Slovenija

Od ponedeljka hitro testiranje tudi v zdravstvenih domovih po državi

Ljubljana, 03. 01. 2021 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
324

S ponedeljkom bo hitro testiranje na okužbo s covidom-19 mogoče tudi v zdravstvenih domovih po vseh Sloveniji. Po zagotovilih državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marija Magajne so zdravstveni domovi prejeli dovolj testov, kje bo testiranje potekalo, pa je odvisno od dogovora med posameznimi zdravstvenimi domovi in lokalnimi skupnostmi.

Kot je pojasnila državna sekretarka ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, se je množično hitro testiranje, ki je v zadnjih dneh potekalo na nekaterih lokacijah po Sloveniji, pokazalo kot zelo dobro. Zato je vlada sklenila, da se hitro testiranje čim bolj približa vsem prebivalcem. Lokalne skupnosti, zdravstvene domove in koncesionarje na primarni ravni so tako pozvali, da se z lokalno skupnostjo dogovorijo, kje bi organizirali stalna mesta za testiranje.

Množično testiranje v Novi Gorici.
Množično testiranje v Novi Gorici. FOTO: Aljoša Kravanja

Kako bodo določene lokacije? 

Vsi zdravstveni domovi so po njenih besedah v soboto prejeli dovolj testov, lokacije testiranje pa bodo odvisne od dogovora med lokalnimi skupnostmi in zdravstvenimi domovi. Na ministrstvu so priporočili, da bi bila ta mesta stalna, ni pa nujno, da bi bila v prostorih zdravstvenih domov.

V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo tako prostovoljno presejalno testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi za prebivalce Mestne občine Ljubljana izvajali v Športni dvorani Kodeljevo. Kot so sporočili, bo testiranje za začetek možno v ponedeljek med 11. in 15. uro, sprejem bo možen do 14. ure.

V Novem mestu bodo testiranje za začetek izvajali v ponedeljek, v sredo in petek v avli Kulturnega centra Janeza Trdine, v Velenju pa na parkirišču Nujne medicinske pomoči pred Zdravstvenim domom Velenje. Zdravstveni dom Domžale brezplačno hitro testiranje organizira na več lokacijah, v Domžalah v športnem parku, v Mengšu, Lukovici in Moravčah pa v kulturnih domovih.

Na Notranjskem bodo hitra testiranja izvajali v Cerknici, Sežani, Postojni in Ilirski Bistrici. V Sežani od ponedeljka dalje na covidni točki pred zdravstvenim domom. V Cerknici bodo testiranja začeli izvajati v sredo, in sicer po sistemu drive-in na covidni točki pred zdravstvenim domom.

Za hitro testiranje naročanje ne bo potrebno, namenjeno pa je posameznikom, ki nimajo simptomov okužbe. Za tiste s simptomi pa še vedno velja, da pokličejo osebnega zdravnika in opravijo odvzem brisa za PCR-test, je pojasnila Magajnejeva. Sicer pa hitri testi pokažejo rezultat tistega trenutka, ko je odvzet bris, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse ukrepe, je še poudarila. Pojasnila je še, da se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bilo pozitivnih približno en odstotek ljudi.

Začetek cepljenja v DSO Lenart.
Začetek cepljenja v DSO Lenart. FOTO: Tamino Petelinšek za STA

V zdravstvenih domovih bodo od ponedeljka testirali tudi učitelje, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Te šole se prihodnje dni odpirajo. "Ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, pa bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju," je dodala.

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, je pojasnila, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo. To so denimo preventivni programi in referenčne ambulante. Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje.

