote, razen administrativne enote Predarlska

Belgija

Bolgarija

Ciper

Češka

Danska (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Hovedstaden, Sjælland in Syddanmark

Estonija

Finska (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Uusimaa in Južna Finska

Francoska republika: vse administrativne enote celinske Francije in vsa čezmorska ozemlja, razen čezmorskega ozemlja Guyane

Grčija

Hrvaška

Irska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Vzhodna in Osrednja regija

Italija (samo posamezne administrativne enote): vse administrativne enote, razen Sardinije

Latvija

Lihtenštajn

Litva

Luksemburg

Madžarska

Malta

Monako

Nemčija

Nizozemska

Norveška (samo posamezne administrativne enote): Oslo, Rogaland, Vestfold og Telemark in Viken

Poljska

Portugalska republika (samo posamezne administrativne enote): avtonomna regija Madeira

Romunija

San Marino

Slovaška

Španija (samo posamezne administrativne enote): vse administrativne enote, razen administrativnih enot Kantabrija, Extremadura, Galicija, Balearski otoki, Murcia in Valencia

Švedska

Švica

Vatikan

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murin
30. 03. 2021 20.40
Kaj ste Slovenijo pozabili na rdeči seznam?? Pa saj slika najhujša. Najhujši režim zapiranja in zatiranja imamo, to je za črni seznam.
Anderzej
29. 03. 2021 18.48
Mafija kradljiva, lažniva! Vsi normalni jih moremo ignorira, ne jih smirglat 5%!ker to je zaradi tega, ker jih je strah protestov!
Dr. Dy
29. 03. 2021 10.23
+0
Ja ja spet nas zapirate, ker nic druzga ne znate. Ne znate zdravit, ni dovolj pojstelj, ne uspete slediti stikom, izdajati odlocbe... nic ne znate kar deluje. A mi naj trpimo zaradi nesposobnosti nase drzave predvsem pa vlade? Ce bi bili mi na nasih delovnih mestih tok opravilno nesposobni bi leteli na cesto!!!
SLObunkeljn
29. 03. 2021 09.29
+0
Naslednjih 14 mesecev bo ključnih 🤣 ... zaprti bomo s presledki do volitev
Nimasmisla
29. 03. 2021 08.10
+0
pa se vrnem 13 aprila
Nimasmisla
29. 03. 2021 08.08
+0
samo da v bosno lahko
periot22
28. 03. 2021 21.58
+1
Astalaviva1958
28. 03. 2021 21.56
+2
a seveda je mogoče, ni pa dovoljeno ;)
Svetec 2021
28. 03. 2021 21.52
+8
A še boste volili Janezeka ? 😂😂😂
anabanana
28. 03. 2021 21.50
+5
Nepreklicno odstopam od ukrepov😂😂😂
Jožajoža
28. 03. 2021 21.50
+5
vi ne,za hojsa pa to ne velja.bo spet obiskal budjo v šentilju,da se likata ob "kapeli",v kateri je svetnik pojbič kot angel gabrijel.
DJ-Pero
28. 03. 2021 21.45
+6
Verjetno da ja... gremo mi po starem dalje. Prav lepi prazniki se obetajo!
kwa.dugaja
28. 03. 2021 21.42
+6
Se pravi cel jug se bo spet lahko drajsal gore i dole med prazniki, ker itak jih 90% nima državljanstva in jim ne morejo preprečit da gredo domov...medtem ko bomo janezki v lockdownu in omejeni na regije. brilijantno vlada, brilijantno!! ne samo to, še večji zagon in orednost ste jim dali, ker ste še šole zaprli in jih še to ne ovira!! res tako pametno vlado lahko iščemo tisočletja pa jo ne bomo našli 🤡🤡🤡🤡
Neznate
28. 03. 2021 21.41
+7
Kdo in na kakšen način ima pravico oseban preprečiti IZSTOP iz države? Naj mi to nekdo pojasni... Razumem da nadzoruje VSTOP, ampak IZSTOP, to je pa skregano z popolnoma vsem.
JohannDoe
28. 03. 2021 21.40
+2
Preboleli in cepljeni naj bi imeli manjšo verjetnost okužbe, zato veljajo za njih milejše omejitve. Ker sicer zanje to ne bi bilo ne fer in ne logično. Če pa mi nismo preboleli, ker smo ubogali in čuvali sebe in druge, sedaj pa za nas veljajo omejitve, to ni fer, je pa logično.
anabanana
28. 03. 2021 21.51
+1
prognostik
28. 03. 2021 21.24
+15
Prihaja hojsov sev.
anabanana
28. 03. 2021 21.52
+3
monikasart
28. 03. 2021 21.21
+2
Do kdaj tocno naj bi ta zapora meja veljala???
Tone Mihel?i?
29. 03. 2021 11.00
+1
turojen
28. 03. 2021 21.13
+10
Za tako vlado in predsednika države mi tako dol visi, da bolj ne gre..
cristel
28. 03. 2021 21.12
+17
In kaj naj naredimo tisti, ki smo na drugo stran meje hodili tudi zato, ker smo pomoč in oskrbo nudili družinskemu članu. Hvala vlada jutri greste namesto mene k tej osebi v Italijo??? Sramota zapreti vse v par urah. Nam niste dali čas niti, da priskrbimo pomoč tem osbam. Ma važno, da lahko gre kmet na njivico brez problema in Hojs z mamo do vikenda na Hrvaško. Ste živa sramota!
Žac
28. 03. 2021 21.16
+7
Ni časa ne dajo ljudem da se zoorganizirajo. Recimo za taksne slucaje kakrsnega imata vi. Ukrep za cne veljati cez kaksno uro. Kakor je nekdo spodaj napisal,se vec pravice v Severni koreji.
Astalaviva1958
28. 03. 2021 21.56
Izjeme še vedno veljajo smao so mediji nesposobni to objavit.
Kačon Jelko
28. 03. 2021 21.11
+18
Slovenija po novem evropska Severna koreja...hvala princ...naj ti luč v temi čim prej zasveti, potem pa direkt na Dob allinclusive....