Slovenjgraška bolnišnica naj bi cepivo za vse zainteresirane zaposlene dobila prihodnji teden

Marija Magajne je izrazila zadovoljstvo nad interesom za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi v Slovenj Gradcu. Interes je izrazilo 42 odstotkov zaposlenih, cepivo zanje naj bi bolnišnica dobila prihodnji teden, je povedala strokovna direktorica Jana Makuc.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki ima 949 zaposlenih, je v zadnjih treh mesecih covid-19 prebolelo 277 zaposlenih. Interes za cepljenje so doslej izkazali 403 zaposleni, kar je približno 42 odstotkov vseh zaposlenih, nekaj jih je nato covid-19 prebolelo, je ob današnjem obisku državne sekretarke v bolnišnici povedala strokovna direktorica največje koroške zdravstvene ustanove Jana Makuc.

Bolnišnica je doslej prejela 20 odmerkov cepiva, po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa naj bi za vse preostale zaposlene, ki so doslej izkazali interes za cepljenje, cepivo prejeli v prihodnjem tednu, ko naj bi nato tudi vse cepili.

Makučeva je dodala, da si prizadevajo, da bi se proti covidu-19 cepilo čim večje število zaposlenih. "Naša trenutna naloga je, da bi poskušali čim bolj ovreči mite o cepljenju, da naslovimo številna vprašanja, ki se pojavljajo med laično javnostjo in med zaposleni in da poskušam na tak način cepljenje spromovirati in nas vse skupaj čim prej vrniti v neko bolj normalno stanje, kjer bomo lahko spet bolj normalno funkcionirali," je dejala strokovna direktorica bolnišnice.

"Zelo nas veseli, da je interes za cepljenje izrazilo veliko število zaposlenih, tistih, ki še niso bili v stiku z virusom," pa je glede cepljenja proti covidu-19 v slovenjgraški bolnišnici dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki meni, da se bo veliko teh, ki morda še razmišljajo o cepljenju, naknadno še odločilo, ko bodo prvi pomisleki mogoče preseženi.

"To se mi zdi izjemno pomembno, tudi zato, ker s tem vsi zdravstveni delavci lahko dajemo pozitiven zgled tudi za vse ostale prebivalce, ki pa bodo prišli na vrsto zelo kmalu po tem, ko bodo cepljeni tisti najbolj izpostavljeni, torej zdravstveni delavci," je dodala državna sekretarka.

Izmed zaposlenih v slovenjgraški bolnišnici se je proti covidu-19 prva cepila predstojnica oddelka za mikrobiologijo Irena Piltaver Vajdec, ki je danes dejala, da so zdravstveni delavci zelo veseli, da smo dobili cepivo in da obstaja možnost zajezitve epidemije. Po njenih besedah je cepljenje velika vrednota, ki predstavlja veliko zaščito, zato cepljenje priporoča čim večjemu številu prebivalstva.

Državna sekretarka Marija Magajne se je z vodstvom bolnišnice danes pogovarjala tudi o tem, kako je v bolnišnici doslej potekala mikrobiološka diagnostika in kako lahko klinična mikrobiologija pomaga pri določenih odločitvah. "Vesela sem vseh teh pozitivnih informacij iz bolnišnice," je dejala državna sekretarka, ki je izpostavila tudi doprinos hitrih antigenskih testov v bolnišnici pri preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom takoj, ko so bili ti na voljo.

Makučeva je ocenila, da so ob današnjem obisku dobili še eno potrditev, da se je bolnišnica zelo hitro prilagodila na delo z bolniki s covidom-19, da uspešno dela in da se je dobro organizirala.

V slovenjgraški bolnišnici so danes dopoldne zdravili 50 bolnikov s covidom-19, od tega sedem v intenzivni enoti. Ponovno se v bolnišnici povečuje število obolelih oskrbovancev domov starejših. Trenutno jih zdravijo šest, so sicer danes sporočili iz bolnišnice.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

somu
07. 01. 2021 09.00
Jaz se sprašujem kaj je narobe z ljudmi? Imamo skoraj res največ okuženih na 100.00 prebivalcev,1048, če preverite stanje COVID-19 v svetu. Avstrija, Italija...imajo pod 400 in imajo podobne ukrepe kot mi. Mislim, da že skoraj vsak pozna nekoga, ki je zbolel za Covidom, celo pristal v bolnici in ljudje še zmeraj ne upoštevajo ukrepov. Družijo je brez mask, na bencinskih servisih skupaj pijejo kavo in se družijo brez mask, na smučiščih oz.na sankališčih vsi brez mask eden poleg drugega, ker je gneča. Potem pa toliko okuženih v teh dneh. Zakaj se potem čudimo, da je stanje takšno kot je?
Renato Volker
04. 01. 2021 11.35
+1
Test velja en dan. Toliko.
setisfekšn
04. 01. 2021 10.50
+1
A se je rokefeler že kej oglasu?sam vprašam
AjdeMiPopuši
03. 01. 2021 21.59
-2
cepijo naj se samo cepci
Rock8
04. 01. 2021 15.09
-1
Na Brezno 50 Brezivica
03. 01. 2021 21.59
-2
Podpora za vlado in SDS ✊🇸🇮
takje
03. 01. 2021 21.47
+4
Moraš biti res težka ovca, da se greš zdrav prostovoljno testirat v zimskem času, ko je vse vrste viroz. Zaradi nahoda boš trdil, da imaš korono, bolano do amena. Boš potem lažje spal? Tudi če pastir crkne, bodo ovce šle same, tako daleč smo že.
SenecaLucius
03. 01. 2021 21.51
+4
Kakšna ovca moraš biti, če po 9 mesecih še vedno ne dojameš, da lahko ti okužiš nekoga starejšega ali bolehnega, za katerega je korona lahko usodna!
Sašo Bratušek
03. 01. 2021 21.54
+2
🐑🐑Zaradi peščice nateguj večino to je tvoj moto😂🐑🐑
Rožice so zacvetele
03. 01. 2021 21.47
+4
Še vedno ne razumem, čemu to hitro cepljenje, se hodijo ljudje testirati, ker se jim dozdeva in je zastonj? Če se počutiš slabo, tako ali tako ostaneš doma. Če ugotovijo, da si pozitiven, tudi nič ne pomaga, ker ne veš, koliko časa si že okužen, s kolikimi si se že družil....skratka, denar vržen stran....in za teste in za osebje,ki ga izvaja.
SenecaLucius
03. 01. 2021 21.54
+0
Če se počutiš zdrav, a si vseeno okužen je ravno ta pozitivni test preventiva, da nimaš stikov s starejšimi in bolehnimi! Je to res tako težko razumeti?
nimaškj
04. 01. 2021 10.38
+3
to ni težko razumeti vendar ali smo tako razmišljali tudi pred korono saj za starejše in bolehne je lahko usodna marsikatera okužba mar ne?
Crni tulipan
03. 01. 2021 21.31
+5
A vsi zdji ali samo nekateri? Poden od podna!
Legija 1942
03. 01. 2021 21.26
+6
Preveč krat omenjate to ,,množično,,. Zgubi na pomenu.😂
Moncsa
03. 01. 2021 21.13
+9
Neverjetno. Kaj vse naša draga vlada naredi, da se ne izboljša epidemiološka slika. Komu je to v korist?
InterReflectlons
03. 01. 2021 21.14
+8
Tistim, ki bi radi cepili zdravo populacijo.
srebrnibreg
03. 01. 2021 21.24
+5
Tistim kateri bi radi čim več cepili, testirali in na ta račun služili. To pa so nabavni vsega tega in profiterji s provizijami.
Sianne
03. 01. 2021 21.29
-1
TheVenusProject, valjda zdravo populacijo, ne poznam nobenega cepiva, ki bi se dajalo bolnim..?
InterReflectlons
03. 01. 2021 21.35
+2
Sianne, komu bi ti raje dal cepivo za Covid-19, če bi ga bilo premalo? Astmatiku ali enemu, ki nima astme. Sedaj si jo pa povedal.
InterReflectlons
03. 01. 2021 21.10
+4
HAC test stane 18€. Z njim bodo poskušale prisiliti tiste, ki živijo pod pragom revščine, da se gredo cepit. Vsakemu, ki se ne bo hotel cepit, rečeš, da si bo moral sam plačevati te teste za obisk knjižnice, kina, nogometne tekme, itd. Ko ne bodo imeli denarja, bodo rekli:"Cepite me že enkrat, da bom imel mir pred tem."
InterReflectlons
03. 01. 2021 21.05
+4
Take testerje so delale moje punce, ko so sumile, da so noseče. Oblika je identična.
Arguss
03. 01. 2021 21.08
+2
mojcd
03. 01. 2021 20.55
+6
In ceprav razumem niti izvida ne dobis samo SMs?
myphone
03. 01. 2021 20.55
+0
Kdaj e po mnenju strokovnjakov okuženi prenaša okužbo na ostale? Po mojem takrat, ko se pri njem pojavijo znaki okužbe in s kihanjem ter kašljanjem prenaša okužbo na druge, dokler pa ne razvije okužbe ne more okužiti ostalih. Mogoče se pa motim.
Sianne
03. 01. 2021 21.32
-3
Motiš se. Najbolj kužen si 24-48 ur pred izbruhom simptomov.
myphone
03. 01. 2021 21.34
+1
Siane, kako lahko okužiš nekoga, če nimaš simptomov? Kako se virus prenese?
Rožice so zacvetele
03. 01. 2021 21.52
+2
Myphone, enim se reče kliconosci, oni so brez simptomov, okužijo pa druge. Sem poznal takega možaka, ki je službeno veliko okoli hodil, nikoli bolan, domov pa vedmo prinesel bolezni, ki so v tistem času razsajale.
Rožice so zacvetele
03. 01. 2021 21.53
+1
Si okužen, brez simptomov, z dobrim imunskim sistemom.
Sašo Bratušek
03. 01. 2021 21.57
+1
Dokazano je da asimptomatski ne širijo okužb. Dokazano tudi WHO ki je skorumpirana organizacija potrjuje da je tako. Ker pa je denar sveta vladar pa je treba strašit ljudi da so 🐑🐑 mirne. Zraven pa z testi masno zaslužiti.
šmajser1
03. 01. 2021 20.52
+16
Ne razumem ljudi, ki se pocutijo zdrave in grejo na test...
InterReflectlons
03. 01. 2021 21.01
+5
Je začel kihati od alergije, pa misli, da ima Covid.
Sianne
03. 01. 2021 21.32
-1
Jaz sem sla, ker sem hotela na obisk k starsem cez praznike.
InterReflectlons
03. 01. 2021 21.36
+1
Sianne, kmalu si boš morala sama plačat ali pa cepljenje.
Periot222
03. 01. 2021 20.51
+4
InterReflectlons
03. 01. 2021 20.50
+4
V glavnem, treba je prehiteti Belgijo in San Marino, da bomo vsaj v nečem prvi v svetu. Tako je to, ko ti vlada nekdo, ki je zamenjal Kumrovec za Brezje in Jajce za Medžugorje, pa mu je od vseh jezer najlepše Blatno jezero.
BenQurer24
03. 01. 2021 20.43
-1
SFRJ... je bilo podjetje... od cara Dušana....
takje
03. 01. 2021 21.54
+2
SFRJ je bila država, zdaj pa imamo na teh prostorih svetovne velesile. Sama mafijska skropucala brez reda in finančne discipline, naborniške vojske in šolane policije. Sramota, kaj smo dopustili tem skorumpiranim kriminalcem.
anabanana
03. 01. 2021 20.39
+13
Državna sekretarka Marija Magajne: "Na to, da bi bili zaščiteni s cepivom, še ne moremo računati" ZAKAJ PA POTEM TAKA GONJA ZA CEPLJENJE??? "NECENZURIRANO.SI"
aviktora
03. 01. 2021 20.33
+1
Ponekod je test plačljiv, drugod ne?
BenQurer24
03. 01. 2021 20.38
-1
Franci Luzar
03. 01. 2021 20.38
+